Laddar...

Rolex Datejust eller Certina DS?

Diskussion i 'Vintage' startad av acce1999, 6 april 2016.

 1. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Låt mig i någon mån parafrasera @Aurum utifrån två sextiotalare som jag tycker om. Aurum skrev om Omegas Seamaster och Rolex Datejust för ett tag sedan. Jag uppskattade inlägget, då jag själv har en variant på temat.

  Aurums inlägg här: https://klocksnack.se/threads/seamaster-eller-datejust.50641/

  Jag har sedan jag såg en Certina DS av första generationen varit förtjust i modellen. Det var på min pappas handled. Han hade den enklaste modellen med manuellt verk och svart tavla. Hans klocka är borta sedan länge, men jag har från tid till annan sökt en likadan, utan att hitta en i ett gott nog skick. Om man ens kan hitta sådana med svarta tavlor. Silvertavlor finns det så många fler av.

  Certinans eleganta och samtidigt robusta konstruktion tillsammans med ett pålitligt urverk är svår att motstå. Att de höll hög kvalitet och i många stycken var goda - om inte bättre - alternativ till Rolex och Omega kan knappast motsägas. Rent kvalitetsmässigt skiljer det enligt min mening inte så mycket mellan Rolex Datejust, Omega Seamaster och Certina DS. I varje fall om vi håller oss till sextiotalet och om vi inte tar hänsyn till vattentäthet och stöttålighet. Vattentätheten och stöttålighet vinner nämligen Certinan, med en förmåga att tåla 20 atmosfärers tryck och ett fall från sex meters höjd. Vilket måste anses häpnadsväckande givet den eleganta designen. Också Rolex Oysterboett tål ju mycket, till och med mer än de för tiden annonserade 50 meternas djup, men den är knappast mer stöttålig än en Certina. Omegan hamnar sist, trots sitt namn, när det gäller vattentålighet. Men det kanske inte längre är det viktigaste då dessa klockor nu är i femtioårsåldern.

  När det gäller Certinans tålighet vill jag rekommendera det inlägg @eriksson850 har skrivit: https://klocksnack.se/threads/certina-ds-“where-it-all-began”.42119/

  Liksom Omegan måste Certinan betraktas som billig i jämförelse med Rolexen, med Certinan billigast av dem alla. Man får väldigt mycket för pengarna. En Rolex Datejust referens 1600 (som jag har) får man knappast under tjugotusen idag. Certinan däremot går att hitta för en tusenlapp (eller mindre) och uppåt, men då är kanske inte skicket på topp. Mina klockor är båda relativt nyservade och till synes i gott skick. Båda är täta och tål att användas till vardags. För all del så är jag nog lite försiktigare med Certinan, för där finns det inte längre reservdelar hur som helst. Vare sig urverk eller boett är längre i lager, så packningen i kronan är inte helt enkel att ersätta. I varje fall konstaterade urmakaren som servade min, att det var tur att packningen i kronan var i ett så gott skick. Rolexen å andra sidan har fortfarande tillgång till nya reservdelar, vilket under många år har varit ett gott skäl för mig att uppskatta vintage Rolex.

  Vilken är då bäst/finast/vackrast/prisvärdast? Vilken de två nedan skulle ni helst välja?

  Jag undrar vilket val jag hade gjort, om jag hade kunnat handla dem nya i mitten av sextiotalet. Båda modellerna passar min livsstil utmärkt. Tåliga, eleganta och pålitliga. Certinan är rent utav mer elegant, samtidigt som den på pappret är mer robust. Jag hade förmodligen valt den, då Rolexen med sina grövre former och enklare boettfinnish framstår som mindre förfinad (bortsett från tavlan). Att Rolexen fortfarande kan servas med nya delar, är en annan sak.

  Rolexen sitter här på ett senare jubilearmband, men jag har det tidskorrekta vikta oysterbandet också. Certinan sitter på ett tidstypiskt JB Champion flexband (vilka fortfarande går att hitta new old stock för en struntsumma). Annars hör en Certina DS hemma på läderband, enligt min mening.

  Här kommer bilderna, förstås:

  image. image. image. image. image. image. image.
   
  juanstman, ErikGBG, paradis och 33 andra gillar detta.
 2. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  7.536
  Från:
  Södra Hälsingland
  Kul inlägg och fantastiskt fin Certina! Måste dock fundera innan jag svarar.
   
  acce1999 gillar detta.
 3. Moorflax

  Moorflax Diamant

  Inlägg:
  8.120
  Från:
  Norberg/Fagersta
  Rolex är Rolex liksom.
  Men Certinan är i mina ögon en trevligare klocka. Jag är en sucker för flexband och detta är helt rätt till klockan! Avsaknaden av ändlänkar är inte så populärt men jag gillar det skarpt! Plexit på Certinan är underbart och ser mycket bättre ut än det kantiga på Rolex.
  Tavlan på DJ är kanske något lite trevligare men.... Nä, jag gillar Certinan mer!
  Letar efter en liknande DS och gärna med flexlänk. Skrik gärna till om du råkar få syn på en. :)
   
  acce1999 gillar detta.
 4. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  26.388
  Kul jämförelse! Håller helt med om att Certinan är grym. Gillar man den estetiskt har jag svårt att hitta en anledning till att inte köpa. Fixat två stycken till gamla klasskamrater, betalade 3-400kr då. Den guldbelagda hade ett rätt bra guldlager faktiskt.
   
  acce1999 gillar detta.
 5. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Ja, din tidigare jämförelse väckte en tanke... Vad hade jag egentligen valt vid tidpunkten... Om jag inte hade vetat vad jag vet idag...
   
  Aurum gillar detta.
 6. Fredig

  Fredig Titan

  Inlägg:
  242
  Hade jag inte läst din text innan jag kommenterat hade jag sagt DJ 110%. Men nu är jag väldigt kluven. Gillar att det är slät ring på datejusten.
  Blir en helt annorlunda klocka... Om det hade varit JAG hade det blivit DJ just för att det är Rolex samt att designen tilltalar mig. Men om jag skall välja åt dig så säger jag Certinan. Hur du beskriver klockan så märker man hur den satt sig i huvudet på dig med historien om din far bland annat. :)
   
  acce1999 gillar detta.
 7. Fredig

  Fredig Titan

  Inlägg:
  242
  Får jag fråga om du köpt DJ hos Gripenbro förresten? :p
   
 8. Scaramanga

  Scaramanga Diamant

  Inlägg:
  10.139
  Från:
  Höga Kusten
  Rolex är Rolex som någon sa men Certina är grymt underskattat märke, speciellt i Sverige kan jag tycka.

  Kvalitetsmässigt så tror jag säkert att dessa två var jämförbara när de var nya. Certinan har intressantare boett med fina detaljer.

  Vilken jag hade valt när de var nya är svårare. Jag önskar nog att jag hade sagt Certina.
   
  acce1999 och Gummo gillar detta.
 9. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Har burit Rolex i 20 års tid. Framför allt Rolex Explorer. Med tanke på hur enkelt det är att få dem servade, så blir klockor som Certinan inte lika mycket vardagsklocka för mig... Dessvärre.

  Du får fråga. Har inte handlat av den av G.
   
 10. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.739
  Från:
  Göteborg
  Om man hade fått välja den ena över den andra så är valet för mig Rolex om jag får den som present men Certina om jag måste betala den själv. :)

  När man håller en DS i ena handen och en vanlig klocka från samma period i andra så kan man svära på att DS både är tyngre och större men när man väger och mäter dem är det nästan samma men DS känns bara så mycket bättre på något sätt.
   
  JaTack, Scaramanga, Vess1an och 2 andra gillar detta.
 11. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  :) Känslan ska inte underskattas.
   
 12. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.577
  Från:
  烏普薩拉
  Kul inlägg och jämförelse! :)
  Själva jämförelsen skulle bli extra intressant om man själv helt kunde bortse från eventuell märkesprestige och pris, och sedan bara jämföra klockornas design och kvalitet sida vid sida utan att vara färgad i sitt betyg.

  Ska även flika in att @Martin Lovasz står bakom stor del av den certinainformation som mitt DS-inlägg bygger på.
  http://www.vintagecertinas.ch/wp/en/home-en/
   
  Rozzy, jabla, Martin Lovasz och 1 annan gillar detta.
 13. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Eller hur, varumärket åsido... Då kvarstår två robusta sextiotalare, varav en framstod som snäppet över i tålighet (och subjektiv elegans).

  Missat att @Martin Lovasz står bakom vintagecertinas.ch! Hatten av! Tack! (Såg det nu på sidan... Läsa innantill, liksom)...
   
  Martin Lovasz och eriksson850 gillar detta.
 14. Grymt fina klockor @acce1999, och precis som @Aurum 's tråd väldigt intressant. Personligen är jag en sucker för designen på Datejusten (och jag är ju onekligen även ett fan av vintage-Rolexar), men prisskillnaden är ju så enorm att jag inte vet vad jag skulle välja. Måste suga på den...

  Förresten - ungefär hur mycket kostar en Certina liknande den som du har @acce1999? Skulle gärna försöka lägga vantarna på en sådan. Riktigt fin. :)
  Edit: Ber om ursäkt. Var för snabb, såg precis att du redan skrivit det i tråden!
   
  Senast ändrad: 6 april 2016
  acce1999 gillar detta.
 15. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.577
  Från:
  烏普薩拉
  Ser att sidan fått ett rejält face lift, nu måste jag bläddra runt lite.
  Snyggt jobb @Martin Lovasz ! :)
   
  Aurum gillar detta.
 16. Vess1an

  Vess1an IG-88

  Inlägg:
  6.482
  Från:
  Orten
  Trevligt inlägg och två vackra ur @acce1999
  Gillar verkligen din 1600!
  Är den värd den multiplicerade faktorn över Certinan?
  ur ett jätterationellt perspektiv.. njaää.
  Men vem vill vara rationell när det kommer till klockor? :)
   
  acce1999 gillar detta.
 17. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.739
  Från:
  Göteborg
  Tyvärr inte utan det jag gjort är att sammanställa serienummer och luskat ut hur dessa skall läsas och sedan har andra använt detta till sina projekt. Så jag är bara en skrotsamlare av Certina klockor som blev irriterad av att så lite information fanns om Certina. Baksidan är att Certina nu börjat gå upp i pris...:)

  Jag växlar information då och då med vintagecertinas grundare.
   
  JaTack, Scaramanga, nifag och 3 andra gillar detta.
 18. marlun

  marlun Silver

  Inlägg:
  2.602
  Gillar Datejust mer. Jubileelänken är sjukt fin!
   
  acce1999 gillar detta.
 19. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Fortsätt som du gör, vetja!
   
  Martin Lovasz och Moorflax gillar detta.
 20. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Rationell? :D
   
  Vess1an gillar detta.
 21. acce1999
  Trådstartare

  acce1999 Platina

  Inlägg:
  5.341
  Min Certina kostar mer än en tusenlapp. En hel del mer faktiskt. Nyservad och i riktigt bra skick med skarp boett. Letade länge efter en i det skicket...
   
  Strindberg, eriksson850 och Bjoerlin76 gillar detta.
 22. Kan förstå det. Otroligt fin! Mycket klocka för pengarna oavsett, den skulle kunna kosta ännu mer egentligen kan man tycka...
   
  acce1999 gillar detta.
 23. Nygren

  Nygren Brons

  Inlägg:
  1.001
  Håller Rolex DJ väldigt högt, men Certinan var otroligt elegant. Om jag skulle köpt någon av dem ny på 60-talet så hade det troligen blivit Certinan, med reservation för avsaknad av ändlänkar
   
  acce1999 gillar detta.
 24. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.577
  Från:
  烏普薩拉
  Då många skriver att det är synd att Certinan saknar ändlänkar kommer här ett par bilder på klockan med originallänken och med ändlänkar. Verkar väldigt svårt att få tag i en sådan dock. :(

  carspain011961g.

  spacemanarg1966g.
  certina amag.
   
  Dykarsjuk, NiklasArvid, acce1999 och 2 andra gillar detta.
 25. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  26.388
  GF till HF-boetten?
   
 26. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  13.728
  Från:
  Sthlm
  Kul jämförelse @acce1999 ! Fina klockor båda två! Någon som har koll på vad respektive, Certina DS, Rolex DJ och Omega Seamaster, kostade på 60-talet? @Aurum , @eriksson850
   
  acce1999 gillar detta.
 27. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.577
  Från:
  烏普薩拉
  Aurum gillar detta.
 28. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  9.382
  Från:
  Stockholm
  Universal Geneve. Eterna. Certina. Vad näst? :D Jag tycker det är roligt när kvalite uppmärksammas, speciellt när det gäller klockor som idag inte har någon status och inte kostar så mycket.
  Fantastiskt bra och välskrivet dessutom Acce!

  Certinsns boett är inte helt olik min Kontiki
  image.

  (Förresten, din efterlängtade post från mig finns nu på Lifestyle. Hade Certinan platsat där? Förmodligen! Jag hade som tanke att bära min Kontiki men var osäker på tätheten.)

  @Aurum (snygg ny avatar!) och @eriksson850 , släpp in in oss här nu - är jag trött och inte förstår något? HF? HC? GF vet jag dock :D
   
  Senast ändrad: 6 april 2016
  NiklasArvid, acce1999 och Aurum gillar detta.
 29. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.739
  Från:
  Göteborg
  Enicar är ett märke som jag kallar lilla Omega för de har nog några av de mest hängivna samlarna och så gjorde Enicar några riktigt fina modeller.

  Sicura är också väldigt populära internationellt tack vare att de köpte upp Breitling en gång i tiden. De gjorde verkligen väsen av sig på 60 och 70-talet med vass design. Urverken var även de udda då man inte riktigt tog sig råd att gå upp i kvalitet så de beställde istället billigare verk men maximalt påkostade.

  Atlantic är ett märke som växer allt mer då de återuppstått från de döda och säljer bra ute i världen och det gör att även vintage klockorna gått upp i värde. De använder samma urverk som de flesta andra men hade en egen design och 40/50-tals modeller är riktigt snygga.

  Så hittar ni dessa märken billig är det bara att köpa och sedan le vackert.
   
  Moorflax, Aurum och Rozzy gillar detta.
 30. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  26.388
  Spencer är på all inclusive... HF är ju huguenin freres som bla gjorde speedmasterboetter. Vad HC är vet jag inte, fet tumme?
   
  Rozzy gillar detta.
Mollstedt