Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

få pengar att växa.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Widowmaker, 15 juni 2015.

 1. Koppe

  Koppe Tantal

  Inlägg:
  514
  Från:
  Skåne
  Bör man köra Magic Formula? funderar på att sälja av hela portföljen och köpa Viking Ships, SAS och Sandvik. Kom gärna med tips eller invändningar. :)

  /koppe
   
  philip.eldh gillar detta.
 2. Hippokrates

  Hippokrates Titan

  Inlägg:
  91
  Teoretiskt är det tilltalande, men Greenblatts Gotham har gått sämre än S&P 500 senaste fem åren. Använder det själv som ett screeningverktyg för att hitta intressanta bolag, men man är inte skyddad mot value traps om man går rakt efter formeln. Vissa bolag är ju billiga av en anledning.
   
  Koppe gillar detta.
 3. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  920
  Funkade troligen bättre tidigare när inte alla hade tillgång till screeningverktyg och liknande och på så sätt hade ett övertag, nu är troligen de bolagen billiga för att de är skit
   
  Koppe gillar detta.
 4. tjock_röker

  tjock_röker Titan

  Inlägg:
  76
  Tror också hedgefonder kan vara bra att plocka in framöver, även om det i längden är svårt att tajma. Adrigo small & midcap har inte speciellt långt track record, varför har du valt att investera där? Nyfiken! :)
   
 5. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.234
  Ja det är väldigt tacksamt att ligga tung i bra hedgefonder om börsen faller, men tajmingen är i princip omöjlig, därför man ska månadsspara :)
  Det är egentligen bara pga duktiga förvaltare, var investerad i deras tidigare fond innan, och gick ur den och in i adrigo när de startade :)
   
 6. Notorious Niklas

  Notorious Niklas Tantal

  Inlägg:
  664
  Hur många insättningar har du i Gladiator och under hur lång tid? Är det för känsligt behöver du inte svara på det. Då jag själv eventuellt bara skulle hinna få in en insättning då den stänger imorgon har jag beslutat att strunta i den och kikar på någon annan i stället för att kunna sprida över längre tid.
   
 7. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.234
  Har 4 insättningar över ungefär ett och ett halvt år, hade gärna spridit det mer men är ju rätt högt minsta köpbelopp. Ja det är nog ett smart beslut, även om det är en väldigt bra fond så är lite större diversifiering bra när det är längre investeringar.
   
  Notorious Niklas gillar detta.
 8. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  Någon som har erfarenhet av att investera i guld via ETF:er eller fysiskt? Funderar på att köpa ETFS physical swiss gold men är lite osäker på hur väl den kommer att följa guldpriset framöver. Någon får gärna förklara lite :)
   
  philip.eldh gillar detta.
 9. philip.eldh

  philip.eldh Titan

  Inlägg:
  203
  Magic Formula är en enkel kvant-strategi, Däremot som tidigare sagt så har den underpresterat S&P500 de närmsta året. Nu när vi närmar oss en björnmarknad har jag personligen satsat på marknadsneutrala innehav, (25% råvaror, commodities, precious metals) via hedgefonder och ETC (Exchange Traded Commodities), 25% långa och korta räntor, 25% defensiva aktier och tillslut 25% utdelare i icke defensiva. Den avkastar inte lika mycket som bara 100% aktier men sjunker inte heller lika hårt nu när volatiliteten är tillbaka.

  Personligen är det tufft att investera i guld via ETC/ETF, då måste man nämligen se till att man får tag på en ETF/ETC som faktiskt innehar det fysiska guldet där du kan "spåra" ditt guld via bar# eller Buillonvault. Här måste du slå in med bra pengar för att det ska vara värt det (minst 100 000). Problemet när man kör ETF-er eller Cert guld så har du en motpartsrisk, banken som utfärdar certet för skulle de gå under så är ditt cert värdelöst.

  Fysiskt är det också lite meckigt eftersom många hemförsäkringar inte täcker det om du har tillräckligt mycket. Jag hade investerat via hedgefonder som specialiserar sig på guld eller råvaror.
   
  Bergaren gillar detta.
 10. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  ETFs säger att de har guldet lagrat i bankvalv, jag kan ju dock inte spåra ”mitt” guld. OK?
   
 11. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  920
  Hur köper du ETFs?
   
 12. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  ?
   
 13. philip.eldh

  philip.eldh Titan

  Inlägg:
  203
  Jag förstår lite vad du menar. Du vill köpa ETF/ETCer där du har bar# (Tack nummer) där du köper en tacka/bar som du köper. Dessa etf:er går inte att köpa längre i eu pga nytt regelverk
   
 14. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  920
  Utbudet med ETFs har ju minskat drastiskt pga regelverk
   
  philip.eldh gillar detta.
 15. Stefan McGrath

  Stefan McGrath Titan

  Inlägg:
  147
  Någon som tankar i några av våra svenska storbanker? Vilken tycker ni är vettigast?
   
 16. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  ETF:en som jag har tittat på heter ETFS physical swiss gold. Går att handla via Nordnet, hittas om man söker på ”GZUR” Norndet. Hos avanza behöver man nog ringa mäklare för att köpa. Min fråga var ifall den kommer att följa guldets värde eftersom ETFen har fysiskt guld?!
   
  philip.eldh gillar detta.
 17. Tripeiro.

  Tripeiro. Silver

  Inlägg:
  1.746
  Herr Konfirmeringsbias gav en riktig läxa nu i Starbreeze senast. Bara till att se tidigare tankarna kring Starbreeze i denna tråd så kan man få en och annan tankeställare.
   
 18. philip.eldh

  philip.eldh Titan

  Inlägg:
  203
  Det kommer den. Mer så än pappersgulden som är derivat av guld. Men där är mer tanken en totalavkastning och inte en värdetillväxt .I fallet om att du har fysiskt guld är det precis som om du skulle köpa en tacka nu och sedan spara den i ett värdeskåp, tills du sa att du ville sälja av din tacka i utbyte mot valuta, enligt det pris som guld har vid säljtillfället. Guld är något man, vanligtvis, har för att förminska inflationseffekterna på sina tillgångar, aka, en "Hedge". Med ETFS Physical Swiss Gold så finns där vissa risker, t.ex så har du en valutaexponering som på kort sikt kan verka negativt, beroende på utveckligen av vår kära svenska Pesetas, i detta fall mot USD.
   
 19. Torsten

  Torsten Guld

  Inlägg:
  4.268
  Från:
  Orten
  Är det en speciell användare du menar eller mer generellt, att folk pratar upp aktier de själva äger?
   
 20. Torsten

  Torsten Guld

  Inlägg:
  4.268
  Från:
  Orten
  Pratade med en erfaren kapitalförvaltare nyligen och samtalet kom in på Gladiator.
  Hon menade att de sett det här agerandet tidigare, dvs att förvaltaren stänger en fond, för att sedan tappa i tempo och utveckling så de skulle lämna fonden.
  Behöver ju inte ligga några större sanningar i det och jag ligger själv med lite andelar i fonden.
   
 21. Tripeiro.

  Tripeiro. Silver

  Inlägg:
  1.746
  Inte om ngn enskild individ, om konfirmeringsbias i allmänhet. Dyrt jävla skit... Kostat mig själv runkaballemycket pengar.
   
  Torsten gillar detta.
 22. davestoni

  davestoni Brons

  Inlägg:
  874
  Från:
  Stockholm
  Är så sjukt imponerad av Gladiators kursutveckling i oktober.
   
 23. Hippokrates

  Hippokrates Titan

  Inlägg:
  91
  Guld är en ganska risig hedge mot just inflation. Historiskt ska det till en okontrollerad inflation, och jag vet inte hur troligt det känns när det finns så pass mycket utrymme att styra med vad gäller dagens räntor. Lätt att glömma att det också opportunity cost på guld, medan t.ex. obligationer hedgar bra och ger ränta på ränta.

  Däremot gäller ju psykologin och guld ses av många som en safe haven när det stormar, och brukar ha ganska fin utveckligen i turbulenta tider men däremot lite sämre under längre lågkonjak. Äger en skvätt via Sprott Physical Gold, bra men tyvärr inte längre aktuell för köp i Sverige. Tipset från mig blir då att kolla gruvbolag för guld, exempelvis Barrick Gold.
   
  Bergaren, Tripeiro. och philip.eldh gillar detta.
 24. Torsten

  Torsten Guld

  Inlägg:
  4.268
  Från:
  Orten
  480% på 13 år är rätt bra... :woot:
   
  davestoni gillar detta.
 25. philip.eldh

  philip.eldh Titan

  Inlägg:
  203
  Utmärkt poäng! Håller givetvis med dig helt och hållet. Guld i sig själv är en risig Hedge mot Inflation. Personligen har jag det mer som en Krockkudde i portföljen, precis på samma sätt som jag har Lendify, eller långa och Korta Räntor. Däremot är det anti-korrelationen med börsen jag vill åt och där sticker guld och råvaror ut mer än Länga/korta räntor som brukar ha en tendens att ha en mycket större korrelation på senaste.

  EDIT:
  Att tillägga så har ju även gruvbolag och streamingbolag (distributörer och förinköpsparter till Guld) olika hävstång till guld beroende på en råvarubear/bull marknad. Viktigt att hålla koll på med när man pratar om just gruvbolag.
   
  Bergaren och Hippokrates gillar detta.
 26. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  Snyggt! Tack för redogörelsen. Jag tror att jag ligger kvar i GZUR. :)
   
  philip.eldh gillar detta.
 27. 116334/5

  116334/5 Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  329
  Från:
  Stockholm
  Okej grabbar ska öppna ett isk konto imorn tänkte jag och börja ett kortsiktigt sparande på 2-3 år och ett långsiktigt.

  Kan inte mer än att jag läst en bok eller 2 om ämnet. Så vad tycker ni, hur ska jag lägga upp det bäst och vart ska jag lägga pengarna? Finns det några aktier eller investmentbolag ni tror starkt på och varför? Alla tips välkommnas!
   
 28. Flipsajd

  Flipsajd Titan

  Inlägg:
  102
  2-3 år hade jag kört på bankkonto, i varje fall några månader framåt. Längre horisont hade jag satsat på en blandning av billiga fonder eller om det ska vara väldigt enkelt Avanza Auto 5 eller 6.
   
  Torsten och 116334/5 gillar detta.
 29. Stil

  Stil Titan

  Inlägg:
  138
  Till det långsiktiga gör du rätt i att grunda med stora investmenbolag t.ex. Investor, Latour, Lundbergs, Industrivärden, Kinnevik etc. Det du kan ha i åtanke är att när börsen går ner kraftigt, så gör ofta inv. bolagen det ganska rejält. Det beror på att substansrabatten ökar samtidigt som underliggande bolags aktiekurser går ner. Om du köper kontinuerligt och behåller i upp och nedgång är detta inte ett problem. Försök om möjligt att undvika att köpa till premium - dvs över summan av underliggande substans (detta redovisas löpande). Ibland handlas illikvida aktier i lite mindre investmentbolag t.ex. Svolder till stor premie.
   
  Torsten, 116334/5 och FC St. Pauli gillar detta.
 30. 116334/5

  116334/5 Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  329
  Från:
  Stockholm
  Tack för svaret, men förstår inte riktigt varför jag ska ha pengarna på bankkonto och varför några månader? Där har de ju i princip ingen ränta överhuvudtaget, så är inte en fond ett bättre alternativ? Eller möjligtvis några aktier?