• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Det kan absolut stämma
Nä, det kan det absolut inte.
1000051265.jpg
 
Det var första bilden som dök upp när jag googlade så grävde inte så djupt.
Det låter mycket, men du har nog rätt.

Jag hade precis samma uppfattning som du hade.
Egentligen så skulle man enkelt kunna se hur våldsam en totalvinkel på 10° är om man skalar upp ett 2mm blad i valfritt ritningsprogram och kör 5°/sida. Det blir allt för tunnt gods och kniven skulle bli slö fortare än fort.
Ett rakblads styrka är dess tunnhet eller geometri och inte ultralåg vinkel.

Det är inga problem att raka armhåren med 20° per sida.
 
Ser ju bättre ut när man ritar upp det i dator än i huvudet :angel:
knivvinkel.png

Ja, känslan blir ofta fel.
Rita upp en med typ 5° per sida, så ser man att det är riktigt vasst.
Kör du ännu tjockare blad så ser det ganska extremt ut.
Sedan har många knivar en tunnare profil ovan själva eggen.
Jag vägar NÄSTAN påstå att den är viktigare än själva eggen i sig.
Jag har tunnat ut mina Global Sai då dessa är allt för tjocka ovanför eggen. Där kanske jag kör med 5° eller liknande.
Körde 12° på själva eggen tidigare på Global Sai. De blev fort slöa. Nu kör jag 13°, men mestadels för att jag har sliputrustning hemma. Annars hade jag åtminstone gått på 15° per sida för att slippa fixa till eggen så ofta.
Mina miyabi kör jag på 10° per sida, men då är stålet mycket hårdare än i Globalknivarna.
 
Sedan har många knivar en tunnare profil ovan själva eggen.
Jag vägar NÄSTAN påstå att den är viktigare än själva eggen i sig.

Huvudet på spiken. Den yttersta eggen som såna här jiggar och horlar och annat slipar är förvisso viktig, men det är långt från hela sanningen med en vass kniv enligt min erfarenhet. Utmärkt för att få upp skärpan på denna yttersta egg igen efter en stunds användning, men man behöver efter ett tag en riktig omslipning som tunnar ut bakom skäreggen också för att ha en välfungerande kniv över längre tid. Allt är givetvis relativt och beror på hur hårt man misshandlar knivarna och hur ofta man slipar etc etc. :)

Och angående vinklar etc kan man ägna sig åt lite studier av konceptet "microbevel" där man lägger en tunn tunn egg med mycket trubbigare vinkel än man tror för att förlänga livet på skärpan.

Fast då är vi ju inne på koncetet "en ny hobby" som @Tio i två ville undvika. :)
 
Huvudet på spiken. Den yttersta eggen som såna här jiggar och horlar och annat slipar är förvisso viktig, men det är långt från hela sanningen med en vass kniv enligt min erfarenhet. Utmärkt för att få upp skärpan på denna yttersta egg igen efter en stunds användning, men man behöver efter ett tag en riktig omslipning som tunnar ut bakom skäreggen också för att ha en välfungerande kniv över längre tid. Allt är givetvis relativt och beror på hur hårt man misshandlar knivarna och hur ofta man slipar etc etc. :)

Och angående vinklar etc kan man ägna sig åt lite studier av konceptet "microbevel" där man lägger en tunn tunn egg med mycket trubbigare vinkel än man tror för att förlänga livet på skärpan.

Fast då är vi ju inne på koncetet "en ny hobby" som @Tio i två ville undvika. :)

Sedan tillkommer strigling på det hela.

Tormek T1 gör således jobbet ytterst bra. En T2:a funkar, men den är lite för industriaktig i sitt utseende.
 
Tillbaka
Topp