Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Dröjde ju inte så längeEtt annat litet sidospår jag tror kan vara interessant är vid mitt besök 2012 på F.A Lange watchmaking excellence awards.
När jag tillsammans med den lilla gruppen på totalt 8 personer fick besöka galleri Neue Meister där de höll på att restaurera ”Planetenlaufuhr” En astronomisk klocka tillverkad mellan 1563-1568 av en ”skomakare!”
Urets 4 sidor visar var och en de övriga planeternas positioner solsystemet. Det roliga är att detta är innan upplysningen så de utgår ifrån jorden som en silvrig glob på toppen som universums centrum.
Globen handgraverad enligt gammal traditionell kartritning över himlavalvet med stjärntecken och annat kul.
Alla funktioner noggrant dokumenterade av konservatorn.
MEN! Det som är än mer fascinerande är att alla delar är handgjorda. Och för att simulera planeternas elliptiska banor är kugghjulen filade med olika avstånd mellan tänderna så att hastighetsökningen i planeternas ytterkurvor av elipsen ökar precis som i verkligheten.
Detta är alltså uträknat för 455 år sedan av en skomakare! Precisionen på vissa av planeternas banor t.ex. Jupiter är så exakt att den på klockan avviker 1 dag på 30.000 år!!!
Insidan av globen som motsvarar stjärnhimlen sedd från jorden.
Alla delar noga rengjorda och sorterade i väntan på montering. Väl skyddat för yttre påverkan.
Klockan står till vardags utställd i Matematiska och fysikaliska Salongen i en monter med skyddande atmosfär. Detta museum befinner sig i Zwingern palatset vid Operan i centrala Altstadt i Dresden.
Men en gång per 100-år tas hela klockan isär av specialister (konserverare) för att säkerställa att ingen korrosion uppstått eller annat som långsamt kan förstöra klockan.
Det var denna ytterst sällsynta restaurering vi fick bevittna vilket var otroligt mäktigt. Det visar verkligen klockornas historia och ett hantverk utöver det vanliga.
Until next time… Stay hydrated and drink beer
Har tyvärr inte blivit någon klocka för egen del. Hade en Saxonia Moon Phase till låns men som lämnades tillbaka när jag slutade.Tack @R-Svarvofix för en av de bästa trådarna jag läst här på klocksnack.
Har det blivit någon lange för dig själv än? Vilken av alla modeller talar varmast till dig
Ser fram emot nästa del!
När är senare tråd? Frågar åt en kompis... Nu vill vi veta mer om datumskivan och day/night visningen!Har tyvärr inte blivit någon klocka för egen del. Hade en Saxonia Moon Phase till låns men som lämnades tillbaka när jag slutade.
Den modell som ligger mig varmast om hjärtat är Lange 1 Moon Phase ref. 192.025
Mer om exakt varför kommer i senare tråd.
Varför monteras urverket och justeras för att sedan plockas ner, tvättas och sättas ihop igen? Behövs det ingen justering efter tvätten - eller behövs det bara ”finjustering”?Fortsättning…
Efter att ha flyttat till Tyskland bestod första tiden av att äta korv och dricka öl… Haha nejdå kanske inte även om det kanske förekommit lite både och av de varorna.
Men eftersom jag inte hade tyska som modersmål så betalade Lange för 2 månaders universitetsstudier samtidigt som de betala ut lön. Detta tyckte jag var mycket generöst och just språkkunskaperna har varit väldigt värdefulla för mig i flera avseenden.
Sedan började själva jobbet på Lange med en unik inarbetningsplan då jag både har ingenjörsutbildning inom maskinteknik och en urmakarutbildning. Så jag fick under de nästkommande månaderna vara 1-2 veckor på varje avdelning för att få en djupare förståelse av design/konstruktionen som är först i kedjan.
Det var på fräscentrum där bryggor och diverse andra delar fräses fram i högprecisions maskiner där jag fick vara med och montera ”blanks” i maskinerna och sedan programmera in CNC koderna. Även byte av och inklockning av fräsar för att eliminera toleransfel. Sedan vara med i avdelningens interna QC avdelning och mäta upp detaljerna i ett projektor mikroskop och jämföra mot ingenjörernas ritningar på transparent film.
Sedan gick det vidare till EDMcemtrum. En process där man skär ut detaljer med extrem precision genom att köra en laddad mässingstråd tunn som ett hårstrå under vatten som skapar en plasmabåge som förångar materialet. Här gjordes fjädrar och andra delar som var för små toleranser på för att kunna fräsas. Annars samma processer med intern QC på avdelningen.
Nästa stop var svarvcentrum. Här gjordes axlar, skruvar, stift och andra detaljer som bussningar och pelare. Utifrån samma principer som avdelningarna ovan.
Stoppet efter det var värmebehandlingen där delar av stål härdades genom att gå på ett rullband genom en ugn och sen dumpas i olja.
Alla delar hamnade sedan på ”avgradnings avdelningen” här togs genom manuella metoder vassa kanter, grader, frässkägg och annat otrevligt från maskinell bearbetning bort innan delarna gick vidare till finish.
Varje uppsättning delar var i batcher om 5-25 delar och transporterades i inviduella formgjutna hållare. Tillsammans med dokumentation som ritningar, tillverkningsorder och material handlingar för 100% spårbarhet av minsta skruv.
Väl framme på den riktiga finish avdelningen gick delarna beroende av karaktär till de olika stationerna för kantslipning, faspolering och övriga finisheringstekniker.
Nästa steg i det fall att delen behövde ytbehandling, (guld eller rhodium) så gick dessa till ytbehandlingscentrum för denna kemiska bearbetningen.
Sedan var jag i den avdelning som var högst sekretess kring. Där de tillverka sina in-house spiraler. En tunn tråd av en icke magnetisk legering drogs genom munstycken av syntetisk diamant för att få på 0,00001mm rätt diameter innan den valsades till en rektangulär form. Sedan var det några processer för att linda in spiralformen som innefatta flera steg av värmebehandling så att slutresutatet blev en blå spiral redo att böjas till rätt form av specialtränade urmakare.
Sedan var det dags att besöka monteringen några veckor. Där fick jag montera ”main plates” och andra detaljer vilket bestod av att pressa in stift och gängade bussningar. Då alla deras bryggor är av ”German Silver” så är det mycket sällan de gängar direkt i plattan utan de pressar in bussningar i stål. Allt för kvalitén.
Sedan på monteringen steg ett där kompletta urverk monterades och justerades in. Dessa gick sedan till demontering och tvätt för att sedan monteras ihop i en slut montering.
I detta steg gjordes även polering av extremt känsliga delar för att dessa inte ska riskera repas på vägen.
När verken var klara gick de till boettering.
Sedan var det även besök hos design och flera administiva avdelningar. Tillsammans med en vistelse där boetter tavlor och visare gjordes. En del av dessa komponenter köptes in av exklusiva leverantörer som ägs av Richemont gruppen där Lange ingår.
Väl inne på R&D avdelningen blev efter att ha bekantat sig med programvaror och liknande dags för första egna projektet jag skulle ansvara för. Kan tyvärr bara dela officiella bilder på dessa projekt.
Det var för en special upplaga kallad ”Handwerkskunst“ som betyder hantverkskonst. Där skulle ett befintligt urverk modifieras för att få ett unikt utseende för just den starkt limiterade modellen (20 exemplar).
Att öppna upp och göra skelettering krävde noga genomtänkande. Jag fick en skiss från designavdelningen som jag la ”on top” på befintlig CAD ritning och sen kolla så man inte tog bort någon nödvändig ”feature”
Resultatet blev tillslut extremt bra enligt mitt tycke.
Jag fick då även en nära kontakt med ansvarig för konstruktion av boett och tavla/visare. En kontakt som senare kom att bli min personliga mentor.
Urtavlan är fräst ur en solid skiva vitguld och sedan fylld med djup svart emalj. Detta är sedan plan polerat så allt ligger i samma nivå med en extrem finish.
Bild från en auktion i Hong Kong några år efter att modellen släppts där patinan med det gulnande ”German silver” redan har börjat.
Fortsättning följer…
Det är deras 2-stegs metod för att garantera perfektionism.Varför monteras urverket och justeras för att sedan plockas ner, tvättas och sättas ihop igen? Behövs det ingen justering efter tvätten - eller behövs det bara ”finjustering”?
Fränare och mer high-tech lösning än Omegas färgdutt-på-baklockIntressant info ang. Boetteringen är att det tas en högupplöst bild på varje case back som går ut från fabriken. Där ser man skruvspårens läge gent emot varandra. Kommer en klocka in på service tar man om denna bild och jämför då syns direkt om klockan varit öppnad eftersom det är omöjligt att dra alla 6 skruvarna med samma moment så de hamnar i samma riktning som när den lämna fabrik.
Förhållandevis få misstag beroende på mänskliga faktorn. All personal är specialtränad och hanterar komponenterna med yttersta försiktighet.@R-Svarvofix Hur ofta sker det misstag under hanteringsprocesserna, och leder det till att delar helt skrotas (likt om man glömmer finger tutor på bryggan)? Förstår givetvis att det kräver precision och kunskap och att det är många interna utbildningar, men vi är människor (vill jag tro) och kan givetvis fela. Finns det någon rolig inside-historia (för oss utomstående) om några riktiga fuckups, eller något du kan dela med dig av egen erfarenhet där det inte gått som förväntat?
Bra låneklocka!Hade en Saxonia Moon Phase till låns men som lämnades tillbaka när jag slutade.
Fantastiskt!Hejsan alla klockentusiaster på KS!
På request tänkte jag berätta lite om min resa hos vad jag anser vara världens främsta tillverkare när det gäller kvalité och detaljnivå in på minsta lilla detalj. Jag pratar om tyska Lange & Söhne i Glashütte.
https://klocksnack.se/threads/utlottning-av-bankfack-med-pansarvalv.176202/post-4556915
Min resa börjar efter universitetsstudier till maskiningenjör med inriktning på utveckling och design med en lågkonjunktur 2008/2009. Jag hittar inga intressanta jobb så funderar på någon annan sysselsättning och är då av en tillfällighet inne i en exklusivare klockaffär där jag får min första kontakt med mekaniska klockor vars urverk visas genom en display case back. En IWC F.A Jones med ett manuellt verk. Detta fascinerande mig till den grad att jag fråga säljaren kan man utbilda sig till urmakare i Sverige och jag fick information om att visst gick det.
Så jag åkte hem och kolla upp urmakarskolan på nätet och skicka sedan in min ansökan på skoj mest. Tiden gick och jag blev kallad på inträdesprov. Sedan kom snart beskedet att jag blivit antagen så varför inte ytterligare 3 år som student blir trevligt tänkte jag och spännande med klockor!
Det visade sig vara en fullträff en otroligt mysig skola med högt motiverade studenter och kunniga lärare. Första året blev första projektet klar ett bords/väggur som jag kallade ”Submarine”.
Sedan under årskurs 2 blev det mer inriktat på fickur och armbandsur och det var då det avgörande hände. Under en praktikperiod på Swatch Group i Stockholm ringer min lärare och säger att han fått inbjudan till ett event på Lange & Söhne i Tyskland som går under namnet ”F.A Lange Watchmaking Awards” som han tror skulle passa mig.
Det var naturligtvis väldigt spännande så skickade in CV och personligt brev med ansökan och fick tillbaka att jag var en av de 8 antagna.
Sedan följde en veckas oförglömligt besök i Tyskland och en inblick i klockindustrin i Glashütte som de flesta bara kan drömma om. Inbjudan och sedan direkt till fabriken.
Vi fick titta på hela kollektionen i alla varianter som var aktuell just då (2012)
Sedan fick vi även se alla steg i produktionen men tyvärr kan jag inte dela dessa bilder.
Några går dock bra
Vi fick som urmakarstudenter även en kortare utbildning på deras enklare verk som sitter i 1815 modellerna på Langes egna urmakarskola.
I slutet av veckan fick vi även en uppgift att konstruera en unik datum komplikation på ett ETA 6497 urverk med dead line 3 månader senare.
Mitt bidrag var en egen utvecklad modul som flippa en fyrkant för 10-talen och en ring som skötte 1-talen. Detta synkades med programmerings stift/finger på 1-tals ringen.
Även baksidan av verket fick sig en uppdatering då jag fräste fram en ny ”3/4” brygga att ersätta standard ETA bryggorna med.
Tyvärr räckte det inte till vinst i tävlingen utan 2 av mina nyvunna vänner fick dela på prissumman 10.000 Euro.
Däremot hörde utvecklingschefen av sig till mig kort efter och ville ha ner mig på anställningsintervju. Sagt och gjort Lange boka flyg och jag åkte ned och hade min intervju.
De ville dock inte anställa mig som urmakare, de ville ha mig direkt till R&D teamet. Wow tänkte jag ska jag nå mitt 10-års framtidsmål mål redan direkt efter avslutade studier? Japp så blev det.
Flytten gick till Tyskland och därifrån började en ca. 5 år lång resa med utvecklingen hos i mitt tycke branschens mest intressanta företag. Dessutom innanför dörrarna på den topp hemliga R&D avdelningen!
Fortsättning följer när jag har mer tid att skriva ihop något intressant.