• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den nya större mattråden

Scipio

Patek
2-Faktor
Miljöförvaltningen gör kontinuerligt inspektioner i restaurangerna. Dessutom måste de ha dokumenterade rutiner (sk. egenkontroller) som är olika beroende på om du serverar råbiff, sallad eller annan mat. Jag hittade en artikel i SvD som är intressant, men först en länk till miljöförvaltningen i Malmö:






Nya Krogstockholm

Inspektörens lista: Värsta matfarorna på krogen​

Vissa råvaror kan göra dig sjuk, även om restaurangen hanterar dem rätt. Trots regelbundna kontroller av renlighet och livsmedel kan olyckan vara framme. Här listar livsmedelsinspektören Carolina Svavar farorna – med största riskvaran längst ned.
under-strecket.svg

Joanna Drevinger, Sara L Bränström
Publicerad 2017-10-07

Stäng
Dela artikeln:

Inspektörens lista: Värsta matfarorna på krogen​

Stäng


Råbiff – en vara att se upp med.
Foto: Nicklas Elmrin/IBL


Foto: Alexander Cimbal/IBL


1 / 5​

Råbiff – en vara att se upp med.

Råbiff – en vara att se upp med. Foto: Nicklas Elmrin/IBL
Miljöförvaltningen genomför regelbundet oannonserade kontroller på Stockholms krogar. Varje kontroll tar allt i från en halvtimme till en timme, beroende på hur stor restaurangen är och hur många frågetecken som finns.
Inspektörerna tittar på hur rent det är, att det finns möjlighet till handtvätt, att de som jobbar har arbetskläder och att råvarorna i köket stämmer överens med vad som står på menyn. Restaurangerna måste också visa upp var de köpt sina råvaror och framförallt nötkött måste kunna spåras till uppfödare och slakteri.

”Då kan bakterier hinna frodas”​

cabae012-52d5-4a8d-9185-5daf34b19e9f

Foto: Alexander Cimbal/IBL
Temperaturen är en av de mest förekommande bristerna i restaurangköken.
– Vi märker ofta att livsmedel inte kyls ner tillräckligt snabbt, säger Carolina Svavar som är livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen.
Hon berättar att ett vanligt fel är att man tror att man har kylt maten ordentligt eftersom temperaturen i kylen är låg.
– Sätter man in en stor mängd, till exempel köttfärssås, så svalnar den på ytan men det tar mycket lång tid innan den blir kall inuti, och då kan bakterier hinna frodas, säger Carolina Svavar.
Stäng


Foto: Sucré Salé/IBL


2 / 5​

”Viktigt att restaurangen klarar av det”​

220c0211-382b-4027-8ea6-8e7951974169

Foto: Sucré Salé/IBL
Råbiff och hamburgare förekommer på många menyer. För att få servera råbiff krävs att man kan visa att köttet håller en tillräckligt god kvalitet och att det hanterats på ett sådant vis att det inte kan finnas bakterier i det.
Om hamburgaren serveras röd, det vill säga inte genomstekt, krävs att köttet håller så kallad råbiffkvalitet.
– Vi kan inte förbjuda råbiff eller hamburgare som inte är genomstekta, det går att framställa på ett säkert sätt, men det är viktigt att restaurangen klarar av det, säger Carolina Svavar.
Även kyckling kräver kunskap om hantering. Miljöförvaltningen kontrollerar så att skilda skärbrädor används och att den råa kycklingen hålls isär från alla andra råvaror. Kycklingen ska också vara helt genomstekt för att campylobakter, som är vanligt i kyckling, ska dö.
Stäng


Foto: RedNumberOne/IBL


3 / 5​

”Det luriga: histaminet försvinner inte”​

11194e4c-61c0-46ff-bc8d-75c3ea649d2d

Foto: RedNumberOne/IBL
Några livsmedel som man kan bli sjuk av trots god hantering i köket är tonfisk och makrill men även bonito och escolar, den senaste ibland felaktigt kallad smörfisk. Hanteras dessa fiskar fel, från det att de fiskas upp fram till tillagning, kan det bildas histamin och den som äter kan drabbas av histaminförgiftning.
– Det luriga är att histaminet inte försvinner vid tillagning, säger Carolina Svavar som berättar att det inte är jättevanligt att människor blir sjuka men att det händer då och då.
Symptomen är bland annat kraftig huvudvärk, intensiv rodnad i ansiktet och hjärtklappning.
Stäng


Foto: Arletta Cwalina/IBL


4 / 5​

”Var försiktig om maten inte känns het”​

e50ac78e-2670-4213-94c7-21e9a45e35b1

Foto: Arletta Cwalina/IBL
Bufféer är populärt på många restauranger, inte bara kring jul. Att äta mat som står framme är i regel inte farligt så länge temperaturen är tillräckligt hög, eller låg.
– Om maten på ett buffébord inte känns het, eller tillräckligt kall så ska det ses som en varningssignal och man bör vara försiktig, säger Carolina Svavar.
På sidan Livsmedelskollen på Stockholms stads sajt går det att söka på krogar för att se om de klarat kontrollen. Här kan man också anmäla om man misstänker att man blivit sjuk på restaurang.
Stäng


Foto: Kristoffer Tripplaar/IBL


5 / 5​

”Någon kan bli sjuk, det går inte att veta”​

5986d838-aef3-4f7f-9e78-391b9ff44f19

Foto: Kristoffer Tripplaar/IBL
Den råvara som man som kroggäst tar störst risk med är, enligt Carolina Svavar, ostron. Den som har otur kan bli magsjuk genom så kallat norovirus, eller ännu värre, men mer ovanligt, hepatit A. Det är svårt att se om ett ostron är dåligt, men om det luktar, eller smakar dåligt, det vill säga inte friskt hav, så bör det kasseras.
– Man har ett kontrollsystem och tar vattenprover men det är ändå ett risklivsmedel. Även om man hanterar ostronet helt rätt så kan någon bli sjuk, det går inte att veta, säger Carolina Svavar.

Joanna Drevinger
 

zippan

Audemars
Friends Of KS
2-Faktor
Förstår inte varför @zippan och @Scipio tjötar på..?
Ni säger ju faktiskt samma sak
Lukta, smaka…är det gott så njut vidare.
Vilket summerat är samma sak som tex Livsmedelsverket oxå säger.
Ja, diskussion på ett forum för just diskussion är ju helt klart fel. Låt oss återgå till ryggdunk och emojis.

Det kanske vi gör men det är alltid intressant att gräva djupare i frågor om mathållning så man kan njuta av mat istället för att bli sjuk.
Precis så. Åsikter är olika men viktiga.
 
Senast ändrad:

Mattias71

Omega
Har fått dille på att baka bröd. Köpte en klarstein grand prix, en Thermomix kopia för 1500:- helt ny i kartong. B vara. Såg att dom hade för runt 1800:-nu. Har bara bakat bröd med den än. Kokade ägg en gång med. Bild på dagens poolish bröd.
 

Bilagor

  • IMG_20220405_120458.jpg
    IMG_20220405_120458.jpg
    437.1 KB · Visningar: 15
  • IMG_20220305_123734_330.jpg
    IMG_20220305_123734_330.jpg
    535.2 KB · Visningar: 12

Räv

Cartier
2-Faktor
Uppdatering i serien "vuxna män som verkligen inte fotograferar mat"... (sidorna 62 och 63)

Mammas sjöfågel på Åland (ejder).

52020647355_e076b24a5c_h.jpg


Köttfärslimpa på lokalt vilt.

52019088057_4ce7032d22_h.jpg


Dovrygg

52020172333_96d6024a13_h.jpg

52020172268_b80b228ca1_h.jpg


Jag och Bullen spenderar en vardagskväll tillsammans.

52020649270_11b6876282_h.jpg


Brorsan och jag upprätthåller traditionen med smörgåstårta (för två). Storkornig laxrom och räkor. Väldigt lite bröd och absolut ingen majo.

52020172358_0982a0e04d_h.jpg


Fick en laddning kroppkakor av min gamla mor och dagen efter stektes de upp i panna (nästan godare). Smält smör och kryddpeppar...

52020378944_408b5e1d4e_h.jpg


Jag och bästa kamraten satt och fick lite nostalgi-feeling kring Aromat och Lawry´s. Slutade med att vi gjorde Kassler "Hawaii"...

52020195978_d3a478321a_h.jpg


Grymt mycket vispgrädde och ost!

52020672830_b586b65d67_b.jpg

52020195923_967501ed09_c.jpg


Klart att det rann över - men gott blev det!

52019113052_6c56df1fbb_h.jpg
 
Senast ändrad:

Joakim

Sugen
2-Faktor
Uppdatering i serien "vuxna män som verkligen inte fotograferar mat"... (sidorna 62 och 63)

Mammas sjöfågel på Åland (ejder).

52020647355_e076b24a5c_h.jpg


Köttfärslimpa på lokalt vilt.

52019088057_4ce7032d22_h.jpg


Dovrygg

52020172333_96d6024a13_h.jpg

52020172268_b80b228ca1_h.jpg


Jag och Bullen spenderar en vardagskväll tillsammans.

52020649270_11b6876282_h.jpg


Brorsan och jag upprätthåller traditionen med smörgåstårta (för två). Storkornig laxrom och räkor. Väldigt lite bröd och absolut ingen majo.

52020172358_0982a0e04d_h.jpg


Fick en laddning kroppkakor av min gamla mor och dagen efter stektes de upp i panna (nästan godare). Smält smör och kryddpeppar...

52020378944_408b5e1d4e_h.jpg


Jag och bästa kamraten satt och fick lite nostalgi-feeling kring Aromat och Lawry´s. Slutade med att vi gjorde Kassler "Hawaii"...

52020195978_d3a478321a_h.jpg


Grymt mycket vispgrädde och ost!

52020672830_b586b65d67_b.jpg

52020195923_967501ed09_c.jpg


Klart att det rann över - men gott blev det!

52019113052_6c56df1fbb_h.jpg
Spännande med ejder, aldrig provat. Hur är det?
 

Räv

Cartier
2-Faktor
Spännande med ejder, aldrig provat. Hur är det?

Mycket vilt. Kraftigt mustig smak. För den som inte gillar viltmat i allmänhet eller exempelvis leversmak är det nog svårt. Ett mycket magert kött i sig och fettet ligger som isolering innanför huden - vilket gör att skinnet smakar toppen men även för köttets skull verkligen behöver sitta kvar vid tillagning. Gräddsås anbefalles...
 

Mic1

Rolex
2-Faktor
Har alldeles för mycket tid över och tänkte testa på att hängmöra kött hemma. Inget sånt där fusk med vakuumpåsar i ens vanliga kylskåp utan tänkte köpa riktigt dry age locker. Någon som testat?
 

Chuck

Patek
2-Faktor
Uppdatering i serien "vuxna män som verkligen inte fotograferar mat"... (sidorna 62 och 63)

Mammas sjöfågel på Åland (ejder).

52020647355_e076b24a5c_h.jpg


Köttfärslimpa på lokalt vilt.

52019088057_4ce7032d22_h.jpg


Dovrygg

52020172333_96d6024a13_h.jpg

52020172268_b80b228ca1_h.jpg


Jag och Bullen spenderar en vardagskväll tillsammans.

52020649270_11b6876282_h.jpg


Brorsan och jag upprätthåller traditionen med smörgåstårta (för två). Storkornig laxrom och räkor. Väldigt lite bröd och absolut ingen majo.

52020172358_0982a0e04d_h.jpg


Fick en laddning kroppkakor av min gamla mor och dagen efter stektes de upp i panna (nästan godare). Smält smör och kryddpeppar...

52020378944_408b5e1d4e_h.jpg


Jag och bästa kamraten satt och fick lite nostalgi-feeling kring Aromat och Lawry´s. Slutade med att vi gjorde Kassler "Hawaii"...

52020195978_d3a478321a_h.jpg


Grymt mycket vispgrädde och ost!

52020672830_b586b65d67_b.jpg

52020195923_967501ed09_c.jpg


Klart att det rann över - men gott blev det!

52019113052_6c56df1fbb_h.jpg
Basföda är manligt 🙏🏻💙
 

laketwig

Patek
2-Faktor
Idag blev det Kokinostro med risoni till lunch. Grekisk köttgryta som egentligen ska vara gjord på kalvkött men vi kör med fransyska. Tar lite tid så det är lika bra att göra en rejäl sats, varför dom här fem 2-portionerna efter att nu ha svalnat ska in i frysen för framtida bruk ... :hungry:
Omega 42 2022-05-11 (fryslådor).jpg
 

davvaer

Omega
Uppdatering i serien "vuxna män som verkligen inte fotograferar mat"... (sidorna 62 och 63)

Mammas sjöfågel på Åland (ejder).



Köttfärslimpa på lokalt vilt.



Dovrygg




Jag och Bullen spenderar en vardagskväll tillsammans.



Brorsan och jag upprätthåller traditionen med smörgåstårta (för två). Storkornig laxrom och räkor. Väldigt lite bröd och absolut ingen majo.



Fick en laddning kroppkakor av min gamla mor och dagen efter stektes de upp i panna (nästan godare). Smält smör och kryddpeppar...



Jag och bästa kamraten satt och fick lite nostalgi-feeling kring Aromat och Lawry´s. Slutade med att vi gjorde Kassler "Hawaii"...



Grymt mycket vispgrädde och ost!




Klart att det rann över - men gott blev det!


Mer Bilder och gärna recept på tårtan :)
 

Lindrothh

Cartier
Att jag aldrig varit här är ju en skam! Mat är fantastiskt. Häromdagen gjorde jag en middag i italiensk anda för mina kära gruppmedlemmar i rapportskrivande.

Aperitivi och Antipasti - Disaronno Sour och lite plock
E9AAFAED-B4CD-4B94-8586-06EF1E2D1425.jpeg

Primi Piatti - Caprese med burrata, persika, tomat och crostini
82730935-E9FF-4D6C-BAAC-9259853EF424.jpeg

Secondi Piatti - Saltimbocca Alla Romana
711B2435-F1D8-4AF8-886E-68DF74025B4B.jpeg

Dolce och Digistivi - Deconstructed Tiramisu och Espresso Martini
2AE7864C-6CCF-4138-84BA-081A30A85E0E.jpeg
 

Mattias71

Omega
Att jag aldrig varit här är ju en skam! Mat är fantastiskt. Häromdagen gjorde jag en middag i italiensk anda för mina kära gruppmedlemmar i rapportskrivande.

Aperitivi och Antipasti - Disaronno Sour och lite plock
E9AAFAED-B4CD-4B94-8586-06EF1E2D1425.jpeg

Primi Piatti - Caprese med burrata, persika, tomat och crostini
82730935-E9FF-4D6C-BAAC-9259853EF424.jpeg

Secondi Piatti - Saltimbocca Alla Romana
711B2435-F1D8-4AF8-886E-68DF74025B4B.jpeg

Dolce och Digistivi - Deconstructed Tiramisu och Espresso Martini
2AE7864C-6CCF-4138-84BA-081A30A85E0E.jpeg
Mysigt 👍
 
Topp