• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Halvgamla bönor från karlsbergs, en dubbel pressad ur en Pavoni från tidigt 70-tal och en egensnurrad kopp
IMG_5035.jpeg
 
Ja då har jag provat och lärt mig i några månader och inser att bästa utvecklingspotentialen i min setup finns i en ny kvarn.

Historik:

* Bytt ut min enkla Krupps-kvarn till en Baratza Encore+ med resultatet mer konstant malningsfraktion och mycket bättre kaffe och lite bättre espresso (kör fortfarande vid denna tidpunkt trycksatt filterkorg).

* Införskaffat öppet portafilter med icke trycksatt filterkorg för ca 18g kaffe. Stor skillnad på espresso och Baratza funkar till mörkrost men redan vid mediumrost börja den inte räcka till. Inte nog fin malning helt enkelt.

* Ny uppgradering stundar. Var får jag bäst bang for the buck? Vet redan om kvarnens begränsningar men hur står sig min enkla Delonghi EC685? Eftersom den har 51mm filter så hittar jag inga färdiga verktyg för att mäta trycket så jag gör ett eget som är good enough med det jag fick tag i hemma och på stan. Mät mot stängt filter visar manometern 11bar vilket är högre än önskade 9bar men märkte att när jag skruvade lite på manometern för att åstadkomma ett läckage sjönk det något så det blir kanske hyffsat ändå. Nästa investering blir en kvarn.
1683962714797.png
1683962737606.png


* Totalt koffeinstinn skriver jag detta inlägg då jag trimmat in min nya Eureka Mignon Oro Single dose kvarn. Brygger just nu ca 35ml på 30 sekunder med 17,7g kaffe och känner mig hyffsat nöjd. Färgen på creman skvallrar om något hög extraction (stavning?) då den är aningens mörk. Fintuning stundar :)

20230513_080758.jpg
 
min senaste order , kommentera gärna , någon som testat dessa ?
IMG_3985.png
Gringos har jag testat. Väldigt gott! Var på kaffeprovning hos dom för ca 1,5 månad sen, det var en njutning. Väldigt kunnig kvinna och delägare som höll i det.. Provade ca. 10 st olika sorter av div. bönor/rostningar o.sv. från Afrika Sydamerika m.m. Professionellt nörderi på hög nivå :)
 
Gringos har jag testat. Väldigt gott! Var på kaffeprovning hos dom för ca 1,5 månad sen, det var en njutning. Väldigt kunnig kvinna och delägare som höll i det.. Provade ca. 10 st olika sorter av div. bönor/rostningar o.sv. från Afrika Sydamerika m.m. Professionellt nörderi på hög nivå :)
Gringo upptäckte jag på Nk i GBG fantastisk!
Säljaren där otrolig… så testade den där röda påsen underbar!
 
Nej, gick tyvärr inte att få till.
Men diskbänken är bakom ryggen, så det är nära och fungerar riktigt bra ändå.
Men en egen blandare till kaffestationen vore grymt såklart! 👍🏻
Ah, nice. Ser fint ut!
Har förhoppningsvis ett hörn med egen blandare att nyttja, planen är att då upp lite hyllor där också.
 
Berätta för mig. Jag har nu läst igenom hälften av tråden och blir bara mer rådvill. Dricker inte kaffe hemma dagligen och kommer nog inte börja göra det heller de dagar jag jobbar på grund av att det inte passar mina rutiner. Men jag tilltalas av hantverket att kunna göra en egen espresso ibland och med tiden få experimentera, utforska och förfina.

Gaggia Classic verkar vara gängse uppfattning som ett bra insteg, särskilt om man inte gör så mycket mer än espresso. Eller finns något annat man bör titta på som eventuellt har någon livsviktig funktion denna saknar?

Eureka Specialista verkar vara vara favoriten här. Vad gör att man väljer den framför exempelvis Rancilio Rocky? Är det tack vare mer precis dosering?

Förklara gärna för en nybörjare :)

Budget kanske 10k men är villig att lägga mer om det är vettigt.
 
Berätta för mig. Jag har nu läst igenom hälften av tråden och blir bara mer rådvill. Dricker inte kaffe hemma dagligen och kommer nog inte börja göra det heller de dagar jag jobbar på grund av att det inte passar mina rutiner. Men jag tilltalas av hantverket att kunna göra en egen espresso ibland och med tiden få experimentera, utforska och förfina.

Gaggia Classic verkar vara gängse uppfattning som ett bra insteg, särskilt om man inte gör så mycket mer än espresso. Eller finns något annat man bör titta på som eventuellt har någon livsviktig funktion denna saknar?

Eureka Specialista verkar vara vara favoriten här. Vad gör att man väljer den framför exempelvis Rancilio Rocky? Är det tack vare mer precis dosering?

Förklara gärna för en nybörjare :)

Budget kanske 10k men är villig att lägga mer om det är vettigt.
Om du bara har ett litet behov och verkligen vill lära dig hantverket så är en manuell uppsättning perfekt. Ryms inom budget och du kan t.o.m. halvera den om du köper begagnat. Jag är precis där du är och kör La Pavoni Europiccola och en Kinu 47 kvarn. På köpet får du en prydnad i köket som inte tar så mycket plats😀
IMG_0233.jpeg
 
Eureka Specialista verkar vara vara favoriten här. Vad gör att man väljer den framför exempelvis Rancilio Rocky? Är det tack vare mer precis dosering?
Specialita håller betydligt högre kvalitet än Rocky. Den senare är förvisso byggd som en tank men precis som många andra Ranciliokvarnar har kvalitén varierat oacceptabelt mycket. Framförallt har gängorna för hållaren till den övre malskivan haft absurda toleranser med stora glapp som följd på en del exemplar. De kan fungara riktigt dåligt. Små glapp kan man hantera med hjälp av gängtejp men på exemplar med större glapp går det bara att delvis avhjälpa problemet och de kommer alltid vara en pina att använda. De flesta Rocky är dock okej på den punkten och är väl precis tillräckligt bra för att man ska kunna åstadkomma en välsmakande kopp utan att behöva krångla så mycket att man ruttnar och prylarna blir stående. Så jag tänker inte avråda från den kategoriskt. Men rekommenderar starkt att välja en Specialita eller bättre. Vågar lova att det blir en roligare upplevelse att både brygga och dricka kaffet då.
 
Om du bara har ett litet behov och verkligen vill lära dig hantverket så är en manuell uppsättning perfekt. Ryms inom budget och du kan t.o.m. halvera den om du köper begagnat. Jag är precis där du är och kör La Pavoni Europiccola och en Kinu 47 kvarn. På köpet får du en prydnad i köket som inte tar så mycket plats😀
IMG_0233.jpeg

Inte en helt tokig idé, jag kan absolut se mig gå in för en sådan i stället. Rädslan är väl att det upplevs för komplicerat och därmed ett hinder för att lära sig, men framstår inte så farligt när man tittar runt lite.

Är avsaknad av manometer en begränsning? Ser att den finns i en större version också utrustad med det.
 
Specialita håller betydligt högre kvalitet än Rocky. Den senare är förvisso byggd som en tank men precis som många andra Ranciliokvarnar har kvalitén varierat oacceptabelt mycket. Framförallt har gängorna för hållaren till den övre malskivan haft absurda toleranser med stora glapp som följd på en del exemplar. De kan fungara riktigt dåligt. Små glapp kan man hantera med hjälp av gängtejp men på exemplar med större glapp går det bara att delvis avhjälpa problemet och de kommer alltid vara en pina att använda. De flesta Rocky är dock okej på den punkten och är väl precis tillräckligt bra för att man ska kunna åstadkomma en välsmakande kopp utan att behöva krångla så mycket att man ruttnar och prylarna blir stående. Så jag tänker inte avråda från den kategoriskt. Men rekommenderar starkt att välja en Specialita eller bättre. Vågar lova att det blir en roligare upplevelse att både brygga och dricka kaffet då.

Tack! Värdefull input.
 
Berätta för mig. Jag har nu läst igenom hälften av tråden och blir bara mer rådvill. Dricker inte kaffe hemma dagligen och kommer nog inte börja göra det heller de dagar jag jobbar på grund av att det inte passar mina rutiner. Men jag tilltalas av hantverket att kunna göra en egen espresso ibland och med tiden få experimentera, utforska och förfina.

Gaggia Classic verkar vara gängse uppfattning som ett bra insteg, särskilt om man inte gör så mycket mer än espresso. Eller finns något annat man bör titta på som eventuellt har någon livsviktig funktion denna saknar?

Eureka Specialista verkar vara vara favoriten här. Vad gör att man väljer den framför exempelvis Rancilio Rocky? Är det tack vare mer precis dosering?

Förklara gärna för en nybörjare :)

Budget kanske 10k men är villig att lägga mer om det är vettigt.
Jag var i en liknande situation när jag satte igång. Sedan kom pandemin och då blev det hemjobb med antal espresso om dagen. Jag hade rekommenderat en Rancilio Silvia istället för en Gaggia då det är "mer maskin" för ungefär samma pris på begagnadmarknaden.

Jag själv kör dubbla uppsättningar: En Rancilio Silvia med en Eureka Specialitá för dagliga morgonkaffet. Fördelen med Specialitan är att den är tyst, relativt snabb, ett bra gränssnitt samt att den har lite retention (gammalt kaffe i utloppet) i jämförelse med t.ex Rocky. Så där håller jag med ovan. I min mening är den långt mkt bättre än en Rocky.

För finliret i helgerna när man har lite mer tid så har jag en Europiccola med en Kingrinder K4 handkvarn och där kan jag köra single-dose och byta kaffe utan att behöva tömma kvarnen och ställa in. Europiccolan är UNDERBAR! Men den är som en gammal italiensk sportbil, ibland försöker den ta livet av dig. Men man kan uppgradera den med massa schyssta tillbehör och då blir den lika pålitlig och beräknelig som vilken annan maskin som helst. Och det finns ingen snyggare maskin i min mening. Titta in hos https://coffee-sensor.com/ för tillbehör och uppgraderingar. Dom säljer även maskiner som dom själva uppgraderat så du får en fullutrustad maskin direkt om du inte vill pilla själv.

Sedan är färskt kaffe en självklarhet och om du vill gå ner riktigt djupt i träsket så kan man göra sitt eget bryggvatten :)
 
Berätta för mig. Jag har nu läst igenom hälften av tråden och blir bara mer rådvill. Dricker inte kaffe hemma dagligen och kommer nog inte börja göra det heller de dagar jag jobbar på grund av att det inte passar mina rutiner. Men jag tilltalas av hantverket att kunna göra en egen espresso ibland och med tiden få experimentera, utforska och förfina.

Gaggia Classic verkar vara gängse uppfattning som ett bra insteg, särskilt om man inte gör så mycket mer än espresso. Eller finns något annat man bör titta på som eventuellt har någon livsviktig funktion denna saknar?

Eureka Specialista verkar vara vara favoriten här. Vad gör att man väljer den framför exempelvis Rancilio Rocky? Är det tack vare mer precis dosering?

Förklara gärna för en nybörjare :)

Budget kanske 10k men är villig att lägga mer om det är vettigt.
Jag kör med en Cafelat Robot som är helt manuell, vatten får kokas vid sidan av. Till det som Ville, en manuell kvarn, 1Zpresso J-Max i mitt fall. Resultatet blir väldigt bra men det är en del pyssel.
Renoverade en Gaggia åt en kompis och föredrar Roboten över den iaf :)
 
Inte en helt tokig idé, jag kan absolut se mig gå in för en sådan i stället. Rädslan är väl att det upplevs för komplicerat och därmed ett hinder för att lära sig, men framstår inte så farligt när man tittar runt lite.

Är avsaknad av manometer en begränsning? Ser att den finns i en större version också utrustad med det.
Tryckmätare sitter i känslan i spaken. Lätt att överkomplicera saker men det är ju faktiskt bara 3 saker att hålla reda på. Malningsgrad, extraheringstid och kraften i spaken. Efter några försök så sitter det där och då behövs ingen manometer. Det går även att uppgradera den lilla om man nu absolut känner att det behövs en manometer.
 
Jag var i en liknande situation när jag satte igång. Sedan kom pandemin och då blev det hemjobb med antal espresso om dagen. Jag hade rekommenderat en Rancilio Silvia istället för en Gaggia då det är "mer maskin" för ungefär samma pris på begagnadmarknaden.

Jag själv kör dubbla uppsättningar: En Rancilio Silvia med en Eureka Specialitá för dagliga morgonkaffet. Fördelen med Specialitan är att den är tyst, relativt snabb, ett bra gränssnitt samt att den har lite retention (gammalt kaffe i utloppet) i jämförelse med t.ex Rocky. Så där håller jag med ovan. I min mening är den långt mkt bättre än en Rocky.

För finliret i helgerna när man har lite mer tid så har jag en Europiccola med en Kingrinder K4 handkvarn och där kan jag köra single-dose och byta kaffe utan att behöva tömma kvarnen och ställa in. Europiccolan är UNDERBAR! Men den är som en gammal italiensk sportbil, ibland försöker den ta livet av dig. Men man kan uppgradera den med massa schyssta tillbehör och då blir den lika pålitlig och beräknelig som vilken annan maskin som helst. Och det finns ingen snyggare maskin i min mening. Titta in hos https://coffee-sensor.com/ för tillbehör och uppgraderingar. Dom säljer även maskiner som dom själva uppgraderat så du får en fullutrustad maskin direkt om du inte vill pilla själv.

Sedan är färskt kaffe en självklarhet och om du vill gå ner riktigt djupt i träsket så kan man göra sitt eget bryggvatten :)

Tack för en utförlig redogörelse. Eureka verkar vara grejen om man inte ska mala manuellt. Spännande sida du länkar till, verkar helt klart som att man kan modifiera friskt efter tycke. Bra grej :)
 
Tryckmätare sitter i känslan i spaken. Lätt att överkomplicera saker men det är ju faktiskt bara 3 saker att hålla reda på. Malningsgrad, extraheringstid och kraften i spaken. Efter några försök så sitter det där och då behövs ingen manometer. Det går även att uppgradera den lilla om man nu absolut känner att det behövs en manometer.
Sant och såg nu att mätaren på Professional inte alls var för hävarmen. Är det någon uppenbar nackdel du finner annars med Europiccolon? Är det för komplicerat om man någon gång vill göra något med skummad mjölk?
 
Sant och såg nu att mätaren på Professional inte alls var för hävarmen. Är det någon uppenbar nackdel du finner annars med Europiccolon? Är det för komplicerat om man någon gång vill göra något med skummad mjölk?
Jag brukar inte skumma mjölk men jag ser ingen orsak att den inte skulle göra det bra. ”Alla” säger att man bör byta ångmunstycke till en med ett hål. Nackdelar finns så klart. Tar några minuter att värma (inte en maskin man låter stå på), kapaciteten är låg och räcker max till 2 shots om man först kör ett par lösskott för att värma grupp och kopp. Tar man i ordentligt måste man hålla emot på locket annars tippar maskinen.
 
Om du bara har ett litet behov och verkligen vill lära dig hantverket så är en manuell uppsättning perfekt. Ryms inom budget och du kan t.o.m. halvera den om du köper begagnat. Jag är precis där du är och kör La Pavoni Europiccola och en Kinu 47 kvarn. På köpet får du en prydnad i köket som inte tar så mycket plats😀
IMG_0233.jpeg
För finliret i helgerna när man har lite mer tid så har jag en Europiccola med en Kingrinder K4 handkvarn och där kan jag köra single-dose och byta kaffe utan att behöva tömma kvarnen och ställa in. Europiccolan är UNDERBAR! Men den är som en gammal italiensk sportbil, ibland försöker den ta livet av dig. Men man kan uppgradera den med massa schyssta tillbehör och då blir den lika pålitlig och beräknelig som vilken annan maskin som helst. Och det finns ingen snyggare maskin i min mening. Titta in hos https://coffee-sensor.com/ för tillbehör och uppgraderingar. Dom säljer även maskiner som dom själva uppgraderat så du får en fullutrustad maskin direkt om du inte vill pilla själv.
Också sugen på en Europiccola. Hur är det att mala med dom där handkvarnarna? När jag började brygga med Chemex så hade jag en Hario handkvarn som gav lätt träningsverk av även vid bryggmalning. Kör numera en elektrisk Wilfa, men den duger ju inte till espresso.
 
Tillbaka
Topp