Urbaniseringen kommer fortsätta. Fick ingenting som tyder på att den avtar. Det gör emellertid bara bostadsbristen i storstadsregionerna ännu högre. Det är en global trend, inget lokalt:
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Varldens-stader-vaxer-allt-snabbare/
Eftersom Stockholm till exempel växer så det knakar (
http://www.svd.se/stockholm-vaxer-mer-an-vantat) så behövs mer bostäder. Det är inte svårare än så.
Om det flyttar in 100 personer varje dag i Stockholm (källa nedan), behövs bostäder. Det flyttar inte in 100 personer som kan ta miljonlån däremot utan det behövs fyllas på med bostäder underifrån och vi behöver underlätta rörelserna på bostadsmarknaden.
Jag tror att som det är nu ökar trångboddheten i segregerade områden. Alla som kan flyttar och driver upp priserna i medelklassområden som i sin tur flyttar till dyrare områden och driver upp priserna där. Eftersom vi har avsevärt mycket större inflöde av människor än bostäder fortsätter trenden, segregationen ökar och priserna ökar.
Det kanske inte bara är av nybyggande-skäl som avregleringen är bra:
http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/stockholm-staengt-foer-inflyttare-12433
Jag tror inte heller avregleringen kommer leda till byggnationer av billiga bostäder per automatik. Finns inga superincitament för det. Däremot tror jag att det kommer vara bra av integrationsskäl att bryta den. Och om bostadsbolagen bygger attraktiva hyresrätter blir den bostadstypen ett alternativ och BRF-marknaden får (kanske) ett mindre inflöde.
"
Förra året växte befolkningen i Stockholms län med ungefär 100 personer per dag, lika många passagerare som ryms sittande på två stadsbussar."
"
Rapportens rekommendationer handlar om en avreglerad bostadsmarknad med friare hyressättning i det befintliga beståndet och ändrade skatteregler som ökar rörligheten bland dem som äger sina bostäder.
Förslagen ligger i linje med synpunkter från organisationer som Internationella valutafonden, EU-kommissionen, OECD, Bokriskommittén, Boverket, Riksbanken och Finansinspektionen.
– Vi måste orka ta i frågan om omreglering av hyresmarknaden. Personligen tycker jag att ett av de starkaste argumenten för någon form av hyresreglering handlar om att det bryter segregation. Men resultatet av den hårt reglerade hyresmarknaden är ju inte att den har minskat segregationen, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare."
"Slutsatsen är att den mest framkomliga vägen skulle vara ”social housing”, det vill säga stöd till bostäder för resurssvaga hushåll."