Laddar...

Recension: SEIKO SBDC039 Transocean

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 13 april 2016.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Introduktion
  [​IMG]
  [​IMG]
  SEIKO Transocean (SBDC039) lanserades 2016 som en modell för den japanska marknaden tillhörande Prospexlinjen.

  Prospex har länge varit en linje hos SEIKO främst för dykarklockor vilka samtliga är ISO-certifierade för dykning. Priserna varierar från klockor i 3000kr-klassen med 4R-urverk till klockor för runt 20000kr med spring drive urverk. Däremellan finner vi Transocean, en klocka med japanskt listpris på 130000yen och med urverket 6R15 (känt från exempelvis SEIKO Sumo, SBDC001).

  Runt 2014 fick Prospexlinjen en uppdatering vad gäller marknadsföring och försäljning, linjen lanserades i både USA och Europa till skillnad mot tidigare och SEIKO utvecklade en ny X-logotyp samt breddade modellutbudet.

  Vissa modeller är dock fortfarande exklusiva för Japan och Transocean-modellerna är några av dessa. En annan förändring sedan 2014 är att flera av de modeller som lanserats därefter fått safirglas och andra tekniska uppdateringar. Bland de roligare uppdateringarna finns även keramiska vridringsinlägg eller i detta fall en keramisk vridring. SEIKO använder zirkoniumoxid, den vanligaste "high-tech"-keramen vi stöter på. Keramen används t.ex. i knivar och är den keram som i princip alltid används till klockor och vridringsinlägg.

  Ytterligare en uppgradering är Diashield-behandling, en ytbehandling vilken ger resistens mot repor. Metoden har tidigare varit exklusiv för de dyrare klockorna tillverkade i titan som exempelvis modeller tillhörande den japanska produktlinjen SEIKO Brightz. Som positiv bieffekt blir klockan bättre ur allergisynpunkt (kallas av SEIKO comfortex).

  Transoceanmodellerna har även fått det nya stabilare vikspännet som lanserades med nya kenetictonfisken (SUN019/021) 2014.
  Alla dessa uppgraderingar gör givetvis att Prospexmodeller blir ännu mer attraktiva, i alla fall för de köpare som inte har något emot en liten men motiverad prisökning.


  SBDC039
  [​IMG]
  • Mått: 45mm x 45mm x 13,8mm
  • Urverk: 6R15: 21600bph, hackfunktion, manuellt & automatiskt uppdrag, 50 hrs kraftreserv.
  • Material: Stål med Diashieldbwhandling, safirglas, keramisk vridring.
  • Pris: 130 000 yen+ skatt.
  • AD: Säljs enbart i Japan.

  Transoceanmodellerna marknadsförs som modeller vilka kan användas både till kostymen under arbetstid och till eftermiddagsaktiviteten på båten eller i vattnet. Valet av namnet Transocean kan jag tycka är lite märkligt utifrån att Breitling länge använt namnet på vissa av sina modeller men det passar utöver det in på modellen.


  Länk och spänne
  [​IMG]
  Denna gång börjar vi med länken då det är det mest modellspecifika designelementet.
  Länken är integrerad och ändlänkarna sticker upp något och skyddar vridringen vilket ger modellen ett tonfiskliknande utseende.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Länkbitarna är platta och av H-typ vilket verkar vara den typ av länkbitar SEIKO går över till mer och mer. I valig ordning är det stift istället för skruvar på SEIKOs dyklänkar vilket jag gillar. Det gör att man slipper oroa sig för att skruvarna ska skruva ut sig själva.

  [​IMG]
  Spännet på Transocean är av den nya typen som introducerades med SUN019/02 2014. En välkommen uppgradering från de tunna stämplade spännena som använts tidigare. Spännet är mer stabilt och mindre rassligt än den äldre typen.

  Dykförlängningen är samma typ som används på spännet till SEIKO Sumo, alltså en cirka 3cm lång flärp som man kan fälla ut.
  För egen del tycker jag man kan skippa den typen av dykförlängning. Så länge förlängningen inte går att dra ut långt och stegvis tycker jag den är meningslös.


  Boett
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Boetten mäter 45mm x 45mm x 13.8mm. Boettens undersida är i vanlig ordning konisk för att underlätta handens rörelser. Boetten är polerad på sidorna och borstad på ovansidan.

  [​IMG]
  Det vertikala måttet är kort och den integrerade länken medför integrerade bandhorn som är böjda ner mot handleden. Kronan har en keramisk yta längst ut vilket är uppfriskande jämfört med nya X-logon som sitter på vissa nya kronor tillhörande Prospexmodeller.
  Kronan skruvar för övrigt in riktigt betryggande jämfört med många andra SEIKOs tack vare det tjocka kronröret.

  Vridring
  [​IMG]

  [​IMG]
  Den keramiska vridringen är något skyddad av länken vilket ger ett tonfiskliknande utseende. Den keramiska vridringen gillar jag givetvis riktigt mycket, både utseendemässigt och funktionsmässigt. Den klickar som SEIKOs vridringar brukar göra vilket är förtroendeingivande och materialvalet gör att man inte behöver vara orolig för att repa vridringen till skillnad mot mindre repmotståndiga material. Vridringen skiftar svarta nyanser beroende på hur ljuset faller. Vridringen är något upphöjd och skyddar på så sätt safirglaset. De vita siffrorna och pärlan kl 12 är frästa i vridringen.

  Baksida
  [​IMG]
  När man vänder på klockan syns den koniska formen tydligt. Baklocket är nersänkt i boetten och pryds som vanligt av Kanagawa wave. Det är ingen rolig baksida men den fyller sin funktion.


  En närmare titt
  [​IMG]
  De nya visarna är nog en vattendelare men jag måste säga att jag redan vant mig och att jag gillar den nya stilen. De tjocka indexmarkeringarna i kombination med tim-markeringarnas urfasning ger en trevlig känsla av djup.

  [​IMG]
  Tavlan uppfattas som svart i skugga medan struktur och färg slår igenom när solljuset träffar tavlan, riktigt snyggt och en detalj som gör det roligt att studera och jämföra klockans utseende i olika miljöer. Minut och timvisare är fasade på mitten vilket ger ytterligare reflektioner.
  Tyvärr verkar inte SEIKO använt sig av den nya lyspastan men den gamla lumibrite-formulan är ju även den ruggigt bra.


  På handleden
  [​IMG]
  [​IMG]
  Formen på boett och länk medför att klockan kramar handleden väldigt bra. Samtidigt gör baklocket att klockan lyfter något från handleden och inte klibbar fast. Varken lug/lug eller diameter blir något bekymmer eftersom klockan är konisk och eftersom kronan är placerad klockan 4. Vanligtvis medför integrerad länk att klocka. bärs större än måtten antyder men inte i detta fall.

  Den givna frågan är såklart om den bär "true to size" och det kan jag inte påstå. Den upplevs inte topptung och den upplevs mindre än sina 45mm tack vare boettformen.


  Slutsats/Sammanfattning
  [​IMG]
  Diashield, safirglas och keramisk vridring är riktigt trevliga inslag vilket kommer att få klockan att se ny ut länge. Modellen har omnämnts som "Sumo killer" på WUS vilket jag tycker är en ganska rolig benämning. Transocean spöar absolut Sumon vad gäller materialval och även stilmässigt, länken är bättre och formspråket är mycket roligare.

  Transocean är enligt mig vad Kinetic tuna SUN019 försökte vara, nämligen en värdig efterträdare till tidigare generationer av tonfiskar. Jag vet såklart att Transocean inte har dubbla boetter eller är heliumtät och därför per definition inte är en tonfisk men formmässigt tycker jag ändå den flirtar med tonfiskarna om än åt det dressigare hållet.

  Transocean blir således en modell som passar utmärkt mellan Sumon och Tonfiskarna stilmässigt. Den är dressig men inte för dressig, den är toolig men inte för toolig. Det blir tydligt när man fingrar på klockan och när man sätter den på handleden att SEIKO lagt ner mycket energi på utformningen av modellen.
   
  Senast ändrad: 27 september 2016
  Preacher, JDH, Smulan och 61 andra gillar detta.
 2. Jaggis

  Jaggis Who dares wins!

  Inlägg:
  4.614
  Från:
  Stockholm
  sherwan och yonsson gillar detta.
 3. Molle

  Molle Kambei Moderator Premium

  Inlägg:
  6.013
  Kanon! Nu vill vi se bilder och läsa om chronon :D
   
  yonsson gillar detta.
 4. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Jag också! :D
   
 5. Fido1

  Fido1 Brons Premium

  Inlägg:
  1.121
  Från:
  Indien
  Alltid en fröjd att läsa recensionerna du skriver. Jobbiga är att de ger ett köpsug ;)
   
  sherwan och yonsson gillar detta.
 6. sherwan

  sherwan Guld Friends Of KS

  Inlägg:
  3.275
  Awesome-Meme-11.
   
  MartinF och yonsson gillar detta.
 7. Bosse

  Bosse Friends of KS

  Inlägg:
  1.177
  Från:
  Norr om Köpenhamn
  Bra! som vanligt
  En fråga: Enligt Seiya så har den AR på insidan av safir glasset, rätt?
  Den kunne gott ha varit ett par mm mindre och haft 8L35 verket... men en av Seikos bättre lanseringar.

  //Bosse
   
  yonsson gillar detta.
 8. M.L.

  M.L. Guld

  Inlägg:
  4.403
  Från:
  Jorden
  I vanlig ordning utomordentlig genomgång!
  Trevlig länk på den klockan.:)
   
  yonsson gillar detta.
 9. SLA017

  SLA017 Brons Premium

  Inlägg:
  909
  Från:
  Rymdstyrelsen
  Man är lite småsugen på den efter din presentation och tidigare bilder. En riktigt typ white knight version hade varit riktigt trevligt (SBDC043 är ful). Får fortsätta jaga en SHC053 och kanske lägga in en stött på Molles objekt.
   
  yonsson gillar detta.
 10. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Tror han har rätt. SEIKO har ju alltid AR minst på insidan av safirglas. När de även har det på utsidan brukar de skriva att modellen har "super clear coating" eller "Comfortex" vilket det står på modeller som har både Diashield OCH super clear coating.
   
  Bosse gillar detta.
 11. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Och jag håller med om att det gärna hade fått vara 8L-uverk i. Jag tycker modellen är så bra att den hade förtjänat det även om det hade gjort den dyrare. :)
   
  Bosse gillar detta.
 12. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  10.358
  Från:
  Wizz Made
  Bra jobbat! Vad för man pröjsa?
   
 13. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  130 000 yen + japansk skatt= typ 11000kr (+ svensk moms vid gränsen). Kommer nog ersätta den med kronografen när den släpps i juli, den kostar tyvärr 320' yen. :nailbiting:
   
  Syven, sherwan, Chuck och 1 annan gillar detta.
 14. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  10.358
  Från:
  Wizz Made
  Jäklar, dyr pjäs men man får ju ändå mycket för bucken. 320' yen jäklar synd det är skruv pushers bara :sorry:

  Edit: kladd borttaget
   
  yonsson gillar detta.
 15. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Man kan ju ha dem urskruvade för jämnan. :)
   
  Senast ändrad: 13 april 2016
  Chuck gillar detta.
 16. vonhall

  vonhall Silver

  Inlägg:
  1.785
  Från:
  Giötheborg
  Tack för trevlig läsning återigen! :)
   
  yonsson gillar detta.
 17. Sorubim

  Sorubim Silver

  Inlägg:
  2.486
  Som vanligt, välskrivet och intressant. Keep up the good wörk! :)
   
  yonsson gillar detta.
 18. Fujoor

  Fujoor Platina

  Inlägg:
  5.352
  Tycker alltid det är härligt att nörda ner sig i dina recensioner. Bra skrivet som vanligt!
   
  yonsson gillar detta.
 19. Gurgel

  Gurgel Tantal

  Inlägg:
  338
  Mycket bra recension! Kul stt läsa även om klockan i sig inte lockar speciellt. Det är ett bra betyg!
   
  yonsson gillar detta.
 20. Hatten av, ännu en klassrecension:)
   
  yonsson gillar detta.
 21. dnill

  dnill Tantal

  Inlägg:
  405
  Grym recension i vanlig ordning! Modellen växer enormt på mig för varje dag verkligen. Känns nytt och eget.
  /David
   
  yonsson gillar detta.
 22. BoEtt

  BoEtt Silver

  Inlägg:
  2.752
  Från:
  Urskogen
  Många tack! Mycket bra skrivet! Kul att läsa :)
   
  yonsson gillar detta.
 23. klockodile

  klockodile Dundee

  Inlägg:
  4.009
  Från:
  Gbg
  Tycker den är tillräckligt badass för att platsa bland tonfisken. :)
  Tack!
   
  yonsson gillar detta.
 24. Syven

  Syven Brons

  Inlägg:
  965
  Tackar för en mycket bra skriven recension.
  Prefekt att läsa så här på en VAB dag.
  Måste säga att transocean växer på mig!
   
  yonsson gillar detta.
 25. Blackmore

  Blackmore Brons

  Inlägg:
  773
  Från:
  Göteborg
  Trevlig klocka och recension. Den imponerar mer och mer. När jag såg den först var reaktionen: meh ...

  Men nu är det mer:

  brilliant.
   
  yonsson gillar detta.
 26. mega

  mega Silver

  Inlägg:
  1.772
  Tack för recensionen Yonsson, som vanligt med det lilla extra, kanonbilder och som jag uppfattar det ganska ärligt objektiv. Tror jag t.o.m har börjat gilla formen på klockan lite grand efter denna recension, har haft lite svårt för tonfiskstuket innan.
   
  yonsson gillar detta.
 27. plattfot

  plattfot Silver

  Inlägg:
  1.794
  Från:
  Norrort Sthlm
  Bra skrivet mister.
  Gillar vad jag ser och den är ännu bättre i verkligheten.
   
  yonsson gillar detta.
 28. JagÄrTiden

  JagÄrTiden Titan

  Inlägg:
  133
  Från:
  Schlätta
  Tackar för recensionen, kan inte annat än bli imponerad av ditt kunnande :bookworm:
  Ser ut att vara en mycket trevlig klocka men är lite nyfiken på byte av band, kan man byta utan problem eller är det speciella luggar och alltså ej bytbart? o_O
   
  yonsson gillar detta.
 29. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.720
  Från:
  Jymden
  Kolla på bilden på baksidan, vanliga luggar och borrade bandhorn men det får ju bli customband i så fall.
   
 30. _jonte

  _jonte Platina

  Inlägg:
  5.557
  Tack för en bra recension! Gillar verkligen klockan och det nya formspråket. Coolt med vridring helt i keram, borde användas mer.
  Skoj att de "gamla" linjerna är kvar på sidorna av boetten.
   
  yonsson gillar detta.