Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny. Till skillnad från den officiella knivtråden där man kan dela med sig av sina Ramboknivar kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar.
Jag är själv nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global?
https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38
Jag snöade in på köksknivar själv för några år sedan, när jag behövde byta ut mina gamla. (Hade mest skräp, och råkade bryta av spetsen på min enda bra kniv, en Sabatier).
Jag var lite skeptisk mot Global för att det kändes som mycket marknadsföring och hype, och jag är lite allergiskt mot sånt, men efter att ha plöjt orimligt många tester och jämförelser var jag tvungen att medge att det faktiskt är bra knivar också. Visst, det finns bättre, men då hoppar priset ofta iväg en bra bit. Dessutom kan man ofta hitta dem till rabatterat pris så man behöver nästan aldrig betala fullt pris för dem vilket gör dem klart prisvärda.
Så det slutade med att jag har en G-2, GS-11 och en G-21 (filékniv). Det betraktar jag som ett minimalt set, man behöver i princip inte fler.
Värt att veta om köksknivar i allmänhet är att det finns två "skolor" när det gäller eggprofil: Den "europeiska" är typiskt ca 20 grader, medan den "japanska" är ca 15 grader. Det senare upplevs ofta som vassare, men kan vara känsligare i stället. (Enkelt uttryckt, det är lite mer komplicerat än så, bl.a. spelar hårdheten på stålet in också; det kan vara olika för olika typer av knivar.) Man kan läsa mer om det t.ex. här:
https://thekitchenprofessor.com/blog/knife-sharpening-angles
Det spelar inte egentligen någon roll i praktiken (om man inte slipar själv, och om man t.ex. skaffar en sån där slipmojäng med hjul; de är ofta gjorda för japanska knivar, t.ex. Global), men kan vara bra att veta, det är kanske ett första val man ska göra, vilken typ av egg man vill ha.
Brödkniv vet jag inte om man behöver köpa från Global (men jag har inte provat den iofs). Jag har den här:
https://shop.emil-schmidt.de/collec...enschliff-profi-1?_pos=1&_sid=eee148d2f&_ss=r
...men jag köpte den inte där, jag köpte den jättedyrt på ett bageri i Uppsala, men är lika glad för det. Oslagbar, bästa brödsåg jag någonsin haft.