• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora mattråden

BLT med hemgjord vitlöks och chili-majo nom nom
EYMAsUI.jpg
 
Lammracks är så jävla gott, men kilopriset på köttet man får ut är galet. Räknar man bort benvikten landar man i närheten av 400 spänn.

Görs det bra är det helt sanslöst gott. Men ja, det är ju otroligt dyrt kött. Man måste bara se till att känna folk som har egna lamm ;-)
 
Beuf Bourgignone a lá Josef

För 8 pers!

1,5 kg högrev, gärna så nära utgångsdatum som möjligt! Köttet är mörare då.
300gr rimmad/rökt sidfläsk
2 flaskor rött Bourgognevin (Laboure-Roi Pinot Noir)
4 msk tomatpure
2 st stora gul lök
200gr pärllök, schallotten eller syltlök
500gr morötter
400gr champinjoner
1 apelsin

1/2 flaska Oxfond
Idealmjöl
4 st vitlök solo
2 msk timjan
4 st lagerblad
salt
peppar

Se till att alla ingredienser är framme och se till att allt är förberett. Då kör vi och klockan är strax innan 12!
20130324_114401_zpscb4a6560.jpg


Grovstrimla köttet
20130324_114929_zpsb3f13db6.jpg


Grovhacka gul löken
20130324_115915_zpsbda9860e.jpg


Bryn köttet så den får en gyllenbrun stekyta, salta och peppra. Se till att stek några bitar i taget så pannan inte kyls ner. När man ställt av köttet pudra lite idealmjöl på dem. Under tiden så sätter jag igång ugnen på 175 grader.
20130324_121622_zps75827633.jpg


Här har vi min nya Staubgryta!
20130324_120255_zpsa6bcf5dc.jpg


Jag kör högsta värmen på värmeplattorna. Lägger i en stor klick smör, steker gul löken så den svettas. I med köttet och när det är tillräckligt med värme så häller jag i vinet så den täcker köttet. För att få hyfsad jämnhet så brukar jag hälla upp lite vin i ett glas och blanda ut med oxfonden, och sedan ner i grytan. Sen är det bara att få ner resten av ingredienserna, vitlök (jag brukar pressa), timjan, tomatpuré, lagerblad och salta och peppra.
Riv av skalet på apelsinen och pressa ut saften, allt ner i grytan.

Självklart så ska det smakas! :)
20130324_123520_zps5070a843.jpg


20130324_124140_zps2969d529.jpg


20130324_124753_zpsef613ac5.jpg


Sådärja, ser ju finfint ut!
20130324_125533_zpsc104b980.jpg


In i ugnen! Första gången för mig att jag lagar grytan i ugnen, men när jag tittar till den lite då och då så har den en jättefin "kokyta", tillagas mycket bättre i ugn än på värmeplattor.
Sådär! Så tar jag mig en liten promenad och klockan är 13.20!
20130324_134206_zps6971a506.jpg


Härligt väder idag! Jag sitter vid lilla kiosken vid Stadshuset och har den i ryggen så solen reflekterar rätt ordentligt och får till minst 10 grader! Härligt!
20130324_143208_zps678d26fc.jpg


20130324_144704_zps1d596060.jpg


Jag kommer hem lite innan 16 och förbereder morötterna och champinjonerna. Grovhackar morötterna och svampen delar jag bara i fyra bitar. I med champisarna så de år suga åt sig i några timmar.
20130324_170753_zps3b4e1856.jpg


Ser bra ut och det luktar ljuvligt! Smaka av och lägg i kryddor vid behov.
20130324_170835_zpsefec9afc.jpg


Då börjar det närma sig, kl är 17 och i med morötterna. Samtidigt så sätter jag plattan på 6:an och börjar värma potatisen. När vattnet kokar, så dra ner till 1:an och på med locket, Amandine ska koka länge och på låg temperatur.
20130324_175040_zpsaa8a8a29.jpg


kl 19 var det klart!
20130324_190609_zpsd73f96b9.jpg


Självklart så bjuds det på ett glas rött! Allt smakade mumma! Det härliga är att den kommer smaka ännu godare imorgon när den får dra sig lite!
20130324_191408_zps16fd481e.jpg


Den är otroligt lätt att göra, den gör sig självt helt enkelt!

Tack för titten!

Ska försöka ge mig på en BB idag.. Tack för fint recepttips! :) Hoppas det blir lika bra, haha.
 
I WISH, jag kan inte laga nåt persiskt tyvärr. Frugan är dock chef på att göra persisktris. Mycket grillat blir det dock.
 
Bjöd upp grannen och hennes dotter på lite middag. Flankstek och lite tillbehör med årets första mojito! Enkelt och gott.


Ben Bockbrännarbolmers

Ser bra ut. Mohitos är bra skit. Har ett par stånd m mynta i en pallkrage i trädgården som är redo för att skördas. Varning för att det sprider sig värre än ogräs...

Får nog bli en liten mohito eller en Mint Julep efter middagen i morgon...
 
Ser bra ut. Mohitos är bra skit. Har ett par stånd m mynta i en pallkrage i trädgården som är redo för att skördas. Varning för att det sprider sig värre än ogräs...

Får nog bli en liten mohito eller en Mint Julep efter middagen i morgon...

Mynta ska man odla i en hink man skurit botten ur för det växer inte djupt utan brett.

Fan nu vart man sugen på en till.


Ben Bockbrännarbolmers
 
Då jag har minimalt "kök" i min lilla lya blir det inte mycket lagat så har inte haft anledning att posta i denna tråd innan. Detta är väl det mest avancerade som går att prestera här:

Kött, potatis och sås... glamoröst!


Får passa på när man är någonstans med större kök istället, sist blev det en legendarisk Steak Sandwich!

 
En jävligt god fisksoppa.
Du behöver:
1 styck torsk ca 2kg
1 rödspätta ca 800g
5 medelstora havskräftor
4 gula lökar
5 potatisar
3 fänkål
1 citron
1 vitlök(king solo)
1/2 liter vin
1/2 litet grädde
1/2 liter mjölk
5 cocktailtomater
2 morötter
2 palsternackor

Gör ungefär såhär:
Stycka fisken, dvs skär ut så Mkt kött du kan, bitarna behöver inte bli perfekta då dom ändå ska skäras ner i 3x3cm sedan.
Skala kräftorna och lägg in köttet tillsammans med fisken i kylen.
Lägg skalen i en kastrull och fiskekrogen i en annan. Dela och lägg i 1lök och 1 fänkål i varsin kastrull och fyll upp med vatten.
Låt koka upp och sedan sjuda. Kräftfonden kan du sila av efter en timma medan fisken kan stå ett par timmar. Smaka så den är lagom reducerad, det ska smaka fisk, inte vatten!

Skiva löken, vitlöken och fänkålen och fräs i en stor kastrull. När det fått färg så häll i vinet. Låt reducera till 1/3 och häll sedan i dina fonder. Låt reducera ytterligare en stund sila sedan. Och tillbaka i kastrullen med din soppa.
Lägg sedan i dina bitar av potatis, palsternacka och morot. Lätt sjuda en stund och sedan i med tomat och grädde/mjölk. När dina rotfrukter är i princip klara, i med fisken och låt sjuda ytterligare nån minut.
Pressa i citron efter behag och ät med vitt bröd typ baguette. Garnera med hackad purjolök om man gillar de.

DSC_0186.JPG
DSC_0187.JPG

En Kräftfonden in the making och en silad men lite vattnig fiskfond från gårdagen i bakgrunden
 
Tillbaka
Topp