• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Recension: SEIKO SBDC039 Transocean

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Introduktion


SEIKO Transocean (SBDC039) lanserades 2016 som en modell för den japanska marknaden tillhörande Prospexlinjen.

Prospex har länge varit en linje hos SEIKO främst för dykarklockor vilka samtliga är ISO-certifierade för dykning. Priserna varierar från klockor i 3000kr-klassen med 4R-urverk till klockor för runt 20000kr med spring drive urverk. Däremellan finner vi Transocean, en klocka med japanskt listpris på 130000yen och med urverket 6R15 (känt från exempelvis SEIKO Sumo, SBDC001).

Runt 2014 fick Prospexlinjen en uppdatering vad gäller marknadsföring och försäljning, linjen lanserades i både USA och Europa till skillnad mot tidigare och SEIKO utvecklade en ny X-logotyp samt breddade modellutbudet.

Vissa modeller är dock fortfarande exklusiva för Japan och Transocean-modellerna är några av dessa. En annan förändring sedan 2014 är att flera av de modeller som lanserats därefter fått safirglas och andra tekniska uppdateringar. Bland de roligare uppdateringarna finns även keramiska vridringsinlägg eller i detta fall en keramisk vridring. SEIKO använder zirkoniumoxid, den vanligaste "high-tech"-keramen vi stöter på. Keramen används t.ex. i knivar och är den keram som i princip alltid används till klockor och vridringsinlägg.

Ytterligare en uppgradering är Diashield-behandling, en ytbehandling vilken ger resistens mot repor. Metoden har tidigare varit exklusiv för de dyrare klockorna tillverkade i titan som exempelvis modeller tillhörande den japanska produktlinjen SEIKO Brightz. Som positiv bieffekt blir klockan bättre ur allergisynpunkt (kallas av SEIKO comfortex).

Transoceanmodellerna har även fått det nya stabilare vikspännet som lanserades med nya kenetictonfisken (SUN019/021) 2014.
Alla dessa uppgraderingar gör givetvis att Prospexmodeller blir ännu mer attraktiva, i alla fall för de köpare som inte har något emot en liten men motiverad prisökning.


SBDC039

  • Mått: 45mm x 45mm x 13,8mm
  • Urverk: 6R15: 21600bph, hackfunktion, manuellt & automatiskt uppdrag, 50 hrs kraftreserv.
  • Material: Stål med Diashieldbwhandling, safirglas, keramisk vridring.
  • Pris: 130 000 yen+ skatt.
  • AD: Säljs enbart i Japan.

Transoceanmodellerna marknadsförs som modeller vilka kan användas både till kostymen under arbetstid och till eftermiddagsaktiviteten på båten eller i vattnet. Valet av namnet Transocean kan jag tycka är lite märkligt utifrån att Breitling länge använt namnet på vissa av sina modeller men det passar utöver det in på modellen.


Länk och spänne

Denna gång börjar vi med länken då det är det mest modellspecifika designelementet.
Länken är integrerad och ändlänkarna sticker upp något och skyddar vridringen vilket ger modellen ett tonfiskliknande utseende.



Länkbitarna är platta och av H-typ vilket verkar vara den typ av länkbitar SEIKO går över till mer och mer. I valig ordning är det stift istället för skruvar på SEIKOs dyklänkar vilket jag gillar. Det gör att man slipper oroa sig för att skruvarna ska skruva ut sig själva.


Spännet på Transocean är av den nya typen som introducerades med SUN019/02 2014. En välkommen uppgradering från de tunna stämplade spännena som använts tidigare. Spännet är mer stabilt och mindre rassligt än den äldre typen.

Dykförlängningen är samma typ som används på spännet till SEIKO Sumo, alltså en cirka 3cm lång flärp som man kan fälla ut.
För egen del tycker jag man kan skippa den typen av dykförlängning. Så länge förlängningen inte går att dra ut långt och stegvis tycker jag den är meningslös.


Boett




Boetten mäter 45mm x 45mm x 13.8mm. Boettens undersida är i vanlig ordning konisk för att underlätta handens rörelser. Boetten är polerad på sidorna och borstad på ovansidan.


Det vertikala måttet är kort och den integrerade länken medför integrerade bandhorn som är böjda ner mot handleden. Kronan har en keramisk yta längst ut vilket är uppfriskande jämfört med nya X-logon som sitter på vissa nya kronor tillhörande Prospexmodeller.
Kronan skruvar för övrigt in riktigt betryggande jämfört med många andra SEIKOs tack vare det tjocka kronröret.

Vridring


Den keramiska vridringen är något skyddad av länken vilket ger ett tonfiskliknande utseende. Den keramiska vridringen gillar jag givetvis riktigt mycket, både utseendemässigt och funktionsmässigt. Den klickar som SEIKOs vridringar brukar göra vilket är förtroendeingivande och materialvalet gör att man inte behöver vara orolig för att repa vridringen till skillnad mot mindre repmotståndiga material. Vridringen skiftar svarta nyanser beroende på hur ljuset faller. Vridringen är något upphöjd och skyddar på så sätt safirglaset. De vita siffrorna och pärlan kl 12 är frästa i vridringen.

Baksida

När man vänder på klockan syns den koniska formen tydligt. Baklocket är nersänkt i boetten och pryds som vanligt av Kanagawa wave. Det är ingen rolig baksida men den fyller sin funktion.


En närmare titt

De nya visarna är nog en vattendelare men jag måste säga att jag redan vant mig och att jag gillar den nya stilen. De tjocka indexmarkeringarna i kombination med tim-markeringarnas urfasning ger en trevlig känsla av djup.


Tavlan uppfattas som svart i skugga medan struktur och färg slår igenom när solljuset träffar tavlan, riktigt snyggt och en detalj som gör det roligt att studera och jämföra klockans utseende i olika miljöer. Minut och timvisare är fasade på mitten vilket ger ytterligare reflektioner.
Tyvärr verkar inte SEIKO använt sig av den nya lyspastan men den gamla lumibrite-formulan är ju även den ruggigt bra.


På handleden


Formen på boett och länk medför att klockan kramar handleden väldigt bra. Samtidigt gör baklocket att klockan lyfter något från handleden och inte klibbar fast. Varken lug/lug eller diameter blir något bekymmer eftersom klockan är konisk och eftersom kronan är placerad klockan 4. Vanligtvis medför integrerad länk att klocka. bärs större än måtten antyder men inte i detta fall.

Den givna frågan är såklart om den bär "true to size" och det kan jag inte påstå. Den upplevs inte topptung och den upplevs mindre än sina 45mm tack vare boettformen.


Slutsats/Sammanfattning

Diashield, safirglas och keramisk vridring är riktigt trevliga inslag vilket kommer att få klockan att se ny ut länge. Modellen har omnämnts som "Sumo killer" på WUS vilket jag tycker är en ganska rolig benämning. Transocean spöar absolut Sumon vad gäller materialval och även stilmässigt, länken är bättre och formspråket är mycket roligare.

Transocean är enligt mig vad Kinetic tuna SUN019 försökte vara, nämligen en värdig efterträdare till tidigare generationer av tonfiskar. Jag vet såklart att Transocean inte har dubbla boetter eller är heliumtät och därför per definition inte är en tonfisk men formmässigt tycker jag ändå den flirtar med tonfiskarna om än åt det dressigare hållet.

Transocean blir således en modell som passar utmärkt mellan Sumon och Tonfiskarna stilmässigt. Den är dressig men inte för dressig, den är toolig men inte för toolig. Det blir tydligt när man fingrar på klockan och när man sätter den på handleden att SEIKO lagt ner mycket energi på utformningen av modellen.
 
Senast ändrad:

sherwan

Audemars
Friends Of KS
2-Faktor
Awesome-Meme-11.jpg
 

Bosse

Friends of KS
Bra! som vanligt
En fråga: Enligt Seiya så har den AR på insidan av safir glasset, rätt?
Den kunne gott ha varit ett par mm mindre och haft 8L35 verket... men en av Seikos bättre lanseringar.

//Bosse
 

SLA017

Panerai
Man är lite småsugen på den efter din presentation och tidigare bilder. En riktigt typ white knight version hade varit riktigt trevligt (SBDC043 är ful). Får fortsätta jaga en SHC053 och kanske lägga in en stött på Molles objekt.
 

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Bra! som vanligt
En fråga: Enligt Seiya så har den AR på insidan av safir glasset, rätt?
Den kunne gott ha varit ett par mm mindre och haft 8L35 verket... men en av Seikos bättre lanseringar.

//Bosse
Tror han har rätt. SEIKO har ju alltid AR minst på insidan av safirglas. När de även har det på utsidan brukar de skriva att modellen har "super clear coating" eller "Comfortex" vilket det står på modeller som har både Diashield OCH super clear coating.
 

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Bra! som vanligt
En fråga: Enligt Seiya så har den AR på insidan av safir glasset, rätt?
Den kunne gott ha varit ett par mm mindre och haft 8L35 verket... men en av Seikos bättre lanseringar.

//Bosse
Och jag håller med om att det gärna hade fått vara 8L-uverk i. Jag tycker modellen är så bra att den hade förtjänat det även om det hade gjort den dyrare. :)
 

Chuck

Patek
2-Faktor
130 000 yen + japansk skatt= typ 11000kr (+ svensk moms vid gränsen). Kommer nog ersätta den med kronografen när den släpps i juli, den kostar tyvärr 320' yen. :nailbiting:
Jäklar, dyr pjäs men man får ju ändå mycket för bucken. 320' yen jäklar synd det är skruv pushers bara :sorry:

Edit: kladd borttaget
 

dnill

Cartier
2-Faktor
Grym recension i vanlig ordning! Modellen växer enormt på mig för varje dag verkligen. Känns nytt och eget.
/David
 

klockodile

Dundee
2-Faktor
Introduktion


SEIKO Transocean (SBDC039) lanserades 2016 som en modell för den japanska marknaden tillhörande Prospexlinjen.

Prospex har länge varit en linje hos SEIKO främst för dykarklockor vilka samtliga är ISO-certifierade för dykning. Priserna varierar från klockor i 3000kr-klassen med 4R-urverk till klockor för runt 20000kr med spring drive urverk. Däremellan finner vi Transocean, en klocka med japanskt listpris på 130000yen och med urverket 6R15 (känt från exempelvis SEIKO Sumo, SBDC001).

Runt 2014 fick Prospexlinjen en uppdatering vad gäller marknadsföring och försäljning, linjen lanserades i både USA och Europa till skillnad mot tidigare och SEIKO utvecklade en ny X-logotyp samt breddade modellutbudet.

Vissa modeller är dock fortfarande exklusiva för Japan och Transocean-modellerna är några av dessa. En annan förändring sedan 2014 är att flera av de modeller som lanserats därefter fått safirglas och andra tekniska uppdateringar. Bland de roligare uppdateringarna finns även keramiska vridringsinlägg eller i detta fall en keramisk vridring. SEIKO använder zirkoniumoxid, den vanligaste "high-tech"-keramen vi stöter på. Keramen används t.ex. i knivar och är den keram som i princip alltid används till klockor och vridringsinlägg.

Ytterligare en uppgradering är Diashield-behandling, en ytbehandling vilken ger resistens mot repor. Metoden har tidigare varit exklusiv för de dyrare klockorna tillverkade i titan som exempelvis Grand SEIKO SBGA011 och modeller tillhörande den japanska produktlinjen SEIKO Brightz. Som positiv bieffekt blir klockan bättre ur allergisynpunkt (kallas av SEIKO comfortex).

Transoceanmodellerna har även fått det nya stabilare vikspännet som lanserades med nya kenetictonfisken (SUN019/021) 2014.
Alla dessa uppgraderingar gör givetvis att Prospexmodeller blir ännu mer attraktiva, i alla fall för de köpare som inte har något emot en liten men motiverad prisökning.


SBDC039

  • Mått: 45mm x 45mm x 13,8mm
  • Urverk: 6R15: 21600bph, hackfunktion, manuellt & automatiskt uppdrag, 50 hrs kraftreserv.
  • Material: Stål med Diashieldbwhandling, safirglas, keramisk vridring.
  • Pris: 130 000 yen+ skatt.
  • AD: Säljs enbart i Japan.

Transoceanmodellerna marknadsförs som modeller vilka kan användas både till kostymen under arbetstid och till eftermiddagsaktiviteten på båten eller i vattnet. Valet av namnet Transocean kan jag tycka är lite märkligt utifrån att Breitling länge använt namnet på vissa av sina modeller men det passar utöver det in på modellen.


Länk och spänne

Denna gång börjar vi med länken då det är det mest modellspecifika designelementet.
Länken är integrerad och ändlänkarna sticker upp något och skyddar vridringen vilket ger modellen ett tonfiskliknande utseende.



Länkbitarna är platta och av H-typ vilket verkar vara den typ av länkbitar SEIKO går över till mer och mer. I valig ordning är det stift istället för skruvar på SEIKOs dyklänkar vilket jag gillar. Det gör att man slipper oroa sig för att skruvarna ska skruva ut sig själva.


Spännet på Transocean är av den nya typen som introducerades med SUN019/02 2014. En välkommen uppgradering från de tunna stämplade spännena som använts tidigare. Spännet är mer stabilt och mindre rassligt än den äldre typen.

Dykförlängningen är samma typ som används på spännet till SEIKO Sumo, alltså en cirka 3cm lång flärp som man kan fälla ut.
För egen del tycker jag man kan skippa den typen av dykförlängning. Så länge förlängningen inte går att dra ut långt och stegvis tycker jag den är meningslös.


Boett




Boetten mäter 45mm x 45mm x 13.8mm. Boettens undersida är i vanlig ordning konisk för att underlätta handens rörelser. Boetten är polerad på sidorna och borstad på ovansidan.


Det vertikala måttet är kort och den integrerade länken medför integrerade bandhorn som är böjda ner mot handleden. Kronan har en keramisk yta längst ut vilket är uppfriskande jämfört med nya X-logon som sitter på vissa nya kronor tillhörande Prospexmodeller.
Kronan skruvar för övrigt in riktigt betryggande jämfört med många andra SEIKOs tack vare det tjocka kronröret.

Vridring


Den keramiska vridringen är något skyddad av länken vilket ger ett tonfiskliknande utseende. Den keramiska vridringen gillar jag givetvis riktigt mycket, både utseendemässigt och funktionsmässigt. Den klickar som SEIKOs vridringar brukar göra vilket är förtroendeingivande och materialvalet gör att man inte behöver vara orolig för att repa vridringen till skillnad mot mindre repmotståndiga material. Vridringen skiftar svarta nyanser beroende på hur ljuset faller. Vridringen är något upphöjd och skyddar på så sätt safirglaset. De vita siffrorna och pärlan kl 12 är frästa i vridringen.

Baksida

När man vänder på klockan syns den koniska formen tydligt. Baklocket är nersänkt i boetten och pryds som vanligt av Kanagawa wave. Det är ingen rolig baksida men den fyller sin funktion.


En närmare titt

De nya visarna är nog en vattendelare men jag måste säga att jag redan vant mig och att jag gillar den nya stilen. De tjocka indexmarkeringarna i kombination med tim-markeringarnas urfasning ger en trevlig känsla av djup.


Tavlan uppfattas som svart i skugga medan struktur och färg slår igenom när solljuset träffar tavlan, riktigt snyggt och en detalj som gör det roligt att studera och jämföra klockans utseende i olika miljöer. Minut och timvisare är fasade på mitten vilket ger ytterligare reflektioner.
Tyvärr verkar inte SEIKO använt sig av den nya lyspastan men den gamla lumibrite-formulan är ju även den ruggigt bra.


På handleden


Formen på boett och länk medför att klockan kramar handleden väldigt bra. Samtidigt gör baklocket att klockan lyfter något från handleden och inte klibbar fast. Varken lug/lug eller diameter blir något bekymmer eftersom klockan är konisk och eftersom kronan är placerad klockan 4. Vanligtvis medför integrerad länk att klocka. bärs större än måtten antyder men inte i detta fall.

Den givna frågan är såklart om den bär "true to size" och det kan jag inte påstå. Den upplevs inte topptung och den upplevs mindre än sina 45mm tack vare boettformen.


Slutsats/Sammanfattning

Diashield, safirglas och keramisk vridring är riktigt trevliga inslag vilket kommer att få klockan att se ny ut länge. Modellen har omnämnts som "Sumo killer" på WUS vilket jag tycker är en ganska rolig benämning. Transocean spöar absolut Sumon vad gäller materialval och även stilmässigt, länken är bättre och formspråket är mycket roligare.

Transocean är enligt mig vad Kinetic tuna SUN019 försökte vara, nämligen en värdig efterträdare till tidigare generationer av tonfiskar. Jag vet såklart att Transocean inte har dubbla boetter eller är heliumtät och därför per definition inte är en tonfisk men formmässigt tycker jag ändå den flirtar med tonfiskarna om än åt det dressigare hållet.

Transocean blir således en modell som passar utmärkt mellan Sumon och Tonfiskarna stilmässigt. Den är dressig men inte för dressig, den är toolig men inte för toolig. Det blir tydligt när man fingrar på klockan och när man sätter den på handleden att SEIKO lagt ner mycket energi på utformningen av vridring, länk och boett.
Tycker den är tillräckligt badass för att platsa bland tonfisken. :)
Tack!
 

Syven

Panerai
2-Faktor
Tackar för en mycket bra skriven recension.
Prefekt att läsa så här på en VAB dag.
Måste säga att transocean växer på mig!
 

mega

Rolex
Tack för recensionen Yonsson, som vanligt med det lilla extra, kanonbilder och som jag uppfattar det ganska ärligt objektiv. Tror jag t.o.m har börjat gilla formen på klockan lite grand efter denna recension, har haft lite svårt för tonfiskstuket innan.
 
Tackar för recensionen, kan inte annat än bli imponerad av ditt kunnande :bookworm:
Ser ut att vara en mycket trevlig klocka men är lite nyfiken på byte av band, kan man byta utan problem eller är det speciella luggar och alltså ej bytbart? o_O
 

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Tackar för recensionen, kan inte annat än bli imponerad av ditt kunnande :bookworm:
Ser ut att vara en mycket trevlig klocka men är lite nyfiken på byte av band, kan man byta utan problem eller är det speciella luggar och alltså ej bytbart? o_O
Kolla på bilden på baksidan, vanliga luggar och borrade bandhorn men det får ju bli customband i så fall.
 

_jonte

Patek
Tack för en bra recension! Gillar verkligen klockan och det nya formspråket. Coolt med vridring helt i keram, borde användas mer.
Skoj att de "gamla" linjerna är kvar på sidorna av boetten.
 
Topp