Frysa in kött
Kött håller upp till ett år i frysen beroende på vilken typ av kött du fryser in och hur fett det är. Fett fryser nämligen dåligt vilket göra att feta köttdelar härsknar även i frysen. När du ska frysa in kött är det viktigt att det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning av kött ger större iskristaller, vilket gör att mer av köttsaften förloras vid upptining och att köttet blir torrare vid tillagning. En snabb infrysning får du till genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar.
Bäst tinar du fryst kött genom att låta det ligga under kallt vatten i diskhon eller en stor skål. Genom att tina kött i kallt vatten istället för i kylen eller rumstemperatur, förhindrar du tillväxten av bakterier som annars kan föröka sig. Om du inte ska använda det tinade köttet direkt, lägger du det direkt i kylskåpet efter upptining.
Frysa in köttfärs
Köttfärs är en mycket känslig råvara eftersom den har fler ytor där bakterier kan slå sig ner jämfört med hela bitar av kött. Vakuumförpackad köttfärs har lång hållbarhet så länge förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs måste användas senast på sista angiven förbrukningsdag, annars bör du frysa in den direkt. Gör gärna platta paket när du fryser in rå eller tillagad köttfärs för att förhindra bildningen av stora iskristaller.
Frysa in nötkött
Nötkött håller åtta till tolv månader i frysen.
Frysa in griskött
Feta delar av griskött håller tre månader medan magra delar håller sex månader i frysen.
Frysa in lammkött
Lammkött håller sex till tolv månader i frysen beroende på fetthalt.
Frysa in charkprodukter
Charkprodukter som skinka och salami håller en till två månader i frysen.
Vi går till botten med om äpplen, grönkål, ost svamp, grädde och en mängd andra matvaror går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
www.ica.se