• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

  Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
  Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

  Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

  Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

  /Hook & Leben

Knytnäve-klockhållare. Förbokning stängd.

Jpg

Margo Chester
Snyggt! Gillar knytnävar, själv använder jag min fars handsnidade vänstersynd från 60-talet!
20211030_151025.jpg
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Fick i veckan en första batch med lite prototyper på basen, i stavlimmad ek.
Tyvärr så hade 4 av 10 flisor som flugit ur träet vid fräsning. Enligt leverantören har det med råmaterialet att göra och är inte mycket att göra åt.

Funderar lite på hur jag ska göra nu, har iofs en annan leverantör som jag pratar lite med och som har tillgång till lite annat trä då de tillverkar gitarrer normalt sett.
Ska dessutom iväg imorgon eller tisdag och titta på en verkstad jag eventuellt kommer kunna hyra. Då skulle jag kunna fixa fötterna själv vilket vore väldigt smidigt även om det är mer jobb och lite mer investering i verktyg.

Att jobba med leverantörer innebär iofs också en del jobb då det ska kommuniceras och hanteras materialval osv då de ofta behöver få berättat för sig exakt vad de ska göra. Är jag själv kan jag experimentera och lösa problem allt eftersom de uppkommer.

Tidsmässigt ställer detta till det lite då jag gärna hade velat leverera ut den första batchen till er innan jul. Nu blir det tveksamt om jag hinner det.
Menmen, jag har hållit på med det här i över två år så det ska väl funka att vänta några veckor till. Bättre att det blir riktigt bra tycker jag!

IMG_20211031_163449.jpg
IMG_20211031_163523.jpg
 

DrEmil

Margo Chester
Hallå!
Nu har det hänt grejer! (För er som inte läst tråden alls så rekommenderar jag att kolla in sida 1, det räcker för att förstå vad det mesta handlar om.)

Hade egentligen tänkt spara allt till en rejäl post om några veckor men dels så är jag rädd att den skulle bli gigantisk och dels så vill jag dela med mig av vad som händer.

För er som inte läst tråden sen början så var min tanke att köpa hus, fixa en verkstad och börja tillverka de här klockhållarna till försäljning. Tyvärr har husmarknaden där jag bor(Och säkert många andra ställen) blivit helt galen under Covid-åren. Sen försökte jag hitta en verkstadslokal och köra igång där men det var nästan lika svårt.
Vad jag istället gjort är fixat en större lägenhet, och bestämt mig för att dra igång ändå, men i något mindre skala än jag först hade planerat.

I augusti startade jag således Myriad M AB, med avsikt att husera det här projektet och lite andra idéer jag har.
https://www.facebook.com/MyriadMAB Om ni vill följa mig där, däremot kommer ni här i tråden få första tjing på att köpa hållarna som tack för allt stöd, KS generellt i andra hand och i sista hand resten av världen.

Jag har investerat i nya och bättre 3D-printers, som är bättre lämpade för att köra "produktion" även om det fortfarande blir småskaligt.
För tillfället håller jag på och säkrar leverantör av träplattan och jag hoppas att det ska vara klart inom några veckor. Lade en liten order för att utvärdera en leverantör idag på morgonen.
Dessutom kör jag prototyper i printrarna för att optimera processen(=kortare byggtid utan att dra ner på kvaliteten) och lite produkttester för att se till att jag med gott samvete kan sälja hållarna och veta att de kommer hålla i många år.

Min plan är att färdigställa allt inom några veckor och då ha nya, produktionslika, prototyper att visa upp.
Då kommer jag att erbjuda de som vill möjlighet till förbokning med något rabatterat pris.

Mer om vilka varianter som kommer erbjudas kommer samtidigt, men mitt mål är att erbjuda några olika utseenden utan att göra det ohanterligt för mig.

Tills dess får ni lite sneak peaks på vad jag håller på med för tillfället, håll till godo!

IMG_20211004_214631.jpg

IMG_20211010_161653.jpg

IMG_20211017_103820.jpg

IMG_20211017_103826.jpg

IMG_20211017_103832.jpg
Häftigt! Gillar idén och konceptet. Följer tråden för framtida uppdateringar 👍
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Hör gärna av dig direkt, jag köper en!
Så fort jag är redo att börja ta emot beställningar så kommer jag att lägga upp ett supertydligt inlägg här i tråden.

Just nu håller jag på att få ordning på min nya verkstad, tyvärr tar det lång tid när jag bara hinner köra på helgerna. Däremot nästa tisdag har jag tagit ledigt för att åka och köpa lite exotiskt trä för basen, det är den som behöver mest jobb för att jag ska bli nöjd. Med lite flyt kan jag göra klart några produktionslika prototyper nästa helg.
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Ett steg i taget så kommer man fram tids nog!

Idag var jag och handlade lite provmaterial på en specialistfirma i Gbg.
Ek, valnöt och mahogany på bilden nedan.
Tror mest på ek och valnöt här, men det är kul att testa sig fram. Tror att Ek och vit näve blir snyggt samt valnöt och svart näve för den som föredrar en lite mörkare produkt. Valnöt blir så jäkla snyggt när det är oljat!
IMG_20211130_180047.jpg


Sen har jag fixat "klart" min lilla verkstad. Långt ifrån perfekt men tillräckligt färdigt för att jag ska kunna börja snickra till helgen!
IMG_20211130_183610.jpg
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Hade förväntat mig kunna göra en stor post efter helgen men tyvärr blev jag sjuk och kom inte utanför dörren...

Däremot hann jag pilla med händerna. Just nu håller jag på att experimentera mig fram till en kombination av inställningar som ger både en ok utskriftskvalitet och en ok tid. Om jag får till det så att nävarna tar strax över 6 timmar att printa kan jag hinna med att printa ut två stycken de dagar jag jobbar hemifrån. Det vore väldigt bra då det i princip dubblar min kapacitet.

Jag börjar närma mig något jag är nöjd med nu, men på de vita nävarna syns minsta fel så otroligt tydligt så fort ljuset kommer lite från sidan, så det blir att köra några vändor till innan jag är helt nöjd.
Imorgon kväll ska jag till verkstan och skapa lite fötter(den röda foten ni ser i bakgrunden är min 3D-printade fräsmall).

IMG_20211206_215308.jpg
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Ok, nyss hemkommen från verkstan. Allt smakar trä just nu då jag insåg att jag inte hade något andningsskydd... Därför blev det bara två st plattor gjorda ikväll.

Började med att kapa upp lite plattor i ungefär rätt storlek.
IMG_20211207_183533.jpgSen använde jag sticksåg för att ta bort så mycket material som möjligt inför renfräsning.
IMG_20211207_183808.jpg


Därefter spände jag fast mallen ovanpå träbiten och fräste rent. Här insåg jag att fräsen jag använde är alldeles för stor för att det ska bli stabilt. Dock visade det sig att min kompis som jag delar verkstan med har ett fräsbord. Med ett sånt sätter man fräsen upp och ner och trycker materialet mot skäret istället för tvärt om. Det är lättare med små träbitar. Jag fick också lite problem med såkallad "blowout" när jag kom till det sista då man fräser mot träfibrerna. Det finns lite olika lösningar på det, t.ex. att vända på plattan och sedan fräsa från andra hållet upp och ner på.
IMG_20211207_183903.jpg

IMG_20211207_185427.jpg


Därefter insåg jag att de här första bitarna inte kommer bli några mästerverk ändå så jag struntade i att lyfta fram pelarborren och bänkslipmaskinen utan gjorde det sista med handmaskiner istället. Borret på bilden nedan är ett så kallat forstnerbits som gör att man får platt botten i hålet, det är smidigt här då jag vill ha så djupt hål som möjligt utan att det går igenom botten. Sen blev det att slipa bort det värsta för att ändå se ungefär hur det blir i slutändan.
IMG_20211207_190244.jpg

IMG_20211207_190656.jpg


Jag har bestämt mig för att köra med linoljevax. Blir en snygg matt finish och är lätt att applicera. Har använt det förr och är riktigt nöjd med finishen även efter lång tid. Dock är det inte supervattenavvisande men förhoppningsvis dryper det inte av svett från dinkorna när ni hänger av dem på kvällen. ;)
Båda bitarna blir mycket snyggare med lite linoljevax, men valnöten blir SÅ snygg!

IMG_20211207_192400.jpg

IMG_20211207_193102.jpg

IMG_20211207_194012.jpgSumman av kvällens insats blev att jag lärde mig en hel del och kom på hur jag ska förbättra lite olika aspekter för att få en bättre och jämnare slutprodukt. Samtidigt så är ju detta till stor del handgjort och varje klockhållare kommer att vara lite unik. Kanske en del av charmen?

Tyvärr glömde jag ta med några nävar för att se hur slutresultatet skulle kunna bli, men jag ska dit imorgon igen och hjälpa min kompis med lite grejer så jag tar med mig några nävar då.
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Förbokning nu öppen till och med söndag 19 December.

Mer info under bilderna nedan. Varning för långt inlägg!

Nu är det dags att inse, mycket bättre än såhär blir det inte utan att det tar ett år till. :)
Några saker ska styras upp för att förbättra kvaliteten ytterligare men vad ni ser nedan är i princip vad som kommer levereras.
Jag hade gärna lagt upp helt perfekta produkter men då jag vill hinna få klart förbokningarna i tid till att köpa in material innan jul får detta duga. Du kommer att få se det slutgiltiga resultatet i god tid innan du betalar. Hoppas ni har överseende med detta, de små skavanker som syns på bilderna kommer inte att vara med på det du får hem.

IMG_20211211_173318.jpg
IMG_20211211_173323.jpg
IMG_20211211_173328.jpg
IMG_20211211_173545.jpg
IMG_20211211_173552.jpg
IMG_20211211_173559.jpg
IMG_20211211_173608.jpg
Jag har bestämt mig för att erbjuda en ljus variant(Ekskiva och 3D-printad vit näve) samt en mörk variant(Valnötskiva och 3D-printad svart näve).
De kommer i framtiden att kosta 999 kr + frakt, men för er som förbokar innan 19 dec kommer jag erbjuda 100 kr rabatt som tack för stödet här i tråden. Priset för er blir alltså
899 kr + frakt.

Härmed öppnar jag förbokningarna. (Föreställ dig en fanfar här.)

Så här kommer det gå till:

1. Skicka ett mail till [email protected] där du skriver ditt namn, adress, telefonnummer samt vilken/vilka varianter du vill ha och hur många.

2. Du får tillbaka ett mail inom någon dag med konfirmation att du hamnat på listan. Jag lovar att hantera er information med respekt och enligt GDPR, dvs endast spara det som krävs och radera infon när jag inte behöver den längre. Du signar INTE upp dig på något nyhetsbrev eller liknande utan vill du ha löpande info om vad jag håller på med så följ Myriad M AB på FB eller Instagram.
facebook.com/MyriadMAB
instagram.com/myriadmab

3. 20 dec lägger jag en beställning på det material som krävs för att bygga förbokningarna plus lite extra.

4. Troligtvis i mellandagarna börjar jag snickra ihop beställningarna. Ordrarna kommer att hanteras i tur och ordning. First come, first served.

5. När din order är klar kommer du att få ett mail med besked om detta och ett swishnummer(kopplat till mitt företag) att betala till. Om du tackar nej eller inte betalar inom 5 dagar så kommer nästa person på listan erbjudas dina produkter och du kommer istället kunna köpa hållaren till fullpris efter alla förbokningar är gjorda.

6. När betalningen är gjord kommer din beställning skickas inom några dagar. Troligtvis kommer jag försöka skicka flera paket samtidigt så jag slipper springa på posten varje dag. Kvitto kommer på mailen.

7. Alla lever lyckliga i resten av våra dagar! :)

När alla förbokningar här är fixade kommer jag att snickra ihop ett litet lager och sedan lägga ut säljesannonser på KS och diverse FB-sidor om klockor.

Frågor i förebyggande syfte:

Vad är 3D-printing?
3D-printing är en tillverkningsmetod där en maskin sprutar ut plast för att lager för lager bygga upp en produkt. Det finns några olika sätt att göra detta, jag använder mig av en så kallad FDM-maskin där lagren är ganska väl synliga på nära håll. Plasten jag använder är PLA vilken har fördelen att till stor del vara gjord av råvaror som är förnyelsebara.

Passar den alla klockor?
“Handleden” är 17cm i omkrets, så om du har en stållänk som är kortare än så kommer den inte att passa. Om länken är lite för stor borde det funka, är den mycket för stor finns risk att den glider av och hänger med klockan nedåt istället.

Kommer den i olika storlekar/färger/material?
Vet ej i nuläget. Det beror på många olika faktorer.

Finns det någon risk att min klocka skadas av hållaren?
Jag har använt min hållare som jag gjorde till och från i två år och jag kan inte se några som helst märken varken på klockan eller hållaren.
Plasten är mycket mjukare än metaller och det borde inte vara några problem ens med plastklockor.

Däremot lämnar jag inga garantier då jag inte har möjlighet att testa alla olika klockor eller armband.
Det finns t.ex. en teoretisk risk att ett armband skulle kunna färga av sig på en vit hållare. Det har inte hänt i min ägo men med tanke på hur många olika kvaliteter och färger det finns kan jag inte lämna några garantier och jag accepterar inte heller några returer med detta som anledning.

Är det inte jobbigt att sätta på och ta av klockan?
Jag sätter på och tar av klockan på cirka 5-10 sekunder.
Mitt tillvägagångssätt är att hålla klockan i boetten med vänster hand, placera klockan på “handleden”och låta båda ändar av bandet hänga på var sin sida. Sedan tar jag dem med höger hand och sätter ihop precis som på min riktiga handled. Det kan ta lite övning men det borde inte vara några problem.

Kommer du att hålla tidplanen?
Jag hoppas det, men mycket kan hända. Maskiner kan gå sönder, jag kan bli sjuk, råvaror kan vara omöjliga att få tag på osv. Därför kommer jag inte be dig betala förrän jag har din produkt färdig att skicka.

Kan jag komma och hämta min produkt själv?
Det kommer tyvärr inte att vara möjligt då jag sköter detta på min fritid och inte kommer ha tid att möta upp kunder. Jag har inte heller någon fysisk butik.

Vad kommer frakten att kosta?
Det beror på hur många du köper, men att skicka en kostar ca 150 kr.
Paketet kommer att vara spårbart och skickas med Postnord då de är de enda här i stan som har ett företagscenter som kan hantera mer än enstaka paket på ett smidigt sätt.

Kommer min produkt att se ut exakt som på bilderna?
Nej, inte exakt.
Träådring och nyans kan variera från träbit till träbit, plasten kan ändras beroende på kalibrering, olika batcher av råmaterial och då den till stor del är handgjord så kommer det alltid att finnas toleranser. Din produkt kommer att vara unik.


Har ni några fler frågor så är det bara att skriva i tråden eller maila till [email protected]

Och igen, stort tack för er support och ert tålamod!
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Nu har det kommit in några förbokningar. Himla kul att folk är sugna trots att det är lite dålig timing precis vid runt/efter jul!

Igår och idag har jag varit i verkstan och jobbat med lite processoptimering. Det kanske är ingenjören i mig som överdriver lite men det finns en viss känsla i att se till att man får ut bästa möjliga kvalitet med minsta möjliga insats.

Vet inte hur intresserade ni är av sånt här nörderi men om inte annat är det kul för min egen skull med lite dagbok.
 • Testade några olika sågblad till sticksågen och insåg att det jag redan körde med var bäst på långa vägar.
 • Körde igång min bänkslipmaskin och kom fram till att fräsning är ett onödigt steg. Dock var det lite pilligt att slipa och dubbelkolla så jag CADade upp och 3D-printade ut en enkel mall att sätta på plattan och slipa efter kanten istället.
 • Fixade iordning min metallbandsåg för att kapa rören. Att göra en kapning med en manuell rörkap tar cirka en halv minut. Att göra det med bandsågen tar 2 sekunder.
 • Testade ett nytt lim för att se till att allt sitter fast under överskådlig tid. Applikation var smidig, ska dit imorgon igen och testa hur bra grejerna sitter.

Bjuder på en slip-selfie, ser ni hur glad jag är? :D

IMG_20211212_154923.jpg
 
Senast ändrad:

MikaelAndersson

Russ Griswold
Ytterligare en kväll i verkstaden avklarad.

Min slipmall fungerade utmärkt, mycket smidigare än tidigare!
Däremot insåg jag att jag behöver något liknande för att märka upp vart hålet ska vara men det är lätt CADat och printat.
Såg också att några av rören hade små små repor från oaktsam hantering, så jag CADade upp en hållare för att se till att de håller sig i perfekt skick.

Testade hur bra limmet satt och ja, det är klart bättre än det andra limmet jag prövade med, men jag skulle ändå vilja att det satt änuu lite bättre.
Nu tror jag inte att ni kommer att stå och slita i grejerna men jag tänker att den iaf borde klara av att tappas utan att det släpper.
Så jag gjorde lite modifikationer på röret, för att ge limmet något att fästa i, samt använde en lite större mängd. Tror det kommer bli riktigt bra.

Jag börjar också bli riktigt nöjd med kvaliteten på 3D-printingen. Är nog på version 10 av finjusterande men nu är det faktiskt bra också.

Generellt känns läget under kontroll!

Slipmall med nästan färdigslipad radie.
IMG_20211215_174516.jpg


Ekplatta som håller på att slutslipas. Ett litet knep jag lärde mig för längesen är att rita med blyerts över hela ytan som ska slipas. Då är man säker på att man faktiskt slipat överallt och inte missat något.
IMG_20211215_181744.jpg
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Alright folks, sista chansen att vara med på förbokningen idag!
Mer info se inlägg nr 202 i den här tråden.

En bild säger ju mer än tusen ord sägs det, men jag tänkte att ni ändå är värda en video också! Snabbt filmat av senaste versionen klockhållare. Har lyckats höja kvaliteten ytterligare från nävarna som var med i förra helgens inlägg.


Förutom videon har jag givetvis tagit lite vanliga bilder också. Lite störande att varenda dammkorn syns i högupplösta bilder i fotostudio-ljus. Så noga tittar man givetvis inte på prylarna i verkligheten.
IMG_20211219_105756.jpg
IMG_20211219_105802.jpg
IMG_20211219_105815.jpg
IMG_20211219_105844.jpg
IMG_20211219_105905.jpg
IMG_20211219_105917.jpg
IMG_20211219_105922.jpg
IMG_20211219_110046.jpg
IMG_20211219_110050.jpg
IMG_20211219_110058.jpg
IMG_20211219_110105.jpg
IMG_20211219_110107.jpg
IMG_20211219_110116.jpg
IMG_20211219_110125.jpg
 

sukraM

Griswold Dog
Nyfiken fråga, hur känslig är själva handen mot repor? Tänker mig att den får precis som en klocka några dings av och till när man ska hänga upp klockan på den.
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Sådär, då var förbokningen stängd.

8 st modiga blev det, vilket är jättekul tycker jag!
Ni som förbeställt ska alla ha fått mail med konfirmation att ni är på listan. Om det är någon som tycker sig ha förbokat men inte fått något mail, pröva då att skicka igen till [email protected] och om du inte får något svar inom någon dag så skicka ett PM här.

Det ser fortfarande ut som att jag ska kunna snickra ihop grejerna i mellandagarna och börja skicka senast i början på januari.
Sen lägger jag upp annons här i tillbehörs-köp och sälj.

Nyfiken fråga, hur känslig är själva handen mot repor? Tänker mig att den får precis som en klocka några dings av och till när man ska hänga upp klockan på den.
Inte jättekänslig.
Dels så har jag använt den hållare jag gjorde åt mig själv 2019 en del och har inte sett några repor alls på den.
Dels så tog jag en av prototyperna jag har nu och testade att dra klockan över den lite försiktigt, inga märken alls.

Sen tog jag tag i boetten och tryckte mot plasten samtidigt som jag drog den fram och tillbaka ganska aggressivt.
Då såg jag några tunna repor, fast bara när jag tittade väldigt nära(typ 15 cm) i starkt ljus och visste vad jag letade efter.

Sen kan det såklart bero på vad man har för klocka, kan tänka mig att vissa är lite "vassare" bakpå, men jag tror att risken för att det ska bli synliga och störande repor är minimal.
 

MikaelAndersson

Russ Griswold
Hallå, hoppas alla haft en trevlig julhelg!

Lite tråkiga nyheter tyvärr, jag har efter att ha lagt massor av timmar på att försöka få till ytfinishen på nävarna så bra som den borde kunna bli insett att det måste vara något fel på printern. Har varit i kontakt med butiken jag köpte printern på och de har nu öppnat ett ärende.

Nävarna kommer fortfarande att bli gjorda, men beroende på vad som händer i ärendet så kommer de bli försenade. Min förhoppning är att de helt enkelt skickar ut en ny direkt utan krångel men de har ändå rätt att försöka laga den vilket kan ta lite tid.

Återkommer så fort jag har några nyheter, ber om ursäkt för förseningen och hoppas ni har överseende med detta.
 
Senast ändrad:
Topp