• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

OT: sömn problem

16610

Patek
2-Faktor
Någon som har tips / råd emot sömn problem? Känns som jag håller på att bli galen. Vissa nätter sover jag inte alls och andra vaknar jag varje timme. Läser KS varje natt men det hjälper inte;)
 
Se till att få bra med motion. Var försiktig med socker, godis, läsk osv. Detsamma gäller "skräpmat".
Var även försiktig med alkohol.

Varva ner innan du lägger dig. Finns avslappnings och sömnträningscd:s att prova. Ex. av Lars-Erik Unestål.

Tänk efter på om du oroar dig för något. Känner du dig nedstämd och/eller ledsen? Stressad?

Pågår sömnlösheten över tid och framför allt om den påverkar din vardag negativt så gå till läkare.

Sömnlöshet kan påverka oss mycket negativt och måste tas på allvar, någon enstaka natt klarar vi men inte återkommande sömnlöshet.

Du har PM.
 

Mr Chance

Kalmar
Trist att inte kunna sova, har ibland själv svårt med sömnen. För mig brukar det vara ett par veckor i taget.

Jag går upp, tar på mig morgonrocken och lägger mig i soffan med en bok eller med iPad och webben. Ibland även jobb. Jag försöker att inte känna stress...

Prova en annan kudde, mixtra med temperaturen i sovrummet som ofta är för varmt. Variera täcket. Ja, det finns säkert fler grejer att prova...
 

16610

Patek
2-Faktor
Tack för tipsen. Jag tror det rör sig om stress i mitt fall. Så jäkla stressande att inte kunna sova. Jag får testa lite olika saker. Min mor har cd:en med Lars-Erik Unestål och säger att den hjälper bra. Blir till att låna den. Sov gott på er=)
 

Ruskprick

Panerai
2-Faktor
Ut och rör på dig om du inte gör det, tyvärr har motion blivit synonymt med viktminskning och inte "själavård" :)
Behöver inte vara jogging, med gång i lite raskare takt så får du både motion och har lite tid till att samla tankarna osv.
Gällande mat så ät inte för sent på kvällarna, och försök att se till att undvika för mycket smakförstärkare (Glutamat/E-621 osv, googla runt) då jag inbillar mig att det påverkar sömnen negativt, självklart väldigt olika från person till person.

Sedan, om du inte gör det redan, så gå och lägg dig när du är trött, inte när du "borde". Lättare sagt än gjort kanske men när jag hade problem med att sova för ~10 år sedan så blev det väldigt mycket bättre när jag slutade ha panik över att jag "måste" somna innan 22...

Eller skaffa småbarn om du inte har det, då kommer du kunna somna kl 20 på fredagar, på flyget, på bion, framför tv´n, vid frukostbordet, på jobbtoaletten, framför KS, mitt i Sverige-Tyskland-matchen, i solstolen, i duschen, i steget, när du lagar mat, när du äter mat etc etc.

Disclaimer: Jag är absolut ingen "guru" i ämnet och vill inte framstå som det heller, däremot har det fungerat för mig utan några som helst vetenskapliga belägg bakom ;)
 

leicaphile

Panerai
försök att se till att undvika för mycket smakförstärkare (Glutamat/E-621 osv, googla runt) då jag inbillar mig att det påverkar sömnen negativt, självklart väldigt olika från person till person.

Japp, jag är en av dem som störs av det; käkar jag mat som innehåller smakförstärkare ligger jag vaken halva natten. Tips från en fellow Boråsare: beställ inte mat från Thai Van Ahn om du vill sova! :D

Annars bra tips, kan även rekommendera att inte ha "skärmtid" när det börjar närma sig läggdags. Bättre att läsa en (icke e-) bok.
 

16610

Patek
2-Faktor
Jag brukar gå en halvtimma på luncherna. Det gör gott. Men kanske inte räcker. Får testa gå ut på kvällarna med. Jag har två småbarn=) (2,5 och 1 år) Det tar ju all tid på kvällarna. Brukar vara lugnt 20-20,30 på kvällarna. Då brukar jag kolla på tv:en och brukar nicka till efter 30 min tv. Pinnar mig till 21-22,00 på kvällarna. Somnar direkt när jag lägger mig men vaknar lika snabbt. Sjukt störigt. Sedan är det omöjligt att slappna av och somna. Men när det är dags att gå upp, då skulle det inte vara några problem att somna=( Förstod aldrig vad folk mena med sömn problem. Det är ju bara lägga sig ner och sova. Men nu vet jag hur sjukt jobbigt det är att inte sova.
Vad det gäller kost så får jag säga att jag är duktigt. Bra mat och bra tider. Alltid varit intresserad av bra mat.
 

CaptainOats

Patek
2-Faktor
Hade samma problem innan man fick barn, nu är det en kamp att vara vaken efter 22:00 känns det som.
Men för mig funkade det alltid att slå på en film, då somnar man.
MEN det ska inte vara en ny film utan en du sett massor av gånger så du inte behöver kolla så noga.
 

maxmol

Panerai
Vill inte va den som förespråkar genvägar. Men har dessa receptfria rackarna som jag använder lite då och då när jag har svårt att sova.

7cB5kiB.jpg
 

plexan

Cartier
Ibland har jag haft svårt att sova, typ vaknar klarvaken kl 3. Då istället för att försöka pressa mig att somna om brukar jag göra "the opposite" och typ tänka jaha okej kroppen du vill vara vaken men då är vi det då! gå upp, läsa lite kanske, kolla lite på tv, äta någonting, kanske en liten promenad....m,m
Blir oftast bara en ond cirkel om man vaknar och börjar tänka att nu måste jag somna om...
 

DrSbaitso

Rolex
2-Faktor
Glöm inte heller att du kommer somna. Du sover säkert en hel del utan att tänka på det också. Om det går så långt så att kroppen behöver sömn, så kommer du somna. Poängen är att det är vila/avkoppling som behövs och du behöver inte stressa över att du inte sover OCKSÅ. Den biten löser sig.

Många tips har redan nämnts - se till att det är svalt i sovrummet, motionera under dagen, drick inte alkohol. De synder som jag oftast gör själv är att sitta vid datorn - att titta på en ljus yta lurar kroppen att vakna, och inte tvärt om. Dessutom finns det ett inbyggt stressmoment i att surfa eller kolla på tv/film iom att det hela tiden händer saker. Jag har också märkt att det inte funkar så bra för mig att äta sent, speciellt kolhydratrik mat (och speciellt om det är mycket), typ pasta/pizza/mackor.

Ett par saker hjälper mig att somna:
*Fixa allting innan - sträck lakanen, lägg täcket rätt i påslakanet, fixa till örngottet. Så slipper småsaker bli irriterande.
*Läsa kan funka, men nästan ännu bättre är att lyssna på musik. Då krävs ingen lampa, men det hjälper ändå att döva tankarna.

Sen för att sova hela natten, (dvs inte somna och vakna igen kl03)
*Skriver upp innan jag lämnar jobbet vad som ska göras den första tiden nästa dag (så slipper jag försöka hålla det i huvet). En post-it räcker
*Valeriana extrakt - finns receptfritt på apoteket och är ett milt rogivande naturläkemedel. Är förmodligen mer placebo än nånting annat, men funkar för mig.

Lycka till! Det är sjukt drygt med sömnsvårigheter, men som sagt, även om du inte gör något åt det så kommer kroppen fixa det av sig själv.
 
D

Deleted member 1265

Guest
Har inte läst hela tråden, hoppas jag inte repeterar ngn annans svar.
Ett par tips från mitt liv:
satsa på att INTE stirra in i ipaden/datorn/tv sista timmen innan du ska sova. Det sänder fel signaler till hjärnan samt ett felaktivt ljus in i oss.
Satsa på 5 dgr i veckan gå upp tidigt (medveten att detta inte funkar för alla, arbetstider osv), 7-snåret, även om du inte måste, gå o lägg dig 10 (blir oftast då lite senare kanske 11)
Käka inte godis sent, drick mindre vin. Ja egentligen finns det väl en massa saker, detta var bara lite vad jag tyckt är bra.
Lev loppan givetvis på dina lediga dagar.
 

OBRKV

Cartier
Hade också sjuka problem med sömnen. En sak jag fick lära mig är att om man ligger i sängen i mer än, säg 30-40min, utan att ha somnat borde man stiga upp och gå och göra något annat, exempelvis läsa ett kapitel på soffan. Gärna något som du inte gör i sängen. Att ligga i sängen medveten om att man legat där i x-antal minuter leder till mer stress så då är det lika bra att göra något helt annat. Jag brukade streama ett avsnitt av en slapp serie, i stil med Vänner, Seinfeld eller 70's show. Sen går man och lägger sig igen.
 

Boris Balkan

Fark you!
Någon som har tips / råd emot sömn problem? Känns som jag håller på att bli galen. Vissa nätter sover jag inte alls och andra vaknar jag varje timme. Läser KS varje natt men det hjälper inte;)

magnesium_2.jpg

En - två st magnesiumtabletter 30 min före sänggående garanterar min sömn iaf. Magnesium är muskelavslappnande. Inget hokupokus.
 

vlm1978

Cartier
Har själv i perioder varit mycket drabbad av stressrelaterad sömnlöshet. Finns förstås en massa husmorsknep för att angripa det samt det mest uppenbara "knepet", dvs att angripa orsaken och inte symptomet.

I vilket fall som helst så känner jag att jag iaf vill dela med mig av vad som har fått mig att numera sova igenom hela nätterna;
1. Låt sovrum och i synnerhet sängen vara endast till för att sova - INTE för att surfa/mejla med mobil, titta på tv, läsa bok mm
2. Ät lätt på kvällen och gärna kolhydratsfritt
3. Drick mycket vatten (i mitt fall har jag dubblat mängden vatten som jag dricker per dag)

Hoppas att det löser sig för dig
 

ErikGBG

Audemars
Har själv haft gigantiska insomningproblem och det som hjälp är: zopiklon, motion och främst, att ha preussiska tider. Lägga sig och gå upp exakt samma tider varje dag, året runt. Aldrig ta sovmorgon.
Lycka till!
 

16610

Patek
2-Faktor
Verkar som många med mig kollar tv, paddan, mobilen. Jag har lovat mig själv att inte läsa jobbmailen. Men det blir ju mycket slö surfande på mobilen. Ska lägga ner det och läsa en bok i soffan ist. Kanske skulle skaffa mig en " vanlig" väckarklocka ist för att ligga och trycka igång mobilen för att se vad tiden är på mobilen. Sjukt stressande att se vad klockan är hela tiden. Se alla tid som bara försvinner för tiden att sova. Verkar va ganska många som har haft svårt någon gång att sova. Då är jag inte ensam iaf=)
Tackar för alla råden...
 

Aboynamedsue

Patek
2-Faktor
När du ligger och är stressad för tiden försvinner så ställ dig frågan: vad är det värsta som kan hända om jag inte somnar alls? Du är lite trött på jobbet dagen efter, värre än så är det inte. När du accepterar det så kommer du somna!
 

Rivalen

Rolex
Har inte läst hela tråden. Inte specialist annat än på att sova dåligt pga fysiska obehag.

Radion P4/P3 på lågt, så att det är i gränslandet att det går att lyssna på men också att sova till.
Motion - promenad - innan du skall sova - + ät inget e 19oo och ät inte mkt sent på dagen.
Yoga mot sömnlöshet. Hittade en instruktion på nätet som funkade - hitar den inte nu - gjorde övningarna i sovrummet så att jag helt dimmig kunde ta mig till sängen, men insomning kanske inte var ditt problem.
Om du kan - ändra på det i ditt liv som gnager - det är ju inte alltid det låter sig göras dock.

Hoppas det blir bättre för dig
 

Affe

Una vida loca
2-Faktor
Lider med dig 16610, har själv sömnproblem har säkert haft det dom senaste 20-25 åren och det är ruskigt jobbigt. I mitt fall så har jag både svårt att somna, samt att jag dessvärre är väldigt lättväckt av mig. Behövs inte mycket för att jag skall vakna, har tyvärr en jojo som sambo, hon sover som en liten gris istället och kan i princip somna på plats var som helst.
Då hon vobblar runt i sängen både med slag och att hon nästan kryper in i arslet på mig, så kan hon väcka mig flera gånger på en natt extremt irriterande och jobbigt då man har har klarat av att somna, sover max 5-6 med lite tur. Funderar starkt på att skaffa oss 2 separata sängar som 2 gamla pensionärer. I och för sig så är jag snart där.

Har läst dom flesta av trådarna här och jag har väl provat det mesta av förslagen utan att lyckas komma till den bästa av lösningarna. Som Rivalen skrev i tråden ovanför så har jag hört att meditation skulle kunna vara bra för att insomna, typ yoga etc.
Är så illa att jag skulle nästan kunna byta bort hela min samling av klockor för att få kunna sova riktigt ordentligt.

Får kanske lyssna på Dr BluesmanV8 och ta rådet och gå till en läkare. Jag hoppas att det inte kommer att gå så lång tid för dig som det gjort för mig, för det är oerhört jobbigt i längden att aldrig få känna sig riktig utvilad.

Lycka till med sovandet // Mvh Af sjodahl
 
Topp