Generellt gillar jag japanska handtag, men det är en smaksak. Knivarna blir för mitt sätt att skära bättre balanserade och betydligt lättare. Fundera igenom och prova gärna. Och spara en stund till. Knivar är billigare än klockor!
Tojiro dp är alltid prisvärda om än blockiga handtag. Går att köpa till bra pris från rakuten.
Japanesechefsknife.com är bra. De har också lite set som kan vara intressanta. Deras kagayaki-serie i vg10 har fina profiler. Masamoto skär alltid bra och har bra eggkurva. Deras vg-serie är bra för pengarna om än bara ytterligare en upphottad version av globals stål.
På ebay kan man söka på tanaka knife. De har lite halvrisiga handtag ( ofta plastferrule) men fina blad. Deras vg10 har jag slipat många gånger och det blir läskigt vasst. Kan vara lång leveranstid....
Cleancut har en massa, men jag har inte testat så många av dem. Kolla på det svenska köksknivsforumet så finns där kunskap och råd.kashima och shiro kamo har jag hört gott om men aldrig testat. Wakui är fina knivar men lite högre prisade.
På Flashbacks köksknivstråd (som oftast håller ok kvalitet på inläggen) rekommenderas akifusa pm. Jag har en klon till den som heter artisan
https://www.japanwoodworker.com/products/artisan-8-1-2-chef-gyuto-knife
Men båda dem ligger ovanför prislappen du siktar på. Stålet håller eggen löjligt bra, men är en pina att slipa.
Kolla om du kan låna av någon så du kan testa! Bor du på västkusten kan vi säkert lösa nåt.