• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Flyttade till villa i slutet av förra sommaren, står just nu helt utan grill. Har tillgång till nöt- och viltkött (ffa älg och vildsvin), men gissar att det kommer bli mest korv och hamburgare då kidsen är 2.5 & 4.5 år och tyvärr dissar det mesta som inte är typ halvfabrikat..
Utifrån ovan situation så tänker jag gasolgrill även om det tar emot lite. Har läst lite på nätet och överväger en Bluegaz Z-1, någon som har input på den? Kommer troligtvis att få stå ute året om under överdrag och kanske någon extra presenning på vintern och vill ju helst ha något som inte rostar sönder omgående och såklart funkar bra att grilla på.
Tycker väl egentligen det är lite styvt med nästan 8 kkr för en grill men håller den över tid så är det ju bättre spenderade pengar.
Input på Z-1 eller annan prisvärd gasolgrill?
 
Flyttade till villa i slutet av förra sommaren, står just nu helt utan grill. Har tillgång till nöt- och viltkött (ffa älg och vildsvin), men gissar att det kommer bli mest korv och hamburgare då kidsen är 2.5 & 4.5 år och tyvärr dissar det mesta som inte är typ halvfabrikat..
Utifrån ovan situation så tänker jag gasolgrill även om det tar emot lite. Har läst lite på nätet och överväger en Bluegaz Z-1, någon som har input på den? Kommer troligtvis att få stå ute året om under överdrag och kanske någon extra presenning på vintern och vill ju helst ha något som inte rostar sönder omgående och såklart funkar bra att grilla på.
Tycker väl egentligen det är lite styvt med nästan 8 kkr för en grill men håller den över tid så är det ju bättre spenderade pengar.
Input på Z-1 eller annan prisvärd gasolgrill?
Jag har ingen egen erfarenhet, men de jag känner som äger (ägde) en har sagt att värmen har varit väldigt ojämn och senare bytt upp sig till antingen broilking eller Napoleon. Själv slapp jag byta och köpte således en Napoleon på en gång.
 
  • Like
Reactions: SWC
Flyttade till villa i slutet av förra sommaren, står just nu helt utan grill. Har tillgång till nöt- och viltkött (ffa älg och vildsvin), men gissar att det kommer bli mest korv och hamburgare då kidsen är 2.5 & 4.5 år och tyvärr dissar det mesta som inte är typ halvfabrikat..
Utifrån ovan situation så tänker jag gasolgrill även om det tar emot lite. Har läst lite på nätet och överväger en Bluegaz Z-1, någon som har input på den? Kommer troligtvis att få stå ute året om under överdrag och kanske någon extra presenning på vintern och vill ju helst ha något som inte rostar sönder omgående och såklart funkar bra att grilla på.
Tycker väl egentligen det är lite styvt med nästan 8 kkr för en grill men håller den över tid så är det ju bättre spenderade pengar.
Input på Z-1 eller annan prisvärd gasolgrill?

Jag har ingen egen erfarenhet, men de jag känner som äger (ägde) en har sagt att värmen har varit väldigt ojämn och senare bytt upp sig till antingen broilking eller Napoleon. Själv slapp jag byta och köpte således en Napoleon på en gång.

Instämmer!
Läste massa tester och valde mellan just BroilKing och Napoleon för några år sedan. Blev tillslut en Napoleon. Nöjd!
 
Instämmer!
Läste massa tester och valde mellan just BroilKing och Napoleon för några år sedan. Blev tillslut en Napoleon. Nöjd!
Den verkar ju ha vunnit en del tester, måhända att de är påverkade. Tror också att de gjort vissa uppdateringar.
Men nu föreslår ni ju Napoleon som verkar ännu dyrare. Vilken modell i så fall kör ni på?
 
Den verkar ju ha vunnit en del tester, måhända att de är påverkade. Tror också att de gjort vissa uppdateringar.
Men nu föreslår ni ju Napoleon som verkar ännu dyrare. Vilken modell i så fall kör ni på?
Tror det är en rouge 425 el motsvarande. Står på en balkong så storleken med de nedfällbara sidoborden var ganska viktig men skulle jag köpa en ny i dag hade jag ändå valt att satsa på en variant med sizzle-zon.
Kör sällan långsam-bbq och på vintern kan det vara lite lurigt att få till en rejäl yta och rare insida.
Går inte att bortse från att det är skillnad på gas och kol ändå.
 
Den verkar ju ha vunnit en del tester, måhända att de är påverkade. Tror också att de gjort vissa uppdateringar.
Men nu föreslår ni ju Napoleon som verkar ännu dyrare. Vilken modell i så fall kör ni på?

Jag kör med en Rogue 525-se men hade beställt en 625:a.
Större är bättre, vilket man får av en 625:a.
Fördelen med mer grillyta är att vid indirekt grillning så försvinner halva grillytan (kanske mer och kanske mindre) 625:an har 14cm extra att grilla på och det kan vara betydande vid en del tillfällen.
 
IMG_9595.jpeg


Ansluter mig till tråden som nybliven grillägare. Tittade mest på instegsmodeller av gasolgrillar och landade i Napoleon Freestyle 425. Hittills nöjd. Snabb och enkel för en småbarnsfamilj.
 
Flyttar från lägenhet till villa om lite mer än en vecka. Givetvis behöver vi en (eller flera) grill(ar), men planen är att inte gå all in direkt då det finns annat att prioritera. Vad är en rimlig instegsgrill? Vanlig Weber klotgrill antar jag duger gott?
 
Flyttar från lägenhet till villa om lite mer än en vecka. Givetvis behöver vi en (eller flera) grill(ar), men planen är att inte gå all in direkt då det finns annat att prioritera. Vad är en rimlig instegsgrill? Vanlig Weber klotgrill antar jag duger gott?
Gasol alla dagar i veckan! Enkelt, smidigt, snabbt och billigt i drift.
 
Är ingen proffsgrillare alls, mest en ursäkt för att dricka goda öl! Då är kolgrill grill för man hinner mer då! ☝️😅 köpte en gasol när vi flyttade till hus men bytte efter några år. Haft ett par stycken billigare sen dess å de har servat mig väl! slog till på en Napoleon kolgrill med gjutjärnsgaller häromdagen och hunnit med att grilla mina favoriter. Får ändå säga att resultatet har slagit väl ut å grillen är en nivå upp.. men antagligen är det framförallt att den håller längre som är USP:en!
 
Är ingen proffsgrillare alls, mest en ursäkt för att dricka goda öl! Då är kolgrill grill för man hinner mer då! ☝️😅 köpte en gasol när vi flyttade till hus men bytte efter några år. Haft ett par stycken billigare sen dess å de har servat mig väl! slog till på en Napoleon kolgrill med gjutjärnsgaller häromdagen och hunnit med att grilla mina favoriter. Får ändå säga att resultatet har slagit väl ut å grillen är en nivå upp.. men antagligen är det framförallt att den håller längre som är USP:en!

Med den takten jag har på mitt drickande så skulle jag behöva någon plasmahistoria.
Grillar jag med kol så är jag så full när maten är klar.
 
Flyttar från lägenhet till villa om lite mer än en vecka. Givetvis behöver vi en (eller flera) grill(ar), men planen är att inte gå all in direkt då det finns annat att prioritera. Vad är en rimlig instegsgrill? Vanlig Weber klotgrill antar jag duger gott?
Kolgrill ska du ha såklart! Lite mera underhåll absolut jämfört med gasol, men äkta vara och godare smak när du väljer kol utav bra kvalitet. 🤓 Weber klotgrill fungerar absolut, men den enda nackdelen som jag tycker är, jämfört med grilltunnan jag valt, är att man inte kan justera höjden/avståndet från glödbädden. Är väldigt praktiskt att kunna göra det på tunnan. Även smart att lasta av färdiggrillad mat på vilo-hyllan ovanför. Lycka till! 👍
 
Senast ändrad:
Kolgrill ska du ha såklart! Lite mera underhåll absolut jämfört med gasol, men äkta vara och godare smak när du väljer kol utav bra kvalitet. 🤓 Weber klotgrill fungerar absolut, men den enda nackdelen som jag tycker är, jämfört med grilltunnan jag valt, är att man kan justera höjden/avståndet från glödbädden. Är väldigt praktiskt att kunna göra det. Även smart att lasta av färdiggrillad mat på vilo-hyllan ovanför. Lycka till! 👍
Vad kör du för tunna?
 
Kanske är en bra början! :) Har planer på utekök och kamado och grejer sen, men det är ett framtida projekt.
Frågan är väl vad du ska använda grillen till? Ska du bränna några hamburgare, korv och en flinta kan du köpa vilket skit som helst tills vidare. Men vill du laga mat och testa lite äkta bbq ska du definitivt köpa en klotgrill. Fysik och aerodynamik, cirkulering är A och O. Köp en hyfsat kvalitativ på en gång så behåller du den som komplement även när det framtida uteköket och kamadon är på plats. Jag kör primärt med en Primo sedan 8 år tillbaka. Men använder ändå 57:an titt som tätt. För någon vecka sedan körde jag pulled pork åt ett gäng vuxna. Kidsen ville ha korv och hamburgare så då blev det stereo. Så min stenhårda rekommendation: en 57cm klotgrill! Och köp en 57:a och inget annat. Finns så otroligt mycket olika tillbehör till just 57cm som standard
 
Frågan är väl vad du ska använda grillen till? Ska du bränna några hamburgare, korv och en flinta kan du köpa vilket skit som helst tills vidare. Men vill du laga mat och testa lite äkta bbq ska du definitivt köpa en klotgrill. Fysik och aerodynamik, cirkulering är A och O. Köp en hyfsat kvalitativ på en gång så behåller du den som komplement även när det framtida uteköket och kamadon är på plats. Jag kör primärt med en Primo sedan 8 år tillbaka. Men använder ändå 57:an titt som tätt. För någon vecka sedan körde jag pulled pork åt ett gäng vuxna. Kidsen ville ha korv och hamburgare så då blev det stereo. Så min stenhårda rekommendation: en 57cm klotgrill! Och köp en 57:a och inget annat. Finns så otroligt mycket olika tillbehör till just 57cm som standard
Blir väl allt ifrån en schysst korv till burnt ends och liknande. Så möjligheten till äkta bbq ska finnas.
Är det Primo Kamado du kör?
Om jag jämför billigare klotgrillar med tex en Napoleon så har Napoleon galler i gjutjärn, det känns ju trevligt.
 
Blir väl allt ifrån en schysst korv till burnt ends och liknande. Så möjligheten till äkta bbq ska finnas.
Är det Primo Kamado du kör?
Om jag jämför billigare klotgrillar med tex en Napoleon så har Napoleon galler i gjutjärn, det känns ju trevligt.
Då ska du definitivt börja med en klotgrill. Beroende på budget finns ju flera schyssta alternativ. Ett bra tips kan även vara blocket faktiskt. Där kan man med tur fynda lite.

Jag har gjutjärnsgaller till både min 57:a och primon. Använder aldrig. Gjorde i början men i ärlighetens namn ger det faktiskt inte så mycket. En gjutjärns häll/stekplatta däremot, det kan vara användbart. Men välj inte grill enbart efter om de har gjutjärnsgaller eller ej. Det är imho överskattat. Men som sagt, håller du dig till något som är 57cm finns det som sagt en uppsjö av olika tillbehör att komplimentera med om du känner det behovet.

Och som svar på din fråga om min primo, jag kör en 400xl, finns inget bättre 😬
 
Då ska du definitivt börja med en klotgrill. Beroende på budget finns ju flera schyssta alternativ. Ett bra tips kan även vara blocket faktiskt. Där kan man med tur fynda lite.

Jag har gjutjärnsgaller till både min 57:a och primon. Använder aldrig. Gjorde i början men i ärlighetens namn ger det faktiskt inte så mycket. En gjutjärns häll/stekplatta däremot, det kan vara användbart. Men välj inte grill enbart efter om de har gjutjärnsgaller eller ej. Det är imho överskattat. Men som sagt, håller du dig till något som är 57cm finns det som sagt en uppsjö av olika tillbehör att komplimentera med om du känner det behovet.

Och som svar på din fråga om min primo, jag kör en 400xl, finns inget bättre 😬
Gjutjärnshäll för att smasha burgare på är kanske en bättre investering än gjutjärnsgaller då.
Bra tips, ska ta en kik på blocket också.

Primon ser trevlig ut :)
 
Gjutjärnshäll för att smasha burgare på är kanske en bättre investering än gjutjärnsgaller då.
Bra tips, ska ta en kik på blocket också.

Primon ser trevlig ut :)
Ja det skulle jag säga till 100% är vettigare. Men då ska få ett väldigt tråkigt tips av mig, funkar lika bra att smasha i en stekpanna av gjutjärn 😬

Ja primon är grym, men den kostar ju därefter också. Masterbuilt eller Kamado Joe är idag mest Bang for he buck. Det som gör primon överlägsen är den ovala formen. Finns ingen annan kamado där du med lätthet kan köra en hel laxsida, större spareribs utan att dela osv. Men om det motiverar ca dubbla pengen mot alternativen ovan kan diskuteras 😊
 
Ja det skulle jag säga till 100% är vettigare. Men då ska få ett väldigt tråkigt tips av mig, funkar lika bra att smasha i en stekpanna av gjutjärn 😬

Ja primon är grym, men den kostar ju därefter också. Masterbuilt eller Kamado Joe är idag mest Bang for he buck. Det som gör primon överlägsen är den ovala formen. Finns ingen annan kamado där du med lätthet kan köra en hel laxsida, större spareribs utan att dela osv. Men om det motiverar ca dubbla pengen mot alternativen ovan kan diskuteras 😊
Ytan på ett järn är nice dock, iaf för flera samtidigt :)
Kikat runt lite på blocket och det finns ändå en del alternativ, kan eventuellt bli så som start.

Aha! Primon fanns ändå för runt 20k så det kändes inte svindyrt.
 
Ytan på ett järn är nice dock, iaf för flera samtidigt :)
Kikat runt lite på blocket och det finns ändå en del alternativ, kan eventuellt bli så som start.

Aha! Primon fanns ändå för runt 20k så det kändes inte svindyrt.
Haha. Läs på ordentligt innan ett köp bara 🤓 För 20k får du en tom kruka. Primo är lite tråkiga på det viset och säljer kamadon helt tom i grundutförande och sen får man plocka på med det man vill ha/behöver. Till skillnad från exempelvis Kamado Joe som säljer sina krukor fullutrustade. Det finns saker man kanske vill ha till en kamado, och saker man verkligen behöver. Och det du MÅSTE ha till en primo, imho, är divider/avdelare, deflektorplattor med hållare. Och det som är bra är förhöjningsgaller och stekplatta. Sen finns det lite skit som man tror är roligt men slutar använda typ pronto
 
Haha. Läs på ordentligt innan ett köp bara 🤓 För 20k får du en tom kruka. Primo är lite tråkiga på det viset och säljer kamadon helt tom i grundutförande och sen får man plocka på med det man vill ha/behöver. Till skillnad från exempelvis Kamado Joe som säljer sina krukor fullutrustade. Det finns saker man kanske vill ha till en kamado, och saker man verkligen behöver. Och det du MÅSTE ha till en primo, imho, är divider/avdelare, deflektorplattor med hållare. Och det som är bra är förhöjningsgaller och stekplatta. Sen finns det lite skit som man tror är roligt men slutar använda typ pronto
Ah, bra att veta, tack :)
För 25k ingick lite småsaker iaf, bla deflektorplattor. Vilka prylar är roligt men som inte används?
 
Ah, bra att veta, tack :)
För 25k ingick lite småsaker iaf, bla deflektorplattor. Vilka prylar är roligt men som inte används?
👍🏻 som jag skrev tidigare, gjutjärnsgaller är helt waste i princip. Sen säljer primo en speciell gallerskrapare som också är onödig, likaså deras ”tång” för att ta bort varma galler, aldrig använt. Sen har de egna ribhållare och kycklinghållare osv. Också onödigt! Egentligen likadant med deras pizzasten. Den är absolut inte dålig, men inte lika bra som Fredstone som är bäst på marknaden. Särskilt inte som primostenen kostar 2x Fredstone. Det finns förhöjningsgaller till primon som är riktigt bra om man har behov för dem. Då får man en nivå till med mat. Men jag använder egentligen bara mina när jag har större bjudningar eller när jag kör julskinkor på beställning osv.

Är du seriöst spekulant på en primo så köp följande:
Krukan givetvis
Kolavdelaren/dividern
Deflektorplattor med hållare
Fredstone pizzasten (använda även till bakning)

Sen kan du senare vid behov komplettera med: förhöjningsgaller
Stekhäll i gjutjärn

Jag törs nästan sätta min vänstra nöt på att du under några omständigheter inte behöver något annat
 
👍🏻 som jag skrev tidigare, gjutjärnsgaller är helt waste i princip. Sen säljer primo en speciell gallerskrapare som också är onödig, likaså deras ”tång” för att ta bort varma galler, aldrig använt. Sen har de egna ribhållare och kycklinghållare osv. Också onödigt! Egentligen likadant med deras pizzasten. Den är absolut inte dålig, men inte lika bra som Fredstone som är bäst på marknaden. Särskilt inte som primostenen kostar 2x Fredstone. Det finns förhöjningsgaller till primon som är riktigt bra om man har behov för dem. Då får man en nivå till med mat. Men jag använder egentligen bara mina när jag har större bjudningar eller när jag kör julskinkor på beställning osv.

Är du seriöst spekulant på en primo så köp följande:
Krukan givetvis
Kolavdelaren/dividern
Deflektorplattor med hållare
Fredstone pizzasten (använda även till bakning)

Sen kan du senare vid behov komplettera med: förhöjningsgaller
Stekhäll i gjutjärn

Jag törs nästan sätta min vänstra nöt på att du under några omständigheter inte behöver något annat
Grymt bra tips, tack! :)

Appropå pizzastenen, blir temperaturen hög nog eller gör en Uuni jobbet bättre?
 
Grymt bra tips, tack! :)

Appropå pizzastenen, blir temperaturen hög nog eller gör en Uuni jobbet bättre?
Värmen är absolut inget problem förutsatt att du har rätt kol för ändamålet. Jag använder generellt två sorters kol beroende på vad jag ska laga. Ett kubakol som det heter för lownslow (från marabubusken, finns inget bättre kol för långa bbq körningar) Sen brukar jag variera med olika typer för riktigt heta körningar. Har ett grymt kol just nu som heter getred. Fullt öppna spjäll och en full laddning med den så kommer jag utan problem upp i ca 500c. Så ja, värmen räcker gott i en kamado för pizza.
 
Tillbaka
Topp