• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Ingen av dem! En bra kaffekvarn kostar minst 3000 kr.

:eek:Yikes... har ingen lust att lägga sånna pengar på malkvarnen. Kanske om några år när man lär sig skillnad på malkvarn och malkvarn. Just nu får runt tusingen räcka. Och då försöker jag ändå vara entusiastisk. :rolleyes:

Jag har wilfa kvarnen, kan inte säga något om den andra. I det stora hela är jag nöjd med den. Den gör det den ska och kostar inte för mycket. Däremot ska jag nog nämna att det är den tredje maskinen jag har nu. De två första gick sönder ganska fort, men de gick under garantin så jag fick en ny. Den jag har nu har klarat sig i några år så jag hade nog bara otur med de två första. Tänkte bara att det kunde vara bra att veta innan du bestämmer dig för vilken du skal köpa. :)

Tack för tipset. Lutar lite mer åt Wilfa. Ska försöka läsa på, lite mer om båda. Bra att veta om servicen om något händer!
 
Någon mer som kör vietnamesiskt?

image.jpg
Är det vitchoklad i botten eller vad är det? Kul maskin som ser oerhört enkel ut. Sen är din nedre text väldigt rolig på många sätt :)
"Inget här i världen är så rättvist fördelat som förståndet: Alla anser att de fått tillräckligt. Jacques Tati"
 
Tusen tack för era tips. Angående budget så har jag inte funderat så mycket ännu, Såg att Gaggia ligger runt 4000, så kanske runt 5´? Men lägger hellre till så att det blir bra. Jag kommer mest köra esspresso men någon mjölkdrink ibland kan ju vara trevligt, och då antar jag att ångfunktionen duger på de flesta instegsmaskinerna :)

Tack för lärdomen om kvarnen! - Det visste jag inte om, ska läsa på om det. Har du några tips om bra kvarnar?
hmm. Om nu inte Gaggia är lika bra längre, är det bättre att investera i en Rancillio?

Rancilio Silvia är ett bättre köp. När det kommer till kvarn så tycker jag att du ska kolla på en steglös om du bara ska använda den till espresso. Rocky är inte en dålig kvarn, utan den maler jämnt och fint. Problemet är att den har fasta lägen, och du kan hamna i ett läge där du finjusterar och du märker att optimalt ligger mellan två lägen. Det här beror ju självklart på hur noggrann du kommer bli. :)
Jag kör med denna kvarn som maler väldigt bra för espresso..
http://www.kaffegrossisten.se/kaffekvarnar/eureka/eureka-mignon-mci-blank-svart
25192495-origpic-67b616.jpg


Om du vet med dig att du kommer mala till brygg eller andra ändamål än espresso så passar en kvarn som Rocky bättre. Hålla på att ställa om en steglös fram och tillbaka är inget man vill göra. :)
 
Jag kör en Acaso Dream retro och röd. Till den har jag en kvarn med keramiska valsar. Det viktigaste ledet att man kan göra en espresso från böna till färdig dryck i samma stund. En kaffeböna har bra hållbarhet medan malt kaffe förstörs fort. Följer man det ledet blir det både gott och ekonomiskt. En kvarn håller många år och är viktig för smaken så köp en som har keramiska valsar. Det är mitt råd. Undvik definitivt maskinerna som tvingar dig att köpa deras egna portionsförpackningar. Då blir du både låst och blåst. Kaffe ska vara frihet! Rosta bönor själv är enkelt och kul, men jag har aldrig lyckats få smaken att bli högre än medelbra.
IMG_0714.JPG

Keramiska malskivor vs stål kan man diskutera mycket. :) Jag har läst ganska mycket i frågan och jag har inte sett något som säger att keramiska är bättre än stål. Keramiska håller längre men spricker lättare om det kommer in t ex en liten sten i kvarnen (har faktiskt hänt två gånger för mig).
Många av de dyrare finare kvarnarna har malskivor i stål.
 
Någon mer som kör vietnamesiskt?

image.jpg

Använder inte så ofta hemma nu för tiden men dricker det i mängder när jag är i Vietnam. :)

Är det vitchoklad i botten eller vad är det? Kul maskin som ser oerhört enkel ut. Sen är din nedre text väldigt rolig på många sätt :)
"Inget här i världen är så rättvist fördelat som förståndet: Alla anser att de fått tillräckligt. Jacques Tati"

Kondenserad mjölk. Om han gjort den som de brukar i Vietnam. :)
 
Keramiska malskivor vs stål kan man diskutera mycket. :) Jag har läst ganska mycket i frågan och jag har inte sett något som säger att keramiska är bättre än stål. Keramiska håller längre men spricker lättare om det kommer in t ex en liten sten i kvarnen (har faktiskt hänt två gånger för mig).
Många av de dyrare finare kvarnarna har malskivor i stål.
Jag tänker att det blir billigare att köpa dyrare om man väljer keramiska skivor som håller längre, om man inte använder kvarnen för att krossa sten. Att det kan finnas dyrare kvarnar som har metallskivor beror nog på att de används i mer professionella sammanhang för det finns reservdelar och en utbredd serviceorganisation. Konsumentmarknadens produkter är bara att kasta när de går sönder.
 
Jag tänker att det blir billigare att köpa dyrare om man väljer keramiska skivor som håller längre, om man inte använder kvarnen för att krossa sten. Att det kan finnas dyrare kvarnar som har metallskivor beror nog på att de används i mer professionella sammanhang för det finns reservdelar och en utbredd serviceorganisation. Konsumentmarknadens produkter är bara att kasta när de går sönder.

Håller inte med. :) Om vi bortser från de absolut billigaste kvarnarna så finns det reservdelar att köpa. Om man kollar på Baratza, Mahlkönig, Eureka, Rancilio, Macap, Ascaso, Graef, Quamar, Isomac osv osv, så säljer de massor av kvarnar för konsumentmarknaden, och du kan köpa reservdelar till nästan alla modeller. Av alla märken nämnda så är det nog bara Baratza och Mahlkönig(samma tillverkare) som använder keramiska malskivor i sina konsumentkvarnar. Alla andra, i prisklass 1500-10 000 kr, använder metall. :)
 
IMG_1817.JPG
Ascason som jag har är prisvärd. Den ligger runt 2000 och maler fint och relativt tyst. Nackdelen är att den dels sölar en del och att det inte finns någon gradering på malinställningarna.
 
IMG_1817.JPG
Ascason som jag har är prisvärd. Den ligger runt 2000 och maler fint och relativt tyst. Nackdelen är att den dels sölar en del och att det inte finns någon gradering på malinställningarna.
Jag har en likadan som det ser ut, men det jag inte förstår är att min kostade 3000 kr för 4 år sedan. Har de blivit billigare och är det samma kvalitet? Min är i svart metall och min saknar de fina flärparna som du kan vila sten mot.
 
Håller inte med. :) Om vi bortser från de absolut billigaste kvarnarna så finns det reservdelar att köpa. Om man kollar på Baratza, Mahlkönig, Eureka, Rancilio, Macap, Ascaso, Graef, Quamar, Isomac osv osv, så säljer de massor av kvarnar för konsumentmarknaden, och du kan köpa reservdelar till nästan alla modeller. Av alla märken nämnda så är det nog bara Baratza och Mahlkönig(samma tillverkare) som använder keramiska malskivor i sina konsumentkvarnar. Alla andra, i prisklass 1500-10 000 kr, använder metall. :)
Av de märken av de du nämner känner jag till Rancilio, Ascaso och Isomac. Dessa tre har bra produkter och de har länge funnits på marknaden.
 
Jag har en likadan som det ser ut, men det jag inte förstår är att min kostade 3000 kr för 4 år sedan. Har de blivit billigare och är det samma kvalitet? Min är i svart metall och min saknar de fina flärparna som du kan vila sten mot.
Min är två år gammal så jag har svårt att se att det skulle vara samma modell med tanke på prisskillnaden.
Skümt annars.
 
Rancilio Silvia är ett bättre köp. När det kommer till kvarn så tycker jag att du ska kolla på en steglös om du bara ska använda den till espresso. Rocky är inte en dålig kvarn, utan den maler jämnt och fint. Problemet är att den har fasta lägen, och du kan hamna i ett läge där du finjusterar och du märker att optimalt ligger mellan två lägen. Det här beror ju självklart på hur noggrann du kommer bli. :)
Jag kör med denna kvarn som maler väldigt bra för espresso..
http://www.kaffegrossisten.se/kaffekvarnar/eureka/eureka-mignon-mci-blank-svart
25192495-origpic-67b616.jpg


Om du vet med dig att du kommer mala till brygg eller andra ändamål än espresso så passar en kvarn som Rocky bättre. Hålla på att ställa om en steglös fram och tillbaka är inget man vill göra. :)

Hej,
Hur svårt är det att hoppa mellan espresso-malning och brygg på en mignon?
Tittat på den men skulle vilja ha nåt som inte tar 7 år att skruva mellan malningsgrad :)

Mvh
 
Hej,
Hur svårt är det att hoppa mellan espresso-malning och brygg på en mignon?
Tittat på den men skulle vilja ha nåt som inte tar 7 år att skruva mellan malningsgrad :)

Mvh
Jag vet inte vad mignon är, men det nog ganska vanligt på kaffekvarnar att det inte går att växla mellan espressomalning och brygg utan att det är riktigt omständigt.
 
Hej,
Hur svårt är det att hoppa mellan espresso-malning och brygg på en mignon?
Tittat på den men skulle vilja ha nåt som inte tar 7 år att skruva mellan malningsgrad :)

Mvh

Det funkar men är kanske inte att rekommendera. Ratten har en skala på sig men det kommer krävas ett par hela varv för att ta sig mellan brygg och espresso. Det bästa är egentligen att ha två kvarnar men vem vill ha det på bänken? :) OK, jag skulle säkert vilja ha det. :D
Om jag nu skulle ha en för all malning så skulle jag kolla på Macap M2M och Baratza Vario. Båda är stegade men har jäkligt många steg så det ska fortfarande gå att finlira ganska bra. Jag tycker Macap känns mer rejält än Baratza, men när Baratza funkar som den ska så maler den jäkligt bra, men dras med en del problem ibland.
 
Jag har en likadan som det ser ut, men det jag inte förstår är att min kostade 3000 kr för 4 år sedan. Har de blivit billigare och är det samma kvalitet? Min är i svart metall och min saknar de fina flärparna som du kan vila sten mot.

Gissar att en är I-1 och den andra I-2. 1-modellerna har platta malskivor på 54 mm medans 2 har koniska på 38 mm. Skiljer i dagsläget ca 500kr mellan modellerna där I-1 är den lite dyrare.
 
Gissar att en är I-1 och den andra I-2. 1-modellerna har platta malskivor på 54 mm medans 2 har koniska på 38 mm. Skiljer i dagsläget ca 500kr mellan modellerna där I-1 är den lite dyrare.
Du kan det här. Jag antar att min isf är en I-2 med koniska malskivor och att den borde vara den billigare?
 
Det funkar men är kanske inte att rekommendera. Ratten har en skala på sig men det kommer krävas ett par hela varv för att ta sig mellan brygg och espresso. Det bästa är egentligen att ha två kvarnar men vem vill ha det på bänken? :) OK, jag skulle säkert vilja ha det. :D
Om jag nu skulle ha en för all malning så skulle jag kolla på Macap M2M och Baratza Vario. Båda är stegade men har jäkligt många steg så det ska fortfarande gå att finlira ganska bra. Jag tycker Macap känns mer rejält än Baratza, men när Baratza funkar som den ska så maler den jäkligt bra, men dras med en del problem ibland.
Tack för bra tips! Har nördat loss på revirews på olika forum och alla dessa är på nån form av short list för tillfället.
Macapen är riktigt intressant och går nu att köpa för 3200:- ny vilket känns väldigt prisvärt med tanke på att den prestandamässigt verkar riktigt bra.
Baratza har jag också läst har "italiensk kvalitet" men grym när den funkar så den går bort ;)
 
Tack för bra tips! Har nördat loss på revirews på olika forum och alla dessa är på nån form av short list för tillfället.
Macapen är riktigt intressant och går nu att köpa för 3200:- ny vilket känns väldigt prisvärt med tanke på att den prestandamässigt verkar riktigt bra.
Baratza har jag också läst har "italiensk kvalitet" men grym när den funkar så den går bort ;)

Slog till på Macac M2M. Grymt välbyggd var första intrycket. Ganska tyst och snabb också.

Har precis testat både maskin (lätt beggad gaggia classic av förra gen) och kvarn för första gången och efter 7-8 testskott och lite tweaking av malning och tamping kom det ut en riktigt hygglig shot.
Har hittat en baseline att utgå ifrån iaf och även om den var ok var den ju såklart långt ifrån perfekt.

Har inte meckat m espresso sedan 10-12 år säkert så får lära om lite och att tempsurfa igen :)
 
Slog till på Macac M2M. Grymt välbyggd var första intrycket. Ganska tyst och snabb också.

Har precis testat både maskin (lätt beggad gaggia classic av förra gen) och kvarn för första gången och efter 7-8 testskott och lite tweaking av malning och tamping kom det ut en riktigt hygglig shot.
Har hittat en baseline att utgå ifrån iaf och även om den var ok var den ju såklart långt ifrån perfekt.

Har inte meckat m espresso sedan 10-12 år säkert så får lära om lite och att tempsurfa igen :)

Bilder vore trevligt. :)
 
Tillbaka
Topp