• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Dagens kaffe...
618B364E-6EC0-4AA9-941A-F1AC24224B50.jpeg
 
Hej

Jag dricker inte kaffe. Faktum är att jag avskyr kaffe.
Men min kära sambo älskar det, och det vore trevligt att bjuda gäster på något annat än Näskaffe (Stavning) (?)

Har kikat lite på modeller ifrån De Longhi och Jura.

Jag vill ha en lättförståelig maskin som lagar riktigt gott kaffe. Max 15.000:- ish.

Tips?
 
Hej

Jag dricker inte kaffe. Faktum är att jag avskyr kaffe.
Men min kära sambo älskar det, och det vore trevligt att bjuda gäster på något annat än Näskaffe (Stavning) (?)

Har kikat lite på modeller ifrån De Longhi och Jura.

Jag vill ha en lättförståelig maskin som lagar riktigt gott kaffe. Max 15.000:- ish.

Tips?
Att göra ett gott kaffe är resultatet av bra råvaror och gott hantverk. Därför blir en kompromiss som gott och enkelt sällan riktigt bra. Kaffe har ca 800 smaker och dofter mot 200 för ett bra vin så kaffe är känsligt. Ett enkelt bra sätt är att mala sina egna kaffebönor och tillsammans med friskt kallt syrerikt vatten brygga sitt eget bistrokaffe. Sen måste du lära dig att ställa in rätt malningsgrad och hitta rätt dosering, men det är enkelt att ta reda på. Kaffet ska dra ca 4 minuter innan silen pressas ner.

Bodum bistrokanna 250 kr
Kaffekvarn i bra kvalité: 2500 kr
Kaffebönor av högsta kvalite: 150 kr
Friskt kallt och syrerikt vatten: 0 kr
Summa: 2900 kr

Du får 12000 över om du hade en budget på 15000 kr. Köp vackra fina koppar eller en klocka. :)

Det godaste kaffet är ändå espresso, men jag har aldrig druckit en god espresso som inte samtidigt varit ett bra hantverk i en manuell espressomaskin.
76730_ec6a2b7e95b82fbe401e3635b1fd083b.jpg
23766_022bdf021a5b9e39124b6a09f976fa3f.jpg
ethiopia-fadile_produktbild_web_1.png
Nyhetsbrevbilder-august-600x300_3.jpg
21538932-origpic-1f5b01.jpg
kaffebonor.jpg
 
Senast ändrad:
Att göra ett gott kaffe är resultatet av bra råvaror och gott hantverk. Därför blir en kompromiss som gott och enkelt sällan riktigt bra. Kaffe har ca 800 smaker och dofter mot 200 för ett bra vin så kaffe är känsligt. Ett enkelt bra sätt är att mala sina egna kaffebönor och tillsammans med friskt kallt syrerikt vatten brygga sitt eget bistrokaffe. Sen måste du lära dig att ställa in rätt malningsgrad och hitta rätt dosering, men det är enkelt att ta reda på. Kaffet ska dra ca 4 minuter innan silen pressas ner.

Bodum bistrokanna 250 kr
Kaffekvarn och bra kvalite: 2500 kr
Kaffebönor av högsta kvalite: 150 kr
Friskt kallt och syrerikt vatten: 0 kr
Summa: 2900 kr

Du får 12000 över om du hade en budget på 15000 kr. Köp vackra fina koppar eller en klocka. :)

Det godaste kaffet är ändå espresso, men jag har aldrig druckit en god espresso som inte samtidigt varit ett bra hantverk i en manuell espressomaskin.
76730_ec6a2b7e95b82fbe401e3635b1fd083b.jpg
23766_022bdf021a5b9e39124b6a09f976fa3f.jpg
ethiopia-fadile_produktbild_web_1.png
Nyhetsbrevbilder-august-600x300_3.jpg
21538932-origpic-1f5b01.jpg
kaffebonor.jpg

Men vill köpa en maskin :)
 
Välj vad som helst för de pengarna, men se till att du kan välja vilka kaffebönor du vill. Say no no till kapslar. Annars är det kul att lära sig göra en egen espresso i en manuell maskin.

Eftersom jag inte dricker själv utan endast vill trycka på en knapp när man har gäster, men vill samtidigt erbjuda godaste möjliga kaffe/latte/espresso m.m som man kan få med en maskin.
 
Eftersom jag inte dricker själv utan endast vill trycka på en knapp när man har gäster, men vill samtidigt erbjuda godaste möjliga kaffe/latte/espresso m.m som man kan få med en maskin.
Tror inte det finns någon bra automstisk maskin till det ändamålet. De automatiska maskiner fallerar totalt när det kommer till att skumma mjölk. Kombomaskin för både espresso och kaffe är svårt att hitta, då de behöver olika typer av böner, med olika typer av malningsgrad. Rekommenderar ändå en manuell maskin och en bra kvarn till det för att göra latte. Kvarnen kan du använda till både kaffet och espresson. Kanske tråkigt om du inte själv vill lära dig dock. Här hemma har min sambo lärt sig använda sakerna och använder dem minst lika flitigt som mig om inte mer till och med. Kan dock vara en del jobb att göra latte till flera med fel typ av maskin dock. Så köp en vanlig kaffekokare, nästan vilken som och lägg pengarna på att handla in färskt kaffe med färskt vatten innan gästerna kommer istället. Med färskt kaffe så menar jag kaffe som är nyrostat. Rostningsdstum står på paketet. Du kan behöva en bra kvarn också så att du kan mala ditt fina nya kaffe som du handlar med.
 
Senast ändrad:
Eftersom jag inte dricker själv utan endast vill trycka på en knapp när man har gäster, men vill samtidigt erbjuda godaste möjliga kaffe/latte/espresso m.m som man kan få med en maskin.

Finns många maskiner som gör en dryck enligt ovan som de flesta skulle anse det inte är något fel på.
De flesta är nog vana att dricka sådan kaffe som är en kompromiss mellan brygg och det sydeuropeiska stuket.. Pressbyrån.. Maskinen på jobbet.. Eller hemma hos andra.

Dock så får man nog räkna med skeptiska blickar från någon som är en kaffeälskare och har lite koll.. Min erfarenhet är att just espresso från en sådan maskin är där det skiljer sig mest från en espressomaskin med schyssta bönor.. :)
Men som sagt, det är riktigt praktiskt med en sådan maskin.. Päronen har en inbyggd i köket och det är grymt när man bara kan trycka på en knapp och få sitt. Lite mer jobb annars..
 
Så mai behövs en bryggare, en kvarn och en mjölkstinnare separat? :D

Jag är ingen barista!

Jag provsmakade en ”Contardo” i Spanien.
Ingen aning vad det var för kaffemodell. Men det var iallafall drickbart :p
 
Så mai behövs en bryggare, en kvarn och en mjölkstinnare separat? :D

Jag är ingen barista!

Jag provsmakade en ”Contardo” i Spanien.
Ingen aning vad det var för kaffemodell. Men det var iallafall drickbart :p

Bryggkaffe brukar de flesta väl bara hälla mjölk i direkt, eller hade du tänkt skumma mjölken till bryggkaffet?

En riktig espressomaskin har mjölkskummar-arm(ånga) per standard(vad jag vet), t.ex Rancilio Silvia, eller Gaggia.

Rekommenderar https://www.kaffecompagniet.se/ om du är går i köptankarna. Sjukt snabb service och hjälpsamma. Har fått mycket hjälp där när jag började köra espresso/kvarn själv.
 
Bryggkaffe brukar de flesta väl bara hälla mjölk i direkt, eller hade du tänkt skumma mjölken till bryggkaffet?

En riktig espressomaskin har mjölkskummar-arm(ånga) per standard(vad jag vet), t.ex Rancilio Silvia, eller Gaggia.

Rekommenderar https://www.kaffecompagniet.se/ om du är går i köptankarna. Sjukt snabb service och hjälpsamma. Har fått mycket hjälp där när jag började köra espresso/kvarn själv.

Ja precis. Skumma / Värma mjölk. Tack för länken :)

'Cortado'! :)

Kaffe med mjölk mao.

Så hette det ja.
Googlade nu när jag kom hem och satte mig vid datorn.

Smakar inte som kaffe och mellanmjölk hemma dock.
 
Ny kaffemaskin på jobbet..:-( Längtar redan efter den Moccamaster som stod här tidigare.
8358F9E5-195A-4F8A-B54B-BD9BE6F3FD1A.jpeg

Smakar som vilket bensinmack kaffe som helst...
 
Någon som vill bidra med lite tips för att förhöja min dagliga kaffeupplevelse i hemmet? :)

Har en bryggare från Melitta(Aroma Excellent) som jag är nöjd med och ska leverera bra enligt tester.
Kör färdigmalet Arvid Nordquist eller Zoegas som förvaras i en plåtburk.

Vad har ni för tips om tillägg eller förändringar?
 
Någon som vill bidra med lite tips för att förhöja min dagliga kaffeupplevelse i hemmet? :)

Har en bryggare från Melitta(Aroma Excellent) som jag är nöjd med och ska leverera bra enligt tester.
Kör färdigmalet Arvid Nordquist eller Zoegas som förvaras i en plåtburk.

Vad har ni för tips om tillägg eller förändringar?
Jag kör mest nymalda bönor i Chemex just nu. Blir grymt bra! Trots att det är en rätt simpel bryggmetod så lockar Chemex fram smakerna nåt grymt!
Men ska du börja lite mer försiktigt, så är nog det första steget och den mest påtagliga skillnaden om du köper en kvarn och maler bönorna själv. Även kvalitén på bönorna kan höjas en bit.
 
Jag kör mest nymalda bönor i Chemex just nu. Blir grymt bra! Trots att det är en rätt simpel bryggmetod så lockar Chemex fram smakerna nåt grymt!
Men ska du börja lite mer försiktigt, så är nog det första steget och den mest påtagliga skillnaden om du köper en kvarn och maler bönorna själv. Även kvalitén på bönorna kan höjas en bit.
Mm har provat Chemex en del och det blir grymt, det håller jag med. Känner dock att jag vill hålla fast vid vanlig bryggare i dagsläget så är nog mer inne på att göra som du skriver senare. Hur ofta maler du? Är det för varje tillfälle eller maler du upp en påse som du sedan förvarar som malet?
 
Mm har provat Chemex en del och det blir grymt, det håller jag med. Känner dock att jag vill hålla fast vid vanlig bryggare i dagsläget så är nog mer inne på att göra som du skriver senare. Hur ofta maler du? Är det för varje tillfälle eller maler du upp en påse som du sedan förvarar som malet?
Alltid färskmalet! Malet kaffe håller nån dag innan det börjar bli trist.
 
Johan och Nyström är bra bönor att börja med om man vill gå ner sig i kaffeträsket, @Sveparn. Som @Isodor säger så ska man kolla rostdatum, och J&N skriver ut "godast till och med"-datum också, som kan vara bra att förhålla sig till. Rostade bönor brukar hålla sig rätt okej i 3-4 månader iallafall.
Baristashopen är ett bra (och lite farligt, för plånboken) ställe att shoppa från. Orimligt snabba leveranser dessutom! Beställde häromdagen, fick leveransbekräftelse mindre än 40 minuter efter lagd beställning och paketet kunde hämtas ut dagen efter. Baristashopen har dessutom skrivit ut det tidigaste datumet alla deras bönor är rostade, så man vet vad man får.
https://www.baristashopen.se/
 
Ni med moccamaster hur doserar ni? Vanligt kaffemått eller det som följer med?
Hur många gram kaffe beror förstås på vilket kaffe du kör med och hur många koppar du brygger.

Johan och Nyström erbjuder denna guide:
Hur_doserar_jag_bryggkaffet.jpg


Jag kör med en https://www.baratza.com/grinder/forte-bg/ med inbyggd våg.
prod_forte-bg-feat.jpg


Just nu Lundarost i kvarnen och 8 gram per dl vid 4 koppar.

Men du får prova dig fram! Har du ingen våg i kvarnen, kan du väga upp bönorna innan du häller dem i kvarnen.
 
Hur många gram kaffe beror förstås på vilket kaffe du kör med och hur många koppar du brygger.

Johan och Nyström erbjuder denna guide:
Hur_doserar_jag_bryggkaffet.jpg


Jag kör med en https://www.baratza.com/grinder/forte-bg/ med inbyggd våg.
prod_forte-bg-feat.jpg


Just nu Lundarost i kvarnen och 8 gram per dl vid 4 koppar.

Men du får prova dig fram! Har du ingen våg i kvarnen, kan du väga upp bönorna innan du häller dem i kvarnen.
Tackar! Den där kvarnen såg ju grymt smidig ut
 
Tillbaka
Topp