• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Tråden om Öl

20190920_213924.jpg

Trevlig helg!
Delirium, det var länge sen! Jag hade två Deliriumglas en gång i tiden men de gick sönder för läng sen.

Kuriosa:
Ölbaren Delirium i Bryssel är känd för att ha en telefonkatalog-liknande ölmeny. Det är imponerande. Men det skulle vara betydligt mer imponerande om de hade ölen i menyn till salu i sin bar. Det var efter att ha försökt beställa tio olika öl som jag valde en som dom faktiskt hade i baren.
 
Mnjaaa...Inser så klart att det finns ett gäng fullt logiska motiveringar för att välja burk framför flaska men blir ändå lite nyfiken på just de vetenskapliga argumenten. o_O
1. En burk är hermetiskt försluten till skillnad från en kapsyl mot en flaskhals. Det kan alltså inte komma in något som inte ska vara där och skada ölen.
2. En burk släpper inte in något ljus. De bruna flaskorna släpper inte särskilt mycket skadligt ljus, men tillräckligt mycket för att ölen ska skadas och att felsmaker ska komma fram om man förvarar sin öl i dagsljus.
 
Mnjaaa...Inser så klart att det finns ett gäng fullt logiska motiveringar för att välja burk framför flaska men blir ändå lite nyfiken på just de vetenskapliga argumenten. o_O
Höll precis på att knåpa ihop ett svar men @NiklasF tog orden ur munnen på mig. :) Precis av de orsakerna så är burkar bättre för ölet. En annan aspekt är såklart förpackningsvikt och att burkar är lättare att stapla.
 
1. En burk är hermetiskt försluten till skillnad från en kapsyl mot en flaskhals. Det kan alltså inte komma in något som inte ska vara där och skada ölen.
2. En burk släpper inte in något ljus. De bruna flaskorna släpper inte särskilt mycket skadligt ljus, men tillräckligt mycket för att ölen ska skadas och att felsmaker ska komma fram om man förvarar sin öl i dagsljus.
På riktigt. :wideyed:
1) Vad är det som ev. ska krypa in? Förutsatt att flaskan är full vid inköp så måste ju något sippra ut innan det kan ersättas med... vad? Luft? Denna risk måste väl ändå var marginell, baserat på en hyfsat överskådlig konsumtionstakt räknat från buteljeringen?

2) Absolut, köper detta men personligen förvarar jag ölen i kylen, dvs svalt och mörkt så risken för skadligt ljus känns inte direkt överhängande.
Förnekar däremot inte vikt och stapelbarhet som oemotstridliga argument men väger det mot känslan att halsa en sval direkt ur flaskan. Snyggt också! :cool: Och kom inte dragandes med skumkrona, kropp och trams. ;)
 
På riktigt. :wideyed:
1) Vad är det som ev. ska krypa in? Förutsatt att flaskan är full vid inköp så måste ju något sippra ut innan det kan ersättas med... vad? Luft? Denna risk måste väl ändå var marginell, baserat på en hyfsat överskådlig konsumtionstakt räknat från buteljeringen?

2) Absolut, köper detta men personligen förvarar jag ölen i kylen, dvs svalt och mörkt så risken för skadligt ljus känns inte direkt överhängande.
Förnekar däremot inte vikt och stapelbarhet som oemotstridliga argument men väger det mot känslan att halsa en sval direkt ur flaskan. Snyggt också! :cool: Och kom inte dragandes med skumkrona, kropp och trams. ;)
1. Ja, luft är inte helt ofarligt för öl ur ett förvaringsperspektiv. Det är syret i luften som kan orsaka problem. Även jästbakterier som normalt finns i luften kan tränga in och skada ölen.

2. Hur du förvarar din öl kan du givetvis kontrollera, men hur har den förvarats dessförinnan? Det har du ingen kontroll över och kan ha otur. Alla macrotillverkare skyddar sig mot det på olika sätt - bland annat genom att inte sälja sin öl ”bottle conditioned”. Det ger ett visst skydd, även om det inte är ett fullgott sådant.
 
1. Ja, luft är inte helt ofarligt för öl ur ett förvaringsperspektiv. Det är syret i luften som kan orsaka problem. Även jästbakterier som normalt finns i luften kan tränga in och skada ölen.

2. Hur du förvarar din öl kan du givetvis kontrollera, men hur har den förvarats dessförinnan? Det har du ingen kontroll över och kan ha otur. Alla macrotillverkare skyddar sig mot det på olika sätt - bland annat genom att inte sälja sin öl ”bottle conditioned”. Det ger ett visst skydd, även om det inte är ett fullgott sådant.
Så klart helt korrekt i sak.
Även om jag räknar in ovanstående i riskkalkylen gillar jag ändå oftast flaskan bättre av en rad andra helt ovetenskapliga skäl. :cigar: Hursom. Blev trygga burkar denna gång.
 
1. Ja, luft är inte helt ofarligt för öl ur ett förvaringsperspektiv. Det är syret i luften som kan orsaka problem. Även jästbakterier som normalt finns i luften kan tränga in och skada ölen.

2. Hur du förvarar din öl kan du givetvis kontrollera, men hur har den förvarats dessförinnan? Det har du ingen kontroll över och kan ha otur. Alla macrotillverkare skyddar sig mot det på olika sätt - bland annat genom att inte sälja sin öl ”bottle conditioned”. Det ger ett visst skydd, även om det inte är ett fullgott sådant.
Att burk är säkrare är ju helt rätt, men det är ju vääääldigt låga risker med en glasflaska som ska minimeras.
Risken att få in saker under produktionen är jämnbördig, och eftersom det är ett övertryck av kolsyre i flaskan så kan inget komma in om inte kapsylen läcker så pass mycket att all kolsyre först åker ut. Även då är risken låg då kolsyre är tyngre än luft och kommer ligga som ett lock på ölen. Om flaskan ligger ner så finns det i detta fall ingen öl kvar att oroa sig över, och i annat fall en till fördel för burk, kapsylen kan rosta. Skillnaden mot burk är därför oerhört liten, men till burkens favör.

Ljuset däremot är en faktor att räkna med. Från tillverkare till butik kommer den till närmast 100% säkerhet att vara packad i kartong. Väl på hyllan på bolaget kommer den att utsättas för uv-strålande lysrörsbelysning, så där vill man ju inte ha den så länge. Finns ju en anledning att de flesta dyrare champagner kommer i kartong. Även detta är väldigt liten skaderisk för ölet om den har någorlunda omsättning, men den finns.

Jag skulle vilja säga att 99% av fördelen med burken kontra flaska är vikt och packvolym, om den återvinns.
 
Att burk är säkrare är ju helt rätt, men det är ju vääääldigt låga risker med en glasflaska som ska minimeras.
Risken att få in saker under produktionen är jämnbördig, och eftersom det är ett övertryck av kolsyre i flaskan så kan inget komma in om inte kapsylen läcker så pass mycket att all kolsyre först åker ut. Även då är risken låg då kolsyre är tyngre än luft och kommer ligga som ett lock på ölen. Om flaskan ligger ner så finns det i detta fall ingen öl kvar att oroa sig över, och i annat fall en till fördel för burk, kapsylen kan rosta. Skillnaden mot burk är därför oerhört liten, men till burkens favör.

Ljuset däremot är en faktor att räkna med. Från tillverkare till butik kommer den till närmast 100% säkerhet att vara packad i kartong. Väl på hyllan på bolaget kommer den att utsättas för uv-strålande lysrörsbelysning, så där vill man ju inte ha den så länge. Finns ju en anledning att de flesta dyrare champagner kommer i kartong. Även detta är väldigt liten skaderisk för ölet om den har någorlunda omsättning, men den finns.

Jag skulle vilja säga att 99% av fördelen med burken kontra flaska är vikt och packvolym, om den återvinns.
Det stämmer som du säger att det är i marginalerna som burken är bättre för ölen än vad flaskan är. Det enda av ovanstående problem som jag själv har varit med om är kapsyler som inte har slutit tätt. Det har hänt mig en handfull gånger. Första varningen får man när man öppnar kapsylen och blir utan det härliga pysande ljudet, alternativt om det finns lite kladd (torkad öl) där kapsylen möter flaskan.
Generellt finner flaskan vad gäller presentation för mig. Jag tycker helt enkelt att det ser lite trevligare ut med en flaska än med en burk.
 
Det stämmer som du säger att det är i marginalerna som burken är bättre för ölen än vad flaskan är. Det enda av ovanstående problem som jag själv har varit med om är kapsyler som inte har slutit tätt. Det har hänt mig en handfull gånger. Första varningen får man när man öppnar kapsylen och blir utan det härliga pysande ljudet, alternativt om det finns lite kladd (torkad öl) där kapsylen möter flaskan.
Generellt finner flaskan vad gäller presentation för mig. Jag tycker helt enkelt att det ser lite trevligare ut med en flaska än med en burk.
Lite mer traditionellt med flaska, men burkarna har blivit rätt snygga idag.
Någon som vet hur öl på burk klarar lagring?
Tio år på flaska är ju inga problem.
 
Fick ju köra till gillet idag så jag förtjänar en godnatt öl nu när vi kommit hem. Tösen är gluten intolerant så jag tänkte att får prova ölen, positivt överraskad! En trevlig IPA helt enkelt, var fördomsfull då glutenfritt bröd oftast smakar sådär...
D0411ED8-9D4C-4124-9733-895E1835187A.jpeg
 
IPA är en klar favorit (och tunga stouts) men jag är så trött på alla hazy/juice aktiga nu för tiden. Köpte denna idag och gick tillbaka till forntiden. Den var häftig när den kom men oj vad den blitiv ifrånsprungen av annat. Fortfarande en bra öl dock.
IMG_20190927_171720.jpg
 
DSC_0188.JPG

Lokala kvarterskrogen har kanske inte det största utbudet och IPA är inte favoriten men denna satt riktigt fint. Har något svagt minne av en veteöl som jag tror också kom från Gotlands Bryggeri som jag gillade så kanske dags att kolla upp deras utbud :)
 
Håller på med renovering hemma och då har ölbudgeten fått stryka på foten. Ändå så nära att trycka på beställa-knappen när man läser i tråden ^^,
 
Tillbaka
Topp