Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Kan inte hitta igen någon liknande tråd så skapar en ny.
Till skillnad från den officiella knivtråden, där man kan dela med sig av sina Ramboknivar, kan man här dela med sig av sina tips och råd kring köksknivar och deras tillbehör!
Jag själv är nybörjare på ämnet men vad säger ni om följande knivset från Global? https://royaldesign.se/knivset-5-delar-g2-g9-gs5-gs11-gs38
Som med mycket annat så ska man lägga pengar på något som man kommer att använda mycket! En bra kökskniv är aldrig fel, men om du inte är kock och använder kniven dagligen många gånger om dagen så finns det ingen anledning att lägga allt för många tusenlappar! Du kommer att finna en bra kökskniv från 1100:- upp till 2000:- .
Stålet är jätte viktigt, inget snack om den saken, men om inte handtaget är ergonomiskt skönt att hålla i så spelar inte stålet något som helst roll om du frågar mig! Ett bra exempel är dom omnämnda GLOBAL knivarna i tråden här, helt OK stål, men handtagen suger som faen! Handtagen är smala och det är svårt att få ett riktigt bra grepp, jag har inte stora händer, men nja, skulle jag vara kock i yrket så hade jag inte valt GLOBAL. Men, detta är viktigt att ha i åtanke, kommer du inte att stå flera timmar om dagen så kanske knivarna kommer att funka ändå för just dig. Stålet är bra, och fördelen med GLOBAL är att du enkelt kan få till skärpan med en MinoSharp Plus 3, så du behöver inte lämna in dom varje gång dom behöver slipas.
Jag köpte på mig ett gäng GLOBAL när det begav sig, ångrar jag mig?! Nope...men om jag vetat om att handtagen var som dom var så hade jag nog tänkt om både en och två gånger innan jag köpte på mig dom faktiskt! Jag har/är väldigt nöjd med dom, framför allt brödknivarna och filékniven.
Förra året så köpte jag på mig dessa Yaxell Zen, en kockkniv och en grönsakskniv som jag älska som bara den. Bra pris är det på dom också, dessa uppfyller mina dagliga behov med hästlängder. Om jag ska svara på din fråga om om det är ett OK knivset så är svaret JA, men jag tycker du ska gå till en fysisk affär och hålla i knivarna innan du bestämmer dig! Om jag ska hitta en nackdel med dessa, så är det att jag inte kan använda min minoSharp 3 plus, jag vet heller inte om jag skulle vilja lämna in dom för slipning så länge man inte vet att det görs för hand. Så det blir väl att lära sig att göra det själv, finns att köpa diverse slipstål så man får rätt lutning/grader.
Beroende på vem du frågar så kommer du att få olika svar, här har du två knivtester du kan läsa, den ena från 2018 och den andra från 2019.
https://www.aftonbladet.se/tester/a/4d4zKa/stort-knivtest-ny-jury--samma-vinnare
https://www.aftonbladet.se/tester/a/JoXVd6/experternas-val-har-ar-arets-basta-kockkniv-2019
Om man nu skulle vilja stödja SAS....pass på den!
Vad har ni för tips på bra kvalitetsknivar men lite billigare, alternativt de knivar där man får mest för pengarna?
Som med mycket annat så ska man lägga pengar på något som man kommer att använda mycket! En bra kökskniv är aldrig fel, men om du inte är kock och använder kniven dagligen många gånger om dagen så finns det ingen anledning att lägga allt för många tusenlappar! Du kommer att finna en bra kökskniv från 1100:- upp till 2000:- .
Stålet är jätte viktigt, inget snack om den saken, men om inte handtaget är ergonomiskt skönt att hålla i så spelar inte stålet något som helst roll om du frågar mig! Ett bra exempel är dom omnämnda GLOBAL knivarna i tråden här, helt OK stål, men handtagen suger som faen! Handtagen är smala och det är svårt att få ett riktigt bra grepp, jag har inte stora händer, men nja, skulle jag vara kock i yrket så hade jag inte valt GLOBAL. Men, detta är viktigt att ha i åtanke, kommer du inte att stå flera timmar om dagen så kanske knivarna kommer att funka ändå för just dig. Stålet är bra, och fördelen med GLOBAL är att du enkelt kan få till skärpan med en MinoSharp Plus 3, så du behöver inte lämna in dom varje gång dom behöver slipas.
Jag köpte på mig ett gäng GLOBAL när det begav sig, ångrar jag mig?! Nope...men om jag vetat om att handtagen var som dom var så hade jag nog tänkt om både en och två gånger innan jag köpte på mig dom faktiskt! Jag har/är väldigt nöjd med dom, framför allt brödknivarna och filékniven.
Förra året så köpte jag på mig dessa Yaxell Zen, en kockkniv och en grönsakskniv som jag älska som bara den. Bra pris är det på dom också, dessa uppfyller mina dagliga behov med hästlängder. Om jag ska svara på din fråga om om det är ett OK knivset så är svaret JA, men jag tycker du ska gå till en fysisk affär och hålla i knivarna innan du bestämmer dig! Om jag ska hitta en nackdel med dessa, så är det att jag inte kan använda min minoSharp 3 plus, jag vet heller inte om jag skulle vilja lämna in dom för slipning så länge man inte vet att det görs för hand. Så det blir väl att lära sig att göra det själv, finns att köpa diverse slipstål så man får rätt lutning/grader.
Beroende på vem du frågar så kommer du att få olika svar, här har du två knivtester du kan läsa, den ena från 2018 och den andra från 2019.
https://www.aftonbladet.se/tester/a/4d4zKa/stort-knivtest-ny-jury--samma-vinnare
https://www.aftonbladet.se/tester/a/JoXVd6/experternas-val-har-ar-arets-basta-kockkniv-2019
Tack för ett grymt bra svar! MinoSharp verkar riktigt smidigt men japanarna riktigt snygga. Tror det får bli en Yaxel Zen som kockkniv som får skickas iväg för slipning vid behov och sedan en filékniv, brödkniv och grönsakskniv från Global med en MinoSharp.
Har deras reklam kränkt dig? Tråkigt när sanningen gör det.
Det viktigaste är att du lär dig slipa dina knivar själv. Du kan köpa Globalkopior från ikea och de kommer fungera fint så länge de är vassa:Tack för ett grymt bra svar! MinoSharp verkar riktigt smidigt men japanarna riktigt snygga. Tror det får bli en Yaxel Zen som kockkniv som får skickas iväg för slipning vid behov och sedan en filékniv, brödkniv och grönsakskniv från Global med en MinoSharp.
Det viktigaste är att du lär dig slipa dina knivar själv. Du kan köpa Globalkopior från ikea och de kommer fungera fint så länge de är vassa:
De har även i damaskusstål:
Som med klockor och övrigt får man fundera på vad det är man söker. Prestige? Kvalitet? Funktion? Design? Så länge handtaget är bekvämt och du kan slipa själv är det väldigt få som faktiskt märker skillnaden på enklare och dyrare knivar rent prestandamässigt.
Ja, den där reklamen är ett typiskt försök till att förminska och nedvärdera min kultur till att vara ... ingenting. Din kommentar visar tydligt att du inte har nå koll i frågan.
I fallet ovan är det snarare rund klocka med svart tavla och vridring.Jag vet och det är ungefär så man resonerar när man köper en Steinhart istället för en Rolex och i det fallet är valet ganska självklart.
Har försökt läsa på en hel del senaste dagarna, och är det inte så att mönstret på i stort sett allt ’damaskusstål’ (som tillkommer efter att bladen blivit doppade i syra) riskerar att försvinna med tiden? Kanske behövs väldigt mycket användning för att det ska ske. Vet du? Tycker att det är lite kul att se de olika lagrena (speciellt efter att jag börjat läsa en kurs i konstruktionsmaterial ) oavsett om de syns efter syrabehandling eller inte, men vore ju trist om det försvinner.Det viktigaste är att du lär dig slipa dina knivar själv. Du kan köpa Globalkopior från ikea och de kommer fungera fint så länge de är vassa:
De har även i damaskusstål:
Som med klockor och övrigt får man fundera på vad det är man söker. Prestige? Kvalitet? Funktion? Design? Så länge handtaget är bekvämt och du kan slipa själv är det väldigt få som faktiskt märker skillnaden på enklare och dyrare knivar rent prestandamässigt.
Om de ska försvinna måste du aktivt polera eller slipa ner det. Har inte sett att denna kontrast på ytan har minskat med användning på mina knivar iaf. Annars är ju det materialet som ser koolast ut hamrat kolstål. Då jag oftast går på känsla hade jag nog köpt en liknande denna nedan om jag inte haft knivar gratis.Har försökt läsa på en hel del senaste dagarna, och är det inte så att mönstret på i stort sett allt ’damaskusstål’ (som tillkommer efter att bladen blivit doppade i syra) riskerar att försvinna med tiden? Kanske behövs väldigt mycket användning för att det ska ske? Vet du? Tycker att det är lite kul att se de olika lagrena (speciellt efter att jag börjat läsa en kurs i konstruktionsmaterial ) oavsett om de syns efter syrabehandling eller inte, men vore ju trist om det försvinner.
Tack! Då ska jag inte undvika de knivarna, vilket jag varit på väg att göra.Om de ska försvinna måste du aktivt polera eller slipa ner det. Har inte sett att denna kontrast på ytan har minskat med användning på mina knivar iaf. Annars är ju det materialet som ser koolast ut hamrat kolstål. Då jag oftast går på känsla hade jag nog köpt en liknande denna nedan om jag inte haft knivar gratis.
Jag vet och det är ungefär så man resonerar när man köper en Steinhart istället för en Rolex och i det fallet är valet ganska självklart.
Precis, då är vi inne på nörderier och det är ju kul. Det blev dock mycket snack om vad som var bästa kniven och att Global var riktigt bra knivar. Köp Global om man vill, men mer än design och ergonomi kommer inte merparten känna av. Man får rannsaka sig själv och fundera på vad man vill ha. Tycker nog tex att Global är det absolut tråkigaste valet.Som tidigare sagts är det nästan prio 1 hur den ligger i handen då du ska kunna jobba med den på ett säkert sätt. Gillar man mekaniska klockor så har man i min erfarenhet ofta en uppskattning för hantverk vilket sträcker sig över de flesta områden, även knivar. Visst en billig kniv från IKEA gör säkert jobbet tillräckligt bra men inget man blir glad av att använda när man ställer sig i köket. Är man dock inte där så ofta så blir det ju dock lite bortkastade pengar.
Helt eniga! Ergonomin på Global är för mina händer dessutom hemsk.Precis, då är vi inne på nörderier och det är ju kul. Det blev dock mycket snack om vad som var bästa kniven och att Global var riktigt bra knivar. Köp Global om man vill, men mer än design och ergonomi kommer inte merparten känna av. Man får rannsaka sig själv och fundera på vad man vill ha. Tycker nog tex att Global är det absolut tråkigaste valet.
Jag var där 2015. Trevlig butik!Mina handtillverkade japanska kockknivar som jag köpte i somras på Kamata Hakensha, Kappabashi Street i Tokyo
Handtaget är tillverkat av Sakura och Ebony trä
Faktiskt en jättedålig jämförelse.
Är tanken att laga mat är typ allt som är riktigt vasst bättre än en slö prettokniv.
Jag var där 2015. Trevlig butik!
Fast om man inte kan se skillnad på en Steinhart eller Rolex och inte heller kan ställa tiden själv kan man väl lika bra köra på den billigaste?Låter som något ett Steinhartfan hade sagt.
Fast om man inte kan se skillnad på en Steinhart eller Rolex och inte heller kan ställa tiden själv kan man väl lika bra köra på den billigaste?
Vad rekar ni för slipningsmetod? Funderar på att köra på knivbrev men vore kul att lära sig själv med.
Borde lägga mer tid/pengar men kör på dubbelsidig våt slipsten. Testat att göra en ny egg på kaosknivar men behöver lägga mer tid för att hitta rätt vinkel för finliret.Vad rekar ni för slipningsmetod? Funderar på att köra på knivbrev men vore kul att lära sig själv med.
En sten? Behöver inte vara svindyr eller japansk för att fungera. Vill du "bara" ha en vass kniv finns ju diverse system som fixerar kniven och ger vassa resultat.Vad rekar ni för slipningsmetod? Funderar på att köra på knivbrev men vore kul att lära sig själv med.