• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora mattråden

Pyttipanna med bacon, det får duga idag!
image.jpg
 
Förra helgens fisk blev Torskrygg, sötpotatispuré,kräm på spritärtor med brynt smör, alger med sesamolja och risvinäger, blomkålschips, dillpulver
Hälle1.jpg
 
  • Like
Reactions: ZQT
Dåligt med poster i den här tråden så jag fortsätter...

Lamm,rödvinssky, rökt potatispuré, rödbetskräm med chevre och brynt smör,vaxbönor, ärtskott och rädisa



lam.jpg
 
Gudars skymning, detta kanske är bästa tråden på klocksnack!
Tyvärr kan jag inte glömma tanken på sås-gtg;):woot:!
 
Lakritsglass
image.jpg


Blomkålssoppa
image.jpg


Pannkisar
image.jpg



Tusan vad du chefar i köket JakobZ :D, måste vara rena drömmen och vara sambo med dig ifall man gillar mat... Fast det är lika illa här, jag står för all matlagning här hemma också, fördelen är att man väljer vad vi skall äta Hehe.
 
Tusan vad du chefar i köket JakobZ :D, måste vara rena drömmen och vara sambo med dig ifall man gillar mat... Fast det är lika illa här, jag står för all matlagning här hemma också, fördelen är att man väljer vad vi skall äta Hehe.

Hehe tackar shefen! Ja men det är nice tycker jag, fan man måste ju äta så då kan man lika gärna göra det bra :)
 
De flesta rödviner blir brunaktiga då man anv de i matlagning. Undantaget är Pinot Noir (och även Nebbiolo), som från början är "rödrött" till skillnad fr de flesta andra som är "blåröda". Bouef Bourguignogne är en rätt fr Bourgogne, och PN är ett vin med ursprung fr Bourgogne, så... Att däremot de billiga PN vinerna i princip är odrickbara är ju en helt annan sak. Köp ett billigt fr NZ, de duger till sås. :)
 
Mickes Svampsoppa
(4 portioner)
2 dl torkad (ca 5 dl färsk) svamp (Kantareller, Svart trumpet, Karl Johan, eller...)
½ gul lök
(1 krossad och finhackad vitlöksklyfta)
Smör
Grönsaksbuljong
4 dl grädde
4 dl mjölk
Mjöl
Salt och vitpeppar
Portvin eller Vin eller Sherry eller Whisky eller... (väljs efter smak och tycke)

Gör så här:
(Torkad svamp blötläggs i 1 tim och får sedan rinna av)
Finhacka löken
Fräs svamp och lök (och vitlök) i smör på låg värme så att löken blir mjuk
Slå i 7 dl gräddmjölk *) och grönsaksbuljong **) efter smak
Låt det hela sjuda upp
Gör en redning av 1 dl gräddmjölk och mjöl
Slå i redningen och låt koka i försiktigt i ca 5-6 min
Smaka av med salt och vitpeppar
Sist men inte minst:
Slå i dryckjom efter smak (men det ska vara en rejäl slurk)

*) 50/50 grädde och mjölk
**) Kalv- eller köttbuljong ger en mustigare smak
 
Citronsill
snart midsommar ;-)
1 brk sillfileér
1 st citron
0,75 dl strösocker
0,5-1 st röd ev.lite gul lök
1 bit purjolök
2 st äpplen
2 stmorötter
15 stkryddpepparkorn
dill


Pressa citron, blanda med strösocker som får smälta med citronsaften
Finhacka lök, purjolök, äpplen, morötter, dill
Krossa kryddpepparkorn
Klipp sillen i smala bitar (mycket smalare än vanlig inläggningssill)

Allt blandas
Till fyra burkar sill har jag använt 3 citroner, allt övrigt på en höft
 
Västerbottenssill
1,5 dl västerbottenost
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonäs
1 riven vitlöksklyfta
Cayennepeppar
Sillfiléer (efter behag)

Rör ihop västerbottenost, matlagningsyoghurt, majonnäs (hemmagjord såklart), vitlök och cayennepeppar. Sen är det bara att blanda ner sillen i det hela.
 
Makrillmousse
(Rökt sik eller lax kan också användas)
1-1½ kg rökt, rensad och urbenad fisk
1½ dl grädde
majonnäs
3 dl gräddfil
3 msk chilisås
1 dl klippt dill
2 tsk salt
1 krm peppar
1 krm paprikapulver
10 gelatinblad

Gör så här:
Vispa grädden och häll i majonnäs efter behag
Blanda i det övriga under vispning
Finfördela fisken och blanda in den också
Smält gelatinet och rör i blandningen, försiktigt men noggrant
Häll upp blandningen i en form och låt stå kallt i 5-6 timmar

Serveras tillsammans med kokt potatis och kall sås eller på smörgås
med lite sallad och stenbitsrom.

Kall sås
Vispa Crème Fraîche, majonnäs, dill, (mkt) dragon och
hackad ättiksgurka. Låt stå en stund och smaka av med socker
och/eller grädde.
 
Ugnsbakad Laxfilé Lorensborg

Indigrienser:
600 g benfri laxfilé
6-8 msk mild Gorgonzola (eller annan ost)
1 msk olivolja (för pensling)
½ msk salt

Sherrysås
(OBS! Dubbel sats av såsen går lätt åt!)
1 dl ½-söt eller ½-torr Sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl Créme Fraîche
1 dl finhackad dill

Gör så här:
Putsa laxfilén helt fri från ben. Dela den i 4 lika stora bitar och lägg varje bit
med skinnsidan mot skärbrädan.
Gör ett snitt med en vass kniv i mitten av varje bit så att det blir en ficka. Inte
för djupt.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form och fördela osten i ”fickorna”. Pensla
bitarna med olja ock salta dem.
Sätt formen i mitten av ugnen i 200°C och låt stå i ca 8-10 min. Tjocka bitar ger
längre tid i ugnen.

Förbered såsen. Koka Sherryn med buljongtärningen tills hälften återstår. Tillsätt
Créme Fraîche och koka ytterligare i ett par minuter. Lägg i dillen.

Vid servering hälls såsen över laxen och allt serveras vid bordet med potatis eller
ris.
 
Kyckling med mangosmak
(4 portioner)

4 kycklingbröst (eller motsvarande mängd blandat kycklingkött)
1 purjolök
1 rödlök
1 dl Mango chutney
(½ dl valnötter)

Gör så här:
Dela köttet i cm-stora bitar och fräs dem i lite smör.
Skär löken grovt och häll i den i pannan.
(Sprid ut valnötterna)
Låt det puttra i ca 10 min.
Häll på Mango chutneyn.

Servera med ris.
 
Tillbaka
Topp