Laddar...

Rolex Submariner 1680 Red genom tiderna

Diskussion i 'Vintage' startad av k0ltrasten, 11 maj 2014.

 1. k0ltrasten
  Trådstartare

  k0ltrasten The Bird Admin Moderator Premium

  Inlägg:
  8.053
  Förord:
  Efter att ha läst max fantastiska tråd om Rolex Submariner 5513 genom tiderna och samma med Jibe tråd om Rolex Explorer II så inspirerade det mig till att skapa en liknande tråd om Rolex Submariner 1680 Red då jag nyligen har införskaffat mig en.
  Jag kommer att använda mig av ett liknande upplägg som i de tidigare trådarna, för att underlätta överskådlighet och hålla ett mönster i denna typ av trådar. Största anledningen till att jag gör denna tråd är för att eventuellt hjälpa andra som är på jakt efter en 1680 Red, och att slippa leta upp all information själv :)

  Innehåll:
  1. Introduktion
  2. Snabba fakta
  3. MK I - MK VII
  4. Urverk
  5. Date-wheel
  6. Boett
  7. Twinlock- och Triplockkronor
  8. Länkar

  1. Introduktion
  1680 producerades från 1969 till 1978, men det var inte alla som hade röd text på tavlan, det som utmärker en 1680 Red, RödSub, Red Submariner etc som den kallas. För enkelhetens skull så är det bara vissa serienummer som kom med Röd Submariner-text på tavlan, närmre bestämt mellan 2.07M till 4.0M (dock råder det lite delade meningar och info om hur högt de verkligen fanns med Röd text. Vi kommer behandla det senare. 1680 är mer eller mindre en uppgradering av den tidigare 5513, största skillnaden är att 1680 har datum, vilket 5513 inte har.

  2. Snabba fakta
  Bredd (exkl krona): 40mm
  Längd: 48mm (kan säkert variera lite)
  Höjd: ca 14mm (4mm glas)
  Bredd mellan luggarna(bandbredd): 20mm
  Glas: Plexiglas, kallat tophat
  Bezelilägg: Ytterdiameter 36,55mm, innerdiameter 30,30mm (samma storlek för 5513, 5512, 1665 och 1680)

  3. MK I - MK VII

  Summering över de olika utgåvorna på tavlan, och ungefärliga serienummer-omfång

  Mark I (Meters First) 2.07M to 2.2M

  Mark II/III (Meters First) 2.2M to 2.45M

  Mark IV (Open “6” Feet First) 2.45M to 3.?M

  Mark V (Open “6” Feet First) 2.?M to 3.?M

  Mark VI (Closed “6” Feet First) 3.?M to 4.0M

  Mark VII (Vit text) 4.0m to 7M+

  Mark VIII (Luminova) Red Sub Service Dial

  Som sagt så är ovan omfång ungefärligt, som vi vet sedan tidigare så var Rolex inte så hårda när något började/slutade, utan det kan glida lite.. Men över lag så skulle jag inte köpa en 1680 med serienummer 3.1M om den har meters first-tavla.. Inte heller en 4.1M med Röd text på tavlan.

  Rödsubbar är ovanliga, men det finns även rödsubbar som är mer sällsynta, nedan presenteras lite info om vilka som är vanligast etc.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Källa: (1)

  Ovan info ska väl tas med en nypa salt, men det ger ändå en bra förståelse för hur pass ovanliga de olika utgåvorna är.


  MK I - meters first

  mk1-c.

  mk1.

  • Röd text tryckt ovanpå vit text
  • Avlång stängd 6a
  • Långt och kurvigt "F"
  • Distinkt font

  MK II - meters first

  mk2-c.

  mk2.

  • MK II fanns samtidigt som MK III
  • Svart eller brun tavla
  • Röd text tryckt ovanpå vit text
  • Öppen 6
  • Tunnare font
  • Längre "F" än MK III

  MK III - meters first

  mk3-c.

  mk3.

  • MK III fanns samtidigt som MK II
  • Svart eller brun tavla
  • Röd text tryckt direkt på tavlan.
  • Öppen "6"
  • Tjockare font än MK II
  • Kortare "f" än MK II

  MK IV

  mk4-c.

  mk4.

  • Röd text tryckt på vit
  • Distinkt öppen "6"

  MK V

  mk5-c.

  mk5.

  • Röd tryckt direkt på tavlan
  • Halvstängd "6" om man jämför med MK IV.

  MK VI

  mk6-c.

  mk6.

  • Röd text tryckt på tavlan
  • Stängd "6"
  • "S" är mer rundat än tidigare, som var mer raka.

  MK VII
  Servicetavla, enklast att urskilja genom att de har lume, och att det står endast "SWISS" längst ner på tavlan.

  [​IMG]  Precis som många andra vintage Rolex så är tavlan en av de delar som tingar dess värde, en ovanligare tavla är dyrare, en tavla med tendenser att bli bruna är dyrare än en som är svart... Priserna på en tavla varierar kraftigt, och kan dessutom vara svåra att få tag i. Men räkna med några tusen dollar för en tavla i vettigt skick. Boetten är också en del som påverkar, mer om det senare.

  Något som också påverkar pris är hur patinerad tavlan är, och när man tittar på dessa exemplaren så tycker jag det viktigaste är att hitta ett objekt där allt mer eller mindre matchar färgmässigt, vissa nyansskillnader är okej, men ser tråkigt ut med helt nya visare om tavlan har en nivå 3-ton (enligt nedan). Det är något, som i min värld påverkar priset.

  [​IMG]
  0-6 skala på färgerna, för att få en hum om det, varav de två sista är simulerade, dvs inte äkta patinering.


  Då tavlan tingar ett väldigt stort värde är det därför viktigt att kontrollera, helst med lupp för att se eventuella brister, som man kanske inte annars ser med blotta ögat, titta efter så att tavlan är hel och fin, att den inte tappat lume, eller är sprucken. Leta även efter eventuella missfärgningar, vilket brukar vara väldigt enkla att se.

  I dagsläget finns det även en hel del fejkade tavlor, det är något man bör man vara uppmärksam på, det finns en hel del tells på dessa, men det är inget som jag tänker gå in på.
  Om man har hittat ett objekt och man ser att allt stämmer överens, serienummer inom rätt range av vad tavlan är, och att de andra delar vi gått igenom, så är den antagligen riktig, men man bör ändå vara medveten om att det finns fejkade tavlor.

  4. Urverk
  Precis som många av sina syskon, så drivs 1680 av ett modifierat 1570-urverk från Rolex, Cal 1575, ett verk som slår 19800bph. Något att lägga på minnet är att urverket är stämplat 1570.

  [​IMG]

  När man är intresserad av att köpa en 1680 så bör man alltid få uppgifter gällande servicehistorik, är servicehistoriken okänd, så hade jag bett om ett gångtest, för att få en liten uppfattning om hur den mår, men hade därefter ändå lämnat in på service, utan att byta några synliga delar, eller polera boetten..


  5. Date-wheel
  Datumhjulet på en 1680 ska ha en silvrig bakgrund, öppen 6 och 9a, men stängd 6a på 26, enligt nedan bild.
  Wheel7.


  Det finns datumhjul som passar, som har helt vit bakgrund, men detta är något man skall undvika.
  (4)

  6. Boett
  Efter tavlan, så är boetten det som spelar in stort gällande pris. Jag är ingen mästare på just poleringen, men för att få en uppfattning så tingar en helt orörd boett högre värde än en polerad, och tyvärr är det långt ifrån alla som kan konsten att återskapa en polering som liknar originalet.
  Men precis som med alla boetter så ska man titta efter att luggarna har ungefär samma tjocklek. Det är med stor sannolikhet att caset har fått sig minst en polering.

  Några av grejorna man ska ta en titt på är:
  1. Serienummer och Ref-nummer, dessa ska vara synliga, antingen med lupp eller för blotta ögat.
  2. Luggarna ska inte vara för tunna, och vara ungefär lika tjocka.
  3. Kronskydden ska inte vara för tunna, och helst inte ha blivit polerade till någon annan form än original.
  4. Rost, kontrollera att det inte finns rost på och i boett

  Boettlocket på Rödsubar mellan 2M serie upp till 3.4M var stämplade med datumkod, började på "II 69" och slutade med "II 72". Någonstans i 3M-rangen så slutade man med datumkod på boettlocket. Så någonstans runt 73 och framåt, så slutade man med stämplade boettlock. Service-lock hade inte heller några stämplar.

  7. Twinlock- och Triplockkronor
  max och Jibe går igenom skillnaderna bra gällande Twinlock och Triplock-kronor, så jag går bara in på vilka som satt mellan vilka år.

  De som har lägre serienummer än 3.xM levererades med Twinlock och över 3.xM levererades med Triplock-krona, men vanligt är att de någon gång i tiden blivit uppgraderade till Triplock-krona när dessa introducerades.

  Mitt exempel, som är en 3.3M har en twinlock-krona, och det gör det lite roligare att den har original kvar, men personligen kommer jag inte våga bada med min då det känns onödigt att riskera det med tanke på vad som kan ske. Finns exempel på att klockan inte varit tät och har skadat tavlan, och som sagt så är dessa inte direkt billiga, eller lätta att hitta.

  8. Länkar
  Vad jag vet så finns det två olika länkar som såldes med 1680.
  Rolex 9315 och 93150

  9315 är en vikt länk, dvs är varje länkbit en vikt plåtbit, enligt bild. End links ska vara stämplade med antingen 280 eller 380. De tidigare 9315-länkarna som är "patent pending" är ovanligare och därmed dyrare, dessa är stämplade mellan 67 och 70 och har texten "Pat Pend" stämplat i dykarextension.
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  93150 kom någonstans runt 1972 och har solida länkbitar, men inte solida end links (som dagens länkar har). End links på dessa ska vara stämplade 580.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]


  Det finns flera länkar som passar, men enligt vad jag lyckas hitta så såldes de med dessa två.

  Min personliga åsikt är att det är kul att ha originallänken till klockan, men jag bär hellre den på en 93150, dels för att de är bekvämare, men också för att 9315 börjar bli dyra och svåra att hitta i fullängd.  9. Bezelinserts eller Ilägg
  Precis som 5513 så är bezel roterbar i bägge riktningar, men har en fjäder som låser bezel. Man måste därför trycka ner bezel lite för att kunna rotera den. Det finns massor olika ilägg/inserts som passar 1680 och 5513, och vad jag vet så levererades de med de som kallas "fat font", vilket det finns olika upplagor av, dvs olika tjock text. Detta är något som på senare tid har blivit väldigt dyra, speciellt om de är blekta. Inserts är relativt enkelt att byta, men bra att ha i åtanke på att ett blekt tingar ett högre värde än ett serviceinsert.

  [​IMG]

  [​IMG]
  Serviceinsert, andra från höger (har tunnare text, jämfört med de andra)

  Det är inte ovanligt att ett faded insert säljs för ungefär 1000USD.  Detta inlägg är tänkt som en liten guide, och har tagit sin lilla tid att skriva ihop. Det finns säkert massor av grejor som jag har missat, så feel free att fylla på med info, eller rätta mig om jag har fått något om bakfoten.
  Precis som alltid med Rolex så finns det inga exakta gränser, så ta det med en nypa salt..


  Vill tacka för att ni läst igenom tråden och om ni inte har läst max tråd om 5513 och Jibe tråd om 1655 så gör det!

  https://klocksnack.se/threads/rolex-submariner-5513-genom-tiderna.6090/
  https://klocksnack.se/threads/rolex-explorer-ii-1655-genom-tiderna-en-sammanfattning-hyllning.23056/  Källor:
  1. http://www.doubleredseadweller.com/watch-info/red-sub/untitled.html
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Rolex_Submariner
  3. http://www.rolexforums.com/showthread.php?t=87758
  4. http://www.rolexforums.com/showthread.php?t=163975
  5. http://www.horologist.com/rolex_crown.htm
  6. http://www.doubleredseadweller.com/watch-info/red-sub/
  7. http://revo-online.com/the-evolution-of-the-red-rolex-submariner-with-date-ref-1680/
  8. http://www.newturfers.com/vb/showthread.php?p=69504
   
  mega, Bas, Eiffel och 68 andra gillar detta.
 2. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  11.474
  Snyggt! :)

  Mycket bra att du inte presenterar statistiken och serienumren som ren fakta. Det är ju omöjligt att veta exakt.
   
  Gummo, Fabian och k0ltrasten gillar detta.
 3. The Pell

  The Pell Tantal

  Inlägg:
  268
  Från:
  Göteborg
  Tack för nedlagd tid! Grymt!
   
 4. aleks

  aleks Grga Pitic

  Inlägg:
  5.290
  Grymt jobb, tack!
   
 5. Feskarn

  Feskarn Diamant Admin Premium

  Inlägg:
  6.638
  Snyggt! Riktigt tung post! ;)
   
 6. Mw79

  Mw79 Guld Premium

  Inlägg:
  3.878
  Tackar!
   
 7. Omen

  Omen Heja Eslöv!

  Inlägg:
  9.674
  Vilket berömvärt arbete, tack!
   
 8. meo_swe

  meo_swe Guld

  Inlägg:
  3.174
  Läsvärt! Räddning i bakfyllan:)
   
 9. Fabian

  Fabian Platina

  Inlägg:
  5.018
  Från:
  Stockholm
  stort tack för en gedigen guide! kul med lite extra info.
   
 10. StarMan

  StarMan Diamant Premium

  Inlägg:
  8.832
  Bara att lyfta på hatten, bra jobbat!
   
 11. Fixoflex

  Fixoflex Diamant Premium

  Inlägg:
  6.069
  Från:
  Småland
  Bra guide! Tack för allt jobb!

  Vet man varför rolex använde röd text på vissa exemplar?
  Var det endast estetiskt eller fanns det en funktion!
   
 12. Mr_Jonas

  Mr_Jonas Silver

  Inlägg:
  2.978
  Från:
  Göteborg
  Nice! Nu har jag lärt mig något nytt idag. Tackar för en bra post
   
 13. Bomier

  Bomier Silver

  Inlägg:
  2.227
  Från:
  Bangkok
  Fantastiskt!!! Tackar så jätte mycket för du har lagt ner tid att sammanfatta detta. :)

  Mvh
  Micke
   
  André. gillar detta.
 14. k0nkas

  k0nkas Guld

  Inlägg:
  3.318
  Stort!
   
 15. Flat-Eric

  Flat-Eric Stålklockans beskyddare

  Inlägg:
  11.968
  sweet kolis!
   
 16. Scaramanga

  Scaramanga Diamant

  Inlägg:
  9.216
  Från:
  Höga Kusten
  Strålande. Tack då mycket!

  Bra referens att plocka fram den dagen en röding ska införskaffas :)


  Skickat från min Commodore 64
   
 17. Bawkins

  Bawkins Tantal

  Inlägg:
  443
  Väldigt lärorikt inlägg! Stort tack för att du bemödar dig jobbet! :)
   
 18. Obeedoobe

  Obeedoobe Friends of KS

  Inlägg:
  846
  Från:
  Snåland
  Kanon med denna typ av trådar! Grymt jobbat!

  Mvh
   
 19. garfield

  garfield Silver Premium

  Inlägg:
  2.215
  Mycket bra post. Hade inte tidigare satt mig in i vintage-subbarnas värld. Ska läsa de andra trådarna du nämner med mycket intresse också. Stort tack för bra jobb!
   
 20. Jacob

  Jacob ”Kiss me im norwegian” Moderator

  Inlägg:
  4.897
  Sweet! Guldguide!
  Ska nörda ner mig mer i den ikväll. Och sannolikt flera andra kvällar. :)
   
 21. paradis

  paradis Guld

  Inlägg:
  3.917
  Från:
  Malmö
  Fantastisk ,jätte bra jobb du har lagt ner på detta, tack......:) Gillar bäst ,Mk I, II ock Mk IV ..........
   
  k0ltrasten gillar detta.
 22. viktor.stefansson

  viktor.stefansson Tantal

  Inlägg:
  345
  Från:
  Sandviken
  Kanonjobb att sammanställa all fakta! Tack så mycket!
  Enda problemet är att man blir sugen på att köpa en röd.
   
 23. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  12.056
  Från:
  Sthlm
  Snyggt jobbat! Stort tack för det!
   
 24. Davvan

  Davvan Pamela Gidley Premium

  Inlägg:
  6.945
  Från:
  Fettefleur......
 25. k0ltrasten
  Trådstartare

  k0ltrasten The Bird Admin Moderator Premium

  Inlägg:
  8.053
 26. Davvan

  Davvan Pamela Gidley Premium

  Inlägg:
  6.945
  Från:
  Fettefleur......
  Saken är att jag missade det totalt....ber ödmjukt om ursäkt som sig bör när man....dvs jag....har fel!
   
  k0ltrasten gillar detta.
 27. k0ltrasten
  Trådstartare

  k0ltrasten The Bird Admin Moderator Premium

  Inlägg:
  8.053
  No hard feelings! :)
   
 28. Jibe

  Jibe Tantal

  Inlägg:
  265
  Från:
  Skåne
  Grymt bra! Ser gärna att vi bevarar upplägget i dessa Genom tiderna-trådarna och att det skrivs mer sådana! :)
   
  paradis och k0ltrasten gillar detta.
 29. Anfield

  Anfield Brons

  Inlägg:
  999
  Grymt bra läsning !
   
 30. wundlander

  wundlander I know I look great in my Mustache

  Inlägg:
  3.722
  Från:
  Stockholm
  Bra sammanställt. Tumme upp!
   
Mollstedt