• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Jag vill inte pinka på nåns parad ... men är inte "intresset" att grilla iallafall en smula löjligt ?? Sådär fantastiskt gott blir det 1 gång av 30 för värmen från kol är svårberäknad plus allt annat som kan variera. Och sen sitta och äta utomhus suger ju på riktigt, 3-4 minuter och maten har kallnat. Är det inte mest fråga om att man "matcho-grillar" ?? Gasolkungen i grannskapet är ju bara pinsam så man vill lipa.

det är väl mest fråga om brist på riktiga intressen....Det är en materialsport. En kass ursäkt för att få gräva ner sig i prislistor på nätet och nörda. Köpa prylar för sakens skull ?!?

kan bara minnas ett tillfälle som jag minns för det blev lyckat...15-20 år sedan ny, kolgrillad hel kalvfilé ... En sådan pjäs kostar lagom mycket idag och planeterna låg nog helt perfekt när det blev så bra som det blev.

Är matcho-grillning nåt man håller på med i brist på "riktiga" intressen där man utvecklas ??

puss puss bli inte arga på mig nu !
Kan man inte hantera råvaror i köket vanligtvis så kommer man heller inte kunna grilla. Även om 98% av gubbarna i världen verkar tro det.

Flera här som nördar ner sig gör knappast det för att det är macho.
Vi är de flesta nördar som gillar att laga mat, där ingår grillning som är primitivt men blir otroligt om man lägger lite tid på att lära sig hur ens grill(ar) fungerar.

Försök du så ska du se att det blir både gott och roligt. Man kan äta inne, det är inget krav i machoboken att äta ute.
 
Kan man inte hantera råvaror i köket vanligtvis så kommer man heller inte kunna grilla. Även om 98% av gubbarna i världen verkar tro det.

Flera här som nördar ner sig gör knappast det för att det är macho.
Vi är de flesta nördar som gillar att laga mat, där ingår grillning som är primitivt men blir otroligt om man lägger lite tid på att lära sig hur ens grill(ar) fungerar.

Försök du så ska du se att det blir både gott och roligt. Man kan äta inne, det är inget krav i machoboken att äta ute.
Jag är utbildad kock och har jobbat 15 år i styckeribranschen innan dess.....Ej värt
 
Jag vill inte pinka på nåns parad ... men är inte "intresset" att grilla iallafall en smula löjligt ?? Sådär fantastiskt gott blir det 1 gång av 30 för värmen från kol är svårberäknad plus allt annat som kan variera. Och sen sitta och äta utomhus suger ju på riktigt, 3-4 minuter och maten har kallnat. Är det inte mest fråga om att man "matcho-grillar" ?? Gasolkungen i grannskapet är ju bara pinsam så man vill lipa.

det är väl mest fråga om brist på riktiga intressen....Det är en materialsport. En kass ursäkt för att få gräva ner sig i prislistor på nätet och nörda. Köpa prylar för sakens skull ?!?

kan bara minnas ett tillfälle som jag minns för det blev lyckat...15-20 år sedan ny, kolgrillad hel kalvfilé ... En sådan pjäs kostar lagom mycket idag och planeterna låg nog helt perfekt när det blev så bra som det blev.

Är matcho-grillning nåt man håller på med i brist på "riktiga" intressen där man utvecklas ??

puss puss bli inte arga på mig nu !
Kan bara svara för mig själv här men jag grillar mestadels för den oslagbara smaken och inte så mycket för macho-känslan. Skulle nog påstå att resultatet blir extremt bra ca 99ggr av 100.

Och det där med värmen stämmer inte alls. Nu kör jag typ 98% på min primo (kamado) och där är det ruskig enkelt att både styra och hålla en väldigt exakt temp. +- kanske 7c. Och med en klotgrill av ok kvalite är det inte särskilt svårt heller. Pratar vi low’n’slow gör man en snake av briketter man är bekant med så vet man ganska väl vart man hamnar.

Men jag förstår lite vad du menar. Räcker att vara på typ Böda sommartid för att se hur gemena man kremerar en billig köttbit med obskyra mängder kol och tändvätska. Gärna också med locket av. Men pratar vi riktigt bbq så är det imho inte mycket som slår den smaken
 
Jag vill inte pinka på nåns parad ... men är inte "intresset" att grilla iallafall en smula löjligt ?? Sådär fantastiskt gott blir det 1 gång av 30 för värmen från kol är svårberäknad plus allt annat som kan variera. Och sen sitta och äta utomhus suger ju på riktigt, 3-4 minuter och maten har kallnat. Är det inte mest fråga om att man "matcho-grillar" ?? Gasolkungen i grannskapet är ju bara pinsam så man vill lipa.

det är väl mest fråga om brist på riktiga intressen....Det är en materialsport. En kass ursäkt för att få gräva ner sig i prislistor på nätet och nörda. Köpa prylar för sakens skull ?!?

kan bara minnas ett tillfälle som jag minns för det blev lyckat...15-20 år sedan ny, kolgrillad hel kalvfilé ... En sådan pjäs kostar lagom mycket idag och planeterna låg nog helt perfekt när det blev så bra som det blev.

Är matcho-grillning nåt man håller på med i brist på "riktiga" intressen där man utvecklas ??

puss puss bli inte arga på mig nu !
Att det är en materialsport och en massa nörderi håller jag fullständigt med om.
Det som är värre är något som du skriver i ett efterkommande inlägg
"Jag är utbildad kock och har jobbat 15 år i styckeribranschen innan dess.....Ej värt"

Du är således utbildad kock och i tillägg har du 15år i styckeribranchen.
Att man då endast lyckas få till det 1 gång för 15-20 år sedan är ju riktigt skrämmandes.
Är du någon slags specialist inom kockyrket med snäv inrikting på mikrovågsugn?
Temperatur och tid fixar ju till det mesta. Lite bortkastat att koka ärtsoppa på en grill, så det kanske är det du har försökt ge dig in på.

Att maten kallnar kan jag hålla med dig om och att det dessutom är en massa flygfän i luften.
Helst äter jag inomhus oavsett om jag grillar eller inte.
 
Att det är en materialsport och en massa nörderi håller jag fullständigt med om.
Det som är värre är något som du skriver i ett efterkommande inlägg
"Jag är utbildad kock och har jobbat 15 år i styckeribranschen innan dess.....Ej värt"

Du är således utbildad kock och i tillägg har du 15år i styckeribranchen.
Att man då endast lyckas få till det 1 gång för 15-20 år sedan är ju riktigt skrämmandes.
Är du någon slags specialist inom kockyrket med snäv inrikting på mikrovågsugn?
Temperatur och tid fixar ju till det mesta. Lite bortkastat att koka ärtsoppa på en grill, så det kanske är det du har försökt ge dig in på.

Att maten kallnar kan jag hålla med dig om och att det dessutom är en massa flygfän i luften.
Helst äter jag inomhus oavsett om jag grillar eller inte.
Det är för att jag jag ALDRIG grillar ... jag hjälpte till vid grillen hos några bekanta ett par år efter kalvfilén, och det va fin entrecote men tja, det va inte värt jobbet eller pengarna. tror inte jag har grillat nån gång sen dess
 
Det är för att jag jag ALDRIG grillar ... jag hjälpte till vid grillen hos några bekanta ett par år efter kalvfilén, och det va fin entrecote men tja, det va inte värt jobbet eller pengarna. tror inte jag har grillat nån gång sen dess

Ja, då har du svaret där. Du grillar aldrig och har således ingen aning.
En fördel med grill är att man får plats med 14 entrecoter på en gång och inte som i en stekpanna, två stycken. Det beror iofs på vilken slags grill man har.
Själv kör jag med gasol till stor del då det är bekvämare och mer lätthanterligt än kolgrill.
 
Ja, då har du svaret där. Du grillar aldrig och har således ingen aning.
En fördel med grill är att man får plats med 14 entrecoter på en gång och inte som i en stekpanna, två stycken. Det beror iofs på vilken slags grill man har.
Själv kör jag med gasol till stor del då det är bekvämare och mer lätthanterligt än kolgrill.
Du vet väl inte hur mycket jag grillade innan jag aktivt valde bort att grilla ?????????????????
 
Du vet väl inte hur mycket jag grillade innan jag aktivt valde bort att grilla ?????????????????

Jag har ju ingen aning om hur många gånger du misslyckades med att grilla innan du blev kock.
Eller menar du att du som kock inte klarade av att grilla? Är det vad du påstår?

Berätta gärna över vad som var så svårt så tror jag att någon kan hjälpa dig. Tydligen så håller det inte att vara kock för att kunna grilla.
 
Mina 2 cent om grillning

Har väl en stjärna i guiden så grilla bör nog klassas som en kunskap även vissa professionella kockar besitter till fullo.
 
  • Like
Reactions: SWC
Mina 2 cent om grillning

Har väl en stjärna i guiden så grilla bör nog klassas som en kunskap även vissa professionella kockar besitter till fullo.

Verkar även som det fungerat sedan 1990 för Etxebarri...

 
För mig är grilla en tjusning. Gärna low n slow. Det är hela grejen att trixa å pröva sig fram till något bra som är roligt. Man gör ju det inte så ofta ändå med tanke på tidsåtgång och kostnad. Slänga på en flintastek på gasolgrillen kan vem som helst.
 
Grillsäsongen fortsätter! Bara -4 idag så fick bli brassestol & långburk!
IMG_20221228_183952.jpg
 
Väcker liv i tråden lagom till våren; Kamadogrill eller Weber klotgrill? Om man nu inte ska ha en gasolgrill:)
Har du råd så en Kamado.
Har du råd så köp alla tre 🤷‍♂️😁

Gasol: snabbt och enkelt, dock inte lika roligt och smakar inte lika ”grillat” som kol. Perfekt för snabba burgare eller korv till hungriga barn.

Weber klotgrill: en klassisk grillupplevelse.

Kamado: dyrare och lite mer tid/jobb men när man väl lär sig alla småknep så är det utan tvekan det bästa och roligaste sättet att grilla på.
 
Väcker liv i tråden lagom till våren; Kamadogrill eller Weber klotgrill? Om man nu inte ska ha en gasolgrill:)
Ungefär som att jämföra häst&vagn med en bentley. Båda tar dig från A till B men de spelar inte ens i samma division. Och med kamado får man vad man betalar för. Jag kör primo men ska jag vara ärlig är både primo och BGE svåra att motivera prislappen på gentemot en Kamado Joe t.ex.
 
Har en Traeger Timberline 850 till övers om någon vill ha en riktig grill :) oanvänd!
 
Hehe
Har en Traeger Timberline 850 till övers om någon vill ha en riktig grill :) oanvänd!
Haha. Driver du nu?? Så långt ifrån riktigt grill man kan komma. Men resultatet skämtar man däremot inte bort 👌🏻 Svårt att misslyckas och det blir verkligen en autentisk bbq-smak. Har du köpt den av Alex på Southside?
 
Hehe
Haha. Driver du nu?? Så långt ifrån riktigt grill man kan komma. Men resultatet skämtar man däremot inte bort 👌🏻 Svårt att misslyckas och det blir verkligen en autentisk bbq-smak. Har du köpt den av Alex på Southside?

Alla vet vi ju att inte en grill räcker! Och helt enig om resultatet, svårslaget.

Nej köpt av annan Traeger AD :)
 
Alla vet vi ju att inte en grill räcker! Och helt enig om resultatet, svårslaget.

Nej köpt av annan Traeger AD :)
Nej, en grill är lite i minsta laget. Men där om nånstans är kvalitet viktigare än kvantitet. Förutom min 57:a klotgrill och primo 400xl är tanken att snart få igång bygget av min reverse offset smoker. 6mm rostfritt stål rätt igenom. Den kommer bli grym. Men coolast, mest prisvärd och resultatmässigt överlägsen är min pit. Lecablock ”ugn” som fungerar ungefär som en kamado. Där har det gått många grisar, och ingen dog i onödan DC0481EE-A4DF-464B-BAC4-346A74204263.jpeg 0B7F3ED3-734B-46CD-9CB2-F977A2506C8F.jpeg
91DD40A3-2C56-43A1-B0E1-47084C181145.jpeg
 
Vad är det för storlek på dem?

Om man ska börja smått och enkelt, dvs korv kyckling eller någon steak. Räcker det då med Ø57?

Båda har 61 cm grillyta i diameter.
Jag hade tidigare även en Weber Genesis gasol grill, men den gav jag bort till syrran eftersom den inte fick någon grilltid när min första Kamado köptes.
Jag anser att det går alldeles ypperligt att grilla ”snabba” maträtter såsom korv, kyckling osv i dessa.
Det går relativt fort att få upp temperaturen i dessa tills det är dags för grillning, om man vet hur man ska göra.
Men man missar poängen att ha en Kamado om man bara ska grilla sånt.
Jag kör allt möjligt med mina. Allt från 12h + slowgrillning/rökning, standard grillning (burgare, korv osv) och gräddning av pizza (när temperaturen ska upp emot 400 grader.
Här kommer en bild som referens när jag grillade lite gott & blandat 😋

IMG_0962.jpeg
 
Senast ändrad:
Tillbaka
Topp