Tankar?
Ursprungsintervjun,
https://www.bloomberg.com/news/arti...hael-burry-sees-a-bubble-in-passive-investing
"
Faran med indexinvesteringar
I senaste Outsiders diskuterade Syding och Svahn de dolda riskerna med de allt vanligare och större indexfonderna, inklusive börshandlade indexprodukter.
Det stora problemet med så kallade passiva investeringar är att de inte aktivt tar hänsyn till det underliggande värdet på företagen vars aktier de investerar i.Istället för att bedöma företagens värdeskapande i form av till exempel vinster och kassaflöden köper indexfonderna aktierna i blindo enbart baserat på marknadsvärdet. Det leder bland annat till att ju dyrare en aktie är desto mer köper fonderna aktien, vilket gör aktien ännu dyrare och triggar ännu fler köp. När trenden för aktien vänder av någon anledning, pga fallande vinster eller helt enkelt att något annat blivit intressantare går flödet åt andra hållet. De flesta sunda investerare skulle hellre se att ens fondförvaltare köpte mer aktier när de blev billigare istället för att köpa mer ju dyrare det blir.
Superinvesteraren Michael Burry, som med noggrannt analysarbete identifierade och tjänade pengar på att huslånebubblan imploderade, gjorde nyligen en intervju med Bloomberg där han förklarade varför syntetiska indexprodukter är lika farliga för marknaden som CDOer var under finanskrisen. Problemen är i flera fall desamma, inte minst avsaknad av underliggande värde samt mycket lägre faktisk likviditet än det kan förefalla under uppgången.
Papperspapper någon?
När indexprodukterna (“fonderna”) köper aktierna som ingår i index går aktierna upp, vilket gör att index stiger och indexfonderna visar positiv avkastning. Detta kan göras till relativt låga kostnader vilket får indexprodukterna att se attraktiva ut (billiga och med bra utveckling). När kurserna stiger gör det inget för fonderna att likviditeten i många av aktierna är låg. Tvärtom gör det att kurserna stiger desto snabbare, vilket får utvecklingen att se positiv ut och fonderna får en större förmögenhetsmassa att ta avgifter på. Dessutom används olika derivat för att simulera exponering mot aktierna för att slippa köpa aktier med alltför låg likviditet på marknaden.
Insiders pratar ofta om pappersguld, dvs ett kontrakt att banken lovar investeraren samma utveckling som guldpriset (finstilt: utom om det blir för jobbigt att hålla löftet). I det här fallet används papperspapper, dvs ett kontrakt som lovar att ge aktiens utveckling, men utan att köpa själva aktien, så man slipper pressa den låga marknadslikviditeten.
Den stora faran med detta är att om/när aktierna väl faller och alla inblandade måste både sälja själva innehavet av aktier och sälja kostnaden för löftet att ge samma utveckling som aktierna översvämmas en illikvid marknad av säljorder där ingen vill köpa. Under uppgången verkade likviditeten räcka till, om än knappt, men under nedgång både försvinner motparterna och dubbelt så mycket ska säljas. Det kan leda till en priskollaps som blir självförstärkande, eftersom aktierna då får lägre marknadsvärde och faller ur vissa index -- två saker som båda orsakar ytterligare försäljningar som inte tar hänsyn till själva värdet på bolaget.
Missa inte den positiva vinkeln på indexsmittan
Blinda, passiva investeringar driver alltså upp kurserna långt över rimliga nivåer, och i period två ned långt under rimliga nivåer. Och det är det senare som kan ge upphov till fantastiska köplägen. Köp då bortglömda småföretag som är med i så få index som möjligt om du vill undvika att smittas av indexsjukan. Michael Burry säger att han hittar massor med intressanta småföretag i Japan. Bland bolagen med mindre än 1 miljard USD i marknadsvärde värderas hälften under det egna kapitalet och medianvärdet för EV/S är mindre än en halv. Självklart måste man ändå göra sin egen analys av hur EK är redovisat och vad vinst- och kassaflödesmarginalerna är för bolagen med lågt EV/S, men det säger sig självt att om bolagen är bortglömda och saknar positiv kurstrend finns större möjligheter att göra fynd än bland superpopulära aktieraketer."