• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny.

Till skillnad från den officiella knivtråden, där man kan dela med sig av sina Ramboknivar, kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar och deras tillbehör!

Jag själv är nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global? https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38
 
Senast ändrad:

ante_77

Cartier
2-Faktor
Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny. Till skillnad från den officiella tråden där man kan dela med sig av sina Ramboknivar kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar. Dela gärna med er av egna finknivar för köket!

Jag är nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global? https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38

Dom är helt ok. Själv kör jag med ”NI” och ”SAI” på de tre knivar jag har från Global.
Om du har varit aktiv i ”kreditkortstråden” så kommer det ytterligare ett tips som genererar en bra bit över 3000p på SAS/AMEX kortet.
Bra pris och bra med poäng

C4894A71-50BC-490D-8CC6-027DB82AE5C7.png
 

KXII

Cartier
Dom är helt ok. Själv kör jag med ”NI” och ”SAI” på de tre knivar jag har från Global.
Om du har varit aktiv i ”kreditkortstråden” så kommer det ytterligare ett tips som genererar en bra bit över 3000p på SAS/AMEX kortet.
Bra pris och bra med poäng

C4894A71-50BC-490D-8CC6-027DB82AE5C7.png

Om man nu skulle vilja stödja SAS....pass på den!

Vad har ni för tips på bra kvalitetsknivar men lite billigare, alternativt de knivar där man får mest för pengarna?
 

JLC

Panerai
2-Faktor
Väldigt inne på knivar. Både som brukare och samlare.
Skulle först fråga mig vad du främst ska ha dem till i köket.
Normalt klarar man sig med kock, file, mindre paring och kanske en grönsaks hackare sk santuko och ev en brödkniv, ska du finlira fisk etc finns varianter.

kör mest jap men köpte precis en Almazan, det är en helt egen stil som kräver lite omtänk i brukandet.
Fundera även på hur villig du är att slipa själv.

hitta knivar som balanserar bra när just Du håller i dem. Alla passar inte alla. Precis som med klockor.

hur vill du förvara är en annan sak, dvs har stil och snygghet nån betydelse om de ska synas.

pm gärna för mer tips.
 

pemlock

Panerai
2-Faktor
Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny. Till skillnad från den officiella knivtråden där man kan dela med sig av sina Ramboknivar kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar.

Jag är själv nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global? https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38

Jag snöade in på köksknivar själv för några år sedan, när jag behövde byta ut mina gamla. (Hade mest skräp, och råkade bryta av spetsen på min enda bra kniv, en Sabatier).

Jag var lite skeptisk mot Global för att det kändes som mycket marknadsföring och hype, och jag är lite allergiskt mot sånt, men efter att ha plöjt orimligt många tester och jämförelser var jag tvungen att medge att det faktiskt är bra knivar också. Visst, det finns bättre, men då hoppar priset ofta iväg en bra bit. Dessutom kan man ofta hitta dem till rabatterat pris så man behöver nästan aldrig betala fullt pris för dem vilket gör dem klart prisvärda.

Så det slutade med att jag har en G-2, GS-11 och en G-21 (filékniv). Det betraktar jag som ett minimalt set, man behöver i princip inte fler.

Värt att veta om köksknivar i allmänhet är att det finns två "skolor" när det gäller eggprofil: Den "europeiska" är typiskt ca 20 grader, medan den "japanska" är ca 15 grader. Det senare upplevs ofta som vassare, men kan vara känsligare i stället. (Enkelt uttryckt, det är lite mer komplicerat än så, bl.a. spelar hårdheten på stålet in också; det kan vara olika för olika typer av knivar.) Man kan läsa mer om det t.ex. här: https://thekitchenprofessor.com/blog/knife-sharpening-angles

Det spelar inte egentligen någon roll i praktiken (om man inte slipar själv, och om man t.ex. skaffar en sån där slipmojäng med hjul; de är ofta gjorda för japanska knivar, t.ex. Global), men kan vara bra att veta, det är kanske ett första val man ska göra, vilken typ av egg man vill ha.

Brödkniv vet jag inte om man behöver köpa från Global (men jag har inte provat den iofs). Jag har den här: https://shop.emil-schmidt.de/collec...enschliff-profi-1?_pos=1&_sid=eee148d2f&_ss=r
...men jag köpte den inte där, jag köpte den jättedyrt på ett bageri i Uppsala, men är lika glad för det. Oslagbar, bästa brödsåg jag någonsin haft. :)
 

North

Rolex
Friends Of KS
2-Faktor
Jag är nyfiken på hur ni förvarar era köksknivar; magnetlist? Knivblock? Etuier? Jag är lite inne på knivblock/ställ men mycket upplever jag som ’bulkigt’ och tar onödigt mycket plats på köksbänken, alternativt har en kass design.. :(
 

pemlock

Panerai
2-Faktor
Jag är nyfiken på hur ni förvarar era köksknivar; magnetlist? Knivblock? Etuier? Jag är lite inne på knivblock/ställ men mycket upplever jag som ’bulkigt’ och tar onödigt mycket plats på köksbänken, alternativt har en kass design.. :(
Magnetlist är bra, om man har plats för det. (Tänk på säkerheten också, speciellt om man har småbarn.) Jag har knivblock. Det var svårt att hitta ett dugligt knivblock, det är ofta metallband som man kan komma åt med eggen, inte tillräckligt breda skåror, eller bara kass kvalité i största allmänhet. Jag hittade ett på Cervera som duger i alla fall.

Ett tips förresten: Jag ser ofta att folk inte vet hur man ska ha knivarna i ett knivblock; eggen ska vara UPPÅT, inte neråt. ;)
 

Aurum

Harsh but fair
2-Faktor
Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny.

Till skillnad från den officiella knivtråden, där man kan dela med sig av sina Ramboknivar, kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar och deras tillbehör!

Jag själv är nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global? https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38
Tycker Global är omoderna, obekväma och överprisade. Varför man har sett dem i kocksammanhang är bara för att de ger bort knivarna gratis. Hade lätt köpt något klassiskt Japanskt/kinesiskt från direktimportsidorna för den budgeten.
 

ante_77

Cartier
2-Faktor
Tycker Global är omoderna, obekväma och överprisade. Varför man har sett dem i kocksammanhang är bara för att de ger bort knivarna gratis. Hade lätt köpt något klassiskt Japanskt/kinesiskt från direktimportsidorna för den budgeten.

Omoderna vet jag inte, på vilket sätt?
Sedan finns det skönare knivar, fast det beror nog på ju ens egen hand ser ut.

Överprisade är dom oftast om man inte hittar några bra rabatter. Riktpriset är dock galet högt, men det är nog få som betalar det.
 

Bjoerlin76

Audemars
2-Faktor
Tycker Global är omoderna, obekväma och överprisade. Varför man har sett dem i kocksammanhang är bara för att de ger bort knivarna gratis. Hade lätt köpt något klassiskt Japanskt/kinesiskt från direktimportsidorna för den budgeten.
Skulle inte du kunna länka någon eller ett par sådana sidor?

Lite sugen på att köpa mig ett lite enklare set, någon som har erfarenhet av dessa från Victorinox?
https://bagarenochkocken.se/kokskni...nW5wIVFON3Ch1-Hw0IEAQYASABEgJLRfD_BwE#reviews
 

Aurum

Harsh but fair
2-Faktor

ante_77

Cartier
2-Faktor
90-talet känns rätt omodernt idag? De var dock häftiga när de lanserades.

Ah, det är designen du tänker på.
Det finns ju andra prydnadssaker man kan ha i köket än knivar. Med det sagt så gillar jag inte ”G2” utan föredrar SAI, både utseendemässigt och den passar min hand mycket bättre.
 

ante_77

Cartier
2-Faktor
Fast Global säljer på just design, det är designknivar.

Kanske?
Jag tycker att dom har helt ok knivar till ganska ok priser om man hittar någon bra deal. Annars så finns det både finare och bättre knivar enligt mig.
Men direkt fina kan man ju inte tycka att dom är.
Som sagt så passar Globals SAI bättre i min hand en den gamla klassiska Globalkniven som jag tycker är allt för tunn i greppet och blir för fladdrig.
Fick mina SAI för en billig peng och då är det bra kniv för pengarna.
 

essGunnar

Audemars
2-Faktor
Skulle inte du kunna länka någon eller ett par sådana sidor?

Lite sugen på att köpa mig ett lite enklare set, någon som har erfarenhet av dessa från Victorinox?
https://bagarenochkocken.se/kokskni...nW5wIVFON3Ch1-Hw0IEAQYASABEgJLRfD_BwE#reviews
Tyvärr är ju de glada knivdagarna lite grann över på den fronten. Det är som med vintage Rolex, det var roligare för 5-10 år sen. Idag är i stort sett Cleancut ett av de bättre alternativen och där kan man ju dessutom gå in och klämma, känna och få hjälp.

https://japanesechefsknife.com var fantastiskt på sin tid och har fortfarande bra prylar men priserna är ju inte lika kul längre.
https://www.chefknivestogo.com är en amerikansk site som är bra men samma där, priserna.......
 

Bjoerlin76

Audemars
2-Faktor
Tyvärr är ju de glada knivdagarna lite grann över på den fronten. Det är som med vintage Rolex, det var roligare för 5-10 år sen. Idag är i stort sett Cleancut ett av de bättre alternativen och där kan man ju dessutom gå in och klämma, känna och få hjälp.

https://japanesechefsknife.com var fantastiskt på sin tid och har fortfarande bra prylar men priserna är ju inte lika kul längre.
https://www.chefknivestogo.com är en amerikansk site som är bra men samma där, priserna.......
Ah fan. Tack för input o länkar! Hittade något japanskt företag som heter Japanny (japanny.com), som verkar ha ett stort utbud. Kanske något du eller någon annan känner till/har handlat ifrån?
 

Johled00

Panerai
2-Faktor
Jag gillar inte knivar med stålhandtag.

Jobbade med mat under några år, för några år sedan. När vi använde global så fick vi alltid blåsor och kraftiga valkar på händerna.

Men mitt tips känns dig fram och hitta en kniv som ligger skönt. Börja i en bra prisklass samt bli inte märkesnörd, finns så många roliga tillverkare
 

ante_77

Cartier
2-Faktor
Jag gillar inte knivar med stålhandtag.

Jobbade med mat under några år, för några år sedan. När vi använde global så fick vi alltid blåsor och kraftiga valkar på händerna.

Men mitt tips känns dig fram och hitta en kniv som ligger skönt. Börja i en bra prisklass samt bli inte märkesnörd, finns så många roliga tillverkare

Ja, det är nog inte något vidare om man ska stå i köket hela dagen.
 

Entruv

Omega
Slår ett slag för Ugglan&Eggen! Efter att ha agerat ensam kökskniv med dagligt bruk i över ett år och inte fått den kärlek den förtjänar presterar den fortfarande långt över många andra knivar man håller. Som alltid handlar det mer om hur kniven känns i din hand och att den får lite tlc då och då! Något finare bryne + två stenar så lär den hålla tills den är en paring.

Hoppas du hittar det du letar efter!

IMG_20200217_083909.jpg
 
Topp