Jaha då ska man ta sig vatten över huvudet och ge sig in i espressoskapandets förunderliga värld.
Jag är helt ny inom detta men tänkte att "hur svårt kan det vara?"
Jag har nyligen fått en gammal Gaggia Classic från 2006 och behöver lite hjälp att komma vidare.
Den har använts väldigt sparsamt endast ett fåtal gånger sedan inköpet av mina svärföräldrar men har aldrig rengjorts.
Plockade isär och rengjorde alla delar efter bästa förmåga med enbart vatten, har nu beställt riktigt rengöringsmedel för kaffemaskiner och ska göra om proceduren efter en tutorial jag hittade där även maskinen ska köras igenom. Verkar dock sakna en sån där filterkorg man använder vid rengöring...
Frågorna som hoppat sig:
1. O-ringen som satt däri kändes ok men kan inget om detta så får se om den behöver bytas...hur vet man det? Ska den kännas torkad och vara sprucken? Det var den inte.
2. Kvarn? Vilken rekommenderas, har sökt i både tråden här och på andra ställen och det verkar inte vara någon billig affär. Eureka Mignon Specialita 55 verkar lovordas men är ej billig (5k+). Finns andra vettiga alternativ eller ska man rycka plåstret och köpa en?
3. Gaggian kom med något form av ställ i rostfritt stål med sumpbehållare som jag förgäves försökt goggla efter hur andra har sin setup men ej lyckats hitta ett enda exempel på den. Jag antar att det är någon speciell kvarn som ska passa i den lilla formen (Mått: B12cm x D17cm? Ska jag strunta i metallstället som de allra flesta verkar ha gjort av bilderna att döma och bara köra Gaggian standalone och kvarn bredvid? Var göra av sumpet då, soporna gissar jag?
4. Vad är det för skillnad på de två filterkorgarna?
5. Tampern har jag förstått att metallpressen heter, men vad är den plastiga prylen bredvid? Också en Tamper?
Övriga tips och tutorials för att komma igång med detta uppskattas! Speciellt om dessa maskiner har något speciellt man bör ha koll på och byta ut på en sån här gammal variant.