Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

få pengar att växa.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Widowmaker, 15 juni 2015.

 1. Notorious Niklas

  Notorious Niklas Tantal

  Inlägg:
  634
  Ja det är ju inte helt enkelt att objektivt utvärdera ett företag när sånt här sker heller.
  925E1608-D0ED-452A-90DC-FFF222CB92A5.
   
  RonJeremy och Torsten gillar detta.
 2. philip.eldh

  philip.eldh Titan

  Inlägg:
  203
  Det kortsiktiga sparandet är säkrast i låsta konton (sparkonto med hög ränta där du låser pengarna). Vill du nödvändigtvis ut på börsen är ett ISK på det kortsiktiga en dum plan, du betalar mer skatt än du får I avkastning på något som ska vara lönsamt och med låg risk. Du kommer vilja sätta pengarna då i långa och korta räntor ca 60-80% av portfölj innehavet och sedan resten i index fonder med låg avgift, helst typ 4 st, I två områden med bra diversifiering. Typ 2 globalfonder och 2 sverige index fonder. Dock är det här en stor risk att du kan bli av med pengarna. Är det så du månadssparar sprider du riskerna mer än vid att sätta in ett stort belopp samtidigt. Hade personligen inte satt pengar med så kort spann på börsen utan istället, om det rör sig om en enda stor summa, låst pengarna i ett sparkonto med högre ränta och insättningsgarantin.

  Edit: se bild från avanzas fond generator på fördelningen.på en portfölj med lägre horisont än 3 år.
  Visa bifogad bild 980013
   
  spammerstakeahike och 116334/5 gillar detta.
 3. Flipsajd

  Flipsajd Titan

  Inlägg:
  102
  Just nu (i skrivande stund rasar USA) är det ganska skakigt på börsen och många tror att det kommer fortsätta så framöver. Vissa tror att det till och med kommer krascha. Då är det dumt att precis ha gått in med pengar som man ska ha om 2-3 år eftersom det kanske är den tiden det tar att få igen pengarna. Sparar du på längre sikt spelar en krasch mindre roll. Håll dem på ett sparkonto så förlorar du inte pengarna i varje fall. Aktier och fonder går ju inte bara upp, de kan ju faktiskt ner också.
   
  philip.eldh och 116334/5 gillar detta.
 4. Tripeiro.

  Tripeiro. Silver

  Inlägg:
  1.677
  Nä, det gäller att veta eller iaf ha en klar bild utav vem/vilka personerna som styr rodret verkligen är. Om man inte gör det och fortfarande är "säker i sin investering" så, ja.
   
 5. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.234
  Antar du menar november? Isåfall ja det var otroligt bra, 25% i år är helt fantastiskt. Han är extremt duktig så är övertygad om att han kommer fortsätta leverera starkt även när Mr. Market börjar ledsna ordentligt.
   
 6. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.271
  Det som kanske inte är så känt i sammanhanget är att många korta räntor innehåller företagsobligationer. T ex Spiltan räntefond gör det vilket man kanske inte tror. Backar börsen kommer företagsobligationerna också backa, det måste man vara beredd på. Dessutom är det inte så lätt att hitta renodlade penningmarknadsfonder och gör man det blir man inte så sugen på dem för de har stått och backat i flera år.
   
  Senast ändrad: 5 december 2018
  philip.eldh gillar detta.
 7. Notorious Niklas

  Notorious Niklas Tantal

  Inlägg:
  634
  Ja, man ja ju aldrig vara helt säker på sånt heller.
  56F70362-8DEE-4136-96A8-60F04C36F542.
   
 8. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  En fråga till er bättre insatta; jag vill börja spara i fonder och/eller aktier till min nyss födda dotter och undrar om någon här har tips att ge? Detta sparande är på mist 18 års sikt med insättningar varje månad. Den sparade summan kommer inte att tas ut, utan endast omplaceras.

  Både min sambo och jag själv sparar redan i aktier och fonder i egna konton. Skall man börja spara på ett nytt konto i eget namn eller ska jag öppna ett konto i min dotters namn? - Om jag öppnar ett konto i ett barns namn, beskattas vårdnadshavaren (jag) fram tills att innehavaren är myndig?

  • ISK eller traditionellt Aktie- och fondsparkonto?
  • I mitt eller dotterns namn?
  • Övriga tips?

  Tack på förhand!
   
 9. krämbulle

  krämbulle Platina

  Inlägg:
  4.884
  Är i samma situation, jag kör kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare. Vid en ISK i barnets namn så övergår det automatiskt när barnet blir myndigt - jag vet inte om min knodd är mogen för det ansvaret, så jag tar mig friheten att välja. :)
   
  FC St. Pauli gillar detta.
 10. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.271
  ISK är ok i dagsläget men regeringen, oavsett färg, har smyghöjt flera ggr och är säkert redo att höja många ggr till innan det blir ovärt. Dessutom betalar du skatt även när du går minus och när du gör insättningar. Den som kom på ISK var väldigt smart. Låter billigt men kan bli dyrt i längden.
  ISK i ditt namn är bäst. Eller spara i hennes namn hoppas på att du under kommande 18 år förmedlat tillräckligt med visdomar så att hon inte bränner bort allt på sin 18-års dag.

  Andra tips är att strunta i bankernas egna fonder. De är alltid dyra och presterar dåligt. Undvik också BRIC-fonder, japanfonder (eller fonder som specialiserar sig på utvalda länder öht), teknikfonder och småbolagsfonder. Alla dessa fonder har mkt hög fallhöjd och är att betrakta som högriskfonder.
  Köp billiga indexfonder istället.
  T ex 70% global indexfond, 20% sverigefond och 10% räntefonder.
  Eller ännu enklare, 90% global indexfond och 10% räntor.
   
  blackcoffee gillar detta.
 11. JaTack

  JaTack Silver

  Inlägg:
  2.565
  Eller hoppa över räntor om det är på så lång sikt, tycker det är mer värt att lägga även de pengarna i en fond med högre risk.

  Överlag är det svårt att få en säker ränteplacering till okej ränta, enligt mig :)
   
  GlennG gillar detta.
 12. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  910
  Här är bild på hur det ofta ser ut. Hade jag varit dig hade jag initialt kört på hög risk, dvs småbolag och möjligen inslag av några Sverige/global-index. Efterhand hade jag försökt vikta ner risken, likt metodiken i en pensionsfond när du närmar dig pensionsålder, och sakta övergå till enbart index för att senare lägga in fler räntor. Det du inte får glömma är att volatiliteten är högre i småbolag, vilket kan fungera på sikt men tråkigt om det skulle komma en krasch när barnet är 17 år och 50% av förmögenheten är utraderad.

  Gällande ISK, KF eller Aktiedepå hade jag troligen kört på en ISK eller KF, beroende på förtroendet till barnet:) Minns själv när jag fick tillgång till mina fonder som låg i en depå och var tvungen att skatta på vinsten, skönare om du som förälder tar hand om det!
  Screenshot 2018-12-18 at 05.49.59.
  Screenshot 2018-12-18 at 05.52.49.
   
 13. zeke_varg

  zeke_varg Titan

  Inlägg:
  177
  Från:
  Stockholm
  Angående spara till barn..

  Spara i eget namn. Du får annars ALDRIG vara besviken om kotten blir ett monster som svinar upp pengarna i 20-årsåldern. Kids är kids. Håll sparandet för dig själv. Sen står du där o erbjuder insats till lya, körkort el vilka pengar det nu handlar om.. förutsatt att barnet förtjänar det.

  Själv sprider jag ut det globalt på områden jag själv är initierad/intresserad av. Kidsen har ingen aning. Hög och låg risk.
   
  Gusvigilante, Npl, joca och 5 andra gillar detta.
 14. JB_XII

  JB_XII Brons

  Inlägg:
  1.347
  Från:
  Göteborg
  Jag skulle säga KF (kapitalförsäkring) i eget namn. Fördelen är att du kan sätta barnet som förmånstagare.

  Varför inte ISK?
  ISK i barnets namn kan bli problematiskt som många säger. Generellt så har man svårt att hantera stora summor vid 18 års ålder.

  ISK i ditt namn kan ju skapa tvist om något, mot all förmodan, skulle hända dig.

  Planerar du att skaffa fler barn så är KF också bra. Då kan du fördela förtjänsten mellan barnen när det är dags. Tråkigt om de får varsitt ISK och den ena skjuter i höjden medans den andra knappt rört på sig alls :)

  Lycka till och bra initiativ!
   
  joca, krämbulle, GlennG och 2 andra gillar detta.
 15. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.271
  Räntedelen är främst till för att kunna ha lite extra kapital att köpa billiga fonder för och även agera en liten krockkudde. I längden tycks de 10% inte påverka speciellt mycket vad gäller avkastning. Jag tror t om Warren Buffet rekommenderar 90/10 portföljen.
  Men att hitta en bra räntefond idag är inte speciellt lätt. Många innehåller skräpobligationer (t ex Spiltan räntefond) som höjer risken. Det går ju att ha de 10 % i kontanter också.
   
  mega, JaTack och GlennG gillar detta.
 16. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Tack för bra tips! Får läsa in mig på KF också. :)
   
  krämbulle gillar detta.
 17. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Tack för väldigt goda spartips!
  Svårt det där att spara till en annan person med 18-20 års horisont. Jag hoppas att hon blir spara istället för slösa.

  Bankerna har jag hittills låtit bli och kommer nog fortsätta med det. En fördelning som 90 - 10 låter kanske som något.
   
 18. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Tack för rådet. Ska kika vidare på KF.
   
 19. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Tack för rådet. Jag har också funderat på alternativ med högre risk från start och sedan trappa ned till lägre risk i takt med att åren går.

  Bra input med skatten! Tråkigt att få en skattesmäll direkt när man får tillgång till kapitalet.
   
 20. Tripeiro.

  Tripeiro. Silver

  Inlägg:
  1.677
  Bra inlägg, så viktigt detta. KF är enda vägen att gå, oavsett om man är väääärldens bästa förälder och knodden gått i den fiiiiiinaste skolan, så vet man aldrig status på knodden som 18 åring.
  Hade jag själv fått tillgång till ett maxat konto när jag var 18 hade jag varit död. :dead:
   
  GlennG gillar detta.
 21. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Låter klokt. Dessutom blir jag favoriten när jag pyntar lägenheten - om jag inte redan är det. ;)
   
  Tripeiro. gillar detta.
 22. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  384
  Tack! Jag får läsa in mig på KF. Att det ska stå på mig eller min sambo och mig börjar bli mer och mer logiskt.
   
  Tripeiro. gillar detta.
 23. FC St. Pauli

  FC St. Pauli Titan

  Inlägg:
  216
  Från:
  Stockholm
  Tänk dock på vad som händer om någon av er (gud förbjude) går bort och vem ni sätter som förmånstagare eftersom ni inte är gifta.
   
  GlennG gillar detta.
 24. CrocoKrokodil

  CrocoKrokodil Tantal

  Inlägg:
  468
  Från:
  Västkusten
  KK-bolag.
   
 25. zamboni

  zamboni Titan

  Inlägg:
  70
  Angående barnsparande;
  Vi valde KF i mitt namn med alla barn som förmånstagare. Sparar merparten i aktier eftersom det är så långsiktigt, men en del i fonder (varav ~50% billiga globalfonder).
  Vi valde att spara i samma KF till samtliga barn, sedan kommer samma summa portioneras ut till förstfödda som för sistfödda. Dela förslagsvis summan i antal barn +1. Exempel; Tre barn. När första barnet får sin andel vid exempelvis fyllda 20 år får den 1/4. Andra barnet 1/4 vid 20 år, tredje barnet 1/4 vid 20 år. Den sista fjärdedelen används för att justera eventuella orättvisor i samband med att sistfödda får sin andel.

  Generella tips;
  Se till att banken inte tar betalt för KF.
  Undvik dyra fonder, kostnad på kostnad ger motsatt effekt till ränta på ränta.
  Var långsiktig.
  Fundera igenom vad pengarna ska användas till. Fritt val eller till lägenhetsinsats etc?
  Engagera barnen, låt dem förstå pengars värde etc.
  Om möjligt; Månadsspara istället för klumpsummor vid födelsedagar och julafton.
   
  Flipsajd, Erik1, JaTack och 5 andra gillar detta.
 26. SdV

  SdV Titan

  Inlägg:
  210
  Från:
  Växjö
  Väldigt bra inlägg.
   
  zamboni gillar detta.
 27. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  7.243
  Från:
  Södra Hälsingland
  Ja kör ISK till alla tre barn i deras namn. Blir det en episk krogrunda vid 18-års ålder, en lägenhet eller en flådig bil? Vem vet, men det är deras pengar och barnen är "vuxna" när dom får tillgång till pengarna.
   
  Martin Sthlm, zamboni och SdV gillar detta.
 28. MartinL

  MartinL Titan

  Inlägg:
  161
  Från:
  Linköping
  Jag kör KF i mitt namn med barnet som förmånstagare, får vi fler lägger jag till dem som förmånstagare. Finns flera nackdelar med att öppna konto i barns namn, exempelvis måste du anmäla till överförmyndare i kommun när du kommer över en viss summa och du får då inte göra vad du vill med kapitalet. Beträffande risk tänker jag att ett sparande med ca 20 års horisont tål ganska hög risk. Och inget säger att hela summan ska tas ut på 18-årsdagen utan jag tänker mer att det ska vara till hjälp under många år tidigt i livet. Vi kör 100 % aktieexponering, ca 30 % avanza global, 50% nordnet sverigefond och 20 % berkshire hathaway. Är övertygad om att liknade indexfonder/bolag i andra fördelningar funkar precis lika bra.

  För den som vill veta mer finns rika tillsammans barnportfölj och avanzapoddens avsnitt om barnsparande.
   
  spammerstakeahike gillar detta.
 29. blackcoffee

  blackcoffee Tantal

  Inlägg:
  325
  Har du en systematik för ombalansering också?
   
 30. MartinL

  MartinL Titan

  Inlägg:
  161
  Från:
  Linköping
  Nej, i och med att jag inte har någon bestämd åsikt om hur fördelningen ska se ut känns det onödigt att ombalansera. Men kanske omvärderar den åsikten med tiden. De tre innehaven ska funka var för sig i 20 år utan tillsyn, men det är klart skulle jag anse att något av innehaven är särskilt nedpressat kanske jag bara köper det under en period.