• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Bikinigubben

Panerai
2-Faktor
Tack för svaret!

Pucken får kanaler hur jag än gör, jag har testat både med hårt och löst tampande. Min amatörsmässiga bedömning är att kvarnen inte ger jämnt pulver och därför bildas kanaler. Har en ordentlig tamper i metall, så jag tror inte att det gör någon skillnad att byta denna.

Och det kan absolut vara något konstigt med tempen, men temperaturen är väl den parametern som har minst betydelse? Vill tro att det är något mer substantiellt som felar här.
Testa rör runt innan du tampar med t.ex. 3-5 nålar satta på en vinkork eller gaffel (något tjockt dock), och knacka på alla sidor. Det bör göra så att alla klumpar försvinner, och att det inte finns någon luftficka.

I-2:an har inte fått världens bästa reviews såg jag när jag läste på inför mitt köp, men ska ju såklart göra jobbet. Ett quote t.ex. "The i2 is a conical burr grinder (Trespade) with a lousy motor, a junky plastic adjustment system, and should be avoided for any purpose other than as a paperweight."

Tror tyvärr inte att en monstervåg kommer göra skillnaden - vilket cafe har du sett står och fipplar med en våg egentligen? :D Spendera pengarna på en bättre grinder istället i sådana fall.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Tack för svaret!

Pucken får kanaler hur jag än gör, jag har testat både med hårt och löst tampande. Min amatörsmässiga bedömning är att kvarnen inte ger jämnt pulver och därför bildas kanaler. Har en ordentlig tamper i metall, så jag tror inte att det gör någon skillnad att byta denna.

Och det kan absolut vara något konstigt med tempen, men temperaturen är väl den parametern som har minst betydelse? Vill tro att det är något mer substantiellt som felar här.
Ja, det låter som det är lite mer substantiellt. Kanske existentiellt? 😀 En annan grej som har hänt mig, efter en tids användning, har varit att det suttit kafferester ovanför, precis där själva handtaget och kaffepucken möter själva maskinen. Där sitter det en gummipackning som behöver rengöras och bytas emellanåt. Är den gammal och hård eller full i kafferester sluter den inte tätt. Sen undrar jag vilket filter du använder? Man brukar få med ett djupare och ett grundare. Det grundare var svårt att forma bra puckar med, tyckte jag. Är kaffe ojämnt malet så är det malskivorna man får byta. Hoppas du får en god espresso snart.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Just det, bara för att var toktydlig, se till att du får bort hela packningen och gör rent både packning och metallen där den sitter.
 

CROE

Omega
2-Faktor
Testa rör runt innan du tampar med t.ex. 3-5 nålar satta på en vinkork eller gaffel (något tjockt dock), och knacka på alla sidor. Det bör göra så att alla klumpar försvinner, och att det inte finns någon luftficka.

I-2:an har inte fått världens bästa reviews såg jag när jag läste på inför mitt köp, men ska ju såklart göra jobbet. Ett quote t.ex. "The i2 is a conical burr grinder (Trespade) with a lousy motor, a junky plastic adjustment system, and should be avoided for any purpose other than as a paperweight."

Tror tyvärr inte att en monstervåg kommer göra skillnaden - vilket cafe har du sett står och fipplar med en våg egentligen? :D Spendera pengarna på en bättre grinder istället i sådana fall.

Jag har testat med nålar, tyvärr blir det mycket klumpar ändå.

Kvarnen är begagnad och det var ganska mycket olja i malen när jag öppnade upp den. Försökte rengöra så gott jag kunde.

Ja, det låter som det är lite mer substantiellt. Kanske existentiellt? 😀 En annan grej som har hänt mig, efter en tids användning, har varit att det suttit kafferester ovanför, precis där själva handtaget och kaffepucken möter själva maskinen. Där sitter det en gummipackning som behöver rengöras och bytas emellanåt. Är den gammal och hård eller full i kafferester sluter den inte tätt. Sen undrar jag vilket filter du använder? Man brukar få med ett djupare och ett grundare. Det grundare var svårt att forma bra puckar med, tyckte jag. Är kaffe ojämnt malet så är det malskivorna man får byta. Hoppas du får en god espresso snart.

Börjar kännas existentiellt efter ett par timmars tampande, hehe.

Jag har bytt alla packningar så det ska inte vara några konstigheter, även bytt spridarfiltret etc.

Vad menar du med filter? Filterkorg? Jag kör på dubbelvarianten och har testat allt ifrån 14g till 18g.

Tack för era svar!
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Jag har testat med nålar, tyvärr blir det mycket klumpar ändå.

Kvarnen är begagnad och det var ganska mycket olja i malen när jag öppnade upp den. Försökte rengöra så gott jag kunde.



Börjar kännas existentiellt efter ett par timmars tampande, hehe.

Jag har bytt alla packningar så det ska inte vara några konstigheter, även bytt spridarfiltret etc.

Vad menar du med filter? Filterkorg? Jag kör på dubbelvarianten och har testat allt ifrån 14g till 18g.

Tack för era svar!
Ja, filterkorg kanske det heter. Jag minns inte alla fackuttryck men jag menar den som kaffet är i. Jag fick två, en för en kopp och en för en dubbel. Jag använder bara den djupare som är för en dubbel. Den var lättare att få pucken att bli rak när man pressade den.

Jag tänkte också på temperaturen som vi skrev om. Du menade att temperaturen är det minst viktiga, eller hur du skrev. På ett sätt kanske det är så men jag tänker att det är väldigt viktigt när vattnet ska pressas igenom pucken. Är det för kallt kommer inte kaffet att kunna utveckla sina smaker och dofter. Är man riktigt nördig ska temperaturen vara 92 grader när det möter kaffet och pressas igenom under 25-30 sekunder.
 

CROE

Omega
2-Faktor
Ja, filterkorg kanske det heter. Jag minns inte alla fackuttryck men jag menar den som kaffet är i. Jag fick två, en för en kopp och en för en dubbel. Jag använder bara den djupare som är för en dubbel. Den var lättare att få pucken att bli rak när man pressade den.

Jag tänkte också på temperaturen som vi skrev om. Du menade att temperaturen är det minst viktiga, eller hur du skrev. På ett sätt kanske det är så men jag tänker att det är väldigt viktigt när vattnet ska pressas igenom pucken. Är det för kallt kommer inte kaffet att kunna utveckla sina smaker och dofter. Är man riktigt nördig ska temperaturen vara 92 grader när det möter kaffet och pressas igenom under 25-30 sekunder.

Ska testa att köra med det mindre filtret och se om det gör någon skillnad!

Låter maskinen stå i tjugo minuter och värma upp, sedan köra när den är runt 90 grader. Men mätaren kan det ju vara fel på, det är ju svårt att veta.
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Köpte en Acaia Lunar i hopp om att få en bättre kopp espresso. Dessvärre ger inte min Ascaso Dream med Ascaso i-mini i-2 konsekventa koppar. Trots att jag kör flera koppar på samma malgrad och temperatur så är det alltid någon faktor som förändras (rinntid etc).

Misstänker att min kvarn är för dålig helt enkelt. Har förbrukat 2kg espressobönor (olika varianter) utan att få en enda god kopp, trots att jag följt konstens alla regler.

Så jag säljer nu min Lunar, finns bland lifestyle-annonserna!
Fan vad synd, Acaia är de bästa vågarna som finns för kaffebryggning i min mening!

Att börja grotta ner sig i channeling och hur hårt man tampar är bara trams, det är såklart att channeling ger sämre effekt, men inte så att det blir odrickbart, när vi snackar tampertryck så är det verkligen ovesentligt kontra färskt kaffe, bra malgrad.. kör du 18g i en stor nog filterhållare genom ca 22-26sekunder så ska du få en kanonespresso, sen kan man alltid laborera hur mycket eller hur lite som helst.
 

CROE

Omega
2-Faktor
Fan vad synd, Acaia är de bästa vågarna som finns för kaffebryggning i min mening!

Att börja grotta ner sig i channeling och hur hårt man tampar är bara trams, det är såklart att channeling ger sämre effekt, men inte så att det blir odrickbart, när vi snackar tampertryck så är det verkligen ovesentligt kontra färskt kaffe, bra malgrad.. kör du 18g i en stor nog filterhållare genom ca 22-26sekunder så ska du få en kanonespresso, sen kan man alltid laborera hur mycket eller hur lite som helst.

Sjukt nöjd med vågen! Kvalité rakt igenom, guld att kunna välja bort de lägena som man inte använder. Har ställt in på Tear mode och mode 4.

Det är lite det jag känner, av typ 50 koppar smakade ingen ens lite bra, och då höll jag det basic och gick mest på malgrad och rinntid. Försökte att köra samma tamp och samma temperatur. Testade två olika bönor, en mörkare och en mellan.
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Sjukt nöjd med vågen! Kvalité rakt igenom, guld att kunna välja bort de lägena som man inte använder. Har ställt in på Tear mode och mode 4.

Det är lite det jag känner, av typ 50 koppar smakade ingen ens lite bra, och då höll jag det basic och gick mest på malgrad och rinntid. Försökte att köra samma tamp och samma temperatur. Testade två olika bönor, en mörkare och en mellan.
ja precis, jag använder min Acaia som drop/timer sen använder jag en hario v60våg för att dosera själva kaffet.
Det låter väldigt underligt, har du köpt espressoblend , så du inte köpt hem något halvdant rävgift? rostdatumen är inom 2-4v?
Vad är det för kvarn du har?
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Ska testa att köra med det mindre filtret och se om det gör någon skillnad!

Låter maskinen stå i tjugo minuter och värma upp, sedan köra när den är runt 90 grader. Men mätaren kan det ju vara fel på, det är ju svårt att veta.
Är det fel på temperaturmätaren eller värmepaketet borde du kunna känna det rent fysiskt, att kaffe inte är varmt i koppen.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Fan vad synd, Acaia är de bästa vågarna som finns för kaffebryggning i min mening!

Att börja grotta ner sig i channeling och hur hårt man tampar är bara trams, det är såklart att channeling ger sämre effekt, men inte så att det blir odrickbart, när vi snackar tampertryck så är det verkligen ovesentligt kontra färskt kaffe, bra malgrad.. kör du 18g i en stor nog filterhållare genom ca 22-26sekunder så ska du få en kanonespresso, sen kan man alltid laborera hur mycket eller hur lite som helst.
Det jag skrivit är det jag fått lära mig via praktisk övning, böcker, riktigtkaffe.se och när jag har gått baristautbildning. Hur menar du att det inte har betydelse hur hårt man packar pucken? Vattnet rinner ju snabbare igenom om det är dåligt packat och långsammare om den är hårt packad. Det gör ju att olika mängd vatten hinner rinna igenom. Den lättpackade kanske blir mer och svagare kaffe än den hårdpackade. Rent logiskt blir det stor skillnad på kaffet så därför undrar jag hur du menar? Vad är channeling i kaffesammanhang? Jag har aldrig hört uttrycket tidigare.
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
och när jag har gått baristautbildning.

Vad är channeling i kaffesammanhang? Jag har aldrig hört uttrycket tidigare.
14608107_1180665285312703_1558693314_n.jpg
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Det jag skrivit är det jag fått lära mig via praktisk övning, böcker, riktigtkaffe.se och när jag har gått baristautbildning. Hur menar du att det inte har betydelse hur hårt man packar pucken? Vattnet rinner ju snabbare igenom om det är dåligt packat och långsammare om den är hårt packad. Det gör ju att olika mängd vatten hinner rinna igenom. Den lättpackade kanske blir mer och svagare kaffe än den hårdpackade. Rent logiskt blir det stor skillnad på kaffet så därför undrar jag hur du menar? Vad är channeling i kaffesammanhang? Jag har aldrig hört uttrycket tidigare.
du kan inte tampa mer än tills du känner motstånd från kaffet, flertalet kända kaffeforum påstår att det är ovesentligt om du tampar med si eller så tryck, bara du tampar rakt uppifrån för att få det helt jämt.
Jag tycker inte helller att första felsökandet bör bli med tampandet då 2 kg kaffe har gått åt...
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
@CROE Det kanske kan vara värt att byta malskivorna i kvarnen? Om du köpte den beg så kanske den har levt ett hår liv innan. Jag vet inte om det kommer att hjälp dig att byt malskivor men det kanske är värt ett försök?

Det kommer aldrig bli en bra kvarn hur nya än skivorna är. Om inte de befintliga uppvisar tecken på slitage är min rekommendation fortfarande att testa med en trycksatt korg för att göra processen lite mer förlåtande mot en kvarn som egentligen inte riktigt håller måttet för espresso. En bättre kvarn är förstås att föredra men det kostar ju mycket mer.
 

MangeB

Omega
Hej, har ganska nyligen börjat nörda mig i kaffe 🥰 Min setup är Sage Barista Pro. Känns som en rimligt inkörsport :) Kaffe-arten får jag jobba på.

Köpt kaffe från Kafferosteriet Koppar - helt otroligt! Någon som testat och någon som kan tipsa om liknande kvalitet?
 

Bilagor

  • 4618F68C-E4FE-4510-AB90-06AE74FC8C3F.jpeg
    4618F68C-E4FE-4510-AB90-06AE74FC8C3F.jpeg
    220.8 KB · Visningar: 28
Senast ändrad:

Scipio

Patek
2-Faktor
Hej, har ganska nyligen börjat nörda mig i kaffe 🥰 Min setup är Sage Barista Pro. Känns som en rimligt inkörsport :) Kaffe-arten får jag jobba på.

Köpt kaffe från Kafferosteriet Koppar - helt otroligt! Någon som testat och någon som kan tipsa om liknande kvalitet?
Kaffet ser gott ut! Man brukar ta ett långt smakupplevande kliv när kaffet man köper anger rostningsdag istället för sista förbrukningsdag.
 

R.Capac

Audemars
2-Faktor
Testa rör runt innan du tampar med t.ex. 3-5 nålar satta på en vinkork eller gaffel (något tjockt dock), och knacka på alla sidor. Det bör göra så att alla klumpar försvinner, och att det inte finns någon luftficka.

I-2:an har inte fått världens bästa reviews såg jag när jag läste på inför mitt köp, men ska ju såklart göra jobbet. Ett quote t.ex. "The i2 is a conical burr grinder (Trespade) with a lousy motor, a junky plastic adjustment system, and should be avoided for any purpose other than as a paperweight."

Tror tyvärr inte att en monstervåg kommer göra skillnaden - vilket cafe har du sett står och fipplar med en våg egentligen? :D Spendera pengarna på en bättre grinder istället i sådana fall.
Jag gjorde en sån här av en lite stiligare kork från en romflaska :).
20211113_094142.jpg
 

herr_raev

Omega
2-Faktor
Nån som kör manuell kvarn typ 1Zpresso eller Kinu? Hur jobbigt är det att handmala?
Jag köpte en 1Zpresso J-Max att köra med min Cafelat Robot. Mellan och mörkrost är inga problem. Helt ok att mala 25-30g för pour over också. Ljusrost är en annan femma, det funkar men är jobbigt. Hade min plan varit mycket ljusrost hade jag kikat på annat.
 
Topp