Laddar...

Outdoor-tråden

Diskussion i 'Lifestyle' startad av NickL, 10 februari 2020.

 1. Kamp

  Kamp Titan

  Inlägg:
  57
  Från:
  Stockholm
  Dags att inhandla mitt första tält till
  mig och sambon:
  3p / kupoltält / 3-säsongers
  Budget: Beror på vem som bestämmer, allt mellan 3 och 10 tusen. Samtidigt inte försvarbart att köpa ett Hilleberg då jag inte vet hur mycket det används. Tips och erfarenheter mottages tacksamt, har sneglat på detta då det känns som bra kompromiss mellan pris och kvalitet: https://www.naturkompaniet.se/marmot-unisex-vapor-3p-burnt-ochre-2047249/
   
 2. NiklasF

  NiklasF KS Explorers Club

  Inlägg:
  760
  Från:
  Stockholm
  Jag har aldrig använt något från Marmot själv, men jag har bara hört bra saker om deras produkter. Det är nog ett bra tält det där!
   
 3. repertoire

  repertoire Titan

  Inlägg:
  155
  Från:
  Pennybridge
 4. Crentus

  Crentus Tantal

  Inlägg:
  595
  Planerar min första längre vandring (en vecka) och undrar vad det ultimata tröjan är?
  Kikar på 100% merinoull för fräscheten och möjligheten att skölja av men undrar hur hållbart det blir med ryggsäcksskav jmf med polyesterblandningar. Tanken är att kunna ta av sig yttre lagret (softshell jacka) mitt på dagen.
  Exempel:
  https://www.addnature.com/devold-hiking-shirt-herr-M508598.html?vgid=G761903&cgid=236062

  Tacksam för input!
  Har redan gott om strumpor och kalsonger i merino som är fantastiska :angel:
   
 5. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Har tyvärr ingen erfarenhet av 100% merino på överkroppen men på sockor som du nämner och där har det ju blivit hål på alla framme vid stortån. Men det beror nog mycket på hur tungt du bär på ryggen samt själva bärsystemet för att undvika friktionen. Själv så kör jag på blandning i detta fall med silke vilket funkar väldigt bra både med friktion, doft och snabbtork
   
 6. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Känns väldigt tungt med 3 kg om du inte ska paddla och frakta det i kajaken. Vad är anledningen till kupoltält? De är ju generellt tyngre trots mindre absid
   
 7. SpejsMan

  SpejsMan Tantal

  Inlägg:
  612
  Från:
  GBG
  Marmot gör generellt mycket bra prylar.
  Har ett par skalbyxor från dem nu som jag använt som vandringsbyxor sommartid. Hade en jacka (den finns kvar, men används sällan) i 12 vintrar som användes dagligen. Den var även med upp på keb, motorcykel i hög hastighet och regn samt en seglats till Skottland. Odödlig!
  Min bror har ett enmanna från dem som han är nöjd med.
  Om just detta är bra, det vet jag inte.
  Sova tre vuxna i det tror jag är trångt och vikten är relativt hög med tanke på storlek.
  Sedan är ju alltid vikt något man måste se på med hänsyn tagen till stabilitet så om det är stormsäkert och tål att skottas ner runt väggarna är det väl ok. Kupoltält är ju rätt tunga jämfört med tunneltält, men måste man ha självstagande får man ju leva med det.
   
  Kamp gillar detta.
 8. Scaramanga

  Scaramanga Diamant

  Inlägg:
  10.138
  Från:
  Höga Kusten
  Vi har ett Marmot Miwok 3p kupoltält som inhandlades på Naturkompaniets outlet till halva priset för nåt år sedan. Funkar funfint tycker jag. Har sovit 2 vuxna, ett barn + hund i det utan större mankemang. Är man 2-3 personer som kan dela på vikten när man vandrar så är det ingen nackdel. Gillar Marmot i största allmänhet. Tycker att de gör bra grejer.

  Är jag ute själv så har jag ett gammalt Fjällräven Abisko Light 1-manstält. Väger strax under 2kg så att ett 3-mans väger in på runt 3kg är inte så konstigt. Ska det bli lättare blir det fort väldigt dyrt.
   
  Kamp gillar detta.
 9. Namaste

  Namaste Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  360
  Min uppfattning är att man inte bara ska stirra sig blind på priset. Hilleberg gör grymma tält, som dessutom har ett väldigt bra andrahandsvärde.
  Oavsett hur mkt det används så kommer det hålla lääänge (om man tar hand om det såklart).
  Skulle tältet sedan säljas så är andrahandsvärdet viktigt :)

  Fjällräven har också bra andrahandsvärde (inte i nivå med Hilleberg, men ändå), dock förstår jag inte riktigt varför...
  Säkert namnet Fjällräven som spelar in här ;)

  Hilleberg Allak 3 alternativt Fjällräven ABISKO DOME 3 tycker jag är bra alternativ, men annars fungerar säkert Marmot VAPOR 3P utmärkt :)

  Fjällräventält kan ju hyras på Naturkompaniet , vilket är ju najs om man vill prova. Köper man ett efteråt så får man dra av hyran på prislappen.

  Om du går med i STF så får du 20% rabatt på Outnorth (10% rabatt på Hilleberg)

  Mina erfarenheter och tankar kring detta :)
   
  demondave, Kamp, Videll och 1 annan gillar detta.
 10. Kamp

  Kamp Titan

  Inlägg:
  57
  Från:
  Stockholm
  Gillar dom mer, tycker den extra vikten vägs över av ett mysigare tält med högre takhöjd och bättre självstartande :)
   
 11. Kamp

  Kamp Titan

  Inlägg:
  57
  Från:
  Stockholm
  Tack för alla tips. Ska ta mig en funderare, återkommer vid ev köp :)
   
  Namaste gillar detta.
 12. Odi et Amo

  Odi et Amo Titan

  Inlägg:
  146
  Man kan hyra tält på naturkompaniet för rätt rimliga pengar. Är såklart alltid kul med prylar men en fördel med att hyra är att man kan anpassa efter behov.
   
  Kamp gillar detta.
 13. Odi et Amo

  Odi et Amo Titan

  Inlägg:
  146
  Jag gillar merino men visst blir det lite skav. Dock inte värre än jag fortsätter använda det.
   
 14. mega

  mega Silver

  Inlägg:
  1.800
  Om ni skall hyra tält för att testa modeller kan jag rekommendera "hygglo.se".
  Kanonbra sätt att testa lite olika tält till ett billigt pris innan man bestämt sig.
   
  Kamp gillar detta.
 15. Namaste

  Namaste Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  360
  Ute och tarpar i regnet :)
  A88C799F-86B8-4EFB-A9C3-0184DF177C0B.
  SKX025J
   
  Model_Citizen, LongCon, SpejsMan och 6 andra gillar detta.
 16. Belfort

  Belfort Titan

  Inlägg:
  218
  Från:
  Innanför tullarna
  Har använt mig av Hilleberg Keron GT året runt med många många dagar i. Utmärkt tält och aldrig haft ett enda problem även fast det hanteras ovarsamt. Vikten på 5,5kg tycker jag inte överhuvudtaget är ett problem. Fyra personer går in ett Keron och då slutar vikten per person på 1,4kg. Bara omfördela så att de andra personerna får ta lite av ens egna packning. Så förstår inte alls resonemanget med att ett tält på 3kg skulle vara tungt och endast vara möjligt med kajak eller dylikt. Möjligt att utveckla ditt resonemang önskas.
   
  mega och Namaste gillar detta.
 17. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Självklart kan jag det. Kupoltält/självstadgande tält är generellt bättre att använda på stenhällar/klippor eftersom de inte är beroende att stadgas med markpinnar. Stenhällar är vanligt i skärgårdsmiljö om man hade tänkt att paddla. Därav frågade jag om tältet var till för en paddlingstur eftersom syftet inte framgick, då är man inte heller lika viktberoende med sin packning. Kupoltält är också överlägsen i vind samt i vintermiljö. Nackdelen är just vikten och oftast sämre absidstorlek.

  Självklart kan man vandra med ett modell tyngre tält, inte det jag menade men jag kan lova dig att det blir skönare vandring med ett lättare tält även om det är fler som delar på vikten. Det ena leder till det andra, lättare tält ger mindre packvolym. Mindre packvolym ger möjlighet till en lättare och mindre ryggsäck. Nu är jag gramjägare av rang, jag är skadad jag vet, men jag älskar samtidigt att jag är det :)
   
  SpejsMan gillar detta.
 18. Belfort

  Belfort Titan

  Inlägg:
  218
  Från:
  Innanför tullarna
  Tack för ditt utvecklade svar. Tolkade från ditt ursprungsinlägg dock att det var tungt med ett 3kgs tält. Nåväl. Trevligt att du försöker jaga vikt i din vandring, jag förstår det till viss nivå men känns som att civila vandringar knappast når upp till några högre vikter eftersom man sällan behöver ha med sig så mycket extra utrustning. Med tanke på dagens material som merinoull så krävs det knappt några ombyten. Att vänja sig med 15kg ryggsäck istället för 12kg är inte speciellt ansträngande om man är någorlunda i form. Det blir skönare vandring om det är lättare, det är så sant, men vikten har en avvägning i kvaliten/säkerheten i utrustningen. Det känns även om vi nu pratar vikt, att mycket i en civil packning är ”nice to have” och inte ”need to have” - om man nu vill spara vikt.

  edit: efter en snabb googling på vikter så har jag kollat upp även bivacktält som för den oinsatte är som ett vattentätt ”skal” till sovsäck, det vill säga en simpel typ av tält. Jag har använt det systemet också och sökning har upplyst mig om de väger 1000g upp till 1,7kg. Visst på fyra man så kan man alltså spara 400g per person jämfört med ett HB Keron GT, men som alla förstår så minskar man kvalitén på vandringen något enormt. Då sömnen i ett riktigt tält är betydligt bättre, möjlighet att sitta och snacka skit samtidigt som det öser ner regn och sitta i absiden och tillaga mat. Om man har ett bivacktält så får man hoppas på att vandringen bjuder på riktigt stora granar så man kan gömma sig därunder.
   
  Senast ändrad: 7 juli 2020
  SpejsMan och Videll gillar detta.
 19. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Läser mellan raderna att du är van vid försvarsmaktens materiell (eller är jag ute och cyklar?), kul! Det var där mitt intresse drog igång. Ironiskt nog med sacci modell fjs, radio180 med diverse tillbehör och en packvikt på 42 kg :) Nu mer är startvikten på en veckas vandring 13 kg inkl mat och flugfiskeutrustning.

  Som rygga kör jag på Zpacks 'arc blast' 55l. Ramryggsäck på dryga 600g.
  Som tält använder jag Nordisk telemark 1 ulw på 790g. Dubbelduk och sitthöjd om jag är själv på tur och Nordisk halland ulw på 1500g vid sällskap om 2 vuxna + ev 1 barn. Detta tält har också dubbelduk och en stor absid för att kunna sitta i och laga mat.

  Jag har själv både varit, men ffa sett, de som i _SLUTET_ av sin vandring i Nikkaluokta, Absisko eller i i Kvikkjokk bl a hängt upp sin rygga på vågen där den varit över 20 kg :eek:
   
  SpejsMan, Namaste, Belfort och 1 annan gillar detta.
 20. repertoire

  repertoire Titan

  Inlägg:
  155
  Från:
  Pennybridge
  Mer eller mindre redo för några dygn på fjället.
  packning.JPG
   
  k9handler, mega, LongCon och 7 andra gillar detta.
 21. Namaste

  Namaste Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  360
  Det såg lätt ut, att bära alltså :cool:
  Om du använder https://lighterpack.com/ får du gärna posta din packlista ;)
   
  SpejsMan gillar detta.
 22. SpejsMan

  SpejsMan Tantal

  Inlägg:
  612
  Från:
  GBG
  Och här har jag gjort Excelsnurror...
   
  Namaste och Videll gillar detta.
 23. Mk2018

  Mk2018 Titan

  Inlägg:
  84
  Om någon här inne sitter på en väska (55 liter och uppåt) och vill sälja så hör gärna av er. Jag ska ut och vandra i augusti men har ingen väska!
   
 24. NiklasF

  NiklasF KS Explorers Club

  Inlägg:
  760
  Från:
  Stockholm
  Jag tror jag har något som kan passa. PMar dig
   
  Mk2018 gillar detta.
 25. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Jag kan också kika ikväll så har du lite alternativ
   
  Mk2018 gillar detta.
 26. Mk2018

  Mk2018 Titan

  Inlägg:
  84
  Tack vad snällt av er!
   
  NiklasF gillar detta.
 27. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  7.536
  Från:
  Södra Hälsingland
  Mer friluftsprylar inhandlat och i helgen blir det övning inför Abisko i augusti. Hela familjen fick en uppsättning kläder och de sista nödvändiga prylarna inhandlades nu i veckan.

  20200716_155249-01.
  Själv blev jag helnöjd med både brallor och jacka. Var tvungen att handla nytt då jag krympt i storlek.

  Screenshot_20200716-183229_Samsung Internet. Screenshot_20200716-183329_Samsung Internet.

  Vi var ute en sväng i veckan med för att vänja barnen att gå lite längre sträckor utan gnäll.
  20200712_173219-01.
   
  vonhall, Namaste, NickL och 3 andra gillar detta.
 28. SpejsMan

  SpejsMan Tantal

  Inlägg:
  612
  Från:
  GBG
  Härligt! Blir det dagsturer runt Abisko, eller ger ni er i kast med leden?
   
  LongCon gillar detta.
 29. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  7.536
  Från:
  Södra Hälsingland
  Vi kommer nog följa leden och kör tält. Skall försöka stanna och slå läger innan barnen ledsnar. Har själv gått ca 10 mil av leden tidigare men det var typ 20 år sedan så kommer inte ihåg exakt hur det ser ut.
   
  NiklasF och SpejsMan gillar detta.
 30. Videll

  Videll Tantal

  Inlägg:
  526
  Snyggt, men inte behöver ni vattenrena längs leden i Abisko? Renare vatten får du leta efter
   
  SpejsMan, LongCon och NiklasF gillar detta.