tror dock att takventiler kan vara bra att ha vid sådan lösning! Alla takstolarna är ventilerad nedtill så att säga som det är nu.Nej nocken behöver inte ventileras då. Takstolsfacken är ju ventilerade så du behöver inte ta något av takhöjden. Och är det något fack som inte är ventilerat kan du borra några 20mm hål mellan facken där det är ventilerat och inte.
Insulsafe var ett exempel bara men är den oorganiska lösullen som har bäst lambda. Cellulosa skulle också funka men har ett sämre lambdavärde än t.ex glasull. Det som styr lambdavärdet på t.ex mineralull är densiteten. Ju högre densitet, desto bättre lambda. Till en gräns sen vänder det.
Ja PIR har riktigt bra lambdavärde (ca L 21-22) och är ett riktigt bra material, till rätt ställe. Ditt tak är inte rätt ställe. Sen är det ganska vanligt att folk gör felet att stirra sig blinda på ett lambda och u-värde och vill ha det värsta. Minst lika viktigt, om inte viktigare faktiskt, är lufttätheten. Får du inte till den är det ogjort. Men om du däremot gör ett bra jobb med diffbromsen eller diffspärraren så kommer du få ett riktigt bra resultat av ”vanlig” mineralull med lambda 33 trots endast kanske 150mm iso. Och du ska inte ha 40-50mm luftspalt, då kan det istället ge problem genom att för mycket fuktig luft kan komma in. Färdiga luftspaltskivor i eps är 25mm och perfekta till ändamålet.
Såg att det finns luftspaltsskivor som är 20mm är ju bra då det inte "snor" så mycket!
Sen nästa puck! Jag har ju plastat mot varma sidan i garaget i bjälklaget!
Bjälklaget gips>gles>plast>isolering>spontat golv
Frågan är om jag behöver gå upp med plasten på liknande sätt som bilden nedan mao ta bort plasten på delar av bjälklaget(blått) och sammanfoga med nya plasten i taket, ta bort plasten helt i bjälklaget, behålla plasten som den är och sen foga samman plasten ifrån taket med befintlig plast eller inte göra ett smack