Hehe kul grej. Har inhandlat en geigermätare så det är löstHör av dig till Kållereds brandstation. De har regionalt kompetenscentrum inom strålning. Har massa kul utröstning. Du får säkert komma på besök om du är trevlig.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Hehe kul grej. Har inhandlat en geigermätare så det är löstHör av dig till Kållereds brandstation. De har regionalt kompetenscentrum inom strålning. Har massa kul utröstning. Du får säkert komma på besök om du är trevlig.
Tritium är ofarligt i den meningen att det är väldigt svag betastrålning. Den tränger inte igenom papper, eller hornlagret i huden, så det är inget problem när det sitter där det ska vara. Numera är det dessutom ofta i små glasrör, men det har förekommit i lysmassa också. Till det kommer att det har relativt kort halveringstid (ca 12 år) jämfört med t.ex. radium, så den försvinner på några årtionden.Lite ot men hur tänker ni kring gamla klockor med Tritium? Det är radioaktivt men jag har läst på några dealers hemsidor att det inte är skadligt för kroppen.
Skulle säga i ventilerat utrymme, helst inte där du sover.Känner mig lite osäker på denna. Antar att det är Radium. Har förstått att det främst är radongas så länge man inte öppnar klockan. Samtidigt som det är små torrsprickor på plexit.
Vissa klockor har ju tydliga brännmärken på tavlan efter visarna. Det har inte denna.
Finns det några tips på hur man ska förvara den när den inte används?
Gäller det även tritium från 60 talet? Blir det inte mindre farligt med tiden med tanke på halveringstiden.Tritium är ofarligt i den meningen att det är väldigt svag betastrålning. Den tränger inte igenom papper, eller hornlagret i huden, så det är inget problem när det sitter där det ska vara. Numera är det dessutom ofta i små glasrör, men det har förekommit i lysmassa också. Till det kommer att det har relativt kort halveringstid (ca 12 år) jämfört med t.ex. radium, så den försvinner på några årtionden.
MEN... det är farlig att hantera. Att t.ex. öppna en tritiumklocka och få i sig tritiumdamm i lungorna kan vara extremt skadligt. När det väl tränger igenom i närkontakt med celler så är det som att rulla ett bowlingklot genom ditt DNA.
Det vet jag inte om jag vågar påstå. Säg att den tillverkats 1964. Då är mängden tritium nere på 1/32 i år. Jag gissar att den då lyser rätt svagt, men det kan ju fortfarande vara tillräckligt många sönderfall per tidsenhet för att göra skada. Jag tänker inte ge några medicinska råd angående det. Dumt att chansa...Gäller det även tritium från 60 talet? Blir det inte mindre farligt med tiden med tanke på halveringstiden.
Värre än väntat, kom upp i nivåer över 200Sei tacche från sent 40-tal, det är väl radium i denna?
Tritium geigrar i princip inte alls. Jag har svårt att se att det ska vara farligare för hälsan än mycket annat i vår vardag. Hur det lyser säger inte heller något om hur farligt det är. Det säger mer om vad man blandat det med.Det vet jag inte om jag vågar påstå. Säg att den tillverkats 1964. Då är mängden tritium nere på 1/32 i år. Jag gissar att den då lyser rätt svagt, men det kan ju fortfarande vara tillräckligt många sönderfall per tidsenhet för att göra skada. Jag tänker inte ge några medicinska råd angående det. Dumt att chansa...