• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

725927E7-E1E9-4C2D-AB95-F98D9CED6A2F.jpeg
E2C7913C-9217-427C-A33E-9817622DFB81.jpeg

Försöker hålla åtminstone +250 grilldagar/år. 95% av dessa använder jag min Primo 400xl. Just som du säger är den komplett! Igår fyllde grabben år och fick välja middag. Då smällde vi på pizza. 20-30min sen höll vi 350c
Grymt :cigar:
Familjen knorra om att vi grillar förmycket och att det är ingen annan som grillar så mycket :banghead: så fel dom har.

Primo verkar vara No:1 av grillar jag tittat på, lite dyrare men det är det värt att få kvalitet.
Hur har du monterat den? Väger ju nästan 100kg så det vill man ju inte att ungarna ska välta..
Mvh
 
Härlig tråd man hittade här :)
Lider själv av grillomani och grillar minst 1 oftast 2 gånger i veckan.
Kör med en (kol) Napoleon pro22k-c och en Grandhall Premium (gasol)
Grandhallen är snart 15år nu och genomgår sin första renovering.
Kör ganska mycket med röken med, både en lite större och en mindre röklåda.
Nästa köp kommer bli en Primo kamado som jag ser som väldigt komplett.

Vad har alla här för grillar?
Mvh
Kul om tråden kan ta lite fart.
Jag kör med ett litet grund kit från weber. Klot, rök och gasol. En halv miljon tillbehör som man sällan använder. Har till och med hittat dynor från weber. Har dock alltid drömt om en smoker från joes bbq. Lockas lite av att få elda med riktiga vedklabbar. Ett grönt ägg hade inte heller varit fel.
Screenshot_20200119-214435_Gallery.jpg
9707435-origpic-92d68e.jpg
 
Grymt :cigar:
Familjen knorra om att vi grillar förmycket och att det är ingen annan som grillar så mycket :banghead: så fel dom har.

Primo verkar vara No:1 av grillar jag tittat på, lite dyrare men det är det värt att få kvalitet.
Hur har du monterat den? Väger ju nästan 100kg så det vill man ju inte att ungarna ska välta..
Mvh
Haha, ja de har fel. Jag grillar lite jämfört med vissa jag känner ;)
Jag har byggt in mitt i ett utekök så den står riktigt stabilt. Ca 110kg så inget man vill att ungarna ska få över sig som sagt:nailbiting:
Kul om tråden kan ta lite fart.
Jag kör med ett litet grund kit från weber. Klot, rök och gasol. En halv miljon tillbehör som man sällan använder. Har till och med hittat dynor från weber. Har dock alltid drömt om en smoker från joes bbq. Lockas lite av att få elda med riktiga vedklabbar. Ett grönt ägg hade inte heller varit fel.
Screenshot_20200119-214435_Gallery.jpg
9707435-origpic-92d68e.jpg
Snyggt. Det där kommer man långt med. WSM:en kan ju ses lite som ”överflödig” med tanke på att du har en 57:a, resultatmässigt. Kör du större kvantiteter går det förstås åt:)
Ja ved är det något speciellt med. Jag har faktiskt ett riktigt schysst grundobjekt ligger jag ska bygga på. Blir en reverse offsetsmoker i 6mm. Kommer lägga ut bilder givetvis när bygget drar igång:woot:
 

Bilagor

  • AF620EE2-D55F-4724-B735-6029EE8984AC.png
    AF620EE2-D55F-4724-B735-6029EE8984AC.png
    371.8 KB · Visningar: 7
Kul om tråden kan ta lite fart.
Jag kör med ett litet grund kit från weber. Klot, rök och gasol. En halv miljon tillbehör som man sällan använder. Har till och med hittat dynor från weber. Har dock alltid drömt om en smoker från joes bbq. Lockas lite av att få elda med riktiga vedklabbar. Ett grönt ägg hade inte heller varit fel.
Screenshot_20200119-214435_Gallery.jpg
9707435-origpic-92d68e.jpg
Det ser ju riktigt fint ut :D
Man kan aldrig få för mycket grill tillbehör, här gäller det att tänka BIG :greedy:

Övertygad om att en bra keramisk grill lyfter grillandet till en helt ny nivå.
Kommer själv att sikta in mig på Primo, ska bara bli klok på hur jag ska bygga upp detta utekök :cigar:
 
Haha, ja de har fel. Jag grillar lite jämfört med vissa jag känner ;)
Jag har byggt in mitt i ett utekök så den står riktigt stabilt. Ca 110kg så inget man vill att ungarna ska få över sig som sagt:nailbiting:

Snyggt. Det där kommer man långt med. WSM:en kan ju ses lite som ”överflödig” med tanke på att du har en 57:a, resultatmässigt. Kör du större kvantiteter går det förstås åt:)
Ja ved är det något speciellt med. Jag har faktiskt ett riktigt schysst grundobjekt ligger jag ska bygga på. Blir en reverse offsetsmoker i 6mm. Kommer lägga ut bilder givetvis när bygget drar igång:woot:

Du känner rätt folk.
Nej det vill man inte, sen måste det bli snyggt och praktiskt med..
Det får bli ett sommar projekt helt klart.
 
Det ser ju riktigt fint ut :D
Man kan aldrig få för mycket grill tillbehör, här gäller det att tänka BIG :greedy:

Övertygad om att en bra keramisk grill lyfter grillandet till en helt ny nivå.
Kommer själv att sikta in mig på Primo, ska bara bli klok på hur jag ska bygga upp detta utekök :cigar:
En riktig kamado höjer nivån ett par snäpp oavsett vart du är idag! Verktyg för halva jobbet och en kamado är inget undantag. Primo och BGE är top of the line,punkt! Strax därefter kommer kamadojoe, monolith och nån till kanske. Men sen blir det tydligt att man får vad man betalar för. Så har du möjlighet kör på Primo eller bge. Jag vägde för och nackdelar dessa två emellan i oändlighet innan jag bestämde mig för primon. Har inte ångrat mig en sekund. Den ovala lösningen är guld värd!
 
Det ser ju riktigt fint ut :D
Man kan aldrig få för mycket grill tillbehör, här gäller det att tänka BIG :greedy:
Övertygad om att en bra keramisk grill lyfter grillandet till en helt ny nivå.
Kommer själv att sikta in mig på Primo, ska bara bli klok på hur jag ska bygga upp detta utekök :cigar:

gör inte samma misstag som jag, köp inte en för liten primo.
 
Grilllade Tri-tip med kappa (Black Angus) för första gången. Cirka 2,5 minuter på varje sida, indirekt i 10 minuter med kappan neråt gav en väldigt god köttbit (rare) med massa härlig köttsmak. Absolut inte sista gången jag tillagar denna bit.
1834F3CC-6A83-4BB7-AD27-50148DFE60FC.jpeg
F9B49CD0-B72E-4A27-A6A6-0DA163D6D5EA.jpeg
 
Vilken modell köpte du?
Min tanke var primo 47cm men den kanske tillhör dom små :confused:
https://www.grillkung.se/produkter/...9_u-jEu24XcZYn7e89Rojs260QL_3dXxoCEWAQAvD_BwE

Typ den sen bygga in den i ett bord med betongskiva.
Ska du ändå köpa en Primo så köp en oval! Allt beror ju givetvis på mängden mat du brukar göra. Men oavsett storlek är de oerhört snåla gällande bränsle så en 300 kan aldrig bli fel. Vart i landet bor du?? Sveriges schysstaste bbq butik ligger i Älvsjö. Där kan man klämma och känna på lite olika storlekar irl
 
Ska du ändå köpa en Primo så köp en oval! Allt beror ju givetvis på mängden mat du brukar göra. Men oavsett storlek är de oerhört snåla gällande bränsle så en 300 kan aldrig bli fel. Vart i landet bor du?? Sveriges schysstaste bbq butik ligger i Älvsjö. Där kan man klämma och känna på lite olika storlekar irl
Nu har man kollat Primo på Youtube.. Och.. Helvete.. Nu kan man inte leva utan en sådan. Oval 300 för 12900 eller oval 400 för 14900. Låter överkomligt vilket som. Men som jag ser det så är det utan en del viktiga tillbehör som tex reflektorplattorna.. Eller jag har missuppfattat det?
 
Nu har man kollat Primo på Youtube.. Och.. Helvete.. Nu kan man inte leva utan en sådan. Oval 300 för 12900 eller oval 400 för 14900. Låter överkomligt vilket som. Men som jag ser det så är det utan en del viktiga tillbehör som tex reflektorplattorna.. Eller jag har missuppfattat det?

Kan inte se hur man kan leva ett värdigt liv utan en Primo faktiskt..
Det är frågan om man bar slösa med kol på den store. Hur ofta har man så stora köttbitar.
 
Ska du ändå köpa en Primo så köp en oval! Allt beror ju givetvis på mängden mat du brukar göra. Men oavsett storlek är de oerhört snåla gällande bränsle så en 300 kan aldrig bli fel. Vart i landet bor du?? Sveriges schysstaste bbq butik ligger i Älvsjö. Där kan man klämma och känna på lite olika storlekar irl

300 ser lagom ut, bor i sydligaste Blekinge men sommar tid öppnar det en grillbutik som brukar sälja Primo.
Får styra upp projektet på altanen och handel mig en..
 
Kan inte se hur man kan leva ett värdigt liv utan en Primo faktiskt..
Det är frågan om man bar slösa med kol på den store. Hur ofta har man så stora köttbitar.
Har aldrig grillat nåt större än 6 kilo brisket. Det blir en rätt stor klump.. Försöker göra brisket iallafall en gång per år. Ribs desto oftare så 5 kamben måste få plats. Har ju 2 våningar på weberröken så där får plats 6 st. Men är beredd att offra lite för coolhetsfaktorn :cigar:
 
Vilken modell köpte du?
Min tanke var primo 47cm men den kanske tillhör dom små :confused:
https://www.grillkung.se/produkter/...9_u-jEu24XcZYn7e89Rojs260QL_3dXxoCEWAQAvD_BwE

Typ den sen bygga in den i ett bord med betongskiva.

Jag hade en Oval 200, ett jävla elände och dyrt att behöva köpa massa tillbehör för att kunna grilla lite mer. Jag gillar grilla indirekt och det går inte med liten grill. Satsa på 400 och du har sannolikt köpt ditt livs sista grill, bra pris på rean dessutom.
 
Nu har man kollat Primo på Youtube.. Och.. Helvete.. Nu kan man inte leva utan en sådan. Oval 300 för 12900 eller oval 400 för 14900. Låter överkomligt vilket som. Men som jag ser det så är det utan en del viktiga tillbehör som tex reflektorplattorna.. Eller jag har missuppfattat det?
Helt korrekt. Det är nackdelen med primo. De sälj ”nakna” och är då egentligen ”bara” en grill. Jag köpte en 400xl med alla tillbehör och kommer har inte ångrat mig en sekund. Sen kör jag stora bjudningar emellanåt med 10-20 pers som jag grillar åt. Tror 300 är mer än väl för 95% av alla människor och tillfällen. Sen kan jag erkänna att alla tillbehör är överkurs. Men defekterplattorna och avskiljaren för 2-zons är måsten!! Dessa ska man ha till annars kan man låta bli helt. Sen är faktiskt gjutjärnshällen sjukt nice och används ofta. Förhöjningsgaller osv kan du komplettera med längre fram om du känner behov av det. Ja just fan, en riktigt bra pizzasten ska du ha också. Köp fredstones. Den är grym, bäst på marknaden och även bra pris.
 
Hur är det med kamadogrillar och frost? Minns att det var en grej när jag kollade på big green egg för några år sen, men ni kör alltså primo även normala vintrar?
 
Hur är det med kamadogrillar och frost? Minns att det var en grej när jag kollade på big green egg för några år sen, men ni kör alltså primo även normala vintrar?
Självfallet! Rain or shine! Inga konstigheter öht! Däremot kan locket frysa fast vid minusgrader om man bara stängt ned efter en grillning så fukten stannar kvar i. Det kan man undvika med lite lätta knep. Och om det ändå hänt kan man köra med typ looflighter, eller bit kol som glöder, i den nedre ventilen. Då tinas frosten bort
 
@Burnman Hur är prisnivån normalt på XL400. 3000 i rabatt nu så 14900. Brukar det vara så? Eller är detta once in a lifetime? 3000 finansierar ju de viktigaste tillbehören.
 
@Burnman Hur är prisnivån normalt på XL400. 3000 i rabatt nu så 14900. Brukar det vara så? Eller är detta once in a lifetime? 3000 finansierar ju de viktigaste tillbehören.
Hmm, låter ju helt ok... tror jag?!? Åren går ju så minns inte vad min kostade ”naken”. Sen, dum som jag var, köpte jag nog precis ALLA tillbehör på en gång så det landade på mellan 25-30k totalt då. Men som jag skrev tidigare: deflektorplattorna med sina hållare, och ”dividern” är måsten! Resten klarar du dig säkert utan eller kan komplettera med vartefter.
 
Självfallet! Rain or shine! Inga konstigheter öht! Däremot kan locket frysa fast vid minusgrader om man bara stängt ned efter en grillning så fukten stannar kvar i. Det kan man undvika med lite lätta knep. Och om det ändå hänt kan man köra med typ looflighter, eller bit kol som glöder, i den nedre ventilen. Då tinas frosten bort
Det låter ju rimligt! Var som sagt sugen för flera år sedan men fegade ur när det talades om inomhusförvaring över vintern - det kändes ju helt orimligt för grillning under svenska förhållanden! Kanske får kika på en primo då...
 
Hmm, låter ju helt ok... tror jag?!? Åren går ju så minns inte vad min kostade ”naken”. Sen, dum som jag var, köpte jag nog precis ALLA tillbehör på en gång så det landade på mellan 25-30k totalt då. Men som jag skrev tidigare: deflektorplattorna med sina hållare, och ”dividern” är måsten! Resten klarar du dig säkert utan eller kan komplettera med vartefter.

Sitter och försöker förstå tillbehören.

Ask‐tång som ingår om man köper paketet vad är exakt det och behövs den?

Deflektorplattor behövs men behöver dom även fäste eller vad är det?

Mvh
 
Sitter och försöker förstå tillbehören.

Ask‐tång som ingår om man köper paketet vad är exakt det och behövs den?

Deflektorplattor behövs men behöver dom även fäste eller vad är det?

Mvh
Plattorna behöver fästen.. så långt är jag med iallafall.. den där askgrejen är väl bara att rensa med. Finns säkert andra varianter till det. Men å andra sidan är ju det det billigaste tillbehöret. Gallertång att lyfta varma galler kan ju säkert vara vettigt.
 
Sitter och försöker förstå tillbehören.

Ask‐tång som ingår om man köper paketet vad är exakt det och behövs den?

Deflektorplattor behövs men behöver dom även fäste eller vad är det?

Mvh
Köp den inte! Jag har en som jag ALDRIG använder. Fast är du riktigt sugen kan du få min billigt ;) Blir inte ens bra resultat med den! Jag grillar som sagt sjukt ofta och tömmer kanske min 1-2 ggr i månaden?! Svårt att förklara i detalj för nån som inte har en primo eller vet exakt hur den är uppbyggd med alla delar. Men längst ner i krukan ligger en keramiksten som linjerar med nedre ventilen. När du kör med skrapan kommer du knappt åt på ovansidan av denne Sten. Vilket resulterar i massa aska kvar runtom denne osv. Tar dessutom sjukt långt tid! Bättre att öppna locket. Plocka ut allt löst, inklusive denne sten, och bara ta en liten askskrapa. Går 10ggr så fort och blir sjukt mycket bättre. Angående plattorna är det som @macallan säger. De behöver en ställning att vila på! Så det är ett kit. -”Varför säljs de inte tillsammans då” tänker du då (vilket jag gjorde) Men det är bara bra. Ställningarna kan du nog aldrig slita ut eller förstöra. En keramisk platta kan gå sönder av flera anledningar.

Plattorna behöver fästen.. så långt är jag med iallafall.. den där askgrejen är väl bara att rensa med. Finns säkert andra varianter till det. Men å andra sidan är ju det det billigaste tillbehöret. Gallertång att lyfta varma galler kan ju säkert vara vettigt.
se svaret ovan angående askskrapan. Don’t do it! Detsamma gäller gallertången. Värdelös och rapplig. Mer troligt att du bränner dig när du använder den faktiskt. Måste vara exakt jämnbalans när du lyfter annars går det åt helvete. Men är du sugen på en sån kan jag släppa även denne jag har mycket billigt :)
Väldigt sällan egentligen som man behöver in och rodda bland gallren när de är varma. Men ibland kan det vara bra och då är lösningen riktiga ”grillvantar”. Finns olika, men jag har webers (699:- har jag för mig) och då kan du ta i glöd utan att du bränner dig. Dessa är riktigt bra faktiskt och dem rekommenderar jag starkt!
Så jag står fast vid vad jag sagt förut: Deflektorplattor med dess hållare samt divider är vad som behövs! Det andra är för det mesta överflödigt eller skit. Ibland en kombo ;) Jag svarar gärna på fler frågor så kanske färre medmänniskor behöver göra samma misstag som mig. Blir mer pengar över till klockor så
 
Det låter ju rimligt! Var som sagt sugen för flera år sedan men fegade ur när det talades om inomhusförvaring över vintern - det kändes ju helt orimligt för grillning under svenska förhållanden! Kanske får kika på en primo då...
Vet inte vilka du pratat med? Men okunniga kring en kamado är de definitivt. Finns en del schyssta forum och fb-sidor för oss mer keramiska grillar. Även helsvenska sådana. Vintertid kommer det ofta ut lite läckra grillbilder, mycket norrifrån, på upptända kamados som de skottat fram:) Köper du dessutom ett premiummärke som Primo har du ju livstids garanti på keramiken. Så det känns riskfritt
 
Köp den inte! Jag har en som jag ALDRIG använder. Fast är du riktigt sugen kan du få min billigt ;) Blir inte ens bra resultat med den! Jag grillar som sagt sjukt ofta och tömmer kanske min 1-2 ggr i månaden?! Svårt att förklara i detalj för nån som inte har en primo eller vet exakt hur den är uppbyggd med alla delar. Men längst ner i krukan ligger en keramiksten som linjerar med nedre ventilen. När du kör med skrapan kommer du knappt åt på ovansidan av denne Sten. Vilket resulterar i massa aska kvar runtom denne osv. Tar dessutom sjukt långt tid! Bättre att öppna locket. Plocka ut allt löst, inklusive denne sten, och bara ta en liten askskrapa. Går 10ggr så fort och blir sjukt mycket bättre. Angående plattorna är det som @macallan säger. De behöver en ställning att vila på! Så det är ett kit. -”Varför säljs de inte tillsammans då” tänker du då (vilket jag gjorde) Men det är bara bra. Ställningarna kan du nog aldrig slita ut eller förstöra. En keramisk platta kan gå sönder av flera anledningar.

se svaret ovan angående askskrapan. Don’t do it! Detsamma gäller gallertången. Värdelös och rapplig. Mer troligt att du bränner dig när du använder den faktiskt. Måste vara exakt jämnbalans när du lyfter annars går det åt helvete. Men är du sugen på en sån kan jag släppa även denne jag har mycket billigt :)
Väldigt sällan egentligen som man behöver in och rodda bland gallren när de är varma. Men ibland kan det vara bra och då är lösningen riktiga ”grillvantar”. Finns olika, men jag har webers (699:- har jag för mig) och då kan du ta i glöd utan att du bränner dig. Dessa är riktigt bra faktiskt och dem rekommenderar jag starkt!
Så jag står fast vid vad jag sagt förut: Deflektorplattor med dess hållare samt divider är vad som behövs! Det andra är för det mesta överflödigt eller skit. Ibland en kombo ;) Jag svarar gärna på fler frågor så kanske färre medmänniskor behöver göra samma misstag som mig. Blir mer pengar över till klockor så
Lysande. Bra info. Då har vi tjänat in några slantar :). Och Webers värmetåliga vantar har jag redan.
 
Vet inte vilka du pratat med? Men okunniga kring en kamado är de definitivt. Finns en del schyssta forum och fb-sidor för oss mer keramiska grillar. Även helsvenska sådana. Vintertid kommer det ofta ut lite läckra grillbilder, mycket norrifrån, på upptända kamados som de skottat fram:) Köper du dessutom ett premiummärke som Primo har du ju livstids garanti på keramiken. Så det känns riskfritt
Nåt engelskspråkigt grillforum, detta var som sagt ganska länge sen innan de blev vanliga i Sverige. Ska genast kika lite och sen börja vässa argumenten för en tredje grill på altanen!
 
Tillbaka
Topp