• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Hej på er!
jag har precis flyttat till hus och ska såklart köpa mig en grill. Jag tänker mig en kolgrill och min budget är 7500kr. Har ni några bra tips att ge en relativt okunnig men entusiastisk grillare? Jag har tittat lite på Weber Performer Deluxe. Kan det vara ett bra alternativ?
Vart i landet bor du?? Jag skulle rekommendera en 60cm rösle med lite roliga tillbehör till, samt lite fint kött för slanten som blir över🤗 imo bästa klotgrillen, tysk kvalitet rätt igenom. Om du känner att du kan hosta upp budgeten något till så är masterbuilt sjukt mycket kamado för pengarna.
 
Hej på er!
jag har precis flyttat till hus och ska såklart köpa mig en grill. Jag tänker mig en kolgrill och min budget är 7500kr. Har ni några bra tips att ge en relativt okunnig men entusiastisk grillare? Jag har tittat lite på Weber Performer Deluxe. Kan det vara ett bra
Lägg till en femhundring och köp en kamado masterbuildt. Brukar kosta runt 7900 och då har du oändliga möjligheter. Detta är Kamado Joes budgetvariant och är riktigt fin.
 
Jag bor i Sockholmsområdet. Tack för tipset, jag ska spana in den!
Grattis. Då är det bara att du tar en sväng till Älvsjö och SouthSideBBQ. Sveriges i särklass bästa bbqbutik🤗 Ägs och drivs av en fruktansvärt trevlig, kunnig och serviceminded snubbe! Där kan du klämma och känna på det ena och andra samt få mycket fina råd. Dra ett pm om du ska dit så får du mitt namn och kan hälsa Alex från mig 👍🏻
 
Håller med övriga, Med den budgeten hade jag utan tvekan köpt Masterbuilt.
 
Hej på er!
jag har precis flyttat till hus och ska såklart köpa mig en grill. Jag tänker mig en kolgrill och min budget är 7500kr. Har ni några bra tips att ge en relativt okunnig men entusiastisk grillare? Jag har tittat lite på Weber Performer Deluxe. Kan det vara ett bra alternativ?
Lägg på en femhunka så får du en asbra kamado till ett vettigt pris. Denna är bygg i Kamado Joes fabrik och baserad på Kamado Joe Classic. Köpte en själv efter 7 år med gasolgrill som gjort sitt och är skitnöjd.
 
Coola grillar det där!

Är alla kopior på Big Green Egg som kom för länge sedan eller är Big Green Egg bara en i mängden av liknande?
 
Coola grillar det där!

Är alla kopior på Big Green Egg som kom för länge sedan eller är Big Green Egg bara en i mängden av liknande?
Big green egg och övriga kamados är väl alla kopior på just mushi-kamados?! Tekniken är väl hundratals, om inte tusentals, år gammal?? Däremot är BGE och Primo kamadovärldens motsvarighet till typ patek philippe. Top of the line helt enkelt. Dock kan nog inte ens 99,9% av de som använder en kamado motivera prisskillnaden till en BGE eller primo kontra kamado Joe/ masterbuilt. Tveklöst mest kamado för pengarna har du i en Joe eller masterbuilt.
 
Vad skulle ni säga är fördelar/nackdelar med den masterbuilt som ni rekommenderar kontra en klassisk klotgrill? Jag kan ingenting om detta, men älskar att Klocksnack har svar på såna här funderingar!
 
Vad skulle ni säga är fördelar/nackdelar med den masterbuilt som ni rekommenderar kontra en klassisk klotgrill? Jag kan ingenting om detta, men älskar att Klocksnack har svar på såna här funderingar!
Nackdelar: inte en enda, möjligtvis vikten om du vill ta med till typ sommarstuga eller liknande. Beror ju givetvis på vilken du köper. Men min primo 400xl t.ex. väger över 100kg med alla tillbehör i. Saftigt att flyta runt på.
Fördelar: alla!! Kolla lite youtube angående användningsområden på en kamado. Du kan göra allt med den. Använda som rök, grill, varmluftsugn, pizzaugn, slowcocker m.m. Sjuuukt bränslesnål och lätt som fan att reglera temp med för t.ex äkta low’n’slow bbq! Ska du köra low’n’slow är cubakolet det bästa du kan använda. Ca 5kg kan du köra runt 55h på i 110 c. Och vid normalt användande stänger du bara ned ventilerna när du grillat klart så självaslocknar den och det är bara tända upp samma laddning kol nästa gång!
Senaste året har jag flyttat och renoverat 2 hus. Så jag har inte grillat lika mycket som tidigare år. Men mellan 2014-2018 låg jag på mellan 250-300 grilldagar/år. Så en viss erfarenhet skulle jag vilja påstå att jag har. Törs även sticka ut hakan och säga att jag förmodligen är snäppet bättre än medelsvensson på just grillning. Började min karriär med en weber 57:a och den tar dig långt. Du kan röka, köra pizza, brisket, pulled pork osv även på en vanlig kolgrill. Men hur det än är gör verktyg faktiskt halva jobbet. Och resultatet i en kamado slår en kolgrill 8 dagar i veckan om du utgår från samma köttbit och tillagningssätt. En kamado är keramisk så den behåller fuktigheten på ett helt annat sätt än vad en plåtbalja gör. Lite att jämföra med när du kör kyckling i typ en lergryta. Outstanding helt enkelt 👌🏻
Osäker exakt på garantierna med en masterbuilt men tror även de lämnar livstid på keramiken. Jag har kört sönder kolbehållaren vid en rengöring på ca 500c. Mailade och fick en ny utan några frågor. Tror jag fick maila en bild bara?!

Som sagt, youtube är din vän i det här fallet.
 
Nackdelen är kanske priset på tillbehör och vikten dårå. En ordentlig fördel att du kan få upp den rejält i värme och håller tempen även på vintern. Jag kör både hot n fast och low n slow i min. Har tänkt köra ribs någon dag när vädret inte suger.
 
Nackdelar: inte en enda, möjligtvis vikten om du vill ta med till typ sommarstuga eller liknande. Beror ju givetvis på vilken du köper. Men min primo 400xl t.ex. väger över 100kg med alla tillbehör i. Saftigt att flyta runt på.
Fördelar: alla!! Kolla lite youtube angående användningsområden på en kamado. Du kan göra allt med den. Använda som rök, grill, varmluftsugn, pizzaugn, slowcocker m.m. Sjuuukt bränslesnål och lätt som fan att reglera temp med för t.ex äkta low’n’slow bbq! Ska du köra low’n’slow är cubakolet det bästa du kan använda. Ca 5kg kan du köra runt 55h på i 110 c. Och vid normalt användande stänger du bara ned ventilerna när du grillat klart så självaslocknar den och det är bara tända upp samma laddning kol nästa gång!
Senaste året har jag flyttat och renoverat 2 hus. Så jag har inte grillat lika mycket som tidigare år. Men mellan 2014-2018 låg jag på mellan 250-300 grilldagar/år. Så en viss erfarenhet skulle jag vilja påstå att jag har. Törs även sticka ut hakan och säga att jag förmodligen är snäppet bättre än medelsvensson på just grillning. Började min karriär med en weber 57:a och den tar dig långt. Du kan röka, köra pizza, brisket, pulled pork osv även på en vanlig kolgrill. Men hur det än är gör verktyg faktiskt halva jobbet. Och resultatet i en kamado slår en kolgrill 8 dagar i veckan om du utgår från samma köttbit och tillagningssätt. En kamado är keramisk så den behåller fuktigheten på ett helt annat sätt än vad en plåtbalja gör. Lite att jämföra med när du kör kyckling i typ en lergryta. Outstanding helt enkelt 👌🏻
Osäker exakt på garantierna med en masterbuilt men tror även de lämnar livstid på keramiken. Jag har kört sönder kolbehållaren vid en rengöring på ca 500c. Mailade och fick en ny utan några frågor. Tror jag fick maila en bild bara?!

Som sagt, youtube är din vän i det här fallet.
Wow! Det var ett utförligt svar! det får nog bli en masterbuilt helt enkelt. tack så mycket för all hjälp!
 
Wow! Det var ett utförligt svar! det får nog bli en masterbuilt helt enkelt. tack så mycket för all hjälp!
Snyggt! Du kommer inte bli besviken. Men kolla lite filmer på tuben och läs på lite på nätet innan du kör första gången. Vissa saker är annorlunda. T.ex får du under några som helst omständigheter INTE använda briketter eller tändvätska i en kamado. Då är den förstörd efter det. Sen är upptändningen/uppvärmningen lite annorlunda. Lätt som fan, när man vet hur man ska göra 😉

Och snåla inte på kolet. Köp kvalitetskol även om inköpspriset verkar dyrt blir grillningarna billiga med tanke på den snåla åtgången. Dessutom sätter kolen en viss smak på maten du tillagar så det är värt någon krona extra. En looftlighter kan jag även rekommendera.
Om det är något ytterligare du funderar över så var inte blyg utan släng iväg ett pm.

Imorrn tänkte jag röka årets första julskinka! Det måste du göra när du köper din. Blir så satans grymt. Brukar få köra 15-20 skinkor åt några kollegor på jobbet till jul efter de fått smaka. Sen till släkten blir det beställningar på både rökt skinka, lax och ribs! Du kommer älska mångsidigheten du får med en kamado 👌🏻
 
Nu är det grillkungar som har svarat så min kommentar är inte lika värdefull.
(vill oxå ha en kamado grill :p)
Men storleken på en klassisk weber på 57cm vs den som diskuteras på 45,7cm ser jag
som en ganska stor fråga, om man vill grilla större saker som t ex en laxsida, eller missar jag
ngt i Masterbuilts mått som gör att det funkar bra ändå?
 
Nu är det grillkungar som har svarat så min kommentar är inte lika värdefull.
(vill oxå ha en kamado grill :p)
Men storleken på en klassisk weber på 57cm vs den som diskuteras på 45,7cm ser jag
som en ganska stor fråga, om man vill grilla större saker som t ex en laxsida, eller missar jag
ngt i Masterbuilts mått som gör att det funkar bra ändå?
Njae. Förstår hur du menar. Men i t.ex, en weber 57:a kan du inte nyttja de 57cm full ut ändå då du har en hotzone ovanför/bredvid kolen/briketterna. I en kamado har du deflektorplattor som inte ger en hotzone utan istället får du samma jämna temp och kan nyttja hela ytan fullt ut med jämnt resultat som följd. Sen finns det ju dessutom förhöjningsgaller så du får 2x47cm. Så en hel laxsida blir tight. Men dela den i flera delar går ju alldeles utmärkt. Men helt galet är inte ditt resonemang. Därför jag valde just en primo 400 istället för en BGE. Den ovala formen är outstanding när man kör en hel laxsida eller ribs
 
förhöjningsgaller är bra skit när många ska äta eller man vill köra lite blandat👌🏻
CA734EA2-F1B1-4C8C-85DF-AF307DB30AA9.jpeg
2B7537B2-EB6B-417D-A04E-C003F5862DC8.jpeg
4EC6CE34-3EC3-4953-ADAE-2F4E4178F875.jpeg
 
Njae. Förstår hur du menar. Men i t.ex, en weber 57:a kan du inte nyttja de 57cm full ut ändå då du har en hotzone ovanför/bredvid kolen/briketterna. I en kamado har du deflektorplattor som inte ger en hotzone utan istället får du samma jämna temp och kan nyttja hela ytan fullt ut med jämnt resultat som följd. Sen finns det ju dessutom förhöjningsgaller så du får 2x47cm. Så en hel laxsida blir tight. Men dela den i flera delar går ju alldeles utmärkt. Men helt galet är inte ditt resonemang. Därför jag valde just en primo 400 istället för en BGE. Den ovala formen är outstanding när man kör en hel laxsida eller ribs
På en klassisk plåtlåda har man valet att köra direkt eller indirekt grillning och då kan man nyttja hela ytans storlek beroende på hur kolen fördelas, sedan är det såklart alltid lite varmare närmare kolen och svalare längre ifrån, men det måste väl även ske på en kamadogrill?

En klassisk klotgrill (plåtlåda) fungerar väl på liknande sätt som en kamado map reflektera värme runt om mha sidor/lock fast väldigt inneffektiv då plåten inte isolerar så blir lite elda för kråkorna och fylla på kol behövs ju om det är ngt som ska ligga länge på, men själva storleken (läs större yta för både kolet och grillgaller) måste ju ändå vara en klar fördel och speciellt vid indirekt grillning (map råvarans storlek) oavsett om det är en Kamadogrill vs en Traditionell Klotgrill?
 
På en klassisk plåtlåda har man valet att köra direkt eller indirekt grillning och då kan man nyttja hela ytans storlek beroende på hur kolen fördelas, sedan är det såklart alltid lite varmare närmare kolen och svalare längre ifrån, men det måste väl även ske på en kamadogrill?

En klassisk klotgrill (plåtlåda) fungerar väl på liknande sätt som en kamado map reflektera värme runt om mha sidor/lock fast väldigt inneffektiv då plåten inte isolerar så blir lite elda för kråkorna och fylla på kol behövs ju om det är ngt som ska ligga länge på, men själva storleken (läs större yta för både kolet och grillgaller) måste ju ändå vara en klar fördel och speciellt vid indirekt grillning (map råvarans storlek) oavsett om det är en Kamadogrill vs en Traditionell Klotgrill?
Jo absolut, men kör du indirekt så kan det vara ganska många graders skillnad närmst glöden kontra längst ifrån. Ska du röka något eller köra low’n’slow på en klotgrill rekommenderar jag starkt att köra snakemetoden för en jämn temp, då slipper du även fylla på med kol eller briketter utan själva körningen. Man ska helst inte öppna locket när man kör, If you’re looking, you ain’t cooking😉 som de säger. Men i dessa fall kan du inte lägga något direkt över värmekällan utan att bränna det. Snake eller sidokörning. I en kamado har du som sagt deflektorplattor som eliminerar hotzonerna. Dvs det är lika varmt vid sidan om som precis ovanför kolet. Och just som du säger isolerar en plåtgrill mycket dåligt. Det innebär att själva värmekällan (kolen/briketterna) behöver hålla en relativt hög temp för att grillen i sig ska hålla en bra tillagningstemp i plåtgrill. I kamadon värms keramiken upp och håller den tempen på ett helt annat vis. Så enkelt förklarat, ska du hålla 110-120c inne i grillen måste kolen vara mycket mycket varmare i plåtgrillen än i kamadon så därav är hotzonen i kamadon mycket svalare än i klotgrillen.
 
Då var grillen beställd, tillsammans med lite tillbehör! Jag ser mycket fram emot att börja använda den. @Burnman jag kommer säkert att höra av mig när det börjar närma sig det första användandet.

Tack så mycket för all hjälp!
Grymt! Kul köp!! Hoppas du hinner få den innan jul så du kan köra lite varmrökt skinka och lax. Du är så välkommen att höra av dig. Alltid kul att få med sig fler ned i kamadoträsket 🤗
 
Jo absolut, men kör du indirekt så kan det vara ganska många graders skillnad närmst glöden kontra längst ifrån. Ska du röka något eller köra low’n’slow på en klotgrill rekommenderar jag starkt att köra snakemetoden för en jämn temp, då slipper du även fylla på med kol eller briketter utan själva körningen. Man ska helst inte öppna locket när man kör, If you’re looking, you ain’t cooking😉 som de säger. Men i dessa fall kan du inte lägga något direkt över värmekällan utan att bränna det. Snake eller sidokörning. I en kamado har du som sagt deflektorplattor som eliminerar hotzonerna. Dvs det är lika varmt vid sidan om som precis ovanför kolet. Och just som du säger isolerar en plåtgrill mycket dåligt. Det innebär att själva värmekällan (kolen/briketterna) behöver hålla en relativt hög temp för att grillen i sig ska hålla en bra tillagningstemp i plåtgrill. I kamadon värms keramiken upp och håller den tempen på ett helt annat vis. Så enkelt förklarat, ska du hålla 110-120c inne i grillen måste kolen vara mycket mycket varmare i plåtgrillen än i kamadon så därav är hotzonen i kamadon mycket svalare än i klotgrillen.
Ah, intressant
Så en kamadogrill med reflektorer är så pass effektiv att det går att ha råvara ovan kolbädden utan att det bränns vid en
indirekt grillning? Då ökar ju den effektiva ytan avsevärt :hungry:
Förutsätter att vi pratar ganske liten kolmängd nu dock?

Om man vill har en direkt grillning med en kamado och få en svalare zon bredvid (tex för att låta ngt vila), är det bara reglera mha kolmängden eller?
 
Ah, intressant
Så en kamadogrill med reflektorer är så pass effektiv att det går att ha råvara ovan kolbädden utan att det bränns vid en
indirekt grillning? Då ökar ju den effektiva ytan avsevärt :hungry:
Förutsätter att vi pratar ganske liten kolmängd nu dock?

Om man vill har en direkt grillning med en kamado och få en svalare zon bredvid (tex för att låta ngt vila), är det bara reglera mha kolmängden eller?
Exakt så. Och en kamado fyller du alltid med kol, inte snålfyller som på en vanlig klotgrill. Öppna spjäll tills du är ca 10-15c från måltemp. Då stryper du spjällen ordentligt. Daisywheelet (spjället på locket) till typ halvöppna ventiler och nedre spjället till 3-5mm. Då saktar tempoökningen ned och ökar runt 10-15c från det. Sen håller du den tempen 2-3 dagar om du vill😬. Perfekt vid brisket t.ex som kan ta 20h ibland.
Vill du köra flera olika zoner är det svinenkelt med en kamado. Du har en avdelare för kol i botten. Som en vägg du kan sätta dit. Då kan du tända för direkt grillning i ena sidan och köra galler direkt ovanför det. I den delen utan kol lägger du dit en deflektorplatta så har du indirekt där. Lite luddigt att förklara egentligen. Vore det inte becksvart här ute i skogen hade jag kunnat gå ut och tagit lite bilder i min kruka med olika setups
 
Här @stigge hittade några bilder i telefon när jag kört olika zoner. Sen gav en snabb googling en ganska tydlig bild (den översta) kring hur du kan sätta upp en grillning efter behoven
03CA8296-CE8C-473F-91C7-290BDE519BA9.jpeg
8A1E3925-26E4-40CA-888E-A67090F9A837.jpeg
D141DD9D-CD40-480B-B007-1F2CD1A76373.jpeg
7E55F3BA-45A4-46D2-8D54-4AB81C6BFC26.jpeg
 
Exakt så. Och en kamado fyller du alltid med kol, inte snålfyller som på en vanlig klotgrill. Öppna spjäll tills du är ca 10-15c från måltemp. Då stryper du spjällen ordentligt. Daisywheelet (spjället på locket) till typ halvöppna ventiler och nedre spjället till 3-5mm. Då saktar tempoökningen ned och ökar runt 10-15c från det. Sen håller du den tempen 2-3 dagar om du vill😬. Perfekt vid brisket t.ex som kan ta 20h ibland.
Vill du köra flera olika zoner är det svinenkelt med en kamado. Du har en avdelare för kol i botten. Som en vägg du kan sätta dit. Då kan du tända för direkt grillning i ena sidan och köra galler direkt ovanför det. I den delen utan kol lägger du dit en deflektorplatta så har du indirekt där. Lite luddigt att förklara egentligen. Vore det inte becksvart här ute i skogen hade jag kunnat gå ut och tagit lite bilder i min kruka med olika setups
F-N oxå....blir ju inte mindre sugen på en sådan nu:hungry:
 
BBQ på Skånska idag. Tjocka revben med honung och svartvinbärsglaze. Körde revbenen i smokern 3-1-1. Tre timmar med bara salt, peppar och ingefära, en timme i folie med glaze, en timme med glaze utan folie för att få yta.
Hemlagad äppelmos och rödkål passar väldigt bra till.
3EBD9AB8-9914-4D1B-84CE-F2137AD25B91.jpeg
3FF597D8-E6C4-4853-AAE6-82A17771A1D7.jpeg
8A2EA326-6E53-4518-897E-5105DFC3B539.jpeg
 
Snyggt! Du kommer inte bli besviken. Men kolla lite filmer på tuben och läs på lite på nätet innan du kör första gången. Vissa saker är annorlunda. T.ex får du under några som helst omständigheter INTE använda briketter eller tändvätska i en kamado. Då är den förstörd efter det. Sen är upptändningen/uppvärmningen lite annorlunda. Lätt som fan, när man vet hur man ska göra 😉

Och snåla inte på kolet. Köp kvalitetskol även om inköpspriset verkar dyrt blir grillningarna billiga med tanke på den snåla åtgången. Dessutom sätter kolen en viss smak på maten du tillagar så det är värt någon krona extra. En looftlighter kan jag även rekommendera.
Om det är något ytterligare du funderar över så var inte blyg utan släng iväg ett pm.

Imorrn tänkte jag röka årets första julskinka! Det måste du göra när du köper din. Blir så satans grymt. Brukar få köra 15-20 skinkor åt några kollegor på jobbet till jul efter de fått smaka. Sen till släkten blir det beställningar på både rökt skinka, lax och ribs! Du kommer älska mångsidigheten du får med en kamado 👌🏻
Det låter spännande. Hur gör du med julskinkan? Måste prova det! Är det färsk då antar jag?
 
Det låter spännande. Hur gör du med julskinkan? Måste prova det! Är det färsk då antar jag?
Brukar faktiskt bara köpa en färdigrimmad på närmsta matbutik. Och självklart måste den vara rimmad och inte färdigkokt! Då tillagas den 2ggr och blir oätbar. Såhär gör jag: Sköljer av den rimmade skinkan under rinnande vatten en liten stund, sen lägger jag på den i nätet med svålen kvar (beroende på hur mycket tid du har samt hur seriös du är kan du snitta svålen, men då behöver nätet tas bort) och kör den i grillen som har ca 110-120c tills skinkan når en innertemperatur av ca 63-65c (stiger ca 5-7c i vilan)
Efter någon timmes vila skär jag bort svålen och beroende på hur sugen jag är kanske jag griljerar den direkt. Men bäst blir det om du kan vaccumförpacka skinkan någon dag så smaken får sätta sig innan griljering. Men därför kör man minst två, en till julen och en man kan trycka i sig per omgående. Den jag trycker i mig per omgående griljerar jag på grillen. När jag tar av skinkan för vila öppnar jag upp spjällen så man ligger på ca 200-250c vid griljeringen
Själva grillen kör jag som sagt på 110-120c, indirekt, med något fruktig rökträ (äpple passar bra till jul imo)
Kör du en kamado är allt en baggis gällande temp och kol. Kör du en klotgrill så kör en snakemetod med briketter.
Är jag otydlig eller du undrar något mer så fråga så försöker jag svara. Törs nästan lova att du kommer bli frälst
 
Brukar faktiskt bara köpa en färdigrimmad på närmsta matbutik. Och självklart måste den vara rimmad och inte färdigkokt! Då tillagas den 2ggr och blir oätbar. Såhär gör jag: Sköljer av den rimmade skinkan under rinnande vatten en liten stund, sen lägger jag på den i nätet med svålen kvar (beroende på hur mycket tid du har samt hur seriös du är kan du snitta svålen, men då behöver nätet tas bort) och kör den i grillen som har ca 110-120c tills skinkan når en innertemperatur av ca 63-65c (stiger ca 5-7c i vilan)
Efter någon timmes vila skär jag bort svålen och beroende på hur sugen jag är kanske jag griljerar den direkt. Men bäst blir det om du kan vaccumförpacka skinkan någon dag så smaken får sätta sig innan griljering. Men därför kör man minst två, en till julen och en man kan trycka i sig per omgående. Den jag trycker i mig per omgående griljerar jag på grillen. När jag tar av skinkan för vila öppnar jag upp spjällen så man ligger på ca 200-250c vid griljeringen
Själva grillen kör jag som sagt på 110-120c, indirekt, med något fruktig rökträ (äpple passar bra till jul imo)
Kör du en kamado är allt en baggis gällande temp och kol. Kör du en klotgrill så kör en snakemetod med briketter.
Är jag otydlig eller du undrar något mer så fråga så försöker jag svara. Törs nästan lova att du kommer bli frälst
Kanon, då vet jag hur jag ska gå tillväga! Tack!
 
Tillbaka
Topp