• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Outdoor-tråden

NickL

KS Explorers Club
2-Faktor
OBS!! LÅNGT INLÄGG!
Använder mig av KS Explorers Club punktlista för reselogg :)
  • Destination
Från Kristianstad i Skåne till Stekenjokk, fjäll utanför byn Klimpfjäll. Ca 30 min på Vildmarksvägen från Klimpfjäll.
  • Datum/tidsperiod under vilket äventyret fortgick
16 Aug - 22 Aug
  • Mål med äventyret
Uppleva fjällmiljön, vandra, tälta, och fiska såklart.
  • Kort om äventyret i sig
Två av mina kompisar hade två år tidigare åkt till Stekenjokk efter att ha sett filmer på YouTube av "Baitbox" som fiskade i området. Då hade ingen av dem bil då de var 16/17 och fick åka tåg/buss för att ta sig dit vilket tog mycket lång tid och var jobbigt. De var mycket nöjda med resan men tänkte aldrig åka dit på det viset igen. Nu har vi körkort och bil. Vi fick ta min bil då den andra är en Golf som blir för liten för all packning.

Stekenjokk är väldigt fint och bjuder på många fina vattendrag/sjöar med fina fiskar. Många olika alternativ för roliga ställen att vandra till finns också.

  • Måluppfyllnad
Definitivt uppfyllt. Vi upplevde den fantastiska fjällmiljön, vandrade många kilometer med tung packning, tältade fem dagar och fiskade rejält! Bra trötta var vi när vi kom hem igår.

Reselogg med bilder i kronologisk ordning
Resan började den 16 Augusti klockan 7:30 då jag tog min bil med min packning från mig till första kompisen. Jag hämtade upp honom och tänkte "Fyfan, hur ska vi få plats med all packning?".

8:00 var vi hos den andra kompisen. Nu var det dags att försöka få allt på plats så att vi får med allting och kan åka säkert och komfortabelt. Allt tog en timme. Vi fick in allting i bilen och fördelade lite utrustning så att den ena av oss inte skulle behöva bära för mycket vikt.

Det såg ut så här i bilen när allt var på plats.
EA440BA9-7F3D-4157-A136-42498B166663.jpeg

20EC9D49-764F-4B25-A6EE-991F961FEBA8.jpeg

En ryggsäck och annan utrustning fick placeras bakom förarsätet. Tur att vi bara var tre. Var vi fyra hade det inte fått plats.
B199C1ED-66CB-4E3B-8831-C32ABD914096.jpeg


Klockan var nu cirka 9:20 och vi begav oss. Jag körde den första biten från Kristianstad till Ljungby, ca 1:30 timme. Där tog vi kisspaus och bytte förare till den andra med körkort (två av tre hade körkort).

Denna kompis körde från Ljungby till strax efter Jönköping där vi stannade och åt vid Brahehus. Alla tre tog Caesarkycklingsallad, den som inte körde tog en öl också, synd om oss andra... :(

Vi tog en bensträckare och gick till ruinen på andra sidan E4:an.
P1150040.JPG

Nu körde vi till Nyköping där vi bytte förare och jag började köra igen. Den ena kompisen ville inte köra genom Stockholm med min bil, dels då det inte var hans bil och dels för att han aldrig kört i storstadstrafik innan (inte jag heller för den delen)

Gäller att lägga sig i rätt körfält ;) Efter en felkörning var vi på rätt väg igen och låg på E4:an mot Gävle/Sundsvall och så vidare.
0991ca9000af590c3e8d5621552890d5.jpg


Jag körde från Nyköping alltså till Gävle, där stannade vi på Max och åt burgare och tog en bensträckare till Citygross som ligger i närheten för lite energidricka och vatten, samt lite färdkost.

I Gävle bytte vi förare och körde en bit efter Sundsvall för att byta förare igen och tanka bilen. Vi hade lämnat E4:an strax efter Sundsvall, i Timrå och resten av bilfärden bestod nu av landsvägar, med några undantag.

Bild från macken och kisspausen.
04E9A19E-BF62-4699-9493-3FC0DE2A426F.jpeg


Under resten av bilfärden var det mörkt ute och vi körde på dåliga landsvägar utan viltstängsel. Så vi fick hålla extra koll på vägen och bytte förare oftare med bensträckare, med cirka 45 minutersintervaller. Därav blev det heller inte många bilder härifrån.

I och med att det var mörkt ute såg vi inte att vi hade bytt miljö helt och hållet heller. Vi stannade i närheten av vårt mål och såg en fors. Mörkt, men solen började sakta gå upp igen så man såg lite grann iallafall.
P1150069.JPG


Vi stannade på en liten grusplätt vid denna väg och försökte sova några timmar i bilen då vi vid det här laget var riktigt trötta. Men att försöka sova i bil är riktigt svårt. Den andra föraren fick iallafall en timmes sömn innan vi bestämde oss för att skita i att försöka sova, ta oss till stället och börja vandra så vi kunde sätta upp tältet så fort som möjligt och börja fiska. Med en energidricka i kroppen körde vi iväg och nu var det inte långt tills vi kom dit vi skulle. Vi träffade på ett flertalet renar, rävar och även en älg på vägen.
P1150074.JPG

Mycket fin miljö här.
934f724ae62336941c7f497d09869fcc.jpg

Nu var det allt glesare med träd och de var bra mycket mindre än normalt. Nu var vi riktigt nära fjället.
P1150089.JPG

Några minuter innan vi kommit till vårt mål stötte vi på ett gäng renar på vägen. Kändes nästan som att fjällvärlden välkomnade oss. De stod kvar ganska länge på vägen och tittade på oss innan de lät oss köra förbi. Kul att se renar.
362b9178d565e94ac8113d49f8cacae6.jpg

Nu på plats på parkeringen, klockan är cirka 9:00 och vi har inte fått någon sömn, men ändå var vi pigga och redo att bege oss ut i fjället.
P1150103.JPG

Vi packade ur grejerna ur bilen, bytte om till mer vandringsvänliga kläder och begav oss ut för en cirka 4 timmarsvandring. Som vi trodde skulle ta cirka 2 timmar...

Det var den jobbigaste vandringen någon av oss gjort. Tung packning på ryggen (för mig även på magen med en mindre ryggsäck), kombinerat med noll sömn och tuff terräng var ingen kombination för glädje direkt. Och med de tunga matkassarna i händerna som skapade bra med friktion på fingrarna var det inte bara jobbigt, utan gjorde även ont i händerna. Vi korsade ett vattendrag och fick ta av oss byxorna för att inte blöta ner dessa. Väl framme kunde vi inte vila direkt heller. Nu måste vi ju få upp tälten också! Det tog cirka en timme att få allt på plats. Vi testade tälten och la oss för att vila 30-40 minuter för att sedan gå ut och fiska. Det slutade med att alla somnade och sov 4-5 timmar innan en av oss vaknade och tänkte, "nej fan nu ska vi fiska!" och väckte oss andra. Det gjorde ont att gå ur det varma, sköna tältet. Väl ute och taggad för fiske blev det enklare.

Här är jag med två ryggsäckar, en på magen och en på ryggen. Lägg sedan till två tunga matkassar i händerna. Nej det var inte lätt för mig som gått max 18km tidigare i sträck utan denna typ av packning. Seiko King Turtle med grönt isofrane-band på handleden.
IMG_0481.JPG

Tung packning, tuff terräng. Blåst och kall temperatur. 4-5 grader (var säkert 25c hemma i Kristianstad).
4cd1d59ec229a5720f2ee8aada8cf6f5.jpg

Här kom vi över första berget (hög kulle?) och kunde se ut över området där vi skulle vistas de nästkommande fem dagarna.
P1150123.JPG


Tälten på plats och dags att ge sig ut och fiska.
P1150128.JPG

Första kastet, första sekunden med draget i vattnet tog det stopp. Jag trodde att jag fastnat i något. Men icke! Det började vibrera i spöet och jag hade fått fisk!
En skaplig öring, som vi sedan grillade över öppen eld med folie, salt, peppar och citronjuice. Den smakade magiskt. Min alldeles första fjällöring. Det var en härlig känsla. Efter allt kämpande under dagen och dagen innan hade vi fått uppleva lite av den fantastiska och rika miljön här ute. Fåglarna kvittrade och vi såg några grupper renar i fjärran.
P1150191.JPG

Det här inlägget kan inte bli hur långt som helst. Så jag summerar de nästkommande dagarna.
Dag 2: Efter en helt fantastisk natt sömn begav vi oss ut för lite utforskning. Vi gick förbi lite vattendrag, testade lite fiske utan någon vidare lycka och bekantade oss med området. Jag hade fått många myggbett och handen svullnade upp, men det gjorde inget, det var så fint ute :)
P1150160.JPG
P1150169.JPG

På kvällen åt vi fisk, till lunch blev det frystorkad Chili Con Carne. Vi tog för mycket vatten och rätten blev som en soppa. Det var den äckligaste soppan jag ätit i hela mitt liv. Kidneybönorna föll isär som pulver i munnen på mig....

Dag 3: Fiske på redan familjära platser. Bra med fisk. Gott på kvällen... Ingen mer frystorkad chili con carne för mig inte... Nu gällde det att fånga fina matfiskar så att jag kunde slippa det eländet.

Dag 4: Vandring till den så kallade Drilliken. Jobbig vandring, svår lutning nästan hela vägen upp för den stora kullen/lilla berget. Men markant enklare än den första vandringen från bilen till tältplatsen. Men den jobbiga vandringen var värt det. För när man kom upp på toppen och blickade ner fick man se målet, den fina sjön mellan dessa två toppar. Med snö och små vattenfall från det större berget.
P1150203.JPG
P1150202.JPG
P1150205.JPG
P1150226.JPG
P1150242.JPG

P1150249.JPG

IMG_0492.JPG

Ingen fisk, men det var fint.
Nu skulle vi ner igen och kunde blicka ut över området där vi hade våra tält och fiskade.
P1150255.JPG

Dag 5: 5:30 ringde klockan och det var dags och plocka ihop tälten och all utrustning för att genomföra den tortyrliknande vandringen tillbaka till parkeringen. Det var dock bra mycket enklare denna gången. Då vi slapp matkassarna då vi hade ätit upp innehållet.

Efter cirka tre timmars vandring var vi framme vid bilen igen.

Här sitter jag på en sten efter att ha gått upp för berget (höga kullen) och blickar ut över de så kallade gruvdammarna där bilen står. På andra sidan. Nu såg det inte ut att vara långt kvar. Men det tog säkert 1h 30m att komma dit...
IMG_0514 (1).JPG


Väl inne i bilen med all packning insatt bestämde vi oss för att käka lunch. Vi ville inte käka mer havregrynsgröt med mjölkpulver, russin och linfrön, även om det var helt okej. Nu skulle vi käka riktig mat! Så vi begav oss till Saxnäsgården för att käka dagens lunch. Fläskkarré med kantarellsås, färskpotatis och fräscha grönsaker var det godaste vi käkat på en vecka nu. Bra mumsigt efter den där vandringen. Än igen kunde den som inte körde ta en öl. Surt för oss andra som fick nöja oss med lingondryck, även om den också var god...
IMG_0472.jpg

Nu var klockan nästan 12 på dagen och vi tänkte att det skulle bli för jobbigt att köra hela vägen hem efter den vandringen. Så vi bestämde oss för att köra cirka 4-5 timmar och se om det finns något fiskeställe på vägen där vi kunde fiska lite och sen sova över för att åka resten av biten hem morgonen därpå. Vi begav oss till Ammerån Fiskecamp. Vi ville testa Harrfiske som ingen av oss gjort tidigare.

Det var fint, men det blev ingen fisk. Sen började det regna lite, och vi tänkte inte sätta upp två tält som skulle bli blöta genom natten för att sedan plocka ner dem igen och köra hem. Eftersom att jag kände mig pigg vid detta laget föreslog jag en plan för att komma hem. Klockan var nu 8-9 på kvällen.
P1150321.JPG

Jag kör till Sundsvall, så käkar vi middag där, sen kör jag så långt jag kan utan att tumma på säkerheten så kan den andra föraren ligga där bak och försöka få lite sömn så att vi kan byta senare. Jag kom hela vägen ner till Nyköping söder om Stockholm med paus en gång vart 45:e minut för att hålla mig igång innan jag kände mig för trött för att kunna fortsätta köra säkert. Den som inte hade körkort erbjöd sig att hålla sig vaken tillsammans med mig i passagerarsätet och hålla mig sällskap så att jag inte skulle bli för trött. Det hjälpte säkert rejält. Att sitta själv och köra från Sundsvall till Nyköping mitt under natten efter den dag vi haft hade inte varit en bra idé.

I Nyköping tankade vi och tog lite frukost för att sedan byta förare. Jag somnade nästan i passagerarsätet direkt efter att ha bytt förare...
Den andra föraren som fått lite sömn i sig kände sig pigg och körde ner till Ljungby där vi stannade och åt lite. Jag tog en energidricka och körde resten av vägen hem.

Väl hemma var jag så trött att jag nästan somnade framför datorn när jag tänkte skriva detta inlägg. Så jag gick och la mig. Jag ville egentligen hålla mig vaken till iallafall 20:00 för att inte vakna för tidigt och göra att min sömncykel blev skev. Men jag kunde inte låta bli att sova i min sköna säng efter den resa vi haft och de nätterna i tält.

Jag somnade ca 16:00 och vaknade 9:00 på morgonen efter. Så det gjorde ingenting att sova så tidigt :)

Nu sitter jag här och skriver detta inlägg och känner redan en längtan tillbaka till fjället.

Det var en bra träning inför lumpen jag ska göra 14 September och 9 månader framöver. En riktigt rolig resa jag kommer minnas livet ut. Jag har valt att inte dela med mig av några bilder, men jag har bra mycket fler roliga och mer personliga bilder på öldrickande och lössnus som rinner ner för mina tänder efter att ha testat det för första gången och misslyckat totalt med min ihopbakning ;)

Hoppas det varit någorlunda intressant att läsa detta inlägg :)
Bra kämpat! :) Inga gramjägare där inte, haha!
 

Clark Kent

Patek
2-Faktor
Tack för en trevlig reseskildring @TobiasD :)

Jag har en fråga gällande strumpor och skor som ligger i gränslandet mellan den här tråden, tränings- och sneakerstråden men jag provar här först.

På senare tid har jag börjat få lite problem med fötterna när jag går längre sträckor, och det är framförallt ett operationsärr på hälen som spökar samt att det verkar som att jag behöver bredare skor vid tårna nu än tidigare. Det är tillfälligt löst genom att jag har skurit upp ett gammalt par sneakers, men snart är hösten och vintern här så det är ingen optimal lösning.

Med tanke på rådande situation vill jag undvika att springa mellan butiker och prova, så om någon sitter inne med tips på lämplig promenadsko modell lättare vore det toppen. Kommer företrädelsevis användas på asfalt, grus och mild terräng men inte ute i vildmarken. Viktigaste kravet är att skon är rejält rymlig framme vid tårna. Även tips på riktigt bra strumpor tas emot med tacksamhet.
 

NiklasF

KS Explorers Club
2-Faktor
Tack för en trevlig reseskildring @TobiasD :)

Jag har en fråga gällande strumpor och skor som ligger i gränslandet mellan den här tråden, tränings- och sneakerstråden men jag provar här först.

På senare tid har jag börjat få lite problem med fötterna när jag går längre sträckor, och det är framförallt ett operationsärr på hälen som spökar samt att det verkar som att jag behöver bredare skor vid tårna nu än tidigare. Det är tillfälligt löst genom att jag har skurit upp ett gammalt par sneakers, men snart är hösten och vintern här så det är ingen optimal lösning.

Med tanke på rådande situation vill jag undvika att springa mellan butiker och prova, så om någon sitter inne med tips på lämplig promenadsko modell lättare vore det toppen. Kommer företrädelsevis användas på asfalt, grus och mild terräng men inte ute i vildmarken. Viktigaste kravet är att skon är rejält rymlig framme vid tårna. Även tips på riktigt bra strumpor tas emot med tacksamhet.
Mitt tips är att ringa eller mejla till olika butiker och fråga. Kängspecialisten kan jag varmt rekommendera. De gör verkligen skäl för sitt namn.
 

Clark Kent

Patek
2-Faktor

NiklasF

KS Explorers Club
2-Faktor

LongCon

Miss Softie
2-Faktor
Ett tips!
Screenshot_20200906-095244_Samsung Internet.jpg


Weekend deal just nu. Är otroligt nöjd med vårat tält som vi använt som både festivaltält och vid ganska rejält oväder ovanför Kebnekaise Fjällstation.

Tältet är tungt, ca 6 kg men det är stort, vi får med marginal plats med 3 barn och två vuxna samt packning för en vecka i fjällen. Takhöjden på ca 160 cm är jäkligt trevlig!
 

Kamp

Omega
Ett tips!
Screenshot_20200906-095244_Samsung Internet.jpg


Weekend deal just nu. Är otroligt nöjd med vårat tält som vi använt som både festivaltält och vid ganska rejält oväder ovanför Kebnekaise Fjällstation.

Tältet är tungt, ca 6 kg men det är stort, vi får med marginal plats med 3 barn och två vuxna samt packning för en vecka i fjällen. Takhöjden på ca 160 cm är jäkligt trevlig!
Såg riktigt najs ut! Jag och sambon letar tält, men kan inte försvara att köpa ett tält på 6 kg när vi är två, även om det hade varit najs att kunna ta med sig lite folk på vandringarna :)
 

LongCon

Miss Softie
2-Faktor
Såg riktigt najs ut! Jag och sambon letar tält, men kan inte försvara att köpa ett tält på 6 kg när vi är två, även om det hade varit najs att kunna ta med sig lite folk på vandringarna :)
Nej, på två är det för tungt om man inte endast har det som base camp eller tältar med bil. :)
 

spammerstakeahike

Patek
2-Faktor
OBS!! LÅNGT INLÄGG!
Använder mig av KS Explorers Club punktlista för reselogg :)
  • Destination
Från Kristianstad i Skåne till Stekenjokk, fjäll utanför byn Klimpfjäll. Ca 30 min på Vildmarksvägen från Klimpfjäll.
  • Datum/tidsperiod under vilket äventyret fortgick
16 Aug - 22 Aug
  • Mål med äventyret
Uppleva fjällmiljön, vandra, tälta, och fiska såklart.
  • Kort om äventyret i sig
Två av mina kompisar hade två år tidigare åkt till Stekenjokk efter att ha sett filmer på YouTube av "Baitbox" som fiskade i området. Då hade ingen av dem bil då de var 16/17 och fick åka tåg/buss för att ta sig dit vilket tog mycket lång tid och var jobbigt. De var mycket nöjda med resan men tänkte aldrig åka dit på det viset igen. Nu har vi körkort och bil. Vi fick ta min bil då den andra är en Golf som blir för liten för all packning.

Stekenjokk är väldigt fint och bjuder på många fina vattendrag/sjöar med fina fiskar. Många olika alternativ för roliga ställen att vandra till finns också.

  • Måluppfyllnad
Definitivt uppfyllt. Vi upplevde den fantastiska fjällmiljön, vandrade många kilometer med tung packning, tältade fem dagar och fiskade rejält! Bra trötta var vi när vi kom hem igår.

Reselogg med bilder i kronologisk ordning
Resan började den 16 Augusti klockan 7:30 då jag tog min bil med min packning från mig till första kompisen. Jag hämtade upp honom och tänkte "Fyfan, hur ska vi få plats med all packning?".

8:00 var vi hos den andra kompisen. Nu var det dags att försöka få allt på plats så att vi får med allting och kan åka säkert och komfortabelt. Allt tog en timme. Vi fick in allting i bilen och fördelade lite utrustning så att den ena av oss inte skulle behöva bära för mycket vikt.

Det såg ut så här i bilen när allt var på plats.
EA440BA9-7F3D-4157-A136-42498B166663.jpeg

20EC9D49-764F-4B25-A6EE-991F961FEBA8.jpeg

En ryggsäck och annan utrustning fick placeras bakom förarsätet. Tur att vi bara var tre. Var vi fyra hade det inte fått plats.
B199C1ED-66CB-4E3B-8831-C32ABD914096.jpeg


Klockan var nu cirka 9:20 och vi begav oss. Jag körde den första biten från Kristianstad till Ljungby, ca 1:30 timme. Där tog vi kisspaus och bytte förare till den andra med körkort (två av tre hade körkort).

Denna kompis körde från Ljungby till strax efter Jönköping där vi stannade och åt vid Brahehus. Alla tre tog Caesarkycklingsallad, den som inte körde tog en öl också, synd om oss andra... :(

Vi tog en bensträckare och gick till ruinen på andra sidan E4:an.
P1150040.JPG

Nu körde vi till Nyköping där vi bytte förare och jag började köra igen. Den ena kompisen ville inte köra genom Stockholm med min bil, dels då det inte var hans bil och dels för att han aldrig kört i storstadstrafik innan (inte jag heller för den delen)

Gäller att lägga sig i rätt körfält ;) Efter en felkörning var vi på rätt väg igen och låg på E4:an mot Gävle/Sundsvall och så vidare.
0991ca9000af590c3e8d5621552890d5.jpg


Jag körde från Nyköping alltså till Gävle, där stannade vi på Max och åt burgare och tog en bensträckare till Citygross som ligger i närheten för lite energidricka och vatten, samt lite färdkost.

I Gävle bytte vi förare och körde en bit efter Sundsvall för att byta förare igen och tanka bilen. Vi hade lämnat E4:an strax efter Sundsvall, i Timrå och resten av bilfärden bestod nu av landsvägar, med några undantag.

Bild från macken och kisspausen.
04E9A19E-BF62-4699-9493-3FC0DE2A426F.jpeg


Under resten av bilfärden var det mörkt ute och vi körde på dåliga landsvägar utan viltstängsel. Så vi fick hålla extra koll på vägen och bytte förare oftare med bensträckare, med cirka 45 minutersintervaller. Därav blev det heller inte många bilder härifrån.

I och med att det var mörkt ute såg vi inte att vi hade bytt miljö helt och hållet heller. Vi stannade i närheten av vårt mål och såg en fors. Mörkt, men solen började sakta gå upp igen så man såg lite grann iallafall.
P1150069.JPG


Vi stannade på en liten grusplätt vid denna väg och försökte sova några timmar i bilen då vi vid det här laget var riktigt trötta. Men att försöka sova i bil är riktigt svårt. Den andra föraren fick iallafall en timmes sömn innan vi bestämde oss för att skita i att försöka sova, ta oss till stället och börja vandra så vi kunde sätta upp tältet så fort som möjligt och börja fiska. Med en energidricka i kroppen körde vi iväg och nu var det inte långt tills vi kom dit vi skulle. Vi träffade på ett flertalet renar, rävar och även en älg på vägen.
P1150074.JPG

Mycket fin miljö här.
934f724ae62336941c7f497d09869fcc.jpg

Nu var det allt glesare med träd och de var bra mycket mindre än normalt. Nu var vi riktigt nära fjället.
P1150089.JPG

Några minuter innan vi kommit till vårt mål stötte vi på ett gäng renar på vägen. Kändes nästan som att fjällvärlden välkomnade oss. De stod kvar ganska länge på vägen och tittade på oss innan de lät oss köra förbi. Kul att se renar.
362b9178d565e94ac8113d49f8cacae6.jpg

Nu på plats på parkeringen, klockan är cirka 9:00 och vi har inte fått någon sömn, men ändå var vi pigga och redo att bege oss ut i fjället.
P1150103.JPG

Vi packade ur grejerna ur bilen, bytte om till mer vandringsvänliga kläder och begav oss ut för en cirka 4 timmarsvandring. Som vi trodde skulle ta cirka 2 timmar...

Det var den jobbigaste vandringen någon av oss gjort. Tung packning på ryggen (för mig även på magen med en mindre ryggsäck), kombinerat med noll sömn och tuff terräng var ingen kombination för glädje direkt. Och med de tunga matkassarna i händerna som skapade bra med friktion på fingrarna var det inte bara jobbigt, utan gjorde även ont i händerna. Vi korsade ett vattendrag och fick ta av oss byxorna för att inte blöta ner dessa. Väl framme kunde vi inte vila direkt heller. Nu måste vi ju få upp tälten också! Det tog cirka en timme att få allt på plats. Vi testade tälten och la oss för att vila 30-40 minuter för att sedan gå ut och fiska. Det slutade med att alla somnade och sov 4-5 timmar innan en av oss vaknade och tänkte, "nej fan nu ska vi fiska!" och väckte oss andra. Det gjorde ont att gå ur det varma, sköna tältet. Väl ute och taggad för fiske blev det enklare.

Här är jag med två ryggsäckar, en på magen och en på ryggen. Lägg sedan till två tunga matkassar i händerna. Nej det var inte lätt för mig som gått max 18km tidigare i sträck utan denna typ av packning. Seiko King Turtle med grönt isofrane-band på handleden.
IMG_0481.JPG

Tung packning, tuff terräng. Blåst och kall temperatur. 4-5 grader (var säkert 25c hemma i Kristianstad).
4cd1d59ec229a5720f2ee8aada8cf6f5.jpg

Här kom vi över första berget (hög kulle?) och kunde se ut över området där vi skulle vistas de nästkommande fem dagarna.
P1150123.JPG


Tälten på plats och dags att ge sig ut och fiska.
P1150128.JPG

Första kastet, första sekunden med draget i vattnet tog det stopp. Jag trodde att jag fastnat i något. Men icke! Det började vibrera i spöet och jag hade fått fisk!
En skaplig öring, som vi sedan grillade över öppen eld med folie, salt, peppar och citronjuice. Den smakade magiskt. Min alldeles första fjällöring. Det var en härlig känsla. Efter allt kämpande under dagen och dagen innan hade vi fått uppleva lite av den fantastiska och rika miljön här ute. Fåglarna kvittrade och vi såg några grupper renar i fjärran.
P1150191.JPG

Det här inlägget kan inte bli hur långt som helst. Så jag summerar de nästkommande dagarna.
Dag 2: Efter en helt fantastisk natt sömn begav vi oss ut för lite utforskning. Vi gick förbi lite vattendrag, testade lite fiske utan någon vidare lycka och bekantade oss med området. Jag hade fått många myggbett och handen svullnade upp, men det gjorde inget, det var så fint ute :)
P1150160.JPG
P1150169.JPG

På kvällen åt vi fisk, till lunch blev det frystorkad Chili Con Carne. Vi tog för mycket vatten och rätten blev som en soppa. Det var den äckligaste soppan jag ätit i hela mitt liv. Kidneybönorna föll isär som pulver i munnen på mig....

Dag 3: Fiske på redan familjära platser. Bra med fisk. Gott på kvällen... Ingen mer frystorkad chili con carne för mig inte... Nu gällde det att fånga fina matfiskar så att jag kunde slippa det eländet.

Dag 4: Vandring till den så kallade Drilliken. Jobbig vandring, svår lutning nästan hela vägen upp för den stora kullen/lilla berget. Men markant enklare än den första vandringen från bilen till tältplatsen. Men den jobbiga vandringen var värt det. För när man kom upp på toppen och blickade ner fick man se målet, den fina sjön mellan dessa två toppar. Med snö och små vattenfall från det större berget.
P1150203.JPG
P1150202.JPG
P1150205.JPG
P1150226.JPG
P1150242.JPG

P1150249.JPG

IMG_0492.JPG

Ingen fisk, men det var fint.
Nu skulle vi ner igen och kunde blicka ut över området där vi hade våra tält och fiskade.
P1150255.JPG

Dag 5: 5:30 ringde klockan och det var dags och plocka ihop tälten och all utrustning för att genomföra den tortyrliknande vandringen tillbaka till parkeringen. Det var dock bra mycket enklare denna gången. Då vi slapp matkassarna då vi hade ätit upp innehållet.

Efter cirka tre timmars vandring var vi framme vid bilen igen.

Här sitter jag på en sten efter att ha gått upp för berget (höga kullen) och blickar ut över de så kallade gruvdammarna där bilen står. På andra sidan. Nu såg det inte ut att vara långt kvar. Men det tog säkert 1h 30m att komma dit...
IMG_0514 (1).JPG


Väl inne i bilen med all packning insatt bestämde vi oss för att käka lunch. Vi ville inte käka mer havregrynsgröt med mjölkpulver, russin och linfrön, även om det var helt okej. Nu skulle vi käka riktig mat! Så vi begav oss till Saxnäsgården för att käka dagens lunch. Fläskkarré med kantarellsås, färskpotatis och fräscha grönsaker var det godaste vi käkat på en vecka nu. Bra mumsigt efter den där vandringen. Än igen kunde den som inte körde ta en öl. Surt för oss andra som fick nöja oss med lingondryck, även om den också var god...
IMG_0472.jpg

Nu var klockan nästan 12 på dagen och vi tänkte att det skulle bli för jobbigt att köra hela vägen hem efter den vandringen. Så vi bestämde oss för att köra cirka 4-5 timmar och se om det finns något fiskeställe på vägen där vi kunde fiska lite och sen sova över för att åka resten av biten hem morgonen därpå. Vi begav oss till Ammerån Fiskecamp. Vi ville testa Harrfiske som ingen av oss gjort tidigare.

Det var fint, men det blev ingen fisk. Sen började det regna lite, och vi tänkte inte sätta upp två tält som skulle bli blöta genom natten för att sedan plocka ner dem igen och köra hem. Eftersom att jag kände mig pigg vid detta laget föreslog jag en plan för att komma hem. Klockan var nu 8-9 på kvällen.
P1150321.JPG

Jag kör till Sundsvall, så käkar vi middag där, sen kör jag så långt jag kan utan att tumma på säkerheten så kan den andra föraren ligga där bak och försöka få lite sömn så att vi kan byta senare. Jag kom hela vägen ner till Nyköping söder om Stockholm med paus en gång vart 45:e minut för att hålla mig igång innan jag kände mig för trött för att kunna fortsätta köra säkert. Den som inte hade körkort erbjöd sig att hålla sig vaken tillsammans med mig i passagerarsätet och hålla mig sällskap så att jag inte skulle bli för trött. Det hjälpte säkert rejält. Att sitta själv och köra från Sundsvall till Nyköping mitt under natten efter den dag vi haft hade inte varit en bra idé.

I Nyköping tankade vi och tog lite frukost för att sedan byta förare. Jag somnade nästan i passagerarsätet direkt efter att ha bytt förare...
Den andra föraren som fått lite sömn i sig kände sig pigg och körde ner till Ljungby där vi stannade och åt lite. Jag tog en energidricka och körde resten av vägen hem.

Väl hemma var jag så trött att jag nästan somnade framför datorn när jag tänkte skriva detta inlägg. Så jag gick och la mig. Jag ville egentligen hålla mig vaken till iallafall 20:00 för att inte vakna för tidigt och göra att min sömncykel blev skev. Men jag kunde inte låta bli att sova i min sköna säng efter den resa vi haft och de nätterna i tält.

Jag somnade ca 16:00 och vaknade 9:00 på morgonen efter. Så det gjorde ingenting att sova så tidigt :)

Nu sitter jag här och skriver detta inlägg och känner redan en längtan tillbaka till fjället.

Det var en bra träning inför lumpen jag ska göra 14 September och 9 månader framöver. En riktigt rolig resa jag kommer minnas livet ut. Jag har valt att inte dela med mig av några bilder, men jag har bra mycket fler roliga och mer personliga bilder på öldrickande och lössnus som rinner ner för mina tänder efter att ha testat det för första gången och misslyckat totalt med min ihopbakning ;)

Hoppas det varit någorlunda intressant att läsa detta inlägg :)

Fantastisk resa och magnifika bilder! Bilden där du går och kånkar på ica-kassar med full packning på rygg och magsidan... blir utmattad bara att titta på den.
 

TobiasD

Patek
Friends Of KS
2-Faktor
Fantastisk resa och magnifika bilder! Bilden där du går och kånkar på ica-kassar med full packning på rygg och magsidan... blir utmattad bara att titta på den.
Tack!
Det var min kompis Rasmus på bilden.
Men vi hade fem kassar och han bar två, jag två och den siste bar den ena och våra spön :)

Det var den jobbigaste jävla vandringen någonsin haha.
 

mega

Rolex
OBS!! LÅNGT INLÄGG!
Använder mig av KS Explorers Club punktlista för reselogg :)
  • Destination
Från Kristianstad i Skåne till Stekenjokk, fjäll utanför byn Klimpfjäll. Ca 30 min på Vildmarksvägen från Klimpfjäll.
  • Datum/tidsperiod under vilket äventyret fortgick
16 Aug - 22 Aug
  • Mål med äventyret
Uppleva fjällmiljön, vandra, tälta, och fiska såklart.
  • Kort om äventyret i sig
Två av mina kompisar hade två år tidigare åkt till Stekenjokk efter att ha sett filmer på YouTube av "Baitbox" som fiskade i området. Då hade ingen av dem bil då de var 16/17 och fick åka tåg/buss för att ta sig dit vilket tog mycket lång tid och var jobbigt. De var mycket nöjda med resan men tänkte aldrig åka dit på det viset igen. Nu har vi körkort och bil. Vi fick ta min bil då den andra är en Golf som blir för liten för all packning.

Stekenjokk är väldigt fint och bjuder på många fina vattendrag/sjöar med fina fiskar. Många olika alternativ för roliga ställen att vandra till finns också.

  • Måluppfyllnad
Definitivt uppfyllt. Vi upplevde den fantastiska fjällmiljön, vandrade många kilometer med tung packning, tältade fem dagar och fiskade rejält! Bra trötta var vi när vi kom hem igår.

Reselogg med bilder i kronologisk ordning
Resan började den 16 Augusti klockan 7:30 då jag tog min bil med min packning från mig till första kompisen. Jag hämtade upp honom och tänkte "Fyfan, hur ska vi få plats med all packning?".

8:00 var vi hos den andra kompisen. Nu var det dags att försöka få allt på plats så att vi får med allting och kan åka säkert och komfortabelt. Allt tog en timme. Vi fick in allting i bilen och fördelade lite utrustning så att den ena av oss inte skulle behöva bära för mycket vikt.

Det såg ut så här i bilen när allt var på plats.
EA440BA9-7F3D-4157-A136-42498B166663.jpeg

20EC9D49-764F-4B25-A6EE-991F961FEBA8.jpeg

En ryggsäck och annan utrustning fick placeras bakom förarsätet. Tur att vi bara var tre. Var vi fyra hade det inte fått plats.
B199C1ED-66CB-4E3B-8831-C32ABD914096.jpeg


Klockan var nu cirka 9:20 och vi begav oss. Jag körde den första biten från Kristianstad till Ljungby, ca 1:30 timme. Där tog vi kisspaus och bytte förare till den andra med körkort (två av tre hade körkort).

Denna kompis körde från Ljungby till strax efter Jönköping där vi stannade och åt vid Brahehus. Alla tre tog Caesarkycklingsallad, den som inte körde tog en öl också, synd om oss andra... :(

Vi tog en bensträckare och gick till ruinen på andra sidan E4:an.
P1150040.JPG

Nu körde vi till Nyköping där vi bytte förare och jag började köra igen. Den ena kompisen ville inte köra genom Stockholm med min bil, dels då det inte var hans bil och dels för att han aldrig kört i storstadstrafik innan (inte jag heller för den delen)

Gäller att lägga sig i rätt körfält ;) Efter en felkörning var vi på rätt väg igen och låg på E4:an mot Gävle/Sundsvall och så vidare.
0991ca9000af590c3e8d5621552890d5.jpg


Jag körde från Nyköping alltså till Gävle, där stannade vi på Max och åt burgare och tog en bensträckare till Citygross som ligger i närheten för lite energidricka och vatten, samt lite färdkost.

I Gävle bytte vi förare och körde en bit efter Sundsvall för att byta förare igen och tanka bilen. Vi hade lämnat E4:an strax efter Sundsvall, i Timrå och resten av bilfärden bestod nu av landsvägar, med några undantag.

Bild från macken och kisspausen.
04E9A19E-BF62-4699-9493-3FC0DE2A426F.jpeg


Under resten av bilfärden var det mörkt ute och vi körde på dåliga landsvägar utan viltstängsel. Så vi fick hålla extra koll på vägen och bytte förare oftare med bensträckare, med cirka 45 minutersintervaller. Därav blev det heller inte många bilder härifrån.

I och med att det var mörkt ute såg vi inte att vi hade bytt miljö helt och hållet heller. Vi stannade i närheten av vårt mål och såg en fors. Mörkt, men solen började sakta gå upp igen så man såg lite grann iallafall.
P1150069.JPG


Vi stannade på en liten grusplätt vid denna väg och försökte sova några timmar i bilen då vi vid det här laget var riktigt trötta. Men att försöka sova i bil är riktigt svårt. Den andra föraren fick iallafall en timmes sömn innan vi bestämde oss för att skita i att försöka sova, ta oss till stället och börja vandra så vi kunde sätta upp tältet så fort som möjligt och börja fiska. Med en energidricka i kroppen körde vi iväg och nu var det inte långt tills vi kom dit vi skulle. Vi träffade på ett flertalet renar, rävar och även en älg på vägen.
P1150074.JPG

Mycket fin miljö här.
934f724ae62336941c7f497d09869fcc.jpg

Nu var det allt glesare med träd och de var bra mycket mindre än normalt. Nu var vi riktigt nära fjället.
P1150089.JPG

Några minuter innan vi kommit till vårt mål stötte vi på ett gäng renar på vägen. Kändes nästan som att fjällvärlden välkomnade oss. De stod kvar ganska länge på vägen och tittade på oss innan de lät oss köra förbi. Kul att se renar.
362b9178d565e94ac8113d49f8cacae6.jpg

Nu på plats på parkeringen, klockan är cirka 9:00 och vi har inte fått någon sömn, men ändå var vi pigga och redo att bege oss ut i fjället.
P1150103.JPG

Vi packade ur grejerna ur bilen, bytte om till mer vandringsvänliga kläder och begav oss ut för en cirka 4 timmarsvandring. Som vi trodde skulle ta cirka 2 timmar...

Det var den jobbigaste vandringen någon av oss gjort. Tung packning på ryggen (för mig även på magen med en mindre ryggsäck), kombinerat med noll sömn och tuff terräng var ingen kombination för glädje direkt. Och med de tunga matkassarna i händerna som skapade bra med friktion på fingrarna var det inte bara jobbigt, utan gjorde även ont i händerna. Vi korsade ett vattendrag och fick ta av oss byxorna för att inte blöta ner dessa. Väl framme kunde vi inte vila direkt heller. Nu måste vi ju få upp tälten också! Det tog cirka en timme att få allt på plats. Vi testade tälten och la oss för att vila 30-40 minuter för att sedan gå ut och fiska. Det slutade med att alla somnade och sov 4-5 timmar innan en av oss vaknade och tänkte, "nej fan nu ska vi fiska!" och väckte oss andra. Det gjorde ont att gå ur det varma, sköna tältet. Väl ute och taggad för fiske blev det enklare.

Här är jag med två ryggsäckar, en på magen och en på ryggen. Lägg sedan till två tunga matkassar i händerna. Nej det var inte lätt för mig som gått max 18km tidigare i sträck utan denna typ av packning. Seiko King Turtle med grönt isofrane-band på handleden.
IMG_0481.JPG

Tung packning, tuff terräng. Blåst och kall temperatur. 4-5 grader (var säkert 25c hemma i Kristianstad).
4cd1d59ec229a5720f2ee8aada8cf6f5.jpg

Här kom vi över första berget (hög kulle?) och kunde se ut över området där vi skulle vistas de nästkommande fem dagarna.
P1150123.JPG


Tälten på plats och dags att ge sig ut och fiska.
P1150128.JPG

Första kastet, första sekunden med draget i vattnet tog det stopp. Jag trodde att jag fastnat i något. Men icke! Det började vibrera i spöet och jag hade fått fisk!
En skaplig öring, som vi sedan grillade över öppen eld med folie, salt, peppar och citronjuice. Den smakade magiskt. Min alldeles första fjällöring. Det var en härlig känsla. Efter allt kämpande under dagen och dagen innan hade vi fått uppleva lite av den fantastiska och rika miljön här ute. Fåglarna kvittrade och vi såg några grupper renar i fjärran.
P1150191.JPG

Det här inlägget kan inte bli hur långt som helst. Så jag summerar de nästkommande dagarna.
Dag 2: Efter en helt fantastisk natt sömn begav vi oss ut för lite utforskning. Vi gick förbi lite vattendrag, testade lite fiske utan någon vidare lycka och bekantade oss med området. Jag hade fått många myggbett och handen svullnade upp, men det gjorde inget, det var så fint ute :)
P1150160.JPG
P1150169.JPG

På kvällen åt vi fisk, till lunch blev det frystorkad Chili Con Carne. Vi tog för mycket vatten och rätten blev som en soppa. Det var den äckligaste soppan jag ätit i hela mitt liv. Kidneybönorna föll isär som pulver i munnen på mig....

Dag 3: Fiske på redan familjära platser. Bra med fisk. Gott på kvällen... Ingen mer frystorkad chili con carne för mig inte... Nu gällde det att fånga fina matfiskar så att jag kunde slippa det eländet.

Dag 4: Vandring till den så kallade Drilliken. Jobbig vandring, svår lutning nästan hela vägen upp för den stora kullen/lilla berget. Men markant enklare än den första vandringen från bilen till tältplatsen. Men den jobbiga vandringen var värt det. För när man kom upp på toppen och blickade ner fick man se målet, den fina sjön mellan dessa två toppar. Med snö och små vattenfall från det större berget.
P1150203.JPG
P1150202.JPG
P1150205.JPG
P1150226.JPG
P1150242.JPG

P1150249.JPG

IMG_0492.JPG

Ingen fisk, men det var fint.
Nu skulle vi ner igen och kunde blicka ut över området där vi hade våra tält och fiskade.
P1150255.JPG

Dag 5: 5:30 ringde klockan och det var dags och plocka ihop tälten och all utrustning för att genomföra den tortyrliknande vandringen tillbaka till parkeringen. Det var dock bra mycket enklare denna gången. Då vi slapp matkassarna då vi hade ätit upp innehållet.

Efter cirka tre timmars vandring var vi framme vid bilen igen.

Här sitter jag på en sten efter att ha gått upp för berget (höga kullen) och blickar ut över de så kallade gruvdammarna där bilen står. På andra sidan. Nu såg det inte ut att vara långt kvar. Men det tog säkert 1h 30m att komma dit...
IMG_0514 (1).JPG


Väl inne i bilen med all packning insatt bestämde vi oss för att käka lunch. Vi ville inte käka mer havregrynsgröt med mjölkpulver, russin och linfrön, även om det var helt okej. Nu skulle vi käka riktig mat! Så vi begav oss till Saxnäsgården för att käka dagens lunch. Fläskkarré med kantarellsås, färskpotatis och fräscha grönsaker var det godaste vi käkat på en vecka nu. Bra mumsigt efter den där vandringen. Än igen kunde den som inte körde ta en öl. Surt för oss andra som fick nöja oss med lingondryck, även om den också var god...
IMG_0472.jpg

Nu var klockan nästan 12 på dagen och vi tänkte att det skulle bli för jobbigt att köra hela vägen hem efter den vandringen. Så vi bestämde oss för att köra cirka 4-5 timmar och se om det finns något fiskeställe på vägen där vi kunde fiska lite och sen sova över för att åka resten av biten hem morgonen därpå. Vi begav oss till Ammerån Fiskecamp. Vi ville testa Harrfiske som ingen av oss gjort tidigare.

Det var fint, men det blev ingen fisk. Sen började det regna lite, och vi tänkte inte sätta upp två tält som skulle bli blöta genom natten för att sedan plocka ner dem igen och köra hem. Eftersom att jag kände mig pigg vid detta laget föreslog jag en plan för att komma hem. Klockan var nu 8-9 på kvällen.
P1150321.JPG

Jag kör till Sundsvall, så käkar vi middag där, sen kör jag så långt jag kan utan att tumma på säkerheten så kan den andra föraren ligga där bak och försöka få lite sömn så att vi kan byta senare. Jag kom hela vägen ner till Nyköping söder om Stockholm med paus en gång vart 45:e minut för att hålla mig igång innan jag kände mig för trött för att kunna fortsätta köra säkert. Den som inte hade körkort erbjöd sig att hålla sig vaken tillsammans med mig i passagerarsätet och hålla mig sällskap så att jag inte skulle bli för trött. Det hjälpte säkert rejält. Att sitta själv och köra från Sundsvall till Nyköping mitt under natten efter den dag vi haft hade inte varit en bra idé.

I Nyköping tankade vi och tog lite frukost för att sedan byta förare. Jag somnade nästan i passagerarsätet direkt efter att ha bytt förare...
Den andra föraren som fått lite sömn i sig kände sig pigg och körde ner till Ljungby där vi stannade och åt lite. Jag tog en energidricka och körde resten av vägen hem.

Väl hemma var jag så trött att jag nästan somnade framför datorn när jag tänkte skriva detta inlägg. Så jag gick och la mig. Jag ville egentligen hålla mig vaken till iallafall 20:00 för att inte vakna för tidigt och göra att min sömncykel blev skev. Men jag kunde inte låta bli att sova i min sköna säng efter den resa vi haft och de nätterna i tält.

Jag somnade ca 16:00 och vaknade 9:00 på morgonen efter. Så det gjorde ingenting att sova så tidigt :)

Nu sitter jag här och skriver detta inlägg och känner redan en längtan tillbaka till fjället.

Det var en bra träning inför lumpen jag ska göra 14 September och 9 månader framöver. En riktigt rolig resa jag kommer minnas livet ut. Jag har valt att inte dela med mig av några bilder, men jag har bra mycket fler roliga och mer personliga bilder på öldrickande och lössnus som rinner ner för mina tänder efter att ha testat det för första gången och misslyckat totalt med min ihopbakning ;)

Hoppas det varit någorlunda intressant att läsa detta inlägg :)
Underbart inlägg!
Ni borde få medalj eller nåt, dubbla ICA-kassar över fjället är brutalt hjältemodigt :wideyed:. Man kommer ner lite på jorden av såna inlägg. inser att man inte behöver
ha det värsta av det värsta för att komma ut och ha kul.
 

Namaste

Cartier
Friends Of KS
2-Faktor

Owaysis

Cartier
Tjena!!

Var ute på en dagsvandring igår och har nu fått mersmak. Ett problem som dök upp igår var mina skor! Jag hade på mig vanliga löpardojjor då det var allt jag hade och då det var lite blött ute så blev mina fötter blöta och kalla inom 30 minuter.
Nu inser jag alltså att jag måste köpa ett par vettiga skor. Frågan är då vad man ska köpa för något? Att det ska vara Gore-tex är givet men sedan är frågan om det ska vara låga skor eller högre skor som liknar kängor?

Sedan så är frågan om man behöver ett par skor för varmare väder och ett par skor för kallare väder?

Hittade skorna nedan från Haglöfs och de ser fina ut, men frågan är om de kanske är lite för varma på sommaren? Eller så kanske de inte är varma nog för vintern?

Ska man räkna med att få plats med tjockare strumpor eller ska skorna sitta normalt som vanliga skor?

https://www.kangspecialisten.se/product/haglofs-ridge-mid-gt-men#&gid=1&pid=1

haglofs-ridge-mid-1_grande.jpg
 

Crentus

Cartier
2-Faktor
Tjena!!

Var ute på en dagsvandring igår och har nu fått mersmak. Ett problem som dök upp igår var mina skor! Jag hade på mig vanliga löpardojjor då det var allt jag hade och då det var lite blött ute så blev mina fötter blöta och kalla inom 30 minuter.
Nu inser jag alltså att jag måste köpa ett par vettiga skor. Frågan är då vad man ska köpa för något? Att det ska vara Gore-tex är givet men sedan är frågan om det ska vara låga skor eller högre skor som liknar kängor?

Sedan så är frågan om man behöver ett par skor för varmare väder och ett par skor för kallare väder?

Hittade skorna nedan från Haglöfs och de ser fina ut, men frågan är om de kanske är lite för varma på sommaren? Eller så kanske de inte är varma nog för vintern?

Ska man räkna med att få plats med tjockare strumpor eller ska skorna sitta normalt som vanliga skor?

https://www.kangspecialisten.se/product/haglofs-ridge-mid-gt-men#&gid=1&pid=1
Höjd på kängor beror på vart och hur du ska gå och säsong som du är inne på. Fundera noga på bruksområde.
För jakt och gång i snår utanför led rekommenderar jag höga kängor. För gång på stig och led funkar mellanhöga och låga kängor utmärkt.
Med tung packning är det skönt att ha kängor med ankelstöd, lite mer pjäxiga, för att spara på fotlederna.
Ju lägre känga desto bättre ventilation och färre strumpbyten men lättare att bli fuktig utifrån.

Vinterkängor vill man ha luftigare så att man får plats med tjockare ytterstrumpa och helt enkelt har mer luft då luften isolerar väl från kyla. Höga skaft är också ett krav för att kunna gå i djup snö utan att bli blöt. Det går att kombinera vinter och sommar om du är beredd på att det blir lite svettigare på sommaren. T:ex Lundhags funkar både för sommar och vinter men de kräver att man är noggrann med strumpbyte och att lufta av fötterna under rasterna vid sommarvärme.
https://www.kangspecialisten.se/category/hoga-kangor?m[3]=Lundhags

Du ska räkna med att få plats med två par strumpor oavsett säsong, en tunnare ull/polyester-liner och en tjockare ullstrumpa. Välj tjockare ytterstrumpa på vintern.
Bästa ytterstrumpan jag har:
https://www.addnature.com/smartwool-hike-medium-crew-M525800.html?vgid=G451098&cgid=b2231
Bra liner:
https://www.addnature.com/smartwool-hike-liner-crew-M525798.html?vgid=G455599&cgid=236081


Du kommer också behöva ta i beaktning att din fot kommer svälla när den blir varm och även att den kan svälla extra mycket om man gått långt med packning där fotsulan fått ta emot mycket stötar. Kan rekommendera ortopediska inlägg för att minska trycksmärtor.
Med ortopediska inlägg, två par strumpor och svullna fötter har jag min fotlängd + 1.5 cm i innermått i mina kängor. Utgå alltid från innermått istället för EU-storlekar när du väljer storlekar att pröva.

Som slutsats kommer ett par mellanhöga goretex-kängor i rätt storlek, enligt ovan, fungera utmärkt som första par kängor! :)
 
Senast ändrad:

Owaysis

Cartier
Höjd på kängor beror på vart och hur du ska gå och säsong som du är inne på. Fundera noga på bruksområde.
För jakt och gång i snår utanför led rekommenderar jag höga kängor. För gång på stig och led funkar mellanhöga och låga kängor utmärkt.
Med tung packning är det skönt att ha kängor med ankelstöd, lite mer pjäxiga, för att spara på fotlederna.
Ju lägre känga desto bättre ventilation och färre strumpbyten men lättare att bli fuktig utifrån.

Vinterkängor vill man ha luftigare så att man får plats med tjockare ytterstrumpa och helt enkelt har mer luft då luften isolerar väl från kyla. Höga skaft är också ett krav för att kunna gå i djup snö utan att bli blöt. Det går att kombinera vinter och sommar om du är beredd på att det blir lite svettigare på sommaren. T:ex Lundhags funkar både för sommar och vinter men de kräver att man är noggrann med strumpbyte och att lufta av fötterna under rasterna vid sommarvärme.
https://www.kangspecialisten.se/category/hoga-kangor?m[3]=Lundhags

Du ska räkna med att få plats med två par strumpor oavsett säsong, en tunnare ull/polyester-liner och en tjockare ullstrumpa. Välj tjockare ytterstrumpa på vintern.
Bästa ytterstrumpan jag har:
https://www.addnature.com/smartwool-hike-medium-crew-M525800.html?vgid=G451098&cgid=b2231
Bra liner:
https://www.addnature.com/smartwool-hike-liner-crew-M525798.html?vgid=G455599&cgid=236081


Du kommer också behöva ta i beaktning att din fot kommer svälla när den blir varm och även att den kan svälla extra mycket om man gått långt med packning där fotsulan fått ta emot mycket stötar. Kan rekommendera ortopediska inlägg för att minska trycksmärtor.
Med ortopediska inlägg, två par strumpor och svullna fötter har jag min fotlängd + 1.5 cm i innermått i mina kängor. Utgå alltid från innermått istället för EU-storlekar när du väljer storlekar att pröva.

Som slutsats kommer ett par mellanhöga goretex-kängor i rätt storlek, enligt ovan, fungera utmärkt som första par kängor! :)
Wow, vilket bra och utförligt svar! stort tack för det :)
Då siktar jag på ett par mellanhöga kängor och strumporna du rekommenderar.
 

Crentus

Cartier
2-Faktor
Wow, vilket bra och utförligt svar! stort tack för det :)
Då siktar jag på ett par mellanhöga kängor och strumporna du rekommenderar.
Varsågod! Köp gärna strumpor först och använd sen dem när du ska hitta pröva massor med kängor, passformen är också viktig. Speciellt att hälen sitter fast.
@NiklasF
Yep, gore-tex slits ut allt eftersom. Mina slutade andas efter 15ish högintensiva sommarmil och kommer gå över helt till skalkängor framöver.
För svensson som inte sliter så hårt på kängorna och inte vill lägga lika mycket tid på fotvård, strumpbyten, kängvård och att gå in kängorna är fodrade kängor ett enkelt val.
 

Johled00

Panerai
2-Faktor
OBS!! LÅNGT INLÄGG!
Använder mig av KS Explorers Club punktlista för reselogg :)
  • Destination
Från Kristianstad i Skåne till Stekenjokk, fjäll utanför byn Klimpfjäll. Ca 30 min på Vildmarksvägen från Klimpfjäll.
  • Datum/tidsperiod under vilket äventyret fortgick
16 Aug - 22 Aug
  • Mål med äventyret
Uppleva fjällmiljön, vandra, tälta, och fiska såklart.
  • Kort om äventyret i sig
Två av mina kompisar hade två år tidigare åkt till Stekenjokk efter att ha sett filmer på YouTube av "Baitbox" som fiskade i området. Då hade ingen av dem bil då de var 16/17 och fick åka tåg/buss för att ta sig dit vilket tog mycket lång tid och var jobbigt. De var mycket nöjda med resan men tänkte aldrig åka dit på det viset igen. Nu har vi körkort och bil. Vi fick ta min bil då den andra är en Golf som blir för liten för all packning.

Stekenjokk är väldigt fint och bjuder på många fina vattendrag/sjöar med fina fiskar. Många olika alternativ för roliga ställen att vandra till finns också.

  • Måluppfyllnad
Definitivt uppfyllt. Vi upplevde den fantastiska fjällmiljön, vandrade många kilometer med tung packning, tältade fem dagar och fiskade rejält! Bra trötta var vi när vi kom hem igår.

Reselogg med bilder i kronologisk ordning
Resan började den 16 Augusti klockan 7:30 då jag tog min bil med min packning från mig till första kompisen. Jag hämtade upp honom och tänkte "Fyfan, hur ska vi få plats med all packning?".

8:00 var vi hos den andra kompisen. Nu var det dags att försöka få allt på plats så att vi får med allting och kan åka säkert och komfortabelt. Allt tog en timme. Vi fick in allting i bilen och fördelade lite utrustning så att den ena av oss inte skulle behöva bära för mycket vikt.

Det såg ut så här i bilen när allt var på plats.
EA440BA9-7F3D-4157-A136-42498B166663.jpeg

20EC9D49-764F-4B25-A6EE-991F961FEBA8.jpeg

En ryggsäck och annan utrustning fick placeras bakom förarsätet. Tur att vi bara var tre. Var vi fyra hade det inte fått plats.
B199C1ED-66CB-4E3B-8831-C32ABD914096.jpeg


Klockan var nu cirka 9:20 och vi begav oss. Jag körde den första biten från Kristianstad till Ljungby, ca 1:30 timme. Där tog vi kisspaus och bytte förare till den andra med körkort (två av tre hade körkort).

Denna kompis körde från Ljungby till strax efter Jönköping där vi stannade och åt vid Brahehus. Alla tre tog Caesarkycklingsallad, den som inte körde tog en öl också, synd om oss andra... :(

Vi tog en bensträckare och gick till ruinen på andra sidan E4:an.
P1150040.JPG

Nu körde vi till Nyköping där vi bytte förare och jag började köra igen. Den ena kompisen ville inte köra genom Stockholm med min bil, dels då det inte var hans bil och dels för att han aldrig kört i storstadstrafik innan (inte jag heller för den delen)

Gäller att lägga sig i rätt körfält ;) Efter en felkörning var vi på rätt väg igen och låg på E4:an mot Gävle/Sundsvall och så vidare.
0991ca9000af590c3e8d5621552890d5.jpg


Jag körde från Nyköping alltså till Gävle, där stannade vi på Max och åt burgare och tog en bensträckare till Citygross som ligger i närheten för lite energidricka och vatten, samt lite färdkost.

I Gävle bytte vi förare och körde en bit efter Sundsvall för att byta förare igen och tanka bilen. Vi hade lämnat E4:an strax efter Sundsvall, i Timrå och resten av bilfärden bestod nu av landsvägar, med några undantag.

Bild från macken och kisspausen.
04E9A19E-BF62-4699-9493-3FC0DE2A426F.jpeg


Under resten av bilfärden var det mörkt ute och vi körde på dåliga landsvägar utan viltstängsel. Så vi fick hålla extra koll på vägen och bytte förare oftare med bensträckare, med cirka 45 minutersintervaller. Därav blev det heller inte många bilder härifrån.

I och med att det var mörkt ute såg vi inte att vi hade bytt miljö helt och hållet heller. Vi stannade i närheten av vårt mål och såg en fors. Mörkt, men solen började sakta gå upp igen så man såg lite grann iallafall.
P1150069.JPG


Vi stannade på en liten grusplätt vid denna väg och försökte sova några timmar i bilen då vi vid det här laget var riktigt trötta. Men att försöka sova i bil är riktigt svårt. Den andra föraren fick iallafall en timmes sömn innan vi bestämde oss för att skita i att försöka sova, ta oss till stället och börja vandra så vi kunde sätta upp tältet så fort som möjligt och börja fiska. Med en energidricka i kroppen körde vi iväg och nu var det inte långt tills vi kom dit vi skulle. Vi träffade på ett flertalet renar, rävar och även en älg på vägen.
P1150074.JPG

Mycket fin miljö här.
934f724ae62336941c7f497d09869fcc.jpg

Nu var det allt glesare med träd och de var bra mycket mindre än normalt. Nu var vi riktigt nära fjället.
P1150089.JPG

Några minuter innan vi kommit till vårt mål stötte vi på ett gäng renar på vägen. Kändes nästan som att fjällvärlden välkomnade oss. De stod kvar ganska länge på vägen och tittade på oss innan de lät oss köra förbi. Kul att se renar.
362b9178d565e94ac8113d49f8cacae6.jpg

Nu på plats på parkeringen, klockan är cirka 9:00 och vi har inte fått någon sömn, men ändå var vi pigga och redo att bege oss ut i fjället.
P1150103.JPG

Vi packade ur grejerna ur bilen, bytte om till mer vandringsvänliga kläder och begav oss ut för en cirka 4 timmarsvandring. Som vi trodde skulle ta cirka 2 timmar...

Det var den jobbigaste vandringen någon av oss gjort. Tung packning på ryggen (för mig även på magen med en mindre ryggsäck), kombinerat med noll sömn och tuff terräng var ingen kombination för glädje direkt. Och med de tunga matkassarna i händerna som skapade bra med friktion på fingrarna var det inte bara jobbigt, utan gjorde även ont i händerna. Vi korsade ett vattendrag och fick ta av oss byxorna för att inte blöta ner dessa. Väl framme kunde vi inte vila direkt heller. Nu måste vi ju få upp tälten också! Det tog cirka en timme att få allt på plats. Vi testade tälten och la oss för att vila 30-40 minuter för att sedan gå ut och fiska. Det slutade med att alla somnade och sov 4-5 timmar innan en av oss vaknade och tänkte, "nej fan nu ska vi fiska!" och väckte oss andra. Det gjorde ont att gå ur det varma, sköna tältet. Väl ute och taggad för fiske blev det enklare.

Här är jag med två ryggsäckar, en på magen och en på ryggen. Lägg sedan till två tunga matkassar i händerna. Nej det var inte lätt för mig som gått max 18km tidigare i sträck utan denna typ av packning. Seiko King Turtle med grönt isofrane-band på handleden.
IMG_0481.JPG

Tung packning, tuff terräng. Blåst och kall temperatur. 4-5 grader (var säkert 25c hemma i Kristianstad).
4cd1d59ec229a5720f2ee8aada8cf6f5.jpg

Här kom vi över första berget (hög kulle?) och kunde se ut över området där vi skulle vistas de nästkommande fem dagarna.
P1150123.JPG


Tälten på plats och dags att ge sig ut och fiska.
P1150128.JPG

Första kastet, första sekunden med draget i vattnet tog det stopp. Jag trodde att jag fastnat i något. Men icke! Det började vibrera i spöet och jag hade fått fisk!
En skaplig öring, som vi sedan grillade över öppen eld med folie, salt, peppar och citronjuice. Den smakade magiskt. Min alldeles första fjällöring. Det var en härlig känsla. Efter allt kämpande under dagen och dagen innan hade vi fått uppleva lite av den fantastiska och rika miljön här ute. Fåglarna kvittrade och vi såg några grupper renar i fjärran.
P1150191.JPG

Det här inlägget kan inte bli hur långt som helst. Så jag summerar de nästkommande dagarna.
Dag 2: Efter en helt fantastisk natt sömn begav vi oss ut för lite utforskning. Vi gick förbi lite vattendrag, testade lite fiske utan någon vidare lycka och bekantade oss med området. Jag hade fått många myggbett och handen svullnade upp, men det gjorde inget, det var så fint ute :)
P1150160.JPG
P1150169.JPG

På kvällen åt vi fisk, till lunch blev det frystorkad Chili Con Carne. Vi tog för mycket vatten och rätten blev som en soppa. Det var den äckligaste soppan jag ätit i hela mitt liv. Kidneybönorna föll isär som pulver i munnen på mig....

Dag 3: Fiske på redan familjära platser. Bra med fisk. Gott på kvällen... Ingen mer frystorkad chili con carne för mig inte... Nu gällde det att fånga fina matfiskar så att jag kunde slippa det eländet.

Dag 4: Vandring till den så kallade Drilliken. Jobbig vandring, svår lutning nästan hela vägen upp för den stora kullen/lilla berget. Men markant enklare än den första vandringen från bilen till tältplatsen. Men den jobbiga vandringen var värt det. För när man kom upp på toppen och blickade ner fick man se målet, den fina sjön mellan dessa två toppar. Med snö och små vattenfall från det större berget.
P1150203.JPG
P1150202.JPG
P1150205.JPG
P1150226.JPG
P1150242.JPG

P1150249.JPG

IMG_0492.JPG

Ingen fisk, men det var fint.
Nu skulle vi ner igen och kunde blicka ut över området där vi hade våra tält och fiskade.
P1150255.JPG

Dag 5: 5:30 ringde klockan och det var dags och plocka ihop tälten och all utrustning för att genomföra den tortyrliknande vandringen tillbaka till parkeringen. Det var dock bra mycket enklare denna gången. Då vi slapp matkassarna då vi hade ätit upp innehållet.

Efter cirka tre timmars vandring var vi framme vid bilen igen.

Här sitter jag på en sten efter att ha gått upp för berget (höga kullen) och blickar ut över de så kallade gruvdammarna där bilen står. På andra sidan. Nu såg det inte ut att vara långt kvar. Men det tog säkert 1h 30m att komma dit...
IMG_0514 (1).JPG


Väl inne i bilen med all packning insatt bestämde vi oss för att käka lunch. Vi ville inte käka mer havregrynsgröt med mjölkpulver, russin och linfrön, även om det var helt okej. Nu skulle vi käka riktig mat! Så vi begav oss till Saxnäsgården för att käka dagens lunch. Fläskkarré med kantarellsås, färskpotatis och fräscha grönsaker var det godaste vi käkat på en vecka nu. Bra mumsigt efter den där vandringen. Än igen kunde den som inte körde ta en öl. Surt för oss andra som fick nöja oss med lingondryck, även om den också var god...
IMG_0472.jpg

Nu var klockan nästan 12 på dagen och vi tänkte att det skulle bli för jobbigt att köra hela vägen hem efter den vandringen. Så vi bestämde oss för att köra cirka 4-5 timmar och se om det finns något fiskeställe på vägen där vi kunde fiska lite och sen sova över för att åka resten av biten hem morgonen därpå. Vi begav oss till Ammerån Fiskecamp. Vi ville testa Harrfiske som ingen av oss gjort tidigare.

Det var fint, men det blev ingen fisk. Sen började det regna lite, och vi tänkte inte sätta upp två tält som skulle bli blöta genom natten för att sedan plocka ner dem igen och köra hem. Eftersom att jag kände mig pigg vid detta laget föreslog jag en plan för att komma hem. Klockan var nu 8-9 på kvällen.
P1150321.JPG

Jag kör till Sundsvall, så käkar vi middag där, sen kör jag så långt jag kan utan att tumma på säkerheten så kan den andra föraren ligga där bak och försöka få lite sömn så att vi kan byta senare. Jag kom hela vägen ner till Nyköping söder om Stockholm med paus en gång vart 45:e minut för att hålla mig igång innan jag kände mig för trött för att kunna fortsätta köra säkert. Den som inte hade körkort erbjöd sig att hålla sig vaken tillsammans med mig i passagerarsätet och hålla mig sällskap så att jag inte skulle bli för trött. Det hjälpte säkert rejält. Att sitta själv och köra från Sundsvall till Nyköping mitt under natten efter den dag vi haft hade inte varit en bra idé.

I Nyköping tankade vi och tog lite frukost för att sedan byta förare. Jag somnade nästan i passagerarsätet direkt efter att ha bytt förare...
Den andra föraren som fått lite sömn i sig kände sig pigg och körde ner till Ljungby där vi stannade och åt lite. Jag tog en energidricka och körde resten av vägen hem.

Väl hemma var jag så trött att jag nästan somnade framför datorn när jag tänkte skriva detta inlägg. Så jag gick och la mig. Jag ville egentligen hålla mig vaken till iallafall 20:00 för att inte vakna för tidigt och göra att min sömncykel blev skev. Men jag kunde inte låta bli att sova i min sköna säng efter den resa vi haft och de nätterna i tält.

Jag somnade ca 16:00 och vaknade 9:00 på morgonen efter. Så det gjorde ingenting att sova så tidigt :)

Nu sitter jag här och skriver detta inlägg och känner redan en längtan tillbaka till fjället.

Det var en bra träning inför lumpen jag ska göra 14 September och 9 månader framöver. En riktigt rolig resa jag kommer minnas livet ut. Jag har valt att inte dela med mig av några bilder, men jag har bra mycket fler roliga och mer personliga bilder på öldrickande och lössnus som rinner ner för mina tänder efter att ha testat det för första gången och misslyckat totalt med min ihopbakning ;)

Hoppas det varit någorlunda intressant att läsa detta inlägg :)

Tack för skrivningen!
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Väl talat @Crentus. Jag tror du fick med allt där.

Personligen gillar jag inte gore-tex i kängor. Jag blir bara våt inifrån Istället då fotsvetten inte har någon stans att ta vägen. Sen torkar en blöt gore-tex känga betydligt långsammare än en skalkänga i läder. Men det handlar mycket om personliga preferenser.
Jag har ett par höga Gore-tex från Haglöfs som funkar kanon både sommar och vinter. Aldrig blivit blöt vare sig inifrån eller utifrån. Det ska dock tilläggas att jag svettas onormalt lite, så det kanske räddar mig.
Hört fler negativa röster än positiva om G-T så det är nog högst personligt, och kanske lite tur med materialet, men det kan funka riktigt bra.
 

Namaste

Cartier
Friends Of KS
2-Faktor
Tjena!!

Var ute på en dagsvandring igår och har nu fått mersmak. Ett problem som dök upp igår var mina skor! Jag hade på mig vanliga löpardojjor då det var allt jag hade och då det var lite blött ute så blev mina fötter blöta och kalla inom 30 minuter.
Nu inser jag alltså att jag måste köpa ett par vettiga skor. Frågan är då vad man ska köpa för något? Att det ska vara Gore-tex är givet men sedan är frågan om det ska vara låga skor eller högre skor som liknar kängor?

Sedan så är frågan om man behöver ett par skor för varmare väder och ett par skor för kallare väder?

Hittade skorna nedan från Haglöfs och de ser fina ut, men frågan är om de kanske är lite för varma på sommaren? Eller så kanske de inte är varma nog för vintern?

Ska man räkna med att få plats med tjockare strumpor eller ska skorna sitta normalt som vanliga skor?

https://www.kangspecialisten.se/product/haglofs-ridge-mid-gt-men#&gid=1&pid=1

haglofs-ridge-mid-1_grande.jpg
I tillägg till tidigare svar så är min rekommendation att besöka tex Naturkompaniet, eller liknande som har kompetent och duktig personal. Jag tycker skor är absolut jobbigast att köpa, då det är först efter ett par mil man vet om det var rätt väl ;)
Jag har tre typer av skor beroende på terräng och väder. Rejäla kängor i gore-tex och skinn, låga i gore-tex och skinn, lätta och låga som inte är gore-tex utan andas och torkar utmärkt. 80% går jag i de sistnämda under vår, sommar och höst.
 

Kamp

Omega
Med ett köp kommer flera. Efter att ha inhandlat mitt nya tält så känner jag att Hemvärnets liggunderlag inte riktigt matchar tältet, framförallt tar det onödigt mycket plats. Önskar därför tips på prisvärda liggunderlag som är beprövade, verkar vara en dealbreaker när det kommer till liggunderlag med endast "luft" kontra de med "luft + fyllning". Ska köpa till både mig och sambon så därav önskvärt med liggunderlag kring +/- 500 spänn.

Hittade exempelvis detta: https://www.westhikers.co/products/...tgzVhXeMuZkyMymtAJ2NVPgljEECmCOwqP8RudQ3XhQiE
Dock inte hittat några recensioner på svenska och underlaget i fråga har ingen fyllning, utan endast luft.
Ett annat alternativ som även har fyllning är detta: https://www.trekkinn.com/berg/sea-t...y=se&msclkid=89cb3ca5440e13c83cdd63cc8d1de309

Tacksam för era erfarenheter och åsikter.
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Med ett köp kommer flera. Efter att ha inhandlat mitt nya tält så känner jag att Hemvärnets liggunderlag inte riktigt matchar tältet, framförallt tar det onödigt mycket plats. Önskar därför tips på prisvärda liggunderlag som är beprövade, verkar vara en dealbreaker när det kommer till liggunderlag med endast "luft" kontra de med "luft + fyllning". Ska köpa till både mig och sambon så därav önskvärt med liggunderlag kring +/- 500 spänn.

Hittade exempelvis detta: https://www.westhikers.co/products/...tgzVhXeMuZkyMymtAJ2NVPgljEECmCOwqP8RudQ3XhQiE
Dock inte hittat några recensioner på svenska och underlaget i fråga har ingen fyllning, utan endast luft.
Ett annat alternativ som även har fyllning är detta: https://www.trekkinn.com/berg/sea-t...y=se&msclkid=89cb3ca5440e13c83cdd63cc8d1de309

Tacksam för era erfarenheter och åsikter.
Utan fyllning har du ingen isolering mot markkyla. Funkar kanske en varm sommardag, men stryk vår, höst och fjällvärlden. Snåla inte på liggunderlag är mitt bästa tips. Ett apbilligt i skumgummi är betydligt bättre än ett halvbilligt uppblåsbart om du har temperaturer under +10.
 

repertoire

Cartier
2-Faktor
Med ett köp kommer flera. Efter att ha inhandlat mitt nya tält så känner jag att Hemvärnets liggunderlag inte riktigt matchar tältet, framförallt tar det onödigt mycket plats. Önskar därför tips på prisvärda liggunderlag som är beprövade, verkar vara en dealbreaker när det kommer till liggunderlag med endast "luft" kontra de med "luft + fyllning". Ska köpa till både mig och sambon så därav önskvärt med liggunderlag kring +/- 500 spänn.

Hittade exempelvis detta: https://www.westhikers.co/products/...tgzVhXeMuZkyMymtAJ2NVPgljEECmCOwqP8RudQ3XhQiE
Dock inte hittat några recensioner på svenska och underlaget i fråga har ingen fyllning, utan endast luft.
Ett annat alternativ som även har fyllning är detta: https://www.trekkinn.com/berg/sea-t...y=se&msclkid=89cb3ca5440e13c83cdd63cc8d1de309

Tacksam för era erfarenheter och åsikter.

Jag har ett tunnt (ej isolerat) som jag använder sen vår, sommar och tidig höst.
https://www.decathlon.se/uppblasbart-liggunderlag-trek-id_8493395.html

När det börjar närma sig nollan så kombinerar jag det med ett tunt skumgummiunderlag för extra isolering (och skydd mot barr, stenar osv).
https://backpackinglight.se/liggunderlag/sarek-gear-eva-pad-3mm-latt-och-robust
Det kan även dubbla som sittunderlag m.m
 
Senast ändrad:

stigge

Omega
2-Faktor
Ang Gore-Tex i kängor.
Grundtanken med ett goretex membran är bra men blir tyvärr inte helt optimalt i skor pga:
  • Högt slitage av membranet och till slut börjar det ge upp (tidigare än t ex jackor)
  • Skons yttre skinn behöver vård och många har för mycket kräm så skon inte kan andas längre.
  • Skons stoppning är inte helt optimal för att andas vs en skalkänga som andas bättre och stoppningen tar längre tid att torka.
  • Membran i en skalgänga skulle vara optimalt för andning men skulle slitas väldigt fort.
Om man är medveten om nackdelarna så kan goretex vara bra om man vistas i fuktiga miljöer men
det blir inte samma upplevelse som mot t ex en jacka som är enklare att få tät och andas vs en sko.
 

Crentus

Cartier
2-Faktor
Ang Gore-Tex i kängor.
Grundtanken med ett goretex membran är bra men blir tyvärr inte helt optimalt i skor pga:
  • Högt slitage av membranet och till slut börjar det ge upp (tidigare än t ex jackor)
  • Skons yttre skinn behöver vård och många har för mycket kräm så skon inte kan andas längre.
  • Skons stoppning är inte helt optimal för att andas vs en skalkänga som andas bättre och stoppningen tar längre tid att torka.
  • Membran i en skalgänga skulle vara optimalt för andning men skulle slitas väldigt fort.
Om man är medveten om nackdelarna så kan goretex vara bra om man vistas i fuktiga miljöer men
det blir inte samma upplevelse som mot t ex en jacka som är enklare att få tät och andas vs en sko.

1. Håller helt med.
2. Skinn/läder är enligt mig inte till för att andas när det gäller terrängskor, därav att läder ofta kombineras med annan väv. Just läder ska vara mättat på vax/fett för att inte ta upp väta, speciellt kring sömmar. Men ja lädret måste få andas ut fukten och vara halvtorra/halvfuktiga innan nytt lager appliceras.
Ett problemet kan bli när man ska underhålla smala läderdelar och att vaxet/fettet hamnar fel och förstör goretex-delarna.
3. Sant, en ullstrumpa andas bättre än fodret. I vissa fall är dock fodret en slags Gore-tex-väv som i kombination med ytterväv kan andas bättre än en skalkänga. Klassisk skalkänga likt Lundhags eller M90 andas ytterst lite.
4. Fukttransporten hade varit fantastisk! Dock kan även nya membran mättas och bli blöta så länge fukttransporten understiger fuktbildandet, samma villkor för skalplagg.

Tror den perfekta skaljackan finns, hade köpt Arcteryx Alpha om jag haft råd.
 

stigge

Omega
2-Faktor
1. Håller helt med.
2. Skinn/läder är enligt mig inte till för att andas när det gäller terrängskor, därav att läder ofta kombineras med annan väv. Just läder ska vara mättat på vax/fett för att inte ta upp väta, speciellt kring sömmar. Men ja lädret måste få andas ut fukten och vara halvtorra/halvfuktiga innan nytt lager appliceras.
Ett problemet kan bli när man ska underhålla smala läderdelar och att vaxet/fettet hamnar fel och förstör goretex-delarna.
3. Sant, en ullstrumpa andas bättre än fodret. I vissa fall är dock fodret en slags Gore-tex-väv som i kombination med ytterväv kan andas bättre än en skalkänga. Klassisk skalkänga likt Lundhags eller M90 andas ytterst lite.
4. Fukttransporten hade varit fantastisk! Dock kan även nya membran mättas och bli blöta så länge fukttransporten understiger fuktbildandet, samma villkor för skalplagg.

Tror den perfekta skaljackan finns, hade köpt Arcteryx Alpha om jag haft råd.
Först en kort förklaring till Gore-Tex (säkerligen självklar men kanske inte för alla)
Gore-Tex finns i många olika modeller och varianter beroende på vad man vill uppnå.
Sedan man även appliceras på olika sätt i plagget/skon för att uppnå ännu större effekt på det man vill.
2: Som jag skrev, ett av det "största felen" som görs när det kommer till skor med gore tex membran är att lädret mättas med tex minkolja som gör att
skon andningsförmåga minskar avsevärt. Det behöves inte då membranet hanterar det. Sedan behöver lädret vård med överdriven vård mättar det.
3: Själva membranet är väldigt tunt och beroende på hur det appliceras som uppnår man lite olika resultat. Fodret är
det som bidrar till att skons andningsförmåga minskar men ger andra fördelar som t ex komfort och värme (dock mer personligt)
4: Man måste vara medveten om att Gore-Tex skriver "goda andningsförmågor" och fokus är vattentätt (återigen, många olika membran men
grunden). Har man t e x fel underplagg/strumpa (läs: bomull) på sig så blir det sämre andningsförmåga. Idag finns det en serie som heter Surround som
har ökad fokus på just Andning för skor.

Under optimala förhållanden (läs; typ labbmiljö) så kan du stoppa ner en blöt hand i en "membran handske" (alltså bara själva membranet och inget foder.)
och försluta och sedan ha det under en vattenstråle så kommer du att uppleva att fukten inifrån dunstar men att inget nytt vatten tillförs.

Det största felet många gör, oavsett om det är skor eller jack/byxa, är att ha fel plagg under som gör att andningsförmågan minskar avsevärt.
Se till att ha bra plagg under så kommer andningsförmågan bli bättre men det finns gränser även för det.

PS: Arcteryx (kör med det själv) gör trevlig plagg men det finns många andra tillverkare också och även andra bra membran förutom Gore-Tex.
 

Crentus

Cartier
2-Faktor
Först en kort förklaring till Gore-Tex (säkerligen självklar men kanske inte för alla)
Gore-Tex finns i många olika modeller och varianter beroende på vad man vill uppnå.
Sedan man även appliceras på olika sätt i plagget/skon för att uppnå ännu större effekt på det man vill.
2: Som jag skrev, ett av det "största felen" som görs när det kommer till skor med gore tex membran är att lädret mättas med tex minkolja som gör att
skon andningsförmåga minskar avsevärt. Det behöves inte då membranet hanterar det. Sedan behöver lädret vård med överdriven vård mättar det.
3: Själva membranet är väldigt tunt och beroende på hur det appliceras som uppnår man lite olika resultat. Fodret är
det som bidrar till att skons andningsförmåga minskar men ger andra fördelar som t ex komfort och värme (dock mer personligt)
4: Man måste vara medveten om att Gore-Tex skriver "goda andningsförmågor" och fokus är vattentätt (återigen, många olika membran men
grunden). Har man t e x fel underplagg/strumpa (läs: bomull) på sig så blir det sämre andningsförmåga. Idag finns det en serie som heter Surround som
har ökad fokus på just Andning för skor.

Under optimala förhållanden (läs; typ labbmiljö) så kan du stoppa ner en blöt hand i en "membran handske" (alltså bara själva membranet och inget foder.)
och försluta och sedan ha det under en vattenstråle så kommer du att uppleva att fukten inifrån dunstar men att inget nytt vatten tillförs.

Det största felet många gör, oavsett om det är skor eller jack/byxa, är att ha fel plagg under som gör att andningsförmågan minskar avsevärt.
Se till att ha bra plagg under så kommer andningsförmågan bli bättre men det finns gränser även för det.

PS: Arcteryx (kör med det själv) gör trevlig plagg men det finns många andra tillverkare också och även andra bra membran förutom Gore-Tex.

Tack för utförligt svar!
Jag hade inte alls koll på att membranet las även under tjockare läderpartier. Förstår att man inte behöver vårda för att vattentäta lädret då.
Listade ut att jag har specifikt GORE-TEX performance comfort footwear i mina gamla, vilket förklarar det tydliga fodret.
Ja, nyttan av ull-underkläder och strumpor är fantastisk. Inte behövt cykelbyxor än på skavfronten..
Märkte skillnad senast med Gore-Tex-kängorna när det var dags att vada. De med nya skor klarade sig upp till skaftet utan problem medan det läckte in ovanför läderpartierna för mig.

Har en Black Diamond regn/vind-jacka 2.5lager med deras egna membran som funkat ok hittills, sen är det väl drömmen att hitta en 4-säsongs skaljacka som både passar för vandring och för utförsåkning, Såklart med åtkomliga bröstfickor :rolleyes:
 
Topp