• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Knivtokarnas egen hörna.

RobinW

Cartier
2-Faktor
Robin Ds knivar är generellt sett väldigt hög klass på. Jag har de flesta varianter men bäst kommer han till sin rätt med tunna s-grind kockknivar tycker jag.
För pengarna är munetoshi riktigt bra.
Kurosakin blir vacker att se på när patina kommer till sin rätt. San mailinjen ligger högt och har mycket liv.
Skoj med fler köksknivsgeekar här
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Efter ett besök i Kappabashi blev det en trippel.. en sashimi, en grönsaks och en mindre allt i allo-kniv... graverade för hemmakockens glädje!

en full blå, en vit och en blandad blå och rostfritt stål.
drog hem en 200/1000grit slipcombo också

IMG_20191120_180202.jpg
IMG_20191120_180011.jpg
 

Älvkvarn

Omega
2-Faktor
Efter ett besök i Kappabashi blev det en trippel.. en sashimi, en grönsaks och en mindre allt i allo-kniv... graverade för hemmakockens glädje!

en full blå, en vit och en blandad blå och rostfritt stål.
drog hem en 200/1000grit slipcombo också

IMG_20191120_180202.jpg
IMG_20191120_180011.jpg
Wow! Vackra! Själv sugen på att komplettera kniv med några kolstålsknivar. Har kollat på Kashima Warikomi hos Cleancut. Någon som har input på den serien samt generell input kring köp av kolstålsknivar? :)
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Wow! Vackra! Själv sugen på att komplettera kniv med några kolstålsknivar. Har kollat på Kashima Warikomi hos Cleancut. Någon som har input på den serien samt generell input kring köp av kolstålsknivar? :)

Generell input: KÖÖÖÖÖP! :) Jag har hittills inte hittat en japansk kolstålskniv jag inte gillat att både slipa och använda. Detta även bland saker som varit väsentligt billigare än Cleancuts sortiment. Jag tror inte du blir missnöjd.
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Fint! Om man inte handlar via cleancut, vart vänder man sig då?

Om du vill handla i Sverige är väl JKC den främsta konkurrenten. Jag har varit inne i butiken i Stockholm och det var trevligt men inte heller där utmärkte det sig som billigt.

Maxim i Danmark säljer riktigt bra grejor på sin butik "JNS - Japanese Natural Stones". Han har inte samma sortiment som andra, och trots namnet har han både knivar och syntetiska slipstenar. Lägg märke till att han verkar ha 15% rea på allt utom det som är på den speciella november-sidan som har ännu bättre rabatter: https://www.japanesenaturalstones.com/november-special-1/ Innehållet där ska ändra sig om inte dagligen så i alla fall ofta.

Sen finns det ju butiker på andra håll med.

https://www.japaneseknifeimports.com/ i Los Angeles sägs vara riktigt bra.
https://japanesechefsknife.com/ skickar från Japan och har bra grejor.
https://cuttingedgeknives.co.uk/en/ i storbritannien har delvis liknande sortiment som Cleancut och verkar trevliga.

Ett fåtal japanska smeder har egna webbshoppar. Jag har mycket mycket god erfarenhet av Shinichi Watanabe på http://www.kitchen-knife.jp/ .. skippa standard och gå på Professional-serien. En 210mm Gyuto från i honom aogami-stål är den bästa kniv jag provat och den har hedersplatsen på min knivlist.

Teruyasu Fujiwara https://www.teruyasu.net/ sägs vara en riktig mästare på att härda stålet, men jag har sett lite rapporter på att en del kvalitetskontroll av grundslipningen är lite ... "hit and miss". De enklare modellerna har riktigt rustik och härlig design. Han har tydligen butik i Tokyo för den som reser. Han knivar säljs också av en del butiker, t.ex. https://knifewear.com/ i Kanada som då har gjort egen kvalitetskontroll så du vet du får ett riktigt bra exemplar.

Allt från utanför EU har ju dock högre frakt och moms/tull tillkommer.

Som du säkert känner till funkar ju varumärken lite annorlunda med detta än med mycket annat. Visst finns det vanliga varumärken som Global och grabbarna, men många av smederna säljer "omärkt" till butikerna som sen sätter egna varumärken på den. Cleancuts "Kashima" är deras egna märke där knivarna kan komma från olika smedjor. JKI har motsvarande i sina produkter kallade "Gesshin".

Sen finns ju ebay. Och facebook-grupper. Och instagram. Och köp/sälj-delen av forumet på https://www.kitchenknifeforums.com/

Men om du inte har någon speciell anledning att göra annat så skulle jag hålla mig till antingen Cleancut eller JNS. Det blir liksom inte bättre än så, bara annorlunda. Och båda dessa butiker har bra prylar och utmärkt service. På forumet jag nämnde ovan är Cleancut och JNS två av kanske fem-tio butiker i världen som brukar rekommenderas. Det säger något. :)
 
Senast ändrad:

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Maxim i Danmark säljer riktigt bra grejor på sin butik "JNS - Japanese Natural Stones". Han har inte samma sortiment som andra, och trots namnet har han både knivar och syntetiska slipstenar. Lägg märke till att han verkar ha 15% rea på allt utom det som är på den speciella november-sidan som har ännu bättre rabatter: https://www.japanesenaturalstones.com/november-special-1/ Innehållet där ska ändra sig om inte dagligen så i alla fall ofta.

Ett fåtal japanska smeder har egna webbshoppar. Jag har mycket mycket god erfarenhet av Shinichi Watanabe på http://www.kitchen-knife.jp/ .. skippa standard och gå på Professional-serien. En 210mm Gyuto från i honom aogami-stål är den bästa kniv jag provat och den har hedersplatsen på min knivlist.

En sista kommentar - knivarna från Toyama hos JNS och Watanabes knivar är mycket lika, näst intill identiska. Det sägs att nuvarande gubben Toyama (som är rätt gammal) var läromästare åt den nu aktive Watanabe, och att Toyama i sin tur studerade hos en äldre Watanabe i sin ungdom. Jag vet inte om detta är sanning eller hörsägen. :)
 

Arvis

Cartier
2-Faktor
Om du vill handla i Sverige är väl JKC den främsta konkurrenten. Jag har varit inne i butiken i Stockholm och det var trevligt men inte heller där utmärkte det sig som billigt.

Maxim i Danmark säljer riktigt bra grejor på sin butik "JNS - Japanese Natural Stones". Han har inte samma sortiment som andra, och trots namnet har han både knivar och syntetiska slipstenar. Lägg märke till att han verkar ha 15% rea på allt utom det som är på den speciella november-sidan som har ännu bättre rabatter: https://www.japanesenaturalstones.com/november-special-1/ Innehållet där ska ändra sig om inte dagligen så i alla fall ofta.

Sen finns det ju butiker på andra håll med.

https://www.japaneseknifeimports.com/ i Los Angeles sägs vara riktigt bra.
https://japanesechefsknife.com/ skickar från Japan och har bra grejor.
https://cuttingedgeknives.co.uk/en/ i storbritannien har delvis liknande sortiment som Cleancut och verkar trevliga.

Ett fåtal japanska smeder har egna webbshoppar. Jag har mycket mycket god erfarenhet av Shinichi Watanabe på http://www.kitchen-knife.jp/ .. skippa standard och gå på Professional-serien. En 210mm Gyuto från i honom aogami-stål är den bästa kniv jag provat och den har hedersplatsen på min knivlist.

Teruysau Fujiwara https://www.teruyasu.net/ sägs vara en riktig mästare på att härda stålet, men jag har sett lite rapporter på att en del kvalitetskontroll av grundslipningen är lite ... "hit and miss". De enklare modellerna har riktigt rustik och härlig design. Han har tydligen butik i Tokyo för den som reser. Han knivar säljs också av en del butiker, t.ex. https://knifewear.com/ i Kanada som då har gjort egen kvalitetskontroll så du vet du får ett riktigt bra exemplar.

Allt från utanför EU har ju dock högre frakt och moms/tull tillkommer.

Som du säkert känner till funkar ju varumärken lite annorlunda med detta än med mycket annat. Visst finns det vanliga varumärken som Global och grabbarna, men många av smederna säljer "omärkt" till butikerna som sen sätter egna varumärken på den. Cleancuts "Kashima" är deras egna märke där knivarna kan komma från olika smedjor. JKI har motsvarande i sina produkter kallade "Gesshin".

Sen finns ju ebay. Och facebook-grupper. Och instagram. Och köp/sälj-delen av forumet på https://www.kitchenknifeforums.com/

Men om du inte har någon speciell anledning att göra annat så skulle jag hålla mig till antingen Cleancut eller JNS. Det blir liksom inte bättre än så, bara annorlunda. Och båda dessa butiker har bra prylar och utmärkt service. På forumet jag nämnde ovan är Cleancut och JNS två av kanske fem-tio butiker i världen som brukar rekommenderas. Det säger något. :)
Föredömligt inlägg! Mycket tydligt, informativt och bra shoppingtips. Tack!
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Koki (som har Jck) är väldigt bra att ha att göra med, men man får lägga till tull och sådant på hans priser.

Det är lite kul hur en handfull personer är kända på "first name basis" i nördsvängen. Koki (på JCK), Maxim (på JNS) och Jon (JKI). Maxim och Jon hänger väl i alla fall till och från på forumet jag nämnde ovan. :)
 

RobinW

Cartier
2-Faktor
Det är lite kul hur en handfull personer är kända på "first name basis" i nördsvängen. Koki (på JCK), Maxim (på JNS) och Jon (JKI). Maxim och Jon hänger väl i alla fall till och från på forumet jag nämnde ovan. :)

Det är en liten värld och jag tycker generellt att de som finns kvar i business numera är bra att ha att göra med. Träffade Jon och Sarah på en mässa i NY för ett par år sedan, supertrevliga. Köpte mina första riktiga knivar från Koki för typ 15 år sedan.

Ett annat alternativ för att handla knivar (och japanska naturstenar) i sverige är Niklas Gudmundsson. Han är även grym på rakknivar. Han hade en sida som hette typ slipstenar.nu men jag vet inte om den finns kvar. Hursomhelst kan man beställa mycket skojj från honom om man kan acceptera att det är leveranstid
 

BarbaBaba

Patek
2-Faktor
Efter ett besök i Kappabashi blev det en trippel.. en sashimi, en grönsaks och en mindre allt i allo-kniv... graverade för hemmakockens glädje!

en full blå, en vit och en blandad blå och rostfritt stål.
drog hem en 200/1000grit slipcombo också

IMG_20191120_180202.jpg
IMG_20191120_180011.jpg
Stiligt, kul att ha handlat på plats :) Men 200/1000? Det låter väldigt grovt i mina öron... Jag tror mina är 800/1000 för slipning och 3000/8000 för finish
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
aha, det var vad mannen i butiken föreslog, kanske ska köpa en 3000 för final touch :) blått är väldigt hårt, så kanske därför.. ingen aning faktiskt :)

Min erfarenhet: Grövre stenar har jag bara behövt använda när jag antingen vill tunna ut en kniv bakom eggen, eller när jag ger mig på något billigt av rostfritt från IKEA eller liknande. För vanlig slipning av japanska knivar har det hittills alltid räckt med att starta på medelgrit runt 800-1200 grit och sen en finare sten på 3-6000 för det sista finskärpan.

Så i ditt fall skulle jag bara börja med 1000-stenen - med rätt teknik får du det riktigt vasst med den. VIll du sen ha lite mer finkornighet utan att lägga stora pengar på fler stenar kan t.ex lite brynpasta läggas på en bit wellpapp eller en läderrem och strigla på. Problemet med den brynpastan jag länkade där är att den luktar rätt illa tycker jag. :)

Nu räknade jag, jag tror jag är uppe i fem stycken finare slipstenar i lådan nu, i området 3000-8000 grit - det är fler än jag nånsin kommer slita ut. Man kanske borde göra sig av med nån? Fast sist jag annonserade ut fick jag noll intressenter. :D
 

RobinW

Cartier
2-Faktor
Min erfarenhet: Grövre stenar har jag bara behövt använda när jag antingen vill tunna ut en kniv bakom eggen, eller när jag ger mig på något billigt av rostfritt från IKEA eller liknande. För vanlig slipning av japanska knivar har det hittills alltid räckt med att starta på medelgrit runt 800-1200 grit och sen en finare sten på 3-6000 för det sista finskärpan.

Så i ditt fall skulle jag bara börja med 1000-stenen - med rätt teknik får du det riktigt vasst med den. VIll du sen ha lite mer finkornighet utan att lägga stora pengar på fler stenar kan t.ex lite brynpasta läggas på en bit wellpapp eller en läderrem och strigla på. Problemet med den brynpastan jag länkade där är att den luktar rätt illa tycker jag. :)

Nu räknade jag, jag tror jag är uppe i fem stycken finare slipstenar i lådan nu, i området 3000-8000 grit - det är fler än jag nånsin kommer slita ut. Man kanske borde göra sig av med nån? Fast sist jag annonserade ut fick jag noll intressenter. :D
Jag har 3 stenar finare än 5000 oräknat naturstenar. Men de används inte jätteofta...
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Jag har 3 stenar finare än 5000 oräknat naturstenar. Men de används inte jätteofta...

Stenar är ett djupare träsk än knivar tror jag. Tur att jag inte fastnade i naturstensträsket. Jag har en enda natursten, en Aiiwatani... otroligt skön att slipa med, och kör jag med den efter en fin syntetsten så blir det en riktigt skalpellvass egg som nästan är FÖR blank. Men mycket beror ju på hur man slipat innan. Med betoning på "hur man" och inte vilka stenar man använt. 90% teknik, 10% utrustning sade nån. :)
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Min erfarenhet: Grövre stenar har jag bara behövt använda när jag antingen vill tunna ut en kniv bakom eggen, eller när jag ger mig på något billigt av rostfritt från IKEA eller liknande. För vanlig slipning av japanska knivar har det hittills alltid räckt med att starta på medelgrit runt 800-1200 grit och sen en finare sten på 3-6000 för det sista finskärpan.

Så i ditt fall skulle jag bara börja med 1000-stenen - med rätt teknik får du det riktigt vasst med den. VIll du sen ha lite mer finkornighet utan att lägga stora pengar på fler stenar kan t.ex lite brynpasta läggas på en bit wellpapp eller en läderrem och strigla på. Problemet med den brynpastan jag länkade där är att den luktar rätt illa tycker jag. :)

Nu räknade jag, jag tror jag är uppe i fem stycken finare slipstenar i lådan nu, i området 3000-8000 grit - det är fler än jag nånsin kommer slita ut. Man kanske borde göra sig av med nån? Fast sist jag annonserade ut fick jag noll intressenter. :D
Sälj en vidare till mig nu då! som kompleterar min 1000! ;)
 

MaBr

Squale
Pledge Member
2-Faktor
Suddgummit är en nagurasten. Man gnider den på de stora stenarna för att göra rent och bygga upp ”slurry” alltså gegga som kan ta fram kontraster mellan jigane och hagane, alltså kärn- och kappstål
Vill bara tillägga att en nagurasten (i min mening) är ganska meningslös på allt under 5000-grit om det inte är extremt hårda stenar. Det går så snabbt att bygga upp en slurry ändå. :)
 
Topp