• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Jag behöver inte en Mahlkönig, de är beasts och verkligen inte för hemmabruk oavsett om det är "inne" att ha deras kvarnar nu, dock har de släppt nyligen en Mahlkönig Home, men då jag tror at Eurekan Specialita i Vit passar med min Linea Mini i både form och färg så är det en match made i heaven, 18g på 7-8sekunder fungerar utmärkt i hemmamiljö :)
Är supernöjd med min Mahlkönig men jag hade aldrig köpt den för nypris. Menade mest om du behövde rationalisera köp av XL istället för en vanlig Specialita. Tror jag hade varit minst lika nöjd med en XL som med min kvarn. Till att börja med är den steglöst justerbar till skillnad från min gamla K-30 med fasta steg. Redan där är det ju bättre. Vidare så har XL extremt lite plats för malet kaffe runt skivorna och därmed ovanligt låg "retention". Den tar mindre plats på bänken, är snyggare, har billigare reservdelar... Om det trots allt skulle bli sämre i koppen går det väl att beställa bättre malskivor av den där koranen vars namn jag glömmer och fortfarande komna undan med mindre än halva priset mot Mahlkönigs närmaste motsvarighet. 7-8 sekunder, är det för XL?
 
Är supernöjd med min Mahlkönig men jag hade aldrig köpt den för nypris. Menade mest om du behövde rationalisera köp av XL istället för en vanlig Specialita. Tror jag hade varit minst lika nöjd med en XL som med min kvarn. Till att börja med är den steglöst justerbar till skillnad från min gamla K-30 med fasta steg. Redan där är det ju bättre. Vidare så har XL extremt lite plats för malet kaffe runt skivorna och därmed ovanligt låg "retention". Den tar mindre plats på bänken, är snyggare, har billigare reservdelar... Om det trots allt skulle bli sämre i koppen går det väl att beställa bättre malskivor av den där koranen vars namn jag glömmer och fortfarande komna undan med mindre än halva priset mot Mahlkönigs närmaste motsvarighet. 7-8 sekunder, är det för XL?
Nej jag hade inte köpt Mahlkönig för nypris , men med all rätt då de är bäst på marknaden men för kanske större volum av kaffe.
Specialita har 7-8sek per 18g vilket är absolut ett gott resultat, och väldigt lite "svinn" av bönorna absolut, tyst är den också, XL och Specialita har ju samma byggkvalite vad jag förstått men 55 och 65mm malskivor.
Min Mazzer Mini har coated burrs från just koreanen du nämner, de klarar upp till 1 Ton kaffe innan de behöver bytas, så ja det är verkligen något att bita i.
 
Nej jag hade inte köpt Mahlkönig för nypris , men med all rätt då de är bäst på marknaden men för kanske större volum av kaffe.
Specialita har 7-8sek per 18g vilket är absolut ett gott resultat, och väldigt lite "svinn" av bönorna absolut, tyst är den också, XL och Specialita har ju samma byggkvalite vad jag förstått men 55 och 65mm malskivor.
Min Mazzer Mini har coated burrs från just koreanen du nämner, de klarar upp till 1 Ton kaffe innan de behöver bytas, så ja det är verkligen något att bita i.
Hastigheten hade jag kunnat leva med utan problem. Gissar att jag hade stört mig på det ett par gånger men vant mig fort. Är säker på att både vanliga Specialita och XL är bra. Men du har ju redan en trevlig kvarn. Funderade på om det liksom finns risk att det blir ett antiklimax om du väljer den billigare och den inte blir ett tydligt kliv upp från din Mazzer även bortsett från det estetiska. Kollade på de motsvarande kromade åt min vän som köpte min Giotto. De kostade ca 5 respektive 7,5 k vill jag minnas. Mer än marginellt helt klart men snarare runt 50 % dyrare för XL.

Oavsett vilken du väljer tror jag iallafall att det blir en skitsnygg kombo. La Marzocco brukade sälja en större släkting till Mignon under eget märke förut. Det hade varit kul om de gjort det med Mignon också. :)
 
Hastigheten hade jag kunnat leva med utan problem. Gissar att jag hade stört mig på det ett par gånger men vant mig fort. Är säker på att både vanliga Specialita och XL är bra. Men du har ju redan en trevlig kvarn. Funderade på om det liksom finns risk att det blir ett antiklimax om du väljer den billigare och den inte blir ett tydligt kliv upp från din Mazzer även bortsett från det estetiska. Kollade på de motsvarande kromade åt min vän som köpte min Giotto. De kostade ca 5 respektive 7,5 k vill jag minnas. Mer än marginellt helt klart men snarare runt 50 % dyrare för XL.

Oavsett vilken du väljer tror jag iallafall att det blir en skitsnygg kombo. La Marzocco brukade sälja en större släkting till Mignon under eget märke förut. Det hade varit kul om de gjort det med Mignon också. :)
Om jag ska vara helt ärlig är jag trött på ljudet från min kvar, sen vet jag att den slösar lite kaffe pga Eurekan har brutal retention, sen somsagt är de visuella riktigt passande, digital display och har fått bra betyg av de flesta kaffenördar där ute, blir någon månad till med Mazzern men sedan så säljer jag den vidare skulle jag tro :D
 
Om jag ska vara helt ärlig är jag trött på ljudet från min kvar, sen vet jag att den slösar lite kaffe pga Eurekan har brutal retention, sen somsagt är de visuella riktigt passande, digital display och har fått bra betyg av de flesta kaffenördar där ute, blir någon månad till med Mazzern men sedan så säljer jag den vidare skulle jag tro :D
Okej, jag ger mig. Du har rätt. Den mindre Specialitan kommer säkert också vara ett lyft. Men jag tror ändå du kommer grunna på om du borde valt XL. :)
 
99E5EB7C-AD5E-4D17-8B22-D16EC817FF00.jpeg

Trevlig helg ✌️
 
Hoppas helgen var trevlig!
Och eftersom detta är en kaffenördtråd.. så ser onekligen rostningen på det där paketet hemskt ut om datumet på rostningen är 20201202 :O :(
Bättre smak i koppen lär du få på 2v-1månad nyrostade (svårt från panama kanske) :D
Så länge du dricker upp den hyfsat snabbt är det ingen ”fara”……..
Bra förvaring och bra förpackning.

Mvh
 

Du hittar inget bättre än denna i prisklassen.
Jag maler kaffe för Bodum presso och Bialetti mokabryggare. Har ofta några procent robusta i presson och inte allt för sällan upp mot 80% till mokabryggaren. Idag har jag en enkel ganska liten Krupp (OBH Nordica Coffe grinder precision) som fungerat felfritt i flera herrans år men jag tycker den har ojämn malning. Blir ofta en del "damm" också med som inte är bra.
Är fortfarande Baratzan att rekommendera som mest prisvärda alternativ? Vad är nästa steg? Tänkte 2,5 k som budget.
 
Senast ändrad:
Jag maler kaffe för Bodum presso och Bialetti mokabryggare. Har ofta några procent robusta i presson och inte allt för sällan upp mot 80% till mokabryggaren. Idag har jag en enkel ganska liten Krupp (OBH Nordica Coffe grinder precision) som fungerat felfritt i flera herrans år men jag tycker den har ojämn malning. Blir ofta en del "damm" också med som inte är bra.
Är fortfarande Baratzan att rekommendera som mest prisvärda alternativ? Vad är nästa steg? Tänkte 2,5 k som budget.
Hej

Baratza virtuoso plus är nästa steg imho... Sedan vet jag inte, men då är du uppe på 5-8.000:-.
 
Hej

Baratza virtuoso plus är nästa steg imho... Sedan vet jag inte, men då är du uppe på 5-8.000:-.
Tack för tipsen!

För de som undrar vad det är för skillnad mellan dessa två bättre mellanklassmaskiner Baratza Encore och Baratza Virtuoso plus så tipsar jag om denna test nedan. Förutom priset (ca: 1700 - 2700)) ser jag skillnaden i hastigheten i malningen tack vare andra kvarnhjul som en av de större skillnaderna. Och möjligheten till timerkörning om man som jag hellre vill prova ut en malnings tid och inte behöva väga kaffet mellan kvarn och bryggare för vardagligt bruk. Storleken på dessa två kaffekvarnar är ganska lika. E.v skillnader i slutresultat från verkliga livet får gärna någon komplettera med.

 
Jag har lite specialbönor som jag köper på arrenius i Uppsala. Men de uppskattas inte alltid av medelsvensson. Plus att ~130 spänn för 250gr är som att kasta pärlor till svinen..

Söker billigare böna som man kan fylla mocamastern med när man utfodrar patrasket (läs. släkt och vänner).

Några tips?
 
Jag har lite specialbönor som jag köper på arrenius i Uppsala. Men de uppskattas inte alltid av medelsvensson. Plus att ~130 spänn för 250gr är som att kasta pärlor till svinen..

Söker billigare böna som man kan fylla mocamastern med när man utfodrar patrasket (läs. släkt och vänner).

Några tips?
Tyckte faktiskt Zoegas sommarkaffe var riktigt bra. Låter perfekt för ändamålet.

zoegas-summer-edition-hela-bonor-450g-0.jpg
 
Blivit förtjust i Mokambo Argento med 70% Robusta. Espressobönor med bra tryck och med associationer till choklad. Brukar oftast ta några koppar innan jag riktigt bestämt vad jag tycker när jag testar robustablandningar. Kanske för att var och har sin rätt speciella karaktär.

 
Blivit förtjust i Mokambo Argento med 70% Robusta. Espressobönor med bra tryck och med associationer till choklad. Brukar oftast ta några koppar innan jag riktigt bestämt vad jag tycker när jag testar robustablandningar. Kanske för att var och har sin rätt speciella karaktär.

Ja så är det verkligen ibland tar det en hel påse innan man bestämt sig
 
Jag har köpt en begagnad Ascaso Dream ('07) som jag har rengjort och bytt packningar på. Till detta fick jag en i-mini i-2 som jag har rengjort ordentligt.

MEN, jag får inte ordning på min espresso, det smakar skit rent ut sagt. Den rinner alldeles för snabbt och pucken blir dessutom väldigt ful.

Jag har spenderat mycket tid och bönor på grindern men jag börjar fundera om det är något fel på utrustningen.

Om jag har grövre malning så blir pucken rörig och rinner för snabbt.

Om jag har finare malning så blir det stora kanaler i pucken och rinner ännu snabbare.

Om jag har ännu finare malning så rinner det knappt öht.

Har kört 25-27 sek med 16g bönor och siktat på 32g kaffe.

Någon med bättre koll som har förslag på vad jag kan testa härnäst?

 
Jag har köpt en begagnad Ascaso Dream ('07) som jag har rengjort och bytt packningar på. Till detta fick jag en i-mini i-2 som jag har rengjort ordentligt.

MEN, jag får inte ordning på min espresso, det smakar skit rent ut sagt. Den rinner alldeles för snabbt och pucken blir dessutom väldigt ful.

Jag har spenderat mycket tid och bönor på grindern men jag börjar fundera om det är något fel på utrustningen.

Om jag har grövre malning så blir pucken rörig och rinner för snabbt.

Om jag har finare malning så blir det stora kanaler i pucken och rinner ännu snabbare.

Om jag har ännu finare malning så rinner det knappt öht.

Har kört 25-27 sek med 16g bönor och siktat på 32g kaffe.

Någon med bättre koll som har förslag på vad jag kan testa härnäst?

För det första så troor jag att du inte kan få fina puckar då den där maskinen inte har en 3-vägsventil (verkar dock finnas på de senare modellerna). Du får nog helt enkelt vänta några minuter om du inte vill ha puckar som skvätter.

För det andra kanske du måste ha ett trycksatt portafilter? Om du plockar av portafiltret sitter någon ventil där under då? På min gamla gaggia classic var man tvungen att ha trycksatt portafilter.
 
För det första så troor jag att du inte kan få fina puckar då den där maskinen inte har en 3-vägsventil (verkar dock finnas på de senare modellerna). Du får nog helt enkelt vänta några minuter om du inte vill ha puckar som skvätter.

För det andra kanske du måste ha ett trycksatt portafilter? Om du plockar av portafiltret sitter någon ventil där under då? På min gamla gaggia classic var man tvungen att ha trycksatt portafilter.
Okej, behöver läsa på om 3-vägsventil. Innebär saknaden av detta att pucken blir blötare? Brukar ligga ett lager vatten ovanför pucken.

Och nej, jag har inte trycksatt portafilter, har vanlig. Tror du att det gör skillnad? Kikat på oändligt med youtube videos om espresso och har inte sett en enda som använder trycksatta filter. Men de har iofs bättre maskiner.

Tack för svar!
 
Tillbaka
Topp