• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora vintråden

Blev denna i fredags. Helt ok. Kanske skulle fått lite mer luft men det var ju fredag så...
IMG_1948.jpg
 
Fina viner! Hur var Krug 2000? Har en flaska liggande men antar att den mår bra av att ligga några år till?
Den var väldigt bra men skadas absolut inte av några år till i källaren. Här är mina noter:
Ljusgul färg med fin mousse och små bubblor.
Doftar lite citrus, kakao med lite oxiderade toner, men väldigt frisk. Väldigt elegant med liljekonvaljer och vårblommor.
Extrem stor och rund i munnen med härlig syra och mycket bokna röda äpplen. Extremt lång eftersmak som växer i munnen. Efter mer tid i glaset kommer mer honung och persika och lite karamell. Börjar komma lite mognadstoner men känns förvånansvärt ungt. Riktigt gott!
 
Den var väldigt bra men skadas absolut inte av några år till i källaren. Här är mina noter:
Ljusgul färg med fin mousse och små bubblor.
Doftar lite citrus, kakao med lite oxiderade toner, men väldigt frisk. Väldigt elegant med liljekonvaljer och vårblommor.
Extrem stor och rund i munnen med härlig syra och mycket bokna röda äpplen. Extremt lång eftersmak som växer i munnen. Efter mer tid i glaset kommer mer honung och persika och lite karamell. Börjar komma lite mognadstoner men känns förvånansvärt ungt. Riktigt gott!
Låter bra, stort tack för dessa noter! Tror jag väntar ett tag till före jag öppnar 2000:)
 
Vad använder ni för riktlinjer när det kommer temperatur vid lagring av vin? Framförallt rött och mousserande.

Rött
Generell konsenus verkar vara 12 grader. Jag har mest Barolo, Brunello och Bordeaux. När jag läser om Barolo och Brunello verkar rekommenderad temperatur vara 17?

Mousserande
Här är det också oklart. Vissa skriver att det kan lagras med dina röda. Vissa skriver att 10-12 grader. Andra 8-10 grader.
 
Vad använder ni för riktlinjer när det kommer temperatur vid lagring av vin? Framförallt rött och mousserande.

Rött
Generell konsenus verkar vara 12 grader. Jag har mest Barolo, Brunello och Bordeaux. När jag läser om Barolo och Brunello verkar rekommenderad temperatur vara 17?

Mousserande
Här är det också oklart. Vissa skriver att det kan lagras med dina röda. Vissa skriver att 10-12 grader. Andra 8-10 grader.
Jämn temperatur är viktigare. Svårt att tro att 8 eller 12 spelar roll.

Det om Barolo och Brunello. Är det inte snarare serveringstemperatur?
 
Jämn temperatur är viktigare. Svårt att tro att 8 eller 12 spelar roll.

Det om Barolo och Brunello. Är det inte snarare serveringstemperatur?

When a wine will be cellared longer than 5 years it is advised to store the wine in a dark environment at a steady temperature, preferably around 17°C or 62°F, but room temperature (between 15°C / 59°F and 22°C / 72°F) will do as well.
https://italian-wine-info.com/barolo/drinkadvice
 
Hur är utbudet av 375ml-flaskor jämfört med fullstorlek? Med en gravid fru i huset så har jag svårt att tömma flaskorna själv.
Utbudet är dåligt. Så jag rekommenderar snarare att dricka samma flaska över 2 eller 3 dagar istället, det gör jag om den inte tar slut på första dagen... :) Då får man dessutom fördelen med att man får smaka på vinet när det är väl luftat och se om man tycker det blir bättre av luftning eller inte. Har hittills inte varit med om något vin som blivit odrickbart/förstört av att vara öppet i 3 dagar.
 
Utbudet är dåligt. Så jag rekommenderar snarare att dricka samma flaska över 2 eller 3 dagar istället, det gör jag om den inte tar slut på första dagen... :) Då får man dessutom fördelen med att man får smaka på vinet när det är väl luftat och se om man tycker det blir bättre av luftning eller inte. Har hittills inte varit med om något vin som blivit odrickbart/förstört av att vara öppet i 3 dagar.
Tack. Och en följdfråga på det; kan jag låta flaskan stå öppen över helgen eller ska den förslutas på något sätt?
 
Tack. Och en följdfråga på det; kan jag låta flaskan stå öppen över helgen eller ska den förslutas på något sätt?
Sätt tillbaka korken.
Precis, är det bara 2-3 dagar så sätt tillbaka korken (enklast att få i igen om du vänder upp och ner på korken) och förvara den i kylen mellan glasen. Ska det lagras längre kan man köpa en sån här: https://www.etowine.com/
Jag har en, och det fungerar bra, men oftast dricker jag upp en flaska på 2-3 dagar och då är det inte riktigt lönt...
 
Hur är utbudet av 375ml-flaskor jämfört med fullstorlek? Med en gravid fru i huset så har jag svårt att tömma flaskorna själv.
Ett tips är att ha så lite luft i flarran som möjligt, dvs köra över i en mindre flarra när en öppnat och druckit sig nöjd, och sen in i kylen. Är en nördig kan jag rekommendera en coravin, är en inte det är det ovärt+viktigt att det är naturkork annars kan en ha osis och bryta sönder den j@#*& nålen.
 
Senast ändrad:
Tillbaka
Topp