• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Misstänkte det. Då bör man få upp betydligt bättre värme på Webers egna gjutjärn som ersätter ett av gallren? Vill kunna göra smashburgers.

Spelar ju ingen större roll. Men ju närmare du kommer värmekällan desto snabbare kommer det bli varmt. Stänger du locket på grillen kommer du väl snabbt upp i 300+ på luften? Vet dock inte varför man inte vill ha den direkta värmen från elden när man grillar kött?
 
Misstänkte det. Då bör man få upp betydligt bättre värme på Webers egna gjutjärn som ersätter ett av gallren? Vill kunna göra smashburgers.

Kolla först hur varm din grill blir utan. Använd en extern termometer, kan ju vara grillen som inte blir varmare.
 
Spelar ju ingen större roll. Men ju närmare du kommer värmekällan desto snabbare kommer det bli varmt. Stänger du locket på grillen kommer du väl snabbt upp i 300+ på luften? Vet dock inte varför man inte vill ha den direkta värmen från elden när man grillar kött?
Utan gourmetstålet kommer grillen upp till 270-300 c efter ca 15-20 min. Håller med dig, inget gumman tänkte på när hon köpte presenten. Går inte heller att lägga ner stålet direkt mot elden. Webers är anpassad att ersätta gallret, så den kommer naturligtvis närmre och bör vara bättre. Fick också en grym smasher iaf så ska beställa Webers och pröva.

Tror gourmetstålet funkar riktigt bra direkt mot kol men på ett gasolgaller verkar det inte lira så som den marknadsförs. https://gourmetstal.se/product/gourmetstal-light-paket/ och https://gourmetstal.se/pages/faqs/

Kolla först hur varm din grill blir utan. Använd en extern termometer, kan ju vara grillen som inte blir varmare.
Den kommer upp till runt 270-300 c i luften. :)
 
Senast ändrad:
Utan gourmetstålet kommer grillen upp till 270-300 c efter ca 15-20 min. Håller med dig, inget gumman tänkte på när hon köpte presenten. Går inte heller att lägga ner stålet direkt mot elden. Webers är anpassad att ersätta gallret, så den kommer naturligtvis närmre och bör vara bättre. Fick också en grym smasher iaf så ska beställa Webers och pröva.

Tror gourmetstålet funkar riktigt bra direkt mot kol men på ett gasolgaller verkar det inte lira så som den marknadsförs. https://gourmetstal.se/product/gourmetstal-light-paket/ och https://gourmetstal.se/pages/faqs/


Den kommer upp till runt 270-300 c i luften. :)
Nja, marginell skillnad som sagt. Men det är ett par kg till som skall värmas upp. I ugn tar det ca 30 min.
 
Misstänkte det. Då bör man få upp betydligt bättre värme på Webers egna gjutjärn som ersätter ett av gallren? Vill kunna göra smashburgers.

Kör själv inte på gasol så är ingen direkt expert där. Vet att du inte ens efterfrågade några tips i övrigt gällande tillvägagångssätt. Men i all välmening slänger jag dit några i alla fall då jag är ett sjukt stort fan av just smashed burgers och har några hundra i ryggen. Du kanske redan vet om detta men någon annan kanske får nytta av det annars: Först och främst färsen, den ska vara grovmalen, ca 8mm, lite extra talg är aldrig fel då fetthalten gärna ska ligga på ca 25%. Sen rekommenderar jag att du köper en kvalitetsspackel eller liknande för att få bort burgaren från ytan med all den goda mailarden kvar. Upplever du att färsen blir kvar på ytan du smashar med kan du lägga lite vakplpt

Och ni som är sugna på att testa men saknar ”rätt” verktyg: Kör med en gjutjärnspanna, på grillen eller spisen. Och för att smasha går det utmärkt med en kastrull. Stekspade i metall för att få bort burgaren kan funka ok. Men eftersom man anlägger rejält tryck blir den med största sannolikhet böjd.

@Pacta sunt servanda hoppas det löser sig med temperaturen så du får till riktigt krispiga burgare

bild för att det blir roligare
E07A1EB8-2273-461E-83E1-76258EE0E1C8.jpeg
 
Halloj. Lånar tråden här lite. Ska inhandla gasolgrill till balkongen och den måste vara ganska "liten". Står mellan Napoleon rogue 425 och Broil King Gem 320. Anledningen till valet fallit in på dem är att de inte är så djupa och det kommer stå i ett trångt utrymmet där just djupet är viktigt.

Någon input? Napoleon verkar ha dubbelt så hög effekt. Betyder det att uppvärmningen går snabbare eller också att det är lättare att på gallret varmt för fin yta? Kommer göra mycket enklare köttbitar, burgare etc. inte så mycket low and slow.
 
Halloj. Lånar tråden här lite. Ska inhandla gasolgrill till balkongen och den måste vara ganska "liten". Står mellan Napoleon rogue 425 och Broil King Gem 320. Anledningen till valet fallit in på dem är att de inte är så djupa och det kommer stå i ett trångt utrymmet där just djupet är viktigt.

Någon input? Napoleon verkar ha dubbelt så hög effekt. Betyder det att uppvärmningen går snabbare eller också att det är lättare att på gallret varmt för fin yta? Kommer göra mycket enklare köttbitar, burgare etc. inte så mycket low and slow.
Jag har bara erfarenhet av min Weber Q3200 och den är svinbra. Tror den anses vara förhållandevis liten. Kom upp till 290c efter 15 min i vintras när det var -10c utomhus, tror det är ok iaf.
 
Ok tack för info! Den verkar ha samma effekt som Broil Kingen. Frågan r vad den dubbla effekten hos Napoleon gör och om det är värt den högre prislappen
 
Kör själv inte på gasol så är ingen direkt expert där. Vet att du inte ens efterfrågade några tips i övrigt gällande tillvägagångssätt. Men i all välmening slänger jag dit några i alla fall då jag är ett sjukt stort fan av just smashed burgers och har några hundra i ryggen. Du kanske redan vet om detta men någon annan kanske får nytta av det annars: Först och främst färsen, den ska vara grovmalen, ca 8mm, lite extra talg är aldrig fel då fetthalten gärna ska ligga på ca 25%. Sen rekommenderar jag att du köper en kvalitetsspackel eller liknande för att få bort burgaren från ytan med all den goda mailarden kvar. Upplever du att färsen blir kvar på ytan du smashar med kan du lägga lite vakplpt

Och ni som är sugna på att testa men saknar ”rätt” verktyg: Kör med en gjutjärnspanna, på grillen eller spisen. Och för att smasha går det utmärkt med en kastrull. Stekspade i metall för att få bort burgaren kan funka ok. Men eftersom man anlägger rejält tryck blir den med största sannolikhet böjd.

@Pacta sunt servanda hoppas det löser sig med temperaturen så du får till riktigt krispiga burgare

bild för att det blir roligare
E07A1EB8-2273-461E-83E1-76258EE0E1C8.jpeg

mums, hur tjocka är varje skiva ? 1 cm?
 
Tänkte testa detta, ska handla 1000 gram köttfärs, så köper jag till ungefär 200 gram fett och blandar i färsen? kan det fungera tro?
Vart handlar du?? Är det något sånär ordning på butiken och deras chark borde du kunna handla färs över disk. Fetthalten är som sagt viktigt så det inte är för magert. Sen ska du gärna ha riktigt grovmalen också. Jag själv maler med min 8mm skiva till kvarnen. Om du har kvarn, eller någon du känner, kan du köpa högrev (eller entrecote för en bit av himmelriket) och mala själv. Då får du vanligtvis bra fetthalt redan från början.
 
Vart handlar du?? Är det något sånär ordning på butiken och deras chark borde du kunna handla färs över disk. Fetthalten är som sagt viktigt så det inte är för magert. Sen ska du gärna ha riktigt grovmalen också. Jag själv maler med min 8mm skiva till kvarnen. Om du har kvarn, eller någon du känner, kan du köpa högrev (eller entrecote för en bit av himmelriket) och mala själv. Då får du vanligtvis bra fetthalt redan från början.

Måste in och fråga i veckan, vart riktig sugen nu :p
 
Måste in och fråga i veckan, vart riktig sugen nu :p
Du kommer älska det. Färsen är som sagt A och O. Sen hög temp i pannan/på grillen. Lägg dit bollarna, kan lägga en bit smörpapper över och pressa med en kastrull. Se till att ha en bra stekspade så du kan flippa burgarna och få med den goda crusten. Skriv i tråden vad du tyckte sen. Lycka till
 
Någon som har erfarenhet av pelletsgrill typ Trager, Yoder, Weber Smokefire eller dylikt? Verkar smidigt och roligt komplement till kamadon :)
 
Någon som har erfarenhet av pelletsgrill typ Trager, Yoder, Weber Smokefire eller dylikt? Verkar smidigt och roligt komplement till kamadon :)
Njae, inte personligen. Men några vänner har, tror de flesta kör från Traeger. Och det är killar som ”kan grilla”. Bl.a en gammal EM-vinnare i bbq. Beror nog lite på vad du är ute efter. Inget hantverk eller pyssel what so ever så om det är så roligt är nog väldigt individuellt. Men om du däremot är ute efter 100% resultat varje gång utan någon större insats så finns det nog väldigt lite som kan slå pellets. Går liksom inte att faila och, beroende på typ av pellets, får du perfekt röksmak varje gång. KÖÖÖR!!
 
Njae, inte personligen. Men några vänner har, tror de flesta kör från Traeger. Och det är killar som ”kan grilla”. Bl.a en gammal EM-vinnare i bbq. Beror nog lite på vad du är ute efter. Inget hantverk eller pyssel what so ever så om det är så roligt är nog väldigt individuellt. Men om du däremot är ute efter 100% resultat varje gång utan någon större insats så finns det nog väldigt lite som kan slå pellets. Går liksom inte att faila och, beroende på typ av pellets, får du perfekt röksmak varje gång. KÖÖÖR!!

Lite det jag var rädd för att höra. Det blir nästan lite för bra för att vara roligt :p uppskattar ju Kamadon o allt vad det innebär från tändningsteknik, kolval, inställning, val av rökträ, temperatur, tider osv. Det försvinner ju lite på en Traeger med WiFire tech. Låter kanske svindumt, men slutresultatet är bara en bi-produkt av resan... och det är resan jag tycker är roligast :D
 
Senast ändrad:
Lite det jag var rädd för att höra. Det blir nästan lite för bra för att vara roligt :p uppskattar ju Kamadon o allt vad det innebär från tändningsteknik, kolval, inställning, val av rökträ, temperatur, tider osv. Det försvinner ju lite på en Traeger med WiFire tech. Låter kanske svindumt, men slutresultatet är bara en bi-produkt av resan... och det är resan jag tycker är roligast :D
Lite så kände jag med. Efter kört en off set en säsong blev ja jäkligt sugen på en pelletsmoker men där försvinner lite av känslan å meckandet med grillningen. Ja vill sitta med mina bärs framför röken en hel dag , inte gör annat mög. :)
Så det blev en kamado istället och så kastar jag ut gasolen som gjort sitt efter ca 7 år.
 
Har oxo en Classic 3 :).
Tyvärr så kan jag inte få till brödbaket alls. Har provat 4-5 ggr med bröd i gjutjärnspanna med locket på under halva tiden, skvätt vatten, provat med deflektorstenar i botten och deg direkt på pizzasten på översta :confused:. Laborerade även med temp i mellan 140 till 220, men jag får alltid bara den ena sida brun och fin.
Snälla, finns det nåt knep och jättegärna något bra recept. Gillar allt i mellan Levaine och lantbröd så länge det finns en bra skorpa.


tempImagewp5tFn.jpg
 
Blev pizza idag igen, satte två olika degar i Tisdags som nu var klara för gräddning!

Temperaturen i på stenen i grillen låg på ungefär 540 grader, fick en kort tillagningstid på under minuten! Nästa gång kör jag lite mindre tillförsel och testar 450 grader i typ 90 sek.

Den rustika pizzan är gjord på lite finare mjöl :)

F264793E-673B-4994-9442-501826D85A5E.jpeg
F5CEC68F-2313-411B-90C3-B050A69DD47D.jpeg
7F5CABFC-2AC5-45E3-9049-927EC274F1E1.jpeg
8BF45200-CE3D-4F51-BB38-00288FD937DB.jpeg
EB1407BB-BF5B-4BDF-B370-2F415A59D384.jpeg
EC82BC1F-AF15-4FB9-BDD4-5E2437C61710.jpeg
 
Tillbaka
Topp