• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora vintråden

PIC

Cartier
2-Faktor
Gårdagens. Sista flaskan, skönt att nästa årgång kommer om två veckor.
IMG_20180617_094733.jpg
 

JLC

Panerai
2-Faktor
Jag är lite tråkig, håller mig till basic och erkända tillverkare och oftast standardsortimentet på systemet.

Rött enklare: Baron de Ley Reserva, Spanien
Rött finare/kraftigare: Chateu neuf de pape, Frankrike

Vitt: Marboro estate, Australien
(om sommar och oljig fisk nån Gruner Weltliner från Österrike)

Mouserande enklare: Rotari Riserva, Italien
Champagne: Louis Roederer eller en hederlig Pol Roger
 

mikjon

Omega
Gårdagens viner. Grannen bjöd på bbq så jag plockade med en skumpa och ett par Napa-cabs. Alla bra viner. Shafer är en av mina favoritproducenter. Deras premium-cab Hillside Select är magiskt bra.
52B06324-89E4-494C-88B5-5AEB61DB3E44.jpeg
Juvliga viner, minns Dunn Howell Mountain 1994 som var underbar, just nu liggandes på några 2007or.
 

zeke_varg

Omega
Jag har vinet på väggen och i förrådet. Ett finare vin vi plockade fram luktade o smakade gammal jordkällare.. endera risigt från början el instabil/hög temp i förvaring

Jag klurar på en billig vinkyl till förrådet som jag håller 10grader i på vintern (18-20 på sommarn). Några tips? 30 flarror ca. Bara att köpa en billig rackare då ljudnivå inte är ett problem? Den behöver vara hyfsat stabil i tempen förstås.
 

mikjon

Omega
Jag har vinet på väggen och i förrådet. Ett finare vin vi plockade fram luktade o smakade gammal jordkällare.. endera risigt från början el instabil/hög temp i förvaring

Jag klurar på en billig vinkyl till förrådet som jag håller 10grader i på vintern (18-20 på sommarn). Några tips? 30 flarror ca. Bara att köpa en billig rackare då ljudnivå inte är ett problem? Den behöver vara hyfsat stabil i tempen förstås.
Tiitta på vinlagring.se de har många olika sorter, tänk på att inte köpa en för liten bara.
Vinets värsta fiende är solljus samt extremt höga temperaturer.
 

Zingo

Rolex
Jag har vinet på väggen och i förrådet. Ett finare vin vi plockade fram luktade o smakade gammal jordkällare.. endera risigt från början el instabil/hög temp i förvaring

Jag klurar på en billig vinkyl till förrådet som jag håller 10grader i på vintern (18-20 på sommarn). Några tips? 30 flarror ca. Bara att köpa en billig rackare då ljudnivå inte är ett problem? Den behöver vara hyfsat stabil i tempen förstås.
Köp då lagringsskåp dvs inte ”vinkyl”. Som tidigare nämnts köp mycket större än du tycker är rimligt, kul att kunna lagra i många år.
 

Axiom

Panerai
2-Faktor
Är i Italien på semester och har hunnit med lite besök på vingårdar. Nedan följer topp 3 upplevelser/viner och sedan en ”dump” av övriga vingårdar som referenser.

1. La Spinetta - bra bemötande, helt ok rundtur, väldigt hög och jämn nivå på vinerna. De som stack ut främst var Barbaresco Gallina och Barolo Campe, samt Ca Pian (Barbera).
2. Zenato - oerhört trevlig vingård och vinkällare samt tour. Mest påläst guide såväl på historia som om vinerna, både ursprung och doft/smak. Inget vin som kändes sämre, bra lägstanivå. Mycket trevlig Amarone för inte hutlösa pengar.
3. Allegrini - motsvarande som Zenato, något sämre guide. Lite trevligare topp-vin i La Poja!

Honorable mentions: Masi, Bertani, Zeni (kul doftprövning - rekommenderas), Montaribaldi, Renato Ratti (mycket bra Barolo men lite ojämnt i övriga sortimentet).

Avslutar med en liten bilddump!
6E82AB1D-9187-4375-9785-2E369BE558D6.jpeg
3391AEC9-3D30-4304-97F2-7470827FEC09.jpeg
790328EE-4F7D-405F-8DA2-E1CE5F3E3FC2.jpeg
EF34B3CB-D99D-47EE-8062-46E18691B3EA.jpeg
D65CC029-1A02-49C1-B3B7-6D057A556807.jpeg
AF0DE234-01F4-4B45-87FD-660DE66F5274.jpeg
DB64ABCE-9810-476C-975B-A49135335ED5.jpeg
 

Spoon

Omega
Är i Italien på semester och har hunnit med lite besök på vingårdar. Nedan följer topp 3 upplevelser/viner och sedan en ”dump” av övriga vingårdar som referenser.

1. La Spinetta - bra bemötande, helt ok rundtur, väldigt hög och jämn nivå på vinerna. De som stack ut främst var Barbaresco Gallina och Barolo Campe, samt Ca Pian (Barbera).
2. Zenato - oerhört trevlig vingård och vinkällare samt tour. Mest påläst guide såväl på historia som om vinerna, både ursprung och doft/smak. Inget vin som kändes sämre, bra lägstanivå. Mycket trevlig Amarone för inte hutlösa pengar.
3. Allegrini - motsvarande som Zenato, något sämre guide. Lite trevligare topp-vin i La Poja!

Honorable mentions: Masi, Bertani, Zeni (kul doftprövning - rekommenderas), Montaribaldi, Renato Ratti (mycket bra Barolo men lite ojämnt i övriga sortimentet).

Avslutar med en liten bilddump!
6E82AB1D-9187-4375-9785-2E369BE558D6.jpeg
3391AEC9-3D30-4304-97F2-7470827FEC09.jpeg
790328EE-4F7D-405F-8DA2-E1CE5F3E3FC2.jpeg
EF34B3CB-D99D-47EE-8062-46E18691B3EA.jpeg
D65CC029-1A02-49C1-B3B7-6D057A556807.jpeg
AF0DE234-01F4-4B45-87FD-660DE66F5274.jpeg
DB64ABCE-9810-476C-975B-A49135335ED5.jpeg
Kul läsning! Var det svårt att boka in turerna? Ska till Italien i sommar och La Spinettas barolos är en favorit.
 
Har någon vintips gällande viner från Bordeaux, för en novis! Dricker framförallt Barolo och Barbaresco, då jag tycker dessa viner är väldigt trevliga till vilt. Har också märkt att dessa viner oftast blir betydligt trevligare och mindre strama efter 3-4 timmar i karaffen, gäller detta även generellt för Bordeauxviner? Gärna 3 st i olika prisklasser 100-500kr, även fått tips om Chateau Croix-Mouton?
 

The lord

Audemars
Kanske ett totalt ointressant inlägg i denna tråden bland riktiga vinkännare, men kör ändå! Gjorde idag ett besök på en vingård i Alicante, Bodega cerda. Ett familjeföretag från 1885.
20180803_113307.jpg
Rundvandring och provsmakning stod på schemat, började med ett glas cava!
20180803_114405.jpg
Förmodligen inte det bästa vinet man kan köpa i Spanien. Men för mig var det väldigt intressant att få veta mer om hur hela processen från odling till flaska går till. Vilket jobb och engagemang som ligger bakom, och på samma sätt som med klockor , du får vad du betalar för. Kommer aldrig mer köpa en bag in box om man ska tro på det som förklarades på rundvandringen.
20180803_120902.jpg
20180803_122020.jpg
20180803_122357.jpg
Enligt guiden skördas/plockas druvorna maskinellt till vin som tappas på plast och för hand till vin som tappas på glasflaskor för att kunna sortera bort dåliga druvor.
20180803_122146.jpg
Kan säkert ha missat och missuppfattat något då allt var på engelska.
20180803_122408.jpg
Väldigt mycket olika smaker som man kan få fram beroende på druvor och hur länge det legat i faten. Efter rundvandring var det dags för det man kom hit för, provsmakning!
20180803_124211.jpg
Till ett fint vin som kräver äkta kork för att viner ska kunna andas sägs att priset är minst 1€ per kork.
20180803_125300.jpg
Först ett vitt vin , sauvignon Blanc. Tydlig smak av ananas kunde man förvänta sig. Alldeles för dålig på sånt men jag tyckte att det var gott.
20180803_131612.jpg
Vidare till det röda, monastrell. Typiskt druva för regionen, det föll mig i smaken utmärkt tillsammans med en utav tapasen.
20180803_131512.jpg
Tredje blev en cava, lite sur för min smak att bara dricka ensam men till pastej och en söt marmelad, kanon!
20180803_115333.jpg
20180803_125037.jpg
Sist och minst var ett dessertvin, det var ordentligt sött, fick nog diabetes typ 1,2 och 3. Kommer inte ihåg vad det hette.
20180803_130259.jpg
Som helhet en mycket trevlig upplevelse för en glad amatör som mig. Köpte med mig några flaskor, gillade etiketten på denna och brukar gilla tempranillo.
20180803_113605.jpg
 
Topp