• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora vintråden

B1669583-07DB-4B71-93F4-8E544324209A.png

tips på liknande vin som går att köpa på systemet?
Ojai santa barbara.
 
Hur var dompan? Har ngra flaskor 2008 i källaren som jag tänkte spara ett antal år till.
Den är fortfarande väldigt ung, u är det främst syran som är påtaglig och mycket krut, men med ordentligt med tid i glaset kunde man se potential. Skulle dock inte röra på åtminstone ett par år. Har inte varit så imponerad av den de andra gånger jag druckit den i år, men nu blev jag mer imponerad :)
 
Behöver er hjälp! Jag vill börja gilla Pinot Noir, det pratas då mycket (och hypeas rätt mycket) om det för tillfället och jag har försökt prova lite olika flarror till och från under åren men aldrig fallit för det. Det hör till att jag alltid tyckt om fylliga, tjocka, kraftiga rödtjut så per definition har jag lite svårt att gå igång på Pinot Noir. Men jag vill ge det en ärlig chans (till)... Så rekommendera mig några riktigt bra, gärna ursprungstypiska, och gärna från Bourgogne (men även andra regioner som är bra). Gärna under 500 kr flaskan.

Edit: och gärna tips på om ni tycker det ska luftas eller serveras extra kallt eller varmt eller dylikt.
 
Senast ändrad:
Behöver er hjälp! Jag vill börja gilla Pinot Noir, det pratas då mycket (och hypeas rätt mycket) om det för tillfället och jag har försökt prova lite olika flarror till och från under åren men aldrig fallit för det. Det hör till att jag alltid tyckt om fylliga, tjocka, kraftiga rödtjut så per definition har jag lite svårt att gå igång på Pinot Noir. Men jag vill ge det en ärlig chans (till)... Så rekommendera mig några riktigt bra, gärna ursprungstypiska, och gärna från Bourgogne (men även andra regioner som är bra). Gärna under 500 kr flaskan.

Edit: och gärna tips på om ni tycker det ska luftas eller serveras extra kallt eller varmt eller dylikt.
Tyvärr som det vet är priserna helt galna i bgn så jag skulle definitivt rekommendera att kolla mer på Côte de Beaune även för röda. Marsannay, Fixin, Chassange montrachet gör alla väldigt trevliga röda viner där man kan få en fin elegans, knaprig röd frukt och bra lagringspotential. Däremot kan jag tycka att man istället tappar en del av kryddigheten från côte de nuits som jag verkligen uppskattar.

Det viktigaste tror jag när det kommer till bourgogne är att prova mycket och prova brett. Man kommer aldrig lära sig mycket om man bara dricker village, inte heller om man bara dricker 1er. Det gäller att pröva från många olika byar med blandad ålder från varierade årgångar för att få en bättre förståelse och i min mening uppskatta vinet mer.

Ska dessutom tilläggas att Väldigt många, om inte de allra flesta bourgogner blir mycket bättre med lite ålder så kan också vara värt att försöka få tag på en flaska med 10+ år antingen utomlands eller på auktion.

Drack den här igår och den är allt jag gillar med bourgogne, enorm elegans, sous bois, kinesiska kryddor som dansar i munnen.
4AE25256-B7E3-43F4-A2A6-9920F7609205.jpeg

Systemet har rätt begränsat utbud men här är några jag prövat och gillar
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/marsannay-7994701
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/volnay-9507801
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/fixin-9561701

 
Tyvärr som det vet är priserna helt galna i bgn så jag skulle definitivt rekommendera att kolla mer på Côte de Beaune även för röda. Marsannay, Fixin, Chassange montrachet gör alla väldigt trevliga röda viner där man kan få en fin elegans, knaprig röd frukt och bra lagringspotential. Däremot kan jag tycka att man istället tappar en del av kryddigheten från côte de nuits som jag verkligen uppskattar.

Det viktigaste tror jag när det kommer till bourgogne är att prova mycket och prova brett. Man kommer aldrig lära sig mycket om man bara dricker village, inte heller om man bara dricker 1er. Det gäller att pröva från många olika byar med blandad ålder från varierade årgångar för att få en bättre förståelse och i min mening uppskatta vinet mer.

Ska dessutom tilläggas att Väldigt många, om inte de allra flesta bourgogner blir mycket bättre med lite ålder så kan också vara värt att försöka få tag på en flaska med 10+ år antingen utomlands eller på auktion.

Drack den här igår och den är allt jag gillar med bourgogne, enorm elegans, sous bois, kinesiska kryddor som dansar i munnen.
4AE25256-B7E3-43F4-A2A6-9920F7609205.jpeg

Systemet har rätt begränsat utbud men här är några jag prövat och gillar
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/marsannay-7994701
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/volnay-9507801
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/fixin-9561701
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/volnay-9507801
Tackar, ska definitivt fortsätta att prova och försöka börja gilla pinot noir mer. Ska kolla på systembolag tipsen.
 
  • Like
Reactions: Oew
Vet inte vad du menar riktigt? Min hade en sladd ihoprullad på baksidan :)

Hittade den till slut när jag lyfta på kylen hehe.

Har du fortfarande problem med att temperaturen flukturerar? Har min inställd på 7 och 12. Efter 20-30 minuter är den uppe i 9 och 14. Och då börjar den väsnas i 20-30 minuter. Och så håller det på så.

Kommer lämna tillbaka skiten om det fortsätter såhär.
 
Hittade den till slut när jag lyfta på kylen hehe.

Har du fortfarande problem med att temperaturen flukturerar? Har min inställd på 7 och 12. Efter 20-30 minuter är den uppe i 9 och 14. Och då börjar den väsnas i 20-30 minuter. Och så håller det på så.

Kommer lämna tillbaka skiten om det fortsätter såhär.
Köpte du samma modell?

Den fortsätter väsnas men håller tempen perfekt nu, och såklart så att det är enklare ju fler flaskor du har i.
 
Tror det, CLS41MT.

Okej har inga flaskor i nu. Får stoppa i när jag kommer hem och se. Dock oroveckande att det väsnas. Definitivt mer än 40 db.
Det är samma. Min har ett snarkande ljud typ, samt att det knäcker och har sig bak i rören. Vant mig vid båda.

Du måste fylla den för att kunna avgöra om den håller tempen, sen fick jag lära mig att alla kylar diffar i temperatur men att om tempen går upp 1 grad så går flaskorna upp 0,1 grad - så det är liksom ingen big deal :)
 
Det är samma. Min har ett snarkande ljud typ, samt att det knäcker och har sig bak i rören. Vant mig vid båda.

Du måste fylla den för att kunna avgöra om den håller tempen, sen fick jag lära mig att alla kylar diffar i temperatur men att om tempen går upp 1 grad så går flaskorna upp 0,1 grad - så det är liksom ingen big deal :)

Samma ljud här.

Jo är inte så orolig över diffen. Mer att det är den som är orsaken till att den börjar brumma igång :). Men tack för din input.
 
Etiketterna på många av mina flaskor i vinlagringsskåpet är skrynkliga. Tänkte att det först berodde på att skåpet nyss startat upp och temperaturen gått ner än inställd temperatur. Men la in en flaska i veckan och nu när jag tittade så är etiketten skrynklig. Är detta något att oroa sig över eller är det bara luftfuktigheten i skåpet som är hög (som sig bör)?
 
Etiketterna på många av mina flaskor i vinlagringsskåpet är skrynkliga. Tänkte att det först berodde på att skåpet nyss startat upp och temperaturen gått ner än inställd temperatur. Men la in en flaska i veckan och nu när jag tittade så är etiketten skrynklig. Är detta något att oroa sig över eller är det bara luftfuktigheten i skåpet som är hög (som sig bör)?
Ja, fukten som gör det. Kanske är fuktigare än vad skåpet uppger.
 
Tillbaka
Topp