Laddar...

Datejust och Date tråden

Diskussion i 'Diskussion' startad av Criss Cross, 17 maj 2013.

 1. mofo

  mofo Guld

  Inlägg:
  3.092
  Från:
  Skåne
  Tycker att priser på DJ gått upp en del senaste tiden(pga av stålhypen?), folk söker sig till de mer vettigt prissatta Rolexmodeller och detta gör att även dessa modeller blir dyrare eller är det för att nuvarande eller som vi kanske ska säga nu...gamla (116234) inte längre kommer finns tillgänglig i butik, vad känner/tror ni?
   
  Aerospace gillar detta.
 2. hejsam

  hejsam Guld

  Inlägg:
  3.460
  Har inte haft superkoll på marknaden, men är det de nyare modellerna som gått upp mycket?
  Tycker att bättre begagnade 116200 kostat 55k+- och 116234 65k+- ett tag (i populära konfigurationer vill säga).

  Tror nog mer att det är en effekt av att övriga stålrolex inte går att få tag på och köpare då tittar på andra alternativ. För mig känns det som en no-braimer att titta på en 116234 när den kostar halva priset mot vad en GMT eller hulk gör.
  Tror inte att lanseringen av den nya datejusten har gjort så stort avtryck, superjubileet går ju att köpa löst i framtiden om det är den som är deal-breaker.

  Det jag tycker är konstigt är snarare att äldre datejust är så pass nära prismässigt mot 6-siffriga. Känns som riktigt trötta exemplar börjar på 30-35k nuförtiden. De tycker jag borde bara avsevärt mycket billigare, framförallt när det finns tonvis av dem.
  Men antar att fler och fler vill köpa instegs-Rolex i och med märkes-hypen och då tittar på 70-80 tals datejust.
   
 3. F32

  F32 Tantal Premium

  Inlägg:
  445
  Från:
  Västerås
 4. hejsam

  hejsam Guld

  Inlägg:
  3.460
  DrDre, Lyden och Daniel1978 gillar detta.
 5. F32

  F32 Tantal Premium

  Inlägg:
  445
  Från:
  Västerås
  Nej, på den bilden såg man inte så mycket skillnad på bandhornen mot den tidigare. Jag har jämfört 116234 i butik mot 126233 (TT-varianten) och jag upplevde skillnaden större då. Borde ha tagit en bild :).
   
  hejsam gillar detta.
 6. Daniel1978

  Daniel1978 Tantal

  Inlägg:
  588
  Visst är den fin, men jag föredrar också rälsen.
  Jag har dock svårt för alla 41mm-modeller, de ser helt enkelt för stora ut, oavsett handled.
   
  Triumf, Huvudverk och Räven gillar detta.
 7. Criss Cross
  Trådstartare

  Criss Cross Diamant

  Inlägg:
  8.364
  Från:
  Stockholm
  Säljs ibland på forumet. Ebay är också ett alternativ. Har blivit ganska dyrt. Börjar väl på 6000kr skulle jag tro.
   
  das_heuer gillar detta.
 8. Schmulan

  Schmulan Plast

  Inlägg:
  6
 9. Glidarn

  Glidarn Titan

  Inlägg:
  160
  Ber om ursäkt för sent svar men nej det är en 116231!
  image.
   
  Aerospace, Solstickan, Lyden och 5 andra gillar detta.
 10. EHedin

  EHedin Titan

  Inlägg:
  242
  Äntligen hittat ett am jubilee som passar :happyhappy:
  51F828A0-4FC2-4FBE-9B30-07D148C0B001.
   
  Aerospace, Lyden, Bagarebergstrom och 1 annan gillar detta.
 11. Daniel1978

  Daniel1978 Tantal

  Inlägg:
  588
  Vad är det för länk och vart har du köpt?
   
 12. EHedin

  EHedin Titan

  Inlägg:
  242
  Triumf gillar detta.
 13. Bagarebergstrom

  Bagarebergstrom Guld

  Inlägg:
  3.112
  Time for tuxedo!
  IMG_20190507_163346.
   
  essGunnar, Aerospace, Räven och 8 andra gillar detta.
 14. hejsam

  hejsam Guld

  Inlägg:
  3.460
  Roulette!
  41A92B11-4B60-41D7-9C50-A7634AEEDE80.
   
  essGunnar, Aerospace, Räven och 12 andra gillar detta.
 15. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Titan

  Inlägg:
  154
  Har under några års tid funderat på att köpa en datejust ref 1601.

  De brukade ligga på ca 20- 25 tkr. Vad går de för idag ungefär? Är det skillnad i pris på en -72:a och en -77 om allt annat är lika förutom säg urtavlans färg svart eller silver? Går det att komplettera med bruten urtavla i andra färger om man säg köper en silver och skulle vilja ändra vid något tillfälle till svart eller säg mörkblå.

  Behöver inte vara att man köper från Rolex. Vet ju att det kan vara svårt att komplettera med urtavlor till andra modeller. Ref 1601 är ju trots allt en volymmodell. Borde finnas rätt gott om delar på andrahands marknaden.
   
 16. Criss Cross
  Trådstartare

  Criss Cross Diamant

  Inlägg:
  8.364
  Från:
  Stockholm
  Hej! Skulle säga att 30.000 kr är ett riktpris med jubilee länk och genomsnittligt skick. Årsmodellerna brukar inte skilja sig åt i pris. Skick och tillbehör går före. Tavlor går att hitta begagnat och byta ut. Jag skulle prioritera boettens skick framför tavlan.
   
  ajvar, Harmon Rabb, das_heuer och 1 annan gillar detta.
 17. Roddan

  Roddan Titan

  Inlägg:
  91
  Från:
  Göteborg
  Enligt Bergströms kommer det inte gå att köpa superjubilee ifall du inte har en 116xxx modell.
   
 18. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Titan

  Inlägg:
  154
  Låter bra. Tänker lite samma angående boetten. Många datejust jag sett har varit rätt slitna och överpolerade. Kan man komplettera med urtavla så kan man lägga mindre fokus på det.

  Om genomsnittligt skick är en klocka som bär spår av ca 50 års daglig användning så borde man kanske betala lite extra för en klocka som ser ut att ha varit väl omhändertagen med en jubilee länk i bra skick och väldigt lite polerad. Borde vara värt några tusen till kanske? Ska man även betala extra för t ex certifikat om det finns på dessa? Är ett pris närmare 35 tkr och däromkring mer rimligt då?
   
 19. Solstickan

  Solstickan Titan Premium

  Inlägg:
  104
  Tycker verkligen det är en av de snyggaste länkarna som rolex gjort, blir det någon att jag flyr sportträsket så är detta mitt val.
   
  Roddan gillar detta.
 20. Criss Cross
  Trådstartare

  Criss Cross Diamant

  Inlägg:
  8.364
  Från:
  Stockholm
  Cert på en så gammal klocka ger ett större premium än så skulle jag tro.
   
 21. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Titan

  Inlägg:
  154
  Är det 50 tkr vi talar om för en bit papper? Man kan väl fejka sådant idag? Jag var på en klockmässa vid ett tillfälle och det såldes blanka papper redo att fyllas i. Då kan man ju köpa en box och säga att det är fullset också och ta ännu mer betalt.

  Vet inte om jag hade betalt extra för box och papper personligen på en dussinklocka. Då ska det vara direkt från 1:a ägaren. Inte mellanhänder där klockan sålts på en annan kontinent för 50 år sedan.

  Köper hellre klockan och skicket. Det är vad jag betalar extra för om jag gör det. Man får förutsätta att box och papper har försvunnit efter 50 års tid om ägaren har flyttat och klockan har skiftat händer.
   
  Criss Cross gillar detta.
 22. HypeBlvd

  HypeBlvd Titan

  Inlägg:
  234
  Från:
  Stockholm
  Personligen förstår jag inte hur det är mer regel än undantag att cert saknas på så många äldre klockor. På nyare objekt så ser jag avsaknaden av dokument som ett starkt varningstecken. Jag hanterar mina som en värdehandling och förstår inte hur dessa kan "försvinna".
   
  cornil gillar detta.
 23. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Titan

  Inlägg:
  154
  Jag har också funderat på det där. Tror inte box och papper var så viktigt på 60- och 70- talet. Klockorna var bruksklockor och man lämnade säkert kvar boxen i butiken eller på hotellet om man köpte den på resa för att den var otymplig. Samma sak i hemmet. Man rensade vid något tillfälle inför flytt och det kastades.

  Att folk idag sparar box och papper beror nog på att de nu sett att det finns de som betalar extra för klocka, kvitto, cert, box och allt som finns däri och omsluter samt påsen man bar hem det med. Gärna foto som dokumenterar klockan vid vissa betydelsefulla dagar som man kan skicka med tillsammans med någon anekdot.

  Med det ovan nämnda så blir man fundersam på när det fattas box och papper på modernare klockorna. Det blir väl tillslut samma sak där. De försvinner med åren. Går inte att spara på allt.

  Det finns väl en tidsgräns där man kan tycka att sakerna ska bevaras. Fast över tid kommer det att försvinna. Ska man spara på allt och släpa omkring det slutat det med att ägodelarna äger en. Är det värt det? Knappast.
   
  HypeBlvd gillar detta.
 24. Stein

  Stein Tantal

  Inlägg:
  304
  Från:
  Stockholm
  Det är väl inte så konstigt? Många certifikat (om inte alla) är ju egentligen bara till för garantin. Efter den löpt ut har du ju egentligen ingen nytta av ett cert. Alltså har säkert många rensat ut och slängt innan folk började se cert som en värdehandling.
   
  HypeBlvd gillar detta.
 25. Solstickan

  Solstickan Titan Premium

  Inlägg:
  104
  Håller helt med, känns som att det är få som behåller box och papper när de köpte klockan på 60-talet. Det är nästan 60år man ska ha koll på lådan och certet efter flytt mera.. För mig personligen idag ser jag det som en inredningsdetalj att ha lådan framme samtidigt som jag förvarar certet på en bättre plats. När jag inte använder klockan åker den tillbaka in i klocklådan igen så blir man lite glad när man öppnar den. På min 116610ln var det inte lika roligt att kolla på certet som det är när jag tar upp min 16803 från -87. Känns lite mer nostalgiskt trots att jag är ung..
   
  HypeBlvd gillar detta.
 26. Solstickan

  Solstickan Titan Premium

  Inlägg:
  104
  En av mina teorier är lika som Harmon Rabb skrev här ovan, men låt säga att du hade ofantligt mycket pengar och inte "bryr" dig, skulle du då behålla box och cert? Personligen tror jag att många inte brydde sig överhuvudtaget om cert och box, speciellt inte förr.
   
  HypeBlvd gillar detta.
 27. HypeBlvd

  HypeBlvd Titan

  Inlägg:
  234
  Från:
  Stockholm
  För mig hade det inte handlat om jag haft ofantligt mycket pengar eller inte. Mer att hålla en klocka och dess delar intakta och charmen i och med det. Men förstår absolut resonemanget kring vintage och annan hantering förr. Oavsett ska det mycket till, åtminstone för mig, att köpa en nyare klocka som saknar handlingar.
   
  Solstickan gillar detta.
 28. L.R.Dahl

  L.R.Dahl Titan

  Inlägg:
  151
 29. Rootbjörn

  Rootbjörn Titan

  Inlägg:
  242
  Från:
  Småland
  Grattis
   
  L.R.Dahl gillar detta.
 30. Aerospace

  Aerospace Brons

  Inlägg:
  832
  Det är både vintage-priserna som hänger kvar och även ökar när prishöjningar sker på nya samt stålhypen och att man krämar ut mer för "instegs-rollar"(Ej god relation eller låååång kötid till AD och beställer en populär sportstål=beställ även kista--> sök andra alternativ:D). Eftersom nu t.ex. 116200 och 116234 är ur produktion sedan mars kan man enkelt se på c24 att de betingar högre priser nya/oanvända och det är även p.g.a. de högre priserna på de nya reffarna som trissat upp. Fast kanske inte ovanligt att betala mer för sista årgången/sent ex.
   
  Senast ändrad: 9 maj 2019
Mollstedt