Laddar...
Nymans Ur 1851

Sous Vide

Diskussion i 'Lifestyle' startad av BOTL, 28 mars 2016.

  1. MartinL

    MartinL Rebel soldier

    Inlägg:
    137
    Från:
    Linköping
    Ah, metoden är bra mycket säkrare jämfört med andra tillagningsmetoder eftersom du har full kontroll. Samtidigt är det ett effektivt sätt att odla bakterier i maten om man gör fel.
     
    matage gillar detta.
  2. Ville_W

    Ville_W Y-Wing pilot

    Inlägg:
    937
    Från:
    Skåne
    Vilka är felen man kan göra?
     
  3. matage

    matage Rebel soldier

    Inlägg:
    142
    Från:
    Stockholm
    Hygienen blir än viktigare vid låg temp/lång tid och anaeroba bakterier är ganska otrevliga.
    Skulle dock tippa på att de vanligaste felen är för långsam nedkylning efter tillagning (rekommenderar isbad med MYCKET is) i de fall man inte öppnar påsen omgående.

    Som sagt Douglas Baldwin har svaret på det mesta ;)
    http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Safety
     
  4. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Som du nämner blir det 65 nästa gång. 70 var absolut bra och god men konsistensen är jag inte nöjd med, skillnaden mot ugn var inte tillräckligt.

    Smaken var god men köttet hade släppt mycket vätska i påsen. Mitt andra bekymmer är panna, vill göra ytan med eld, Brännare eller grill. Som det blir nu är det den delen som rör panna som får färg och resultat skulle blivit bättre. Avslutade med lite brynt smör på. Tunna skivorna var att föredra.
    image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
     
    Icaras, Golbica, Guden och 3 andra gillar detta.
  5. ZtaFfaN

    ZtaFfaN Y-Wing pilot

    Inlägg:
    632
    Från:
    Tjockhult
    Ser väldigt smarrigt ut @BOTL ...och nyttigt/fräscht. Vi väntar på kokboken, med mycket bilder.
    Lax i morgon i stället?:p
    Är ångugn att likna lite vid Sous Vide? Lagade till en fläskfile för ett tag sedan
    i en sådan,fick inte heller någon yta men blev väldigt saftigt och fint.
     
    BOTL gillar detta.
  6. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Fanns inte bra färsk lax, är hemma och sjuk så pallar inte åka och handla på flera ställen. Lax så fort jag får möjlighet, planer på inhandla en brännare finns också. :D
     
    ZtaFfaN gillar detta.
  7. MrPlow

    MrPlow AT-ST driver

    Inlägg:
    1.312
    Sportar också en sansaire och kör den i en smartstorelåda där jag skurit ut för sousviden.

    Har en vakuummaskin vilket är lite av ett måste.

    Rådjur ska man inte köra för länge! Favoriten är annars fläsksida! Där man fräser på svålen i het panna efter.
     
    BOTL gillar detta.
  8. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Gärna ett par bilder.
     
  9. MrPlow

    MrPlow AT-ST driver

    Inlägg:
    1.312
    image.jpeg
    Tryffelsmör och kryddor med rådjursfilé. Men kör inte för länge då blir det som leverpastej i konsistensen.
     
    Veratio, Bramserud, BOTL och 2 andra gillar detta.
  10. MartinL

    MartinL Rebel soldier

    Inlägg:
    137
    Från:
    Linköping
    matage svarade klokt, finns potential att odla upp en del bakterier i påsen när man kör länge på låg temp.

    - Kör aldrig långkok under 54 grader är en bra grundregel
    - Lär dig maskinen så du vet att/hur den funkar (att den verkligen håller vald temp i hela vattenbadet).
    - Håll koll så inte någon del av påsen sticker upp ur vattnet och hamnar i en zon med lägre temp.
    - Vid senare förtäring, tänk på snabb nedkylning (som nämnt tidigare)
    - Lär dig om fisk, kött och matsäkerhet. Odlad norsk lax kan vara säker vid en temp, vildfångad en annan osv.
     
    BOTL gillar detta.
  11. matage

    matage Rebel soldier

    Inlägg:
    142
    Från:
    Stockholm
    Själv kör jag Sansaire, en chambervac och använder en kylväska som cirkulationskärl. Det extra djupet gör en del nytta för att inte pumpen ska trycka upp påsarna mot ytan.
    Sen har jag kompletterat med ett hemma-hack från Ikea - En grytlockshållare!
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70154800/

    Lätt att justera till lagom storlek och funkar kanon att säkerställa att inget trycks upp över ytan. Tiden får väl utvisa om jag skapat galvaniska strömmar i vattenbadet ;)

    När det gäller brännare till SousVide finns det inget som går upp emot en Searzall :D :D
    searzall_action.jpg
    Köpte mitt kit från Amazon.com och har lyckats hitta gas med US-gänga här i sverige :)
    Alla recensioner som påstår att det tar tid att bränna av med den är helt klart skit bakom spakarna och får långt avständ. Den är helt fantastisk!
     
    Richispice, MrPlow, MartinL och 1 annan gillar detta.
  12. MartinL

    MartinL Rebel soldier

    Inlägg:
    137
    Från:
    Linköping
    Ett par putsade entrecoter, en finare hängmörad köttbit behöver inte möras med sous vide men dessa från coops standardsortiment tänkte jag köra några timmar. Asiatiskt inspirerad marinad på soya, honung, glukossirap, salt och peppar. Köttet skall även smaksättas med sesamolja och ingefära efter tillagning.
    DSC_0233.jpg

    Vakuumpackat och redo för bad.
    DSC_0234.jpg
    54 grader, kör sällan högre på nötkött. Bitarna kunde gott legat ett halvt dygn men nu blir det lite kortare, ca 4 timmar.
    DSC_0236.jpg
    Cortado i väntans tider.
    DSC_0238.jpg
     
    ollkli, corbendallasx, Icaras och 7 andra gillar detta.
  13. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Går att fota med frontkameran. Lax med lite kryddor, dill och citronskivor. Ska köras i cirka 45 min på 55 grader
    image.jpeg
     
    MartinL gillar detta.
  14. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Herregud vilken festmåltid. Jag skiter i tillbehören. Äter bara lax med sås. Den är PERFEKT inuti och stekte den cirka 20 sek på varje sida. Ytan är krispig nästan som en kaka.

    Ska se om jag får till en bild
     
    Veratio och MartinL gillar detta.
  15. MartinL

    MartinL Rebel soldier

    Inlägg:
    137
    Från:
    Linköping
    Ha ha, ja det är en upplevelse! Testa 50-52 grader också, händer något spännande med laxen vid den temperaturen. Jag har aldrig stek laxen efteråt dock har jag förbehandlat den i saltat isvatten för att få bort den gråvita proteinhinnan som kan bildas.
     
    BOTL gillar detta.
  16. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    får inte till en bättre bild med frontkameran.

    EDIT: fyfan va dålig bild, det ser inte ens gott ut där

    image.jpeg
     
    Senast ändrad: 31 mars 2016
    Icaras, Veratio, Carolin och 1 annan gillar detta.
  17. Veratio

    Veratio Stormtrooper

    Inlägg:
    230
    Från:
    Malmö
    Keep 'em coming nu pojkar (och flickor)!

    Har iaf införskaffat en vacuum-förpackare nu, behövde en sån oavsett! Så i maj ska jag inhandla mig en sous vide maskin! Längtar, ska bli kul att testa!
     
    BOTL gillar detta.
  18. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.800
    Tillagar i princip allt på jobbet sous vide.
    Ryggbiff: 58 grader 1 timma
    Kyckling: 65 grader 1 timma
    Short rib nöt: 75 grader 12 timmar
    Fläsksida: 72 grader 12 Tim
    Oxkind: 80 grader 12 Tim
    Fisk, portion: 58 grader 10 min
    Lam, rumpa: 58 grader 1 Tim, 20 min
     
    Hoffa, Mattias71, ozzyozzy och 4 andra gillar detta.
  19. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.800
    image.jpg
    Ryggbiff, waguy körd sous vide 1h 58 grader
     
    Hoffa, RobertD, ozzyozzy och 12 andra gillar detta.
  20. Veratio

    Veratio Stormtrooper

    Inlägg:
    230
    Från:
    Malmö
    YEEES! Fy fan fy fan! Så jävla fint!
     
    gruby gillar detta.
  21. Bramserud

    Bramserud Rebel soldier

    Inlägg:
    133
    Från:
    Stockholm
    Har tillagat både torskrygg och hjortfilé sous vide! Blir riktigt bra, se upp med de bättre bitarna av vilt bara, eftersom det har så korta fibrer kan man inte ha det i för länge. en halvtimme var fullt tillräckligt.
     
    Veratio gillar detta.
  22. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Fantastiskt, min mobiljävel är inlämnad på lagning nu så bilder kommer om ett tag.
     
    Veratio gillar detta.
  23. OBRKV

    OBRKV Stormtrooper

    Inlägg:
    430
    Från:
    Stockholm
    Tips! Sous Vide-burgare! Malet högrev, flingsalt och peppar. Sen 55 grader i ca 2h (om jag minns rätt). Bränn lite med brännare för att för en najs yta innan servering. På med valfria tillbehör.
     
    ollkli, Veratio och Gummo gillar detta.
  24. Mrsheepshooter

    Mrsheepshooter AT-ST driver

    Inlägg:
    1.090
    Från:
    Stockholm.
    Jäklar, det där ser riktigt jävla fint ut!
    Har varit sugen på en sous vide ett tag nu, kanske tags att göra det nu. Verkar riktigt fett!
     
    Veratio och BOTL gillar detta.
  25. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    På inrådan av personalen i charkdisken mot mitt samvete köpte jag hästentrecote och ikväll när frugan äter med sina väninnor testade jag. Två timmar på 55c och sedan en yta. Delade köttet och det ser fint ut. Tog en tugga och vidrigt. Aldrig mer!!

    Blev en billys till middag
    image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
     
    Hoffa, Biffbert, Kinglolle och 4 andra gillar detta.
  26. ollkli

    ollkli Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Hästfile så gott att man trillar ur sadeln!
     
    Hoffa, Brutus, Quaker och 5 andra gillar detta.
  27. Richispice

    Richispice X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.094
    Ha, jag anade att jag skulle hitta ett svar från dig i denna tråd. Det finns ingen jag känner som gör mat som du @matage
     
    matage gillar detta.
  28. nissehult

    nissehult Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.957
  29. Mattias71

    Mattias71 Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Från:
    Göteborg
    Beställde min Anova wifi igår. Chattade med dom och fick 30$ rabatt.
     
    Veratio och BOTL gillar detta.
  30. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Y-Wing pilot

    Inlägg:
    804
    Från:
    Gefle
    Kycklingen är en klar hit, provade idag utan att steka på maten efter badet. Gott som tusan, 2 h på 65 C

    image.jpeg
     
    Icaras, Guden, Mattias71 och 1 annan gillar detta.