Laddar...

Hemautomation

Diskussion i 'Lifestyle' startad av alexndr, 17 augusti 2016.

 1. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.545
  Soptunnepåminnelse var en av de smartaste grejerna jag har läst på länge. Snygg lösning.
   
 2. Lowe92

  Lowe92 Tantal

  Inlägg:
  335
  Vad kör du för smart kaffebryggare? Har försökt hitta en bra men tycker att alla verkar ha kassa recensioner så har avstått köp.
   
 3. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Silver

  Inlägg:
  1.525
  Från:
  Stockholm
  Själva bryggaren är dum men jag har matningen inkopplad via en powerplug. Det gör att jag kan mäta bryggarens effektförbrukning samt slå den på/av och på så sätt göra den smartare.

  Min lösning stänger av bryggaren om den inte använts på 10 minuter (bryggaren har alltså inte ens en ”auto power off” som nog ändå får anses ganska vanligt). Jag kan även hålla koll på hur många bryggningar jag gjort över tid. Det ger mig i alla fall lite koll på mitt konsumtionsmönster. Tyvärr räknar den ju dock inte antalet koppar som gjorts.

  Potentiellt skulle man ju även kunna ladda den kvällen innan, se till att den automatiskt slås på vid viss tid och på så sätt ha kaffet klart när man vaknar.
   
 4. Lowe92

  Lowe92 Tantal

  Inlägg:
  335
  Jag förstår, jag är sugen på en som kan mala och brygga genom att klicka i en app men har inte hittat något bra alternativ riktigt än. Finns ju alternativ som maler åtminstone så kanske får göra ett hemmabygge.
   
 5. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Silver

  Inlägg:
  1.525
  Från:
  Stockholm
  Du menar som en Selecta- maskin som man har på jobbet? Sällan uppskattat kaffe man får från dem :).
   
  yonsson gillar detta.
 6. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
  Bara för att säkerställa att jag inte gör något onödigt.

  1: Nu när jag har IKEA trådfri, ska jag då först installera Ikeas grejer och därefter söka upp enheterna via Apple appen ”Home”?
  2: Om jag senare köper Google Home mini, blir det då krockar mellan Googles ”Home”-app och Apples Home-app?
   
 7. krämbulle

  krämbulle Alltid sugen på inköp

  Inlägg:
  5.649
  På fråga 1.) svarar jag: så gjorde jag, grejjerna ploppade upp automagiskt i 'Home' och är styrbara därifrån.

  På fråga 2.) svarar jag: jag vet inte.
   
  yonsson gillar detta.
 8. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
  8D4D28AC-124E-4ECA-995A-5884D63C84E7.
  Nähä, trådfri fungerar alltså inte med Google Home mini. Kass, får vänta med minin tills det stöds då.

  Edit: Eller köra på Alexa men det var ju någon av de tre som inte fixade Spotify. Gillar dessutom att Google kommer funka med svenska senare, då kan ju min 5-åring gå bananas med Google-frågor. :D
   
  Senast ändrad: 2 oktober 2018
 9. HardcoreError

  HardcoreError Titan

  Inlägg:
  109
  Väldigt trevlig tråd. Jag köpte en, märk EN, Hue lampa för en månad sedan, ”mest för att testa”. Varenda lampa i hemmet är nu smart och tv-bänken han försätts med ljusslingor. Kaffebryggaren har en smartplugg så kaffet kan vara färdigt när man krälar ur sängen fyra på morgonen. Varje kväll ser jag över automationerna och ändrar och fixar och varje dag svär frun på mig för att jag har ändrat. Bästa jag gjort någonsin. :D
   
  BOTL och CaptainOats gillar detta.
 10. Lowe92

  Lowe92 Tantal

  Inlägg:
  335
  Philips har en variant med bra omdömen som brygger på riktigt, inte snabbrygg a la selecta. Men tyvärr är den inte smart :/ men kanske får vara värt, dock är jag inte säker hur bra det funkar med smartplugg iom att man får välja hur mycket den ska mala inför varje bryggning. Men är iväg o reser nu två månader så inte aktuellt just nu i vilket fall.
   
 11. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Nackdelen om du kör alexa (eller GH) och blandar med homekit är att du inte kommer kunna styra lite mer komplexa scenarion.

  Nu är detta kanske ett ickeproblem när du bara har några lampor (som alla desstom är till ett och samma system (trådfri)). Men du kan ha en framtid där du kanske blandar trådfri med lifix eller nanoleaf ljuskällor. Så snidar du ihop ett musigt ”ligga med min fru/partner” scenario med HomeKit, Alexa eller GH kommer inte kunna starta det scenariot åt dig, det kan dock Siri.

  Men om du i huvudsak använder HomeKit för automationer så bör du (i min vetskap) kunna använda alexa eller GH för att enbart styra typ ”tänd vardagsrum på 50 % ljusstyrka”. Men du kommer inte kunna be alexa eller GH om till ”initiera ligga med min fru scenario”.
   
  yonsson gillar detta.
 12. Det känns som det där liggandet riskerar att snabbt förvandlas till ett icke-ligg om mannen plötsligt utbrister "Hey Siri, initiera älskogsbelysningsscenariot med Barry White på medellåg volym".
   
  BOTL, KenKun, Malmoo och 1 annan gillar detta.
 13. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
  Hehe!!
  Komiskt nog så ska frugan få dessa Ikea-grejer av mig i bröllopspresent på lördag. Finns dock en stor risk att detta vänds emot mig och att hon tycker jag köpt en leksak till mig själv. :D

  ”Siri, activate sleep on sofa scenario•.
   
  Lowe92 gillar detta.
 14. ...lika bra att ge henne en stekpanna med en gång. Eller en dammsugare eller golvmopp om hon hellre vill ha det.

  Jag gjorde misstaget att köpa en svindyr mixer/matberedare till min fru en gång. Aldrig igen, numera blir det enbart totalt meningslösa kvinnliga prylar som ingen, allra minst hon, behöver.

  "Jag vill ha nåt som jag inte skrivit upp på nån önskelista eller berättat för dig men som jag ändå vill ha för så bra ska du väl ändå känna mig vid det här laget, bla bla bla"
   
  CaptainOats och yonsson gillar detta.
 15. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.545
  Är din fru inte en Ikea-nörd deluxe så bör du nog ha en plan B. Just sayin' :D
   
 16. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
  Njä, men hon gnäller på att jag aldrig köper något till hemmet och att jag glömmer tända lampor så de är tända när hon går upp på morgonen. Win win tänkte jag. :) Får ju köpa blommor och godis också såklart.
   
  nissehult gillar detta.
 17. Morini4E

  Morini4E Tantal

  Inlägg:
  251
 18. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Fast det är ju inte låset du byter, du ersätter bara vredet på insidan av dörren med denna. Cylinder och hus är fortfarande Assa eller vad du nu har hemma.
   
 19. Morini4E

  Morini4E Tantal

  Inlägg:
  251
  Jo, jag vet. Men om du ska ha nytta av den typen av lås, så måste du låta bli att aktivera bortasäkerfunktionen, om du har en sån, och då blir det enklare att kliva ut genom dörren för tjyven. Det blir även enklare att öppna dörrar genom brevinkastet på lägenhetsdörrar.
   
 20. Johanw

  Johanw Tantal

  Inlägg:
  626
  Från:
  Lomma
  Kört Telldus med Nexa & Z-Wave ett par år. Köpte förra helgen på mig både Trådfri & Philips Hue för jag tänkte att med tanke på all hype kring smarta hemmet så kommer detta vara som natt & dag. Vilket skämt. Trådfri har endast fasta tider på sina timers. Väggpluggen ser ut att vara från 1990. Philips Hue har bra lampor ljusmässigt men även deras app faller på senario-delen. En sån enkel sak som jag alltid haft är att lamporna tänds 06.00 och sen släcks dom 08.30 MEN om solen gått upp innan 08.30 så släcks dom givetvis vid soluppgång. Och då endast på vardagar eftersom man sover på helgen.
  Detta är för mig inget avancerat som jag haft på Telldus alltid men två stora tillverkare inte ens kan få till.
  Då tycker någon man ska köra Homekit men då faller det eftersom inte alla IKEA prylar är supporterade. Har även en Rasperry med Home Assistant men då börjar vi igen men massa extra pulande och skript. Varför då lämna min Telldus som har billigare hårdvara och kan göra mer?
  Mitt alternativ jag hittat är Animus men hyfsat ny än så vill avvakta lite för att se så den består på marknaden.
   
 21. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
  Vilka Ikea-prylar är det som inte är kompatibla med HomeKit?
   
 22. DiscoPapa

  DiscoPapa Silver

  Inlägg:
  1.955
  Finns det någon plug till utomhusuttag som man kan styra med iphone/wi-fi? Förbereder julbelysning och orkar inte ändra timer.
   
 23. Johanw

  Johanw Tantal

  Inlägg:
  626
  Från:
  Lomma
 24. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.753
  Från:
  Jymden
 25. Alberget4a

  Alberget4a Silver

  Inlägg:
  2.186
  Det finns massor av lösningar för att styra detta via mobilnätet. Är radiatorerna fast anslutna eller anslutna med stickkontakt?
   
 26. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Fast just den har ju faktiskt Ikea lovat att den blir HomeKitkompatibel under oktober (dessutom har den väl officiellt bara sålts i 3 dagar hittills även om vissa varuhus smygstartade under september).
   
 27. OBRKV

  OBRKV Tantal

  Inlägg:
  434
  Från:
  Stockholm
  Har ju såklart inte kollat noga. Det är inte en "vanlig" stickkontakt, men jag tror att det är någon variant av stickkontakt. Måste kolla nästa gång jag åker ut!
   
 28. Johanw

  Johanw Tantal

  Inlägg:
  626
  Från:
  Lomma
  Helt klart. Jag köpte de första exemplaren på hyllan i "förtid" så förväntade mig inte fullt stöd men oavsett så har jag flera år äldre z-wave pluggare som är både mindre och bättre/lättare att styra. Blir väl så när man ska kapa pris och ha en produkt som alla Svensson ska kunna begripa. Dessutom måste du ha någon slags fjärrkontroll/knapp för att ens lägga till den på deras gateway.
  Kommer köra på z-wave & Hue. Vill jag ha trådfri lampor så klarar Hue dessa men övriga pluggar och puckar bakom strömbrytare kommer vara z-wave.
  Värt 200:- extra för denna formfaktor som dessutom har en knapp på sig för av/på.

  [​IMG]
   
  HardcoreError gillar detta.
 29. Spindel

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Ok nu citerar jag mig själv, men jag har lyckats få till en automation som styr på lux, ser ut som följande (se nedan) i Home appen. Denna funktion triggar när uppmätt värde går under 21 lux, i mitt fall tänds några lampor när detta händer (jag ser att jag glömt sätta en sluttid för funktionen :p ). Det lite knöliga är att Homeappen i sig inte tillåter att dessa villkor sätts upp utan man måste använda en tredjeparts app för just denna programmering. Dock stödjer homekitramverket mer komplexa villkor så de dyker upp enligt nedan i homeappen.
  DD69EFB6-922F-401D-BB85-FEB65942E8FD.

  Det problem jag nu måste lösa (snarare komma på vilka villkor som skall ställas upp) är att jag vill att lamporna skall tändas när klockan slår 6 om ljusintensitet är under 21 lux (just nu triggar denna funktion endast om ljusintensitet ändras till <21 lux efter kl 6). Har inte hunnit kolla om jag kan få in fler ”om” satser i just den 3:e parts app ag använder.

  Jag återkommer efter att jag fnulat lite
   
 30. alexndr
  Trådstartare

  alexndr Silver

  Inlägg:
  1.525
  Från:
  Stockholm
  Jag har ett nytt hemautomations- projekt med inriktning på urmakeri på G.
  Någon som kan gissa vad?
  fullsizeoutput_2d13.