• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

hedbrg

Panerai
Till min Delonghi Dedica espressomaskin har jag trycksatt filterkorg. Vad är fördelen med det? Vad kan jag vinna på att testa ett icke trycksatt? Och iså fall, är det skillnad på filterkorg och filterkorg, jag tänker 100kr på Amazon eller något dyrt? Tänkte försöka få ut det sista ur den maskin jag har innan jag byter.
Fördelen är att du kan slarva med malningsgraden och ändå få ut något som liknar espresso.
Nackdelen är att det blir sämre
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Till min Delonghi Dedica espressomaskin har jag trycksatt filterkorg. Vad är fördelen med det? Vad kan jag vinna på att testa ett icke trycksatt? Och iså fall, är det skillnad på filterkorg och filterkorg, jag tänker 100kr på Amazon eller något dyrt? Tänkte försöka få ut det sista ur den maskin jag har innan jag byter.
För att lägga till en sak till vad @hedbrg sa, slarva kan även översättas till att man kan köra en billigare kvarn.
För att bygga upp tryck i vanlig filterkorg krävs att kaffet är malt väldigt precist, och lika varje gång.
Trycksatt är väldigt förlåtande, men man tappar lite spets.
 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
Till min Delonghi Dedica espressomaskin har jag trycksatt filterkorg. Vad är fördelen med det? Vad kan jag vinna på att testa ett icke trycksatt? Och iså fall, är det skillnad på filterkorg och filterkorg, jag tänker 100kr på Amazon eller något dyrt? Tänkte försöka få ut det sista ur den maskin jag har innan jag byter.
Det man vinner på tryckbart är att man får en ”crema” på vad sjutton man än lägger i.. dvs den enkla vägen och om man inte är savant får till nått som ser någolunda ut som kaffe och kan säga ”ååååååhhhh va gott med espresso” men man tycker innerst inne inte om det alls. Smakar bränt och jövlig… troligen

När du går över till vanliga korgar ställer det högre krav på kvarnen och att man är lite medveten om vad man gör. dyrare korgar betyder oftast högre precision och kvalite. Om man bara har en korg kan man lära sig hantera den och får ut en vettig dryck, med dyrare korgar får man mer exakthet och om man byter mellan olika korgar så presterar dom likvärdigt. Annars kan det skilja en hel del från korg till korg..

:)
 

R.Capac

Audemars
2-Faktor
Det man vinner på tryckbart är att man får en ”crema” på vad sjutton man än lägger i.. dvs den enkla vägen och om man inte är savant får till nått som ser någolunda ut som kaffe och kan säga ”ååååååhhhh va gott med espresso” men man tycker innerst inne inte om det alls. Smakar bränt och jövlig… troligen

När du går över till vanliga korgar ställer det högre krav på kvarnen och att man är lite medveten om vad man gör. dyrare korgar betyder oftast högre precision och kvalite. Om man bara har en korg kan man lära sig hantera den och får ut en vettig dryck, med dyrare korgar får man mer exakthet och om man byter mellan olika korgar så presterar dom likvärdigt. Annars kan det skilja en hel del från korg till korg..

:)
Skulle vilja testa icke trycksatt filter till Delonghin och se om den kan prestera bättre med befintliga kvarnen Baratza Virtuoso+. Just nu kör jag precis så finmalet att espressomaskinen orkar trycka 35ml genom det trycksatta filtret på ca 30 sek och då är det ett steg (1/40) från det finaste på kvarnen. (Beror lite på bönsort)
 

R.Capac

Audemars
2-Faktor
Jag sneglar på Profitec Go för den checkar alla boxar i teorin iaf, men är orolig för att den låter för mycket. Den skallrar mycket i testvideorna på nätet tycker jag, men jag kanske har fel? @MrJazze kanske kan bekräfta eller dementera nu när den hunnit användas ett tag? Gaggia Classic ser också fin ut och har bra omdömen men jag gillar manometern och PIDen på Profitec Go.
Här min setup som sonen får ta över om jag uppgraderar :).
20221228_155629.jpg
 

MrJazze

Panerai
2-Faktor
Jag sneglar på Profitec Go för den checkar alla boxar i teorin iaf, men är orolig för att den låter för mycket. Den skallrar mycket i testvideorna på nätet tycker jag, men jag kanske har fel? @MrJazze kanske kan bekräfta eller dementera nu när den hunnit användas ett tag? Gaggia Classic ser också fin ut och har bra omdömen men jag gillar manometern och PIDen på Profitec Go.
Här min setup som sonen får ta över om jag uppgraderar :).
20221228_155629.jpg
Jo den skallrar lite men det är främst droppbrickan, jag tror dock att det är svårt att komma ifrån på dessa småmaskiner. Hade en Classic förr och jag vill minnas att den var minst lika skramlig .
 

R.Capac

Audemars
2-Faktor
Jag har läst på om korgfilter och tycker killen i denna video förklarar detta föredömligt och jag inser betydelsen av ett bra filter.
 

Pelzon

Omega
Jag sneglar på Profitec Go för den checkar alla boxar i teorin iaf, men är orolig för att den låter för mycket. Den skallrar mycket i testvideorna på nätet tycker jag, men jag kanske har fel? @MrJazze kanske kan bekräfta eller dementera nu när den hunnit användas ett tag? Gaggia Classic ser också fin ut och har bra omdömen men jag gillar manometern och PIDen på Profitec Go.
Här min setup som sonen får ta över om jag uppgraderar :).
20221228_155629.jpg
Vi verkar ha en likadan maskin 😀
Är väldigt nöjd med den, var lite skeptisk i och med att den är så låg i pris.

Har haft både Gaggia och Isomac i 5000 kr klassen och tycker den här gör godare espresso.
Känns som att "tekniken" blivit bättre och billigare i maskinerna.

Det är trots allt över 20 år sedan min första Isomac inhandlades.
 

vanman

Rolex
2-Faktor
På jakt efter hela bönor som uteslutande kommer användas till moccamaster bryggkaffe. Ge mig era bästa tips!
Vi kör uteslutande med Zoegas Sidamo Ethiopia - men det är nog individuellt vad man gillar!

Kapar frågeställningen efter att ha sökt lite i tråden, finns det kaffekvarnar som maler direkt ner i filterhållare/filter till en Moccamaster? Isf vad? Gör i princip alltid samma mängd, så vill rationalisera bort moment om möjligt.
 

JLSM

Omega
Jaha då ska man ta sig vatten över huvudet och ge sig in i espressoskapandets förunderliga värld.
Jag är helt ny inom detta men tänkte att "hur svårt kan det vara?" :)

Jag har nyligen fått en gammal Gaggia Classic från 2006 och behöver lite hjälp att komma vidare.
Den har använts väldigt sparsamt endast ett fåtal gånger sedan inköpet av mina svärföräldrar men har aldrig rengjorts.
Plockade isär och rengjorde alla delar efter bästa förmåga med enbart vatten, har nu beställt riktigt rengöringsmedel för kaffemaskiner och ska göra om proceduren efter en tutorial jag hittade där även maskinen ska köras igenom. Verkar dock sakna en sån där filterkorg man använder vid rengöring...

Frågorna som hoppat sig:
1. O-ringen som satt däri kändes ok men kan inget om detta så får se om den behöver bytas...hur vet man det? Ska den kännas torkad och vara sprucken? Det var den inte.

2. Kvarn? Vilken rekommenderas, har sökt i både tråden här och på andra ställen och det verkar inte vara någon billig affär. Eureka Mignon Specialita 55 verkar lovordas men är ej billig (5k+). Finns andra vettiga alternativ eller ska man rycka plåstret och köpa en?

3. Gaggian kom med något form av ställ i rostfritt stål med sumpbehållare som jag förgäves försökt goggla efter hur andra har sin setup men ej lyckats hitta ett enda exempel på den. Jag antar att det är någon speciell kvarn som ska passa i den lilla formen (Mått: B12cm x D17cm? Ska jag strunta i metallstället som de allra flesta verkar ha gjort av bilderna att döma och bara köra Gaggian standalone och kvarn bredvid? Var göra av sumpet då, soporna gissar jag? :)

4. Vad är det för skillnad på de två filterkorgarna?

5. Tampern har jag förstått att metallpressen heter, men vad är den plastiga prylen bredvid? Också en Tamper?

Övriga tips och tutorials för att komma igång med detta uppskattas! Speciellt om dessa maskiner har något speciellt man bör ha koll på och byta ut på en sån här gammal variant.

D3FAD82E-8FE7-47D1-BA00-E1A63FA86AC9.jpeg

9D406E98-658B-4341-AB68-0B0AA3AE2F46.jpeg
236BC3B5-B2A1-486E-A63B-B9CE9550F66B.jpeg
714ED01D-2031-4B96-BD75-539D1354C65F.jpeg
3D6DAA05-B9C1-4422-A0A2-CB2C5828FF02.jpeg
 
Senast ändrad:

hedbrg

Panerai
Jaha då ska man ta sig vatten över huvudet och ge sig in i espressoskapandets förunderliga värld.
Jag är helt ny inom detta men tänkte att "hur svårt kan det vara?" :)

Jag har nyligen fått en gammal Gaggia Classic från 2006 och behöver lite hjälp att komma vidare.
Den har använts väldigt sparsamt endast ett fåtal gånger sedan inköpet av mina svärföräldrar men har aldrig rengjorts.
Plockade isär och rengjorde alla delar efter bästa förmåga med enbart vatten, har nu beställt riktigt rengöringsmedel för kaffemaskiner och ska göra om proceduren efter en tutorial jag hittade där även maskinen ska köras igenom. Verkar dock sakna en sån där filterkorg man använder vid rengöring...

Frågorna som hoppat sig:
1. O-ringen som satt däri kändes ok men kan inget om detta så får se om den behöver bytas...hur vet man det? Ska den kännas torkad och vara sprucken? Det var den inte.

2. Kvarn? Vilken rekommenderas, har sökt i både tråden här och på andra ställen och det verkar inte vara någon billig affär. Eureka Mignon Specialita 55 verkar lovordas men är ej billig (5k+). Finns andra vettiga alternativ eller ska man rycka plåstret och köpa en?

3. Gaggian kom med något form av ställ i rostfritt stål med sumpbehållare som jag förgäves försökt goggla efter hur andra har sin setup men ej lyckats hitta ett enda exempel på den. Jag antar att det är någon speciell kvarn som ska passa i den lilla formen (Mått: B12cm x D17cm? Ska jag strunta i metallstället som de allra flesta verkar ha gjort av bilderna att döma och bara köra Gaggian standalone och kvarn bredvid? Var göra av sumpet då, soporna gissar jag? :)

4. Vad är det för skillnad på de två filterkorgarna?

5. Tampern har jag förstått att metallpressen heter, men vad är den plastiga prylen bredvid? Också en Tamper?

Övriga tips och tutorials för att komma igång med detta uppskattas! Speciellt om dessa maskiner har något speciellt man bör ha koll på och byta ut på en sån här gammal variant.

D3FAD82E-8FE7-47D1-BA00-E1A63FA86AC9.jpeg

9D406E98-658B-4341-AB68-0B0AA3AE2F46.jpeg
236BC3B5-B2A1-486E-A63B-B9CE9550F66B.jpeg
714ED01D-2031-4B96-BD75-539D1354C65F.jpeg
3D6DAA05-B9C1-4422-A0A2-CB2C5828FF02.jpeg
Skillnaden mellan korgarna är att en är för enkel espresso och en är för dubbel. Båda pressarna är tampers, men den i plast är troligtvis lite sämre. Tycker det verkar se bra ut med knockboxen bredvid maskinen. Komplettera med kvarn och ställ bredvid nu bara :)
 

R.Capac

Audemars
2-Faktor
Har beslutat att se vad jag kan få ut av bef. setup innan jag köper nytt och passar förhoppningsvis även på att lära mig lite. Har ersatt det trycksatta filtret med ett icke trycksatt i öppen filterhållare och märker redan att jag är och tassar i kvarnens (Baratza Virtuoso+) yttermarker. Kör på finaste malningen och trycker 35ml vatten genom 18g kaffe på 25 sekunder. Nästa inköp kanske ändå blir en Eureka Single dose kvarn.
20230117_154308.jpg
 
Topp