• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora Whiskytråden

Ebbot

Cartier
Blev Yamazaki till kaffet. Jodå, funkar allt som kaffeved.

IMG_0904.JPG
 

Herr Potatis

Cartier
2-Faktor
Köpte hem en halvflaska Glenlivet 18 då jag ville testa en lite äldre whisky. Provade den för en stund sen, tyckte den var "sådär". Är det bara jag, eller är den ganska "spritig" i smaken? Kändes som att Nikka from the Barrel var mildare och den ligger ju på drygt 51%.
 

Krabbeluring

Cartier
Köpte hem en halvflaska Glenlivet 18 då jag ville testa en lite äldre whisky. Provade den för en stund sen, tyckte den var "sådär". Är det bara jag, eller är den ganska "spritig" i smaken? Kändes som att Nikka from the Barrel var mildare och den ligger ju på drygt 51%.

Provat vattna lite?


På tal om något helt annat så tömde jag precis det sista ur min Glenfarclas Heritage.

Det måste vara en av de mer prisvärda whiskysorterna på systembolaget - om jag inte missminner mig verkar de dessutom ha sänkt priset från 325kr till 309. Ett riktigt fynd med andra ord. https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/glenfarclas-44601
 

Herr Potatis

Cartier
2-Faktor
Provat vattna lite?


På tal om något helt annat så tömde jag precis det sista ur min Glenfarclas Heritage.

Det måste vara en av de mer prisvärda whiskysorterna på systembolaget - om jag inte missminner mig verkar de dessutom ha sänkt priset från 325kr till 309. Ett riktigt fynd med andra ord. https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/glenfarclas-44601

Att addera vatten var något jag gjorde, tyckte dock inte att den blev bättre utav det. Kan ju bara vara så att just Glenlivet 18 inte passar mina smaklökar...
 

Herr Potatis

Cartier
2-Faktor
Choklad är ju populärt att förtära ihop med ett glas whisky. Är det någon speciell typ utav choklad ni rekommenderar (till en mjukare whisky)? Gick förbi Betsy Sandberg Choklad i Östermalmshallen, tjejen där sade att hon inte är riktigt insatt i whiskyvärlden, men att en mörkare chokladkaka med havssalt skulle möjligtvis passa väl. Köpte hem den i alla fall då jag ändå var sugen på lite salt mörkchoklad.
 

Krabbeluring

Cartier
Choklad är ju populärt att förtära ihop med ett glas whisky. Är det någon speciell typ utav choklad ni rekommenderar (till en mjukare whisky)? Gick förbi Betsy Sandberg Choklad i Östermalmshallen, tjejen där sade att hon inte är riktigt insatt i whiskyvärlden, men att en mörkare chokladkaka med havssalt skulle möjligtvis passa väl. Köpte hem den i alla fall då jag ändå var sugen på lite salt mörkchoklad.

Prova Vahlrona Dulcey. Kanske till en bourbonfatslagrad med mycket vanilj.
http://www.chokladshopen.se/pub_images/large/B1951_2_834.jpg

Caraïbe är en av min favoriter:
http://www.chokladshopen.se/pub_images/original/B1423_2_805.jpg


Eller varför inte prova göra riktigt vettiga chokladbollar, och smaksätta med whiskyn du ska dricka till?

Jag kör följande:

Krabbans chokladbollar


Kör socker, kakao, havregryn, salt och vaniljpulver snabbt i en matberedare - pulsa en 10 ggr. Detta ger en slätare smet som jag gillar.
Häll i kaffet och smör i småbitar och kör tills det blivit en kladdig smet (alla har ju gjort chokladbollar). Rulla till bollar stora som valnötter och rulla i kakao/kokos. OBS - bör ätas rumstempererade.

Ett alternativ till:

Krabbans chokladtryfflar
  • 225g choklad du gillar. I en kaka göms chokladsmaken av annat - här är det nästan det enda som smakar. Så välj en du gillar.
  • 120g vispgrädde (40% fett - undvik 36% etc som innehåller Karragenan. Inget fel på stabilisatorer, men vi vill inte ha det i närheten av choklad)
  • 15g (1 msk) whisky eller rom. Jag provade med Ardbeg och det blev gott! Annars kan en mer "neutral" whisky funka för många.
  • 20g honung eller glukos
  • 25g smör, rumstempererat
  • 1 liten nypa salt

Hacka chokladen fint i en värmetålig skål. Värm grädde, glukos/honung och salt. När första bubblan börjar synas adderar du whiskyn och häller du det över chokladen och låter stå 2-3 minuter. Rör runt tills den är helt slät. I med smöret och rör tills helt smält och allt ser glansigt ut.

Nu har du egentligen 3 val:
Häll det i en fyrkantig form stor nog att smeten blir ca 1.5cm hög. Låt stelna i rumstemperatur (helst sval, 15-18 grader) och skär sedan med en mycket vass och gärna lätt värmd kniv till valfria storlekar.
Häll i en form/skål, låt stelna. Skopa upp småbitar och rulla till småbollar.
Häll i en spritspåse av bra kvalité (kolla med restaurangbutiker) och låt svalna. Dutta ut småbitar på papper och rulla till småbollar.


Samtliga former bör vändas i kakao och förvaras i sval rumstemperatur - inte i kyl. Bör hålla 1-2 veckor utan problem.

 

Herr Potatis

Cartier
2-Faktor
Prova Vahlrona Dulcey. Kanske till en bourbonfatslagrad med mycket vanilj.
http://www.chokladshopen.se/pub_images/large/B1951_2_834.jpg

Caraïbe är en av min favoriter:
http://www.chokladshopen.se/pub_images/original/B1423_2_805.jpg


Eller varför inte prova göra riktigt vettiga chokladbollar, och smaksätta med whiskyn du ska dricka till?

Jag kör följande:
Krabbans chokladbollar

Kör socker, kakao, havregryn, salt och vaniljpulver snabbt i en matberedare - pulsa en 10 ggr. Detta ger en slätare smet som jag gillar.
Häll i kaffet och smör i småbitar och kör tills det blivit en kladdig smet (alla har ju gjort chokladbollar). Rulla till bollar stora som valnötter och rulla i kakao/kokos. OBS - bör ätas rumstempererade.

Ett alternativ till:

Krabbans chokladtryfflar
  • 225g choklad du gillar. I en kaka göms chokladsmaken av annat - här är det nästan det enda som smakar. Så välj en du gillar.
  • 120g vispgrädde (40% fett - undvik 36% etc som innehåller Karragenan. Inget fel på stabilisatorer, men vi vill inte ha det i närheten av choklad)
  • 15g (1 msk) whisky eller rom. Jag provade med Ardbeg och det blev gott! Annars kan en mer "neutral" whisky funka för många.
  • 20g honung eller glukos
  • 25g smör, rumstempererat
  • 1 liten nypa salt

Hacka chokladen fint i en värmetålig skål. Värm grädde, glukos/honung och salt. När första bubblan börjar synas adderar du whiskyn och häller du det över chokladen och låter stå 2-3 minuter. Rör runt tills den är helt slät. I med smöret och rör tills helt smält och allt ser glansigt ut.

Nu har du egentligen 3 val:
Häll det i en fyrkantig form stor nog att smeten blir ca 1.5cm hög. Låt stelna i rumstemperatur (helst sval, 15-18 grader) och skär sedan med en mycket vass och gärna lätt värmd kniv till valfria storlekar.
Häll i en form/skål, låt stelna. Skopa upp småbitar och rulla till småbollar.
Häll i en spritspåse av bra kvalité (kolla med restaurangbutiker) och låt svalna. Dutta ut småbitar på papper och rulla till småbollar.


Samtliga former bör vändas i kakao och förvaras i sval rumstemperatur - inte i kyl. Bör hålla 1-2 veckor utan problem.

Tack så jättemycket för tipsen! :) Valrhona Dulcey har jag provat tidigare, en av mina favoriter faktiskt. Skall köpa hem en Caraïbe nästa gång.

Fungerar chokladen ovan även till Islay-whisky, eller rekommenderas det något starkare?
 
Senast ändrad:

Krabbeluring

Cartier

Tack så jättemycket för tipsen! :) Valhrona Dulcey har jag provat tidigare, en av mina favoriter faktiskt. Skall köpa hem en Caraïbe nästa gång.

Fungerar chokladen ovan även till Islay-whisky, eller rekommenderas det något starkare?

Är svårt att säga! Antingen är ju kontraster trevligt (mjölkchoklad och rökbomben ardbeg uigeadail är fint!) eller något som är mer samstämmigt (sherry och choklad med toner av mörk/torkad frukt).

Mitt råd är att köpa en sån här: https://produits.bienmanger.com/152...ting_Boxes_Dark_And_Milk_Chocolat_Suqares.jpg och prova dig fram!
 

Herr Potatis

Cartier
2-Faktor
Är svårt att säga! Antingen är ju kontraster trevligt (mjölkchoklad och rökbomben ardbeg uigeadail är fint!) eller något som är mer samstämmigt (sherry och choklad med toner av mörk/torkad frukt).

Mitt råd är att köpa en sån här: https://produits.bienmanger.com/152...ting_Boxes_Dark_And_Milk_Chocolat_Suqares.jpg och prova dig fram!

Tack! Får se ifall jag finner den där Valrhona-boxen här i stan.

Sorry ifall det har blivit för många chokladfrågor. En sista grej: läste någonstans att man skall ha en bit choklad i munnen samtidigt som man dricker en skvätt. Är detta korrekt, eller skall man tugga en liten bit mellan svepen?
 

Krabbeluring

Cartier
Tack! Får se ifall jag finner den där Valrhona-boxen här i stan.

Sorry ifall det har blivit för många chokladfrågor. En sista grej: läste någonstans att man skall ha en bit choklad i munnen samtidigt som man dricker en skvätt. Är detta korrekt, eller skall man tugga en liten bit mellan svepen?

Smakfråga enligt mig, som med mycket annat.

Jag äter det under tiden. Ibland har jag det i munnen samtidigt, ibland inte.
 

Krabbeluring

Cartier
Tack! Får se ifall jag finner den där Valrhona-boxen här i stan.

Sorry ifall det har blivit för många chokladfrågor. En sista grej: läste någonstans att man skall ha en bit choklad i munnen samtidigt som man dricker en skvätt. Är detta korrekt, eller skall man tugga en liten bit mellan svepen?

Kom att tänka på det här bolaget med, som jag gillar skarpt:
http://kakaobolaget.tictail.com/

Samma som driver http://www.osterlenchoklad.se/

Ett besök i deras fabrik/café rekommenderas starkt om ni är i Skåne!
 

Brogren

Cartier
Topp