Laddar...
Nymans Ur 1851

Den nya större mattråden

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Joffrey, 5 augusti 2016.

  1. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    Grädde i carbonara är lite av ett otyg tycker jag, hela grejen med en carbonara är att osten ska emulsifiera med kokvattnet från pastan och fettet från fläsket. Sen tar man i äggula för att få i fett och göra allt krämigt :) Här är en länk som visar på tekniken jag snackar om och ger ett bra standardrecept
     
    MartinL, Floduttern, ErikGBG och 4 andra gillar detta.
  2. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.933
    Ser riktigt bra ut, värmer du pannan först och sen slänger på deg och direkt in i ugn eller steker du ngn min?
     
    Joffrey gillar detta.
  3. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    värmer upp pannan tills den är rykande het, på med degen och toppa med allt, sen in under en maxad grill :)
     
    Krabbeluring gillar detta.
  4. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Blir nog att vi låter någon annan laga maten på lördag. Ngt bra tips? Bor i svärföräldrarnas lgh vid adolf fredrik kyrka/Hötorget. Gärna gångavstånd.

    Frugan var inne på wedholms fisk. Lite sent ute, men vill nog äta vid 18 så det bör gå att hitta. Frugan tycker om asiatiskt. Jag tycker om alkohol och kvinnor.
     
    gruby gillar detta.
  5. Krabbeluring

    Krabbeluring Stormtrooper

    Inlägg:
    304
    Arirang (koreanskt) gillar jag: http://arirang.se Tar kanske 10-15 minuter att promenera dit från Hötorget. Oavsett vad ni äter där bör ni beställa in extra kimchi vid sidan av, alternativt Namul (ett urval av koreanska inlagda grönsaker)

    Är budgeten lite större ska Farang vara väldigt bra - jag har själv inte varit där dock. Thailändskt fine dining ett stenkast från Arirang, och således inom lagom promenadavstånd.
     
    Kejsaren gillar detta.
  6. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Tack för förslagen. Vi slutade på miss voon. Jag o frugan slog till på avsmakning vilket jag tyckte var trevligt.
     
    Krabbeluring och ErikGBG gillar detta.
  7. almeyero

    almeyero Y-Wing pilot

    Inlägg:
    872
    Från:
    Förorten
    Försökte mig på en Shakshuka för första gången.

    IMG_1290.JPG
     
    Krabbeluring, Simpatico, Ruskprick och 1 annan gillar detta.
  8. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.933
    Middag på Wedholms ikväll, har aldrig och kommer troligtvis aldrig göra en lika god champagnesås... började med en extra torr dry martini a lá Bengt Wedholm, sedan sill och snaps, följt av sjötunga och krabba med champagnesås och till slut en kokoskaka. Till det dracks det först en trevlig sancerre, och sedan en Tokaijer 5 puttonyos
    IMG_4858.JPG
    IMG_4859.JPG
    IMG_4860.JPG
    IMG_4861.JPG
    IMG_4862.JPG
     
    zeke_varg, Zingo, Joffrey och 7 andra gillar detta.
  9. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Funderade på ett besök senast familjen var i sthlm, men jag tyckte det kändes lite för traditionellt. Verkar som om jag hade fel.
     
  10. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Ett pr sidor bak diskuterade vi knivar. Jag slog till på en mac superior santoku. På väg hem med posten.
    Får se vad jag tycker jämfört med våra IKEA knivar.
    Skulle egentligen vilja ha ngt i kolstål, men man behöver väl fler.
     
  11. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    Började med inspiration från "Nose to tail" att kolla på att laga vad vi kan kalla lite mer alternativa styckdetaljer
    IMG_6581.JPG
    En fin oxtunga införskaffades och lades i min sous vide i 18 timmar på 72 grader
    IMG_6599.JPG
    Väl klar skar jag den i bitar och friterade på 190 grader i ungefär 45 sekunder
    IMG_6603.JPG
    Till det en nudelsallad och wasabimajonnäs :)
     
    Krabbeluring, zippan, Kejsaren och 1 annan gillar detta.
  12. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.933
    Det är lite stel stämning där ibland, gäller att man inte följer i samma spår och vågar prata i normal ton osv så blir det bra. Har varit där mycket och rekommenderar det verkligen, går inte att få bättre fisk i Stockholm.
     
    Kejsaren gillar detta.
  13. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Ser trevligt ut! Dottern tycker om oxtunga, men de är ju ganska stora. För att få avsättning behöver man vara en del personer, alternativt äta ett prar dagar på raken.
    Skall prova detta i sommar!
     
  14. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    Testa att frysa när de är panerade och sedan fritera :) Då kan du spara i en månad och fritera till en öl!
     
    Kejsaren gillar detta.
  15. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Vad panerade du i? Panko?
     
  16. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    Nä ströbröd, panko är gott men blir för tjockt för så små bitar :) däremot skulle man kunna mortla ned panko till småbitar, så testa om du tror det är värt extrajobbet :D
     
    Kejsaren gillar detta.
  17. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Återkommer.
     
  18. Krabbeluring

    Krabbeluring Stormtrooper

    Inlägg:
    304
    Mac är bra grejer :)

    Jag gillar personligen Yaxell (Zen-serien är prisvärda och bra knivar, finns ett set om 2 som brukar gå för runt 1600kr som är grymt prisvärt). När man väl kommer upp i prisklasserna runt 1200-2000kr för en 20-23cm kockkniv och det är ett "riktigt" knivmärke (dvs inte nån designgrej från Cervera) så handlar det mycket om hur den känns i handen, vad som funkar för dig liksom.

    Yaxell sitter perfekt i min hand, har en bra tyngd och gediget kvalitetsintryck. Jag kan skicka tomater utan att hålla i tomaten, utan bara låta kniven glida igenom. Så jag är nöjd :)
     
    Kejsaren gillar detta.
  19. Krabbeluring

    Krabbeluring Stormtrooper

    Inlägg:
    304
    För övrigt på tok för lite fiskrecept i tråden!

    Mitt go-to fisk recept som funkar såväl till lite festligare tillfällen som en trött tisdagskväll.

    För 2 personer:
    * Salta 2 filéer av valfri vit fisk rikligt. Jag föredrar personligen torskfilé från Öresundsfisk (kolla upp de på facebook, helt fantastiskt projekt!). Låt stå 20 minuter och skölj sedan av och torka helt torr. Det drar vätska ur fisken vilket intensifierar smaken och gör den fastare och således lättare att steka. Du kan även ta annan fisk, och då behövs den inte alltid saltas. Sjötunga är nog mest klassiskt då detta är en variant på Sole Meuniere. Även spätta och kapkummel funkar, och är tillgängliga i frysdisken. Fisk väljer man lite beroende på tillfälle och utbud :)
    * Koka potatis under tiden, gärna amadine eller liknande smörig potatissort. Häll av vattnet och låt stå och ånga under lock medan du gör sås+steker fisken.
    * Bryn 75g smör ordentligt. Ta av från värmen och addera salt, en finhackad schalottenlök och eventuellt ett par tsk finhackad kapris. Låt detta stå och mjukna medan du steker fisken i rikligt med smör. Ett tips om fisken är väldigt smal i en ände (svansdelen) så kan du efter halva tillagningstiden lägga en bit skivad potatis under, så att den delen inte längre är kontakt med värmen. Således blir hela fisken stekt perfekt.
    * När fisken är har 1 minut kvar värmer du upp det brynta smöret, och adderar saften från en halv citron och en liten näve finhackad dill/persilja (eller en kombination).
    * Lägg upp fisk på tallrik, häll på smörsåsen och addera potatis. Godast till är ärtor som jag faktiskt kör i micron - Lägg 2 stora nävar frysta ärtor (Findus Ebba är bäst) i en microsäker skål, häll i 1-2msk vatten, spänn plastfolie över skålen och micra 2 minuter på högsta effekt. Ta ut och skaka runt och micra 1-2 minuter till. Låt stå 1 minut och häll sedan av i en sil.

    Har man det hemma så är finriven (och färskriven såklart) pepparrot på inte äckligt.

    Jag tycker det här är gott och prisvärt till: http://systembolaget.se/2882 Men är inte på något sätt en vinexpert.
     
    Simpatico, Peltzer, Lowe92 och 1 annan gillar detta.
  20. Hexagon

    Hexagon X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.656
    Bättre än med sten? Måste testa :)
     
  21. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Tack för ett gott recept, uppskattades av hela familjen!! Inte så trevligt upplagt kanske...
    IMG_0637.JPG IMG_0638.JPG IMG_0639.JPG
     
    P-vakten, Krabbeluring och Simpatico gillar detta.
  22. Krabbeluring

    Krabbeluring Stormtrooper

    Inlägg:
    304
    Jag lagade det med kapkummel häromveckan. Hade aldrig hört talas om den innan jag såg det i frysdisken :)

    Potatisen hemodlad! Svårslaget att gå ut i trädgårdslandet och ha dem på bordet 20-30 min senare :)

    Jag är lite större i maten än dig tror jag.. :)

    IMG_1757.JPG
     
    Kejsaren gillar detta.
  23. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.413
    Från:
    Bjärred
    Lade upp en rödbeta efter att bilden togs.
    Mkt gott. Tror att jag saltade lite friskt alt skjölde bort dåligt.
     
  24. Krabbeluring

    Krabbeluring Stormtrooper

    Inlägg:
    304
    Så tunn fisk kan man nog skippa rimningen helt, eller korta ner tiden på!
     
    Kejsaren gillar detta.
  25. Florre

    Florre Rebel soldier

    Inlägg:
    88
    Från:
    Stockholm
    Även jag hade missuppfattat processen, provade att göra som du beskrev och här är resultatet, ser det bra ut? Körde med oljan jag hade hemma, en blandning av solrosolja/rapsolja.

    IMG_4324.JPG
     
  26. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    14.073
    Ser väl ut som du har något på g där. Skulle kanske kört mer olja på kanterna dock? Om det blev bra ser du efter lite användande. Om maten släpper efter en viss tid och om ytan håller sig intakt.
     
  27. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Westeros
    Jag tycker det är överlägset, du får pannan mycket hetare än du får en sten :)
     
  28. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.933
    Har ett pågående project nu där jag och min flickvän ska bygga en pizzaugn, kommer importera sten från Neapel för botten och resten blir en keramik+brandfast tegel. Kommer bli så jäkla grymt!
     
    zippan, Joffrey och ZQT gillar detta.
  29. Hexagon

    Hexagon X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.656
    väldigt sant. Gör rätt mycket pizza och det jag ogillar är oftast att det är svårt att få bra botten utan att allt annat tar stryk. Testat att förgrädda osv men mjah.
    Ska testa gjutjärn!
     
    Joffrey gillar detta.
  30. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.418
    Given ks gtg hos dig mao
     
    MartinL, Joffrey, Oscaro och 1 annan gillar detta.