• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Också sugen på en Europiccola. Hur är det att mala med dom där handkvarnarna? När jag började brygga med Chemex så hade jag en Hario handkvarn som gav lätt träningsverk av även vid bryggmalning. Kör numera en elektrisk Wilfa, men den duger ju inte till espresso.
Att handmala för ett par tre espressos funkar fint tycker jag. Ju ljusare rost desto jobbigare, så gillar du traditionell italiensk skulle jag säga att det är helt okej.
För filter är det absolut inga konstigheter.
 
Också sugen på en Europiccola. Hur är det att mala med dom där handkvarnarna? När jag började brygga med Chemex så hade jag en Hario handkvarn som gav lätt träningsverk av även vid bryggmalning. Kör numera en elektrisk Wilfa, men den duger ju inte till espresso.
Jag har som sagt dubbla uppsättningar så kör den elektriska kvarnen när det ska göras flera koppar och man ska skumma mjölk.

Ansträngningen varierar mkt beroende på hur pass mörk rostningen är. Men absolut inget jobbigt utan lite mer jobb innan man är i mål helt enkelt. Tycker personligen det är en del av upplevelsen när jag kör min europiccola....det är helt manuellt och får ta lite mer tid.
 
Hej

Jag har för närvarande en aeropress, moccamaster, mokabryggare och en franskpress. Använder dem lite om vartannat (förutom mokabryggaren).

Tror ni det finns behov av en hariov60/chemex? Vad skulle vinsten vara och vilken av dem ska man välja?

Tacksam för svar
 
Ikväll blev det riktigt lyxkaffe från Budhas kafferosteri
410BCF71-E25F-4C09-8E29-7D6C3754E80A.jpeg
 
Hej

Jag har för närvarande en aeropress, moccamaster, mokabryggare och en franskpress. Använder dem lite om vartannat (förutom mokabryggaren).

Tror ni det finns behov av en hariov60/chemex? Vad skulle vinsten vara och vilken av dem ska man välja?

Tacksam för svar
Klart det gör! Jag tycker att man kan brygga med lite mer finess i V60. Men det beror lite på vad du gillar för typ av bönor osv.
Edit: Jag föredrar specialkaffe i V60 medans jag oftast kör vanliga morgonkaffet från Arvid i Moccamastern.
 
Senast ändrad:
Hej

Jag har för närvarande en aeropress, moccamaster, mokabryggare och en franskpress. Använder dem lite om vartannat (förutom mokabryggaren).

Tror ni det finns behov av en hariov60/chemex? Vad skulle vinsten vara och vilken av dem ska man välja?

Tacksam för svar
Vinsten är att du kommer gå in djupt i ett farligt beroende med bryggmetoder. Sen kommer du in på kvarnar och massa annat kul. Men seriöst så är både v60 och chemex otroligt trevliga. Jag har några olika pour overs och jag använder v60 oftast. Samtidigt kan man enkelt få väldigt gott kaffe i en chemex
 
Vinsten är att du kommer gå in djupt i ett farligt beroende med bryggmetoder. Sen kommer du in på kvarnar och massa annat kul. Men seriöst så är både v60 och chemex otroligt trevliga. Jag har några olika pour overs och jag använder v60 oftast. Samtidigt kan man enkelt få väldigt gott kaffe i en chemex
V60 och Chemex är ju mer eller mindre samma bryggmetod. Jag har båda, men föredrar V60 för att jag gillar det estetiska i en filterhållare i porslin med separat kanna. Funkar ju också att brygga rakt i koppen om man inte är så törstig.
 
Liten amatörfråga... Vad jag läser och funderar så har jag svårt att se vari skillnaden skulle vara mellan en vanlig bryggare och en V60 eller Chemex? Principen verkar ju vara densamma: ett filter i en tratt och så på med vattnet. Givet att man har samma kaffe och temperatur på vattnet etc borde det inte bli ganska snarlikt? Eller är tanken att man med V60 CHemex öser på mer vatten i på en gång så det marinerar en längre tid i kaffet än vad som sker med en bryggare som "duttar på" lite vatten i taget? Dvs med V60 Chemex blir kaffet mer likt det man gör i en fransk press men med mindre disk? Eller vad är annars poängen utöver estetik? 🤔
 
Liten amatörfråga... Vad jag läser och funderar så har jag svårt att se vari skillnaden skulle vara mellan en vanlig bryggare och en V60 eller Chemex? Principen verkar ju vara densamma: ett filter i en tratt och så på med vattnet. Givet att man har samma kaffe och temperatur på vattnet etc borde det inte bli ganska snarlikt? Eller är tanken att man med V60 CHemex öser på mer vatten i på en gång så det marinerar en längre tid i kaffet än vad som sker med en bryggare som "duttar på" lite vatten i taget? Dvs med V60 Chemex blir kaffet mer likt det man gör i en fransk press men med mindre disk? Eller vad är annars poängen utöver estetik? 🤔
Det sitter framför allt i filtren. "Vanlig" pourover/melitta har platta filter, medan V60 och Chemex har koniska filter. Det blir en jämnare extrahering och därmed får du fram alla aromerna i kaffet jämfört med melitta.
Och nej, du häller inte på mycket vatten direkt. Tvärt om, du ska hälla på så långsamt som möjligt för att inte chocka kaffet, och därmed få bittra/brända aromer.
Att brygga med V60 är lite meditation för mig. En ritual.
 
Det sitter framför allt i filtren. "Vanlig" pourover/melitta har platta filter, medan V60 och Chemex har koniska filter. Det blir en jämnare extrahering och därmed får du fram alla aromerna i kaffet jämfört med melitta.
Och nej, du häller inte på mycket vatten direkt. Tvärt om, du ska hälla på så långsamt som möjligt för att inte chocka kaffet, och därmed få bittra/brända aromer.
Att brygga med V60 är lite meditation för mig. En ritual.
Bitter och bränd kan man ju vara själv så det räcker 😁 Tack för förklaringen. Såg inte att filtrets form var en så betydande del.

Sitter lite och lurar på vart jag skall ta vägen med kaffebryggandet. Har en Moccamaster och en fransk press. Har pensionerat en kapselmaskin och vill inte ha någon sådan igen. Presskaffe blir ju inte så tokigt i min lilla värld men jag funderar ju på om man inte hade kunnat få det lite intressantare med en egen kvarn och kanske en annan sorts metod - dvs V60 / Chemex. Lurar på denna Calibra kvarnen som verkar praktisk pga vågen. Så man får rätt mängd på ett enkelt och ganska exakt sätt. Just tiden mellan att man maler och brygger verkar inverka mycket på smaken vad jag kan förstå?

 
Bitter och bränd kan man ju vara själv så det räcker 😁 Tack för förklaringen. Såg inte att filtrets form var en så betydande del.

Sitter lite och lurar på vart jag skall ta vägen med kaffebryggandet. Har en Moccamaster och en fransk press. Har pensionerat en kapselmaskin och vill inte ha någon sådan igen. Presskaffe blir ju inte så tokigt i min lilla värld men jag funderar ju på om man inte hade kunnat få det lite intressantare med en egen kvarn och kanske en annan sorts metod - dvs V60 / Chemex. Lurar på denna Calibra kvarnen som verkar praktisk pga vågen. Så man får rätt mängd på ett enkelt och ganska exakt sätt. Just tiden mellan att man maler och brygger verkar inverka mycket på smaken vad jag kan förstå?

Ja, du kommer väldigt långt med att mala bönor. Kolla James Hoffman på youtube, han är husgud här i tråden. Kolla om du kan förbättra det du redan har, så spana in hans metod för bästa fransk press.
 
V60 och Chemex är ju mer eller mindre samma bryggmetod. Jag har båda, men föredrar V60 för att jag gillar det estetiska i en filterhållare i porslin med separat kanna. Funkar ju också att brygga rakt i koppen om man inte är så törstig.
Chemex tjocka filter tycker jag gör en stor skillnad då man behöver ha mer grovmalt kaffe och det ger en annan profil. Men absolut det är ju liknande metoder. Använder också v60 betydligt mer än chemex.
 
Liten amatörfråga... Vad jag läser och funderar så har jag svårt att se vari skillnaden skulle vara mellan en vanlig bryggare och en V60 eller Chemex? Principen verkar ju vara densamma: ett filter i en tratt och så på med vattnet. Givet att man har samma kaffe och temperatur på vattnet etc borde det inte bli ganska snarlikt? Eller är tanken att man med V60 CHemex öser på mer vatten i på en gång så det marinerar en längre tid i kaffet än vad som sker med en bryggare som "duttar på" lite vatten i taget? Dvs med V60 Chemex blir kaffet mer likt det man gör i en fransk press men med mindre disk? Eller vad är annars poängen utöver estetik? 🤔
En fransk press och filterkaffe har en stor skillnad eftersom en presskanna just inte har ett pappersfilter. Ett pappersfilter tar bort oljan från kaffebönorna medan en presskanna behåller oljan och får en crema. Personligen gillar jag filterkaffe mer. Annars är kokkaffe trevligt med 😊
 
Bitter och bränd kan man ju vara själv så det räcker 😁 Tack för förklaringen. Såg inte att filtrets form var en så betydande del.

Sitter lite och lurar på vart jag skall ta vägen med kaffebryggandet. Har en Moccamaster och en fransk press. Har pensionerat en kapselmaskin och vill inte ha någon sådan igen. Presskaffe blir ju inte så tokigt i min lilla värld men jag funderar ju på om man inte hade kunnat få det lite intressantare med en egen kvarn och kanske en annan sorts metod - dvs V60 / Chemex. Lurar på denna Calibra kvarnen som verkar praktisk pga vågen. Så man får rätt mängd på ett enkelt och ganska exakt sätt. Just tiden mellan att man maler och brygger verkar inverka mycket på smaken vad jag kan förstå?

Denna köpte jag när det begav sig. Då ansågs den vara den bästa (?) i prissegmentet. Vill dock minnas att jag köpte den billigare, ca 1300:-

 
Bitter och bränd kan man ju vara själv så det räcker 😁 Tack för förklaringen. Såg inte att filtrets form var en så betydande del.

Sitter lite och lurar på vart jag skall ta vägen med kaffebryggandet. Har en Moccamaster och en fransk press. Har pensionerat en kapselmaskin och vill inte ha någon sådan igen. Presskaffe blir ju inte så tokigt i min lilla värld men jag funderar ju på om man inte hade kunnat få det lite intressantare med en egen kvarn och kanske en annan sorts metod - dvs V60 / Chemex. Lurar på denna Calibra kvarnen som verkar praktisk pga vågen. Så man får rätt mängd på ett enkelt och ganska exakt sätt. Just tiden mellan att man maler och brygger verkar inverka mycket på smaken vad jag kan förstå?

Absolut schysst med en våg dock!
 
Denna köpte jag när det begav sig. Då ansågs den vara den bästa (?) i prissegmentet. Vill dock minnas att jag köpte den billigare, ca 1300:-

Inflationen slår till igen. Grym mal!
 
Har letat länge efter en Bialetti mini Express 1 cup

Har beställt från bla usa men har blivit scamad och hittar inte i svenska butiken

Tänkte kolla med expert gänget här vart ni tror att man kan få tag på en?

IMG_6164.png
 
Tillbaka
Topp