Laddar...
Nymans Ur 1851

Jakten på den perfekta klockan - Del 5: Seiko SARB

Diskussion i 'Diskussion' startad av DrSbaitso, 14 november 2015.

 1. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Tidigare etapper i resan:
  Jakten på den perfekta klockan - Del 1: Tudor Date+Day jumbo
  Jakten på den perfekta klockan - Del 2: Union Noramis
  Jakten på den perfekta klockan - Del 3: Omega Speedmaster Reduced
  Jakten på den perfekta klockan - [intermezzo] - Seiko Pogue
  Jakten på den perfekta klockan - Del 4: Bulova Accutron

  Det här är en klocka som hittade mig snarare än tvärt om. Jag har hört talas om den nästan från dag 1 av mitt klockintresse, och dyker ständigt upp i trådar som “Vilken är den bästa allround klockan under 5000.-?” eller “Letar prisvärd vardagsklocka under 7000.-“. Svaren brukar vara desamma - Seiko SARB. Vill du ha dressigare? Tissot Visodate eller Orient Bambino. Tooligare? Seiko SKX eller Certina DS Action. Eller spara och köp en sub.

  Jag har varit nyfiken på den tidigare, men aldrig tagit klivet. Den här gången fick jag möjligheten genom ett byte, så då var det bara att hoppa ombord!
  [​IMG]
  Den har mycket likheter med två andra klockor som länge funnits på min short-list: Rado Hyperchrome Golden horse
  [​IMG]
  och Bell&Ross Fusion
  [​IMG]

  Samtliga är klockor har ungefär samma boettform, oysterlänk (ja, även fusion men hittade ingen bra bild), tavlor med stavindex och dauphine-visare. Tydligen har jag en “typ”. Det som tilltalar med de här klockorna är att de känns väldigt mångsidiga. Dressiga nog att passa bra till kostym, men tooliga nog att gå att bada med och funka fint till jeans och t-shirt.

  Seiko SARB kallas ofta för fattigmans Grand Seiko, och det är inte helt svårt att förstå när man jämför det yttre. Grand Seiko SBGH005
  [​IMG]
  Grand Seiko SBGX061
  [​IMG]

  Pedanten vill kanske kalla det för en fattigmans Seiko Brightz, som går bra att flika in däremellan både i pris och kvalitet
  [​IMG]

  Man kan också lätt betrakta det som en rikemans Seiko 5, ett rejält kliv upp från instegsseiko. Här finns många liknande modeller så jag kan inte nysta up dem alla, men till exempel SNX123, med 6-9-12 på tavlan
  [​IMG]
  SNKL23, med kronan kl4 (nyligen recenserad på hodinkee här)
  [​IMG]
  men mest lik i mitt tycke är nog SNX113, visarna till trots.
  [​IMG]

  Trots att designen är djupt rotad i Seiko-familjen skulle jag också vilja kalla det för en fattigmans Aqua Terra eller Datejust. Det här är definitivt en klocka som kan göra allt, och i likhet med Tudor Date+Day i del 1 är den här perfekt på papper. 38 mm diameter gör den bekväm till vardags, och inte för stor till dress. 20 mm mellan luggarna gör att det finns drivor med band som passar. Det här är också en av klockans styrkor, för är den mångsidig på länk så går den att transformera helt med andra band. Tack vare att det bara är svart, vitt och silver behöver man inte vara orolig för färger att matcha med. Det enda kan vara att tavlan har en lite varm ton i vissa ljus. Till sommaren eller mer avslappnat passar den utmärkt på nato
  [​IMG]
  På perlon tycker jag den var en höjdare
  [​IMG]
  Den är helt hemma på ett läderband
  [​IMG]
  Men allra bäst tycker jag nog den var på jubilee.
  [​IMG]
  [​IMG]
  I mina ögon är jubilee lite dressigare än oyster, och det skulle passa bra till de blanka detaljerna på tavlan och dauphine-visarna som drar åt det dressiga hållet. Jag tycker det är så den borde lämnat fabriken.
  För övrigt borde SKX007 lämnat fabriken på ett oyster, men det är en annan tråd.

  Länken som klockan levereras på håller väldigt bra kvalitet med solida ändlänkar och gjutet/fräst lås med push-button deployant. Nedan jämförs låset från SKX013, Digital spirit och SARB
  [​IMG]
  Den har också en lösning på länksprintarna som jag aldrig stött på tidigare. Det vanligaste på klockor upp till 10-15 kkr är att sprintarna består av en dubbelvikt tråd med en liten böj i ena änden. Böjens funktion är att låsa sprinten i länken. I denna SARB är sprinten en massiv stålstav som träs genom en hylsa i mittlänken. Hylsan låser sprinten med friktion. Förutom att det här är en uppenbart dyrare lösning så gör det att sprintarna blir mycket mer hållbara, samt att sprinten inte låser mot någon av länkbitarna utan roterar fritt i länken. Det borde kunna göra att slitaget minskar. Såna här små detaljer lyfter hela klockan i mina ögon, och som jag kommit att förvänta mig av Seiko spelar kvalitet och finish i en division långt över priset. Boetten blandar mjuka linjer med vassare kanter, och polerade ytor med borstade. Formen känns igen lite från Sumo, men utan lugghål.
  Tim- och minutvisarna är bockade på längden, och bildar två fasetter, med lume emellan. Sekundvisaren är helt sjuk. Jag har aldrig sett något smalare, och spetsen är inte grövre än ett hårstrå.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Tavlan har en chapterring med sekunder och 1/5-delar. Aplicerade index varje timme, med en bredare kl 12. Diskret lume är lagd, ovanligt nog, på insidan av index, men smälter ihop med stavarna. Datumet är i vitt på svart skiva, och inramat av en fasad kromkant. Som jag numera maniskt kollar är det tabellsifror. Ingen överraskning då det verkar vara standard på seiko.
  Urverket är naturligtvis inhouse, och i denna Seiko 6R15C. En uppgradering över SKX/5-seriens 7S26. Den har bara datumvisning, men lägger till hacking och winding. Verket känns väldigt trevligt i uppdraget, men är såklart i första hand en arbetshäst. Ett standarverk, helt enkelt. En del invänder mot att det visas upp med glasbaksida, just för att det inte är mycket att visa upp, men själv tycker jag det är lite trevligt. Jag skulle också säga att det ser finare ut än många andra standardverk. Här jämförs det med ett valjoux 7750 i en Oris Chronoris. Lite äpplen och päron, kanske, men det är absolut bättre finish på seikon. Lite intressant är också att kronografen bara har 2 fler juveler, men även att bara två av juvelerna är synliga på seikon.
  [​IMG]
  Chronorisen har även andra likheter, tex chapter ringen och de applicerade indexen. I den här granskningen finns det fler likheter än skillnader, och det går absolut inte att se att det är frågan om en faktor 4 eller 5 i prisskillnad.
  [​IMG]
  [​IMG]
  Så hur lever den upp till sitt rykte?

  Bara det att den kan jämföras på jämn mark med en klocka nästan en storleksordning dyrare talar sitt tydliga språk. Återigen, kronograf mot three-hand, men det handlar också om 3:e part mot in-house verk. Skulle jag vara en OWG, så är det den här typen av klocka jag skulle vilja ha. En robust vardagsklocka som går att dressa upp med läderband. Kvalitet på finish och precision är oklanderlig.
  Det enda är att det här helt enkelt inte var klockan för mig. Personligen tycker jag de skulle valt raka visare eller en annan länk för en lite mer enhetlig känsla. Jag gillar chapterringen och placeringen av lumen på tavlan, men jag tycker texten på nedre halvan är överflödig. Jag har också med tiden blivit helt övertygad om att jag aldrig kommer att kunna nöja mig med bara en klocka, och då är jag mer intresserad av hur den kompletterar de andra i lådan. Denna inkräktar på det mesta utan att egentligen tillföra så mycket nytt, och får därmed vandra vidare.

  Men jakten, den fortsätter!
   
  Camo00, J.R, buggin-san och 33 andra gillar detta.
 2. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.022
  Från:
  Sthlm
  Mycket trevligt inlägg! Stort tack för det!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 3. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.733
  Från:
  Jymden
  SARB033
  SBGX061
  SBGA003
  Det är bara att fortsätta klättra uppåt. ;)
   
  DrSbaitso och Omega87 gillar detta.
 4. Omega87

  Omega87 Stormtrooper

  Inlägg:
  204
  Från:
  Eslöv
  Mycket trevlig läsning, tack för det! :) Sitter fint på läder men håller med om snyggast är med jubilee.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 5. Jonaz

  Jonaz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.105
  Från:
  Göteborg
  Fint skrivet, känner ( just nu ) att jag B e h ö v e r en...
   
  DrSbaitso gillar detta.
 6. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.733
  Från:
  Jymden
 7. Equilibrium

  Equilibrium AT-AT driver

  Inlägg:
  6.342
  Från:
  Island
  Sarb033 är kanon för priset den betingar, köpte en av @Moorflax och gav far min som tidig julklapp i år :cigar:
   
  DrSbaitso gillar detta.
 8. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  *host* :)
   
  Seikosthlm gillar detta.
 9. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
 10. Herr_Katt

  Herr_Katt Y-Wing pilot

  Inlägg:
  623
  DrSbaitso gillar detta.
 11. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Bra inlägg :)
  Sarb021 är lite annorlunda och lite mer finish och finess, kanske nåt för dig?
  DSC_0022-12312009-003-DSC_0022.jpg
   
  Jockinho, DrSbaitso, Omega87 och 1 annan gillar detta.
 12. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.733
  Från:
  Jymden
  Du har inte kvar din va?
   
 13. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Jo den stannar, hade den vid mitt första barns födsel :)
   
  buggin-san, DrSbaitso och yonsson gillar detta.
 14. Nedro

  Nedro Stormtrooper

  Inlägg:
  497
  Himla spännande läsning om ditt resonemang och jakten på klocka.
  Skoj med länkarna till dina tidigare trådar för en nykomling som mig att läsa igenom.
  I detta fallet så är det ju nästan så man kan säga att man hoppas du inte hittar rätt så man får följa din vandring, alternativt att det dröjer några klockor till.
  Å andra sidan vill jag ju att du finner den rätta. ;)
   
 15. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  När man börjar gräva lite så finns det ju nästan hur många SARB/Spirit som helst, alla med sina olika för- och nackdelar. 021 Ser fin ut, och passar bättre på länken. Jag hittade också föregångaren till 033, SVC003 som har en riktigt bra länk och snyggare visare. Tyvärr har den ännu mer text på tavlan, om än i lite diskretare typsnitt. Den saknar också den snygga chapterringen.
  [​IMG]

  Annars har jag själv länge dreglat över Seiko SARX som också är en bra helhet med länken, men det kanske är för att jag är lite förtjust i ingenieuren. Den har dock också textproblemet, och börjar istället dra åt det tråkiga hållet.
  [​IMG]

  Annars är ju Brightz bättre på nästan alla punkter, bara man kan leva med kronan (och priset).
  [​IMG]
   
  buggin-san och CaptainOats gillar detta.
 16. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Tack! Jag vill inte spoila nånting, men det finns två till delar i pipeline...
   
 17. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Är brightz samma storlek?
   
 18. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.733
  Från:
  Jymden
  Nej, den är Större (med stort S).
   
  DrSbaitso gillar detta.
 19. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Ok det är ju inget plus direkt isf.
   
 20. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Ah, kände inte till. Ja, då går ju den bort.
   
  CaptainOats gillar detta.
 21. audotcom

  audotcom Y-Wing pilot

  Inlägg:
  878
  Från:
  Orten
  Mycket trevlig läsning!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 22. Lurrs

  Lurrs Rebel soldier

  Inlägg:
  67
  Från:
  Stockholm
  Känns som mycket klocka för pengarna:happyhappy:
   
  DrSbaitso gillar detta.
 23. Bozz

  Bozz Stormtrooper

  Inlägg:
  210
  Jag slår ett slag för SARB045. Tyvärr utgången modell men finns då och då till salu begagnad. Finns att läsa om den på forumet och jag bifogar en stulen bild från samma forum. y3OxjGx.jpg
   
  DrSbaitso, CaptainOats och Jockinho gillar detta.
 24. buggin-san

  buggin-san Stormtrooper

  Inlägg:
  244
  Från:
  Norr om stan
  Kul läsning! Genomarbetat och underbart (notoriskt) detaljerat. Tack.

  Håller med om att 033:an borde vara "perfekt". Ändå stannade den inte hos mig heller- någon av de två gånger jag ägt en... SARX015 inte heller. Keeps me looking!

  // martin
   
  DrSbaitso gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield