Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Köpråd Rolex Submariner 5513

Diskussion i 'Vintage' startad av tomas o., 11 mars 2017.

 1. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Jag vet att ni båda antagligen har rätt. Tror dock att det kan dyka upp tillfällen med tiden. Jag har ingen brådska. Just nu är vintage högt värderat men det kan vända som alla trender. En ekonomisk kris kan omkullkasta saker och ting. Just nu är pengar billigt i och med att folk kan få finansiering billigt. När de inte längre kan det kommer inte priserna att vara där de är idag. Var och varannan kommer inte att prioritera att köpa Rolex klockor för 100' på avbetalning eller finansiering via belåning av bostäder. Samma sak med samlarbilar och konst.
   
 2. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Absolut. Bra gilt-tavlor är dock ovanliga och du kommer alltid att få betala minst mellanskillnaden mellan en klocka med fel tavla och ett orört ex. I dagsläget ca 20k usd för en likvärdig tavla som den Kirill har. Med en prisjustering så kan det självklart bli billigare men själva relationen lös tavla/komplett klocka kommer nog att bestå även om priset i kronor och ören kan gå upp/ner. Lösa delar värderas dessvärre inte som de gjorde förr i tiden när man kunde pilla ihop en fin klocka billigare än vad en komplett kostar.

  Jag hoppas att du hittar en fin tavla snart då bra gilt är förbaskat trevligt. :)
   
 3. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Håller med om att gilt är trevligt. Det är lite synd att jag inte lade mer arbete på att få tag i en tavla när det begav sig. Fick tag i en matt tavla till klockan som jag vet att jag kan sälja om jag en dag kommer över rätt tavla. Vid något tillfälle hade man bytt originaltavlan till en från 80-talet i samband med en service så jag har en fin sådan också liggands som jag kommer att avyttra tids nog med fin patina.

  Om jag skulle råda någon som är på väg att köpa en vintage klocka skulle jag rekommendera dem att köpa en komplett klocka från början. Nu är jag fäst vid min sub eftersom jag har haft den under många år och den har ett symboliskt värde för mig. Den är genomgången och går oerhört bra. Senaste förvärvet var en oerhört fin 1665 från -78. Köpte den direkt och betalde antagligen lite goodwill mot vad man sålde dem för vid tidpunkten. Så här i efterhand var det helt rätt val. Det hade därför varit roligt om man kunde få tag i en gilt till suben. Blir lite större variation mellan klockorna då eftersom 1665 också har en matt urtavla.
   
  Per gillar detta.
 4. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Vad har du för serial på din? Är nog enklare att hitta den långa kron-modellen framför barts som ofta åldrats väldigt dåligt. Det är en ganska stor acceptans för bägge tavelmodellerna mellan 1.2-1.6m.
   
 5. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Jag har 1,6m så jag kan ha både Bart Simson eller meter first matt. Den senare är enklare att hitta så klart. Den jag har i klockan idag är en maxi från 70- tal med feet first. Den är fel, men looken rätt. Det accepterade jag när jag köpte tavlan. Det var bättre än det jag hade och tänkte att jag alltid kunde sälja tavlan om jag kom över en gilt i bra skick. Värdet på klockan bryr jag mig inte det minsta om eftersom den aldrig kommer att säljas.
   
 6. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Ah. Över 1.6 så hade jag personligen gått efter en matt meters first. Även om det inte är en exakt vetenskap så kommer de allra flesta att föredra en matt tavla i de krokarna. Det är också klart lättare och billigare att hitta en bra meters first. Borde rent av vara möjligt att sälja maxin för samma peng som en meters first kostar.

  Oavsett vad du gör så hoppas jag att du hittar det du letar efter. Lycka till!
   
 7. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Fel av mig. Jag har 1,4m på min 5513 såg jag. Men som du sa det är ingen exakt vetenskap. Jag tror jag vill ha en Bart Simson i klockan. Annars kan jag lika gärna ha den som den är.
   
 8. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Okok. Men du har koll på den andra gilt-varianten från denna tid? I mina ögon den vackraste subben ever made. Chapterrings och bigcrowns inräknade.

  Missförstå mig rätt. Jag försöker inte ändra din uppfattning. Denna tavla skulle också anses rätt till 1.4m. :)

  IMG_6999.JPG IMG_7001.JPG IMG_7004.JPG IMG_7003.JPG IMG_7002.JPG
   
  Timeteller, Andersml, Scaramanga och 2 andra gillar detta.
 9. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Fantastiskt vacker. Jag känner till den andra tavlan som ska vara tidigare än Bart Simson. Vet inte om jag kan komma undan med det. Coronet tavlan sitter vad jag förstått i klockor upp emot 1.2m. Mitt serienummer är närmare 1.5m än 1.4m. Det är nog snarare Bart eller m-first jag kan komma undan med. Men jag är ingen expert på området. Baserar det endast på det som jag läst som är tillgängligt på nätet. Bäst vore om Rolex hade kunnat säga vad som satt i klockan ny.
   
 10. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Du hittar utan problem fler långa kronor än barts vid 1.4 idag. För all del säkert därför att de flesta barts bytts ut men ingen skulle tveka på en sån och 1.4. Du skulle dock knappast ha gilt-visare men den tavelversionen är fine. Jag har haft två som bägge varit 1.3-1.4 och jag har inte haft anledning att tro att det varit fel.

  Matt meters first i 1.4 är däremot en tidig service-tavla imho.
   
 11. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Så din uppfattning är att jag kan ha både coronet och bart med mitt serienummer med höga 1.4m. Utan giltvisare om man ska vara noga. Bytte man visare i samband med bart tavlan?
   
 12. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Det tycker jag.

  Gilt-visarna som var väldigt guldfärgade likt den jag visade syns oftast kring 1.0-1.1m på både subbar och gmts. Även med tidigare swiss-only tavlor med och utan underline. Relativt ovanligt dessutom med gilt-visare. Du hittar den långa kronan med vanliga ss-visare också. Inga konstigheter.
   
 13. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Tack för dina åsikter. Letade fram två trådar för att fräscha upp minnet lite. Heter coronet tavlan "den långa kronan" på svenska?

  https://klocksnack.se/threads/rolex-submariner-5513-genom-tiderna.6090/
  Giltvisare hade varit snyggt även om det inte hade varit 100% rätt. Det är ju en sådan sak som är enkelt att återställa om man skulle sitta på dubletter av visare.
  I den tråden skriver man "Gilttavla med "Swiss T<25" och att den förekommer mellan 1.1m- 1.5m. Bart Simson förekommer enligt samma tråd mellan 1.4- 1.5. Det borde således vara någon av de två jag kan ha i klockan och komma undan med det.

  Här är en annan tråd jag minns att jag läste i:
  https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=376415
  Där fick jag för mig att det kanske inte var en coronet tavla jag skulle ha. Att de satt i serienummer lägre än min.

  Är du även kunnig om GMT modeller? Har en GMT 1675 sedan några år tillbaka som jag fick en kommentar på om tavlan som jag inte minns av en klockhandlare i München på klockmässan där nere som hålls ett par gånger per år. Där kanske man skulle hört sig för lite. Rena loppmarknaden fast med lite andra belopp. Om folk visste hur man hanterade deras klenoder mellan varandra och i montrarna. Det är en annan diskussion för ett annat tillfälle.
   
  Per gillar detta.
 14. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Kunnig och kunnig. Jag har haft ett gäng gilt-GMTs så lite kan jag väl. Ju senare de blir desto mindre kan jag. Bara att fråga så försöker vi att hitta ett svar. :)
   
  Davvan gillar detta.
 15. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.248
  Från:
  Fettefleur......
  @Per är ett GMT orakel sas......u r in good hands :)
   
  Harmon Rabb och BCKSTRM gillar detta.
 16. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Köpte min 1675 här om året när priserna legat stabilt länge och jag fick nys om en till salu med trevlig patina. Hade den med mig på klockmässan i München här om året när någon handlare från Italien kommenterade något om urtavlan på klockan när han såg den på min arm. Tyvärr fastnade det inte. Han hade någon benämning på den. Mina kunskaper sträcker sig till gilt, matt och sedan de nyare med guldindex. Men variationerna däremellan har jag ingen koll på alls.
  GMT:n är från -69 och om jag inte minns fel har den serienummer 2.67m. Den har varit polerad, sekundvisaren ser ut att ha varit utbytt men för länge sedan eftersom den har börjat skifta färg och ser ut att ha oxid på visarna precis som minut och timvisaren. Länken är från 80-talet. Jag fastnade för helheten när jag köpte den. Urtavlan ser ut att vara i fint skick och jag gillade hur den åldrats samt blekningen på insert. Om det har suttit på klockan från ny vet jag inte. Det kan ju tänkas att det har blivit utbytt med tanke på klockans ålder.

  IMG_6105.JPG
   
  Weasel och Criss Cross gillar detta.
 17. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Både insert och tavla ser ut att vara original. Tavlan ser ut som en vanlig mk1 som ofta kallas "long E" då benen på E:et är lika långa. Tavlan är absolut okej för serienumret.
   
  Harmon Rabb gillar detta.
 18. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Uppskattas verkligen! Då vet jag vad det sitter för tavla i klockan.
   
  Per gillar detta.
 19. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Kan återknyta till tråden med en bild på min Submariner i fråga. Det sitter alltså fel urtavla i klockan för serienumret vilket hade varit roligt att rätta till vid något tillfälle i framtiden om tillfälle dyker upp. Den är fin som den är ändå. Så det är inga ledsna miner att ha den i befintligt skick heller. Det finns inga planer på att någonsin avyttra klockan. Har en 60-tals originallänk till den som jag brukar använda regelbundet i fint skick. Brukar sätta den på nato-straps så att den är lite mer inkognito. Det är dock lite svårare idag när folk har allt mer koll på vintage modellerna.

  IMG_6109.JPG
   
  cjde och Zacke gillar detta.
 20. tomas o.
  Trådstartare

  tomas o. Ewok

  Inlägg:
  4
  @Wboy jag började med dessa men det lär ju finnas ett antal ytterligare: https://www.hodinkee.com/articles/six-italian-vintage-watch-dealers-to-follow-on-instagram
  @Per serial är 3.2 enligt handlaren, och klockan är fortfarande kvar. Hoppas dock på att kunna hitta en finare boett så ingen affär för min del.

  Kopplingen serienummer/årtal verkar skilja sig åt avsevärt, jag har till exempel sett serienummer från 2,7 - 3,8 tillsammans med årtalet 1972. Jag förstår att det finns mer exakt vetenskap än detta, och vanligaste intervallet bland 72:eek:rna verkar vara 3,2 - 3,4. Svårt dock när handlare verkar ha olika uppfattning om vilken serie som kopplas till respektive år.

  En konkret fråga: På HQ Milton finns detta ex, https://www.hqmilton.com/timepieces/p04l46od/1972-rolex-submariner-5513-with-non-serif-dial-8490. Den ser fin ut men med en tydlig skillnad visare/lumemarkörerna. Det borde då kunna vara en indikation på att något är bytt?
   
  Wboy gillar detta.
 21. DiscoPapa

  DiscoPapa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.103
  Har du lust att rekommendera några konton på Instagram? Det skulle vara uppskattat i jakten på en skarp 5513!
   
  Timeteller gillar detta.
 22. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Kolla vilka jag följer så får ni kika runt. Är så många så det är svårt att lista.

  @perj123 på IG
   
  Strindberg och DiscoPapa gillar detta.
 23. oystercase

  oystercase Stormtrooper

  Inlägg:
  208
  Här är min gilt. IMG_20170310_170446.jpg
   
  DiscoPapa, BCKSTRM, Fixoflex och 4 andra gillar detta.