• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Vad ska man tänka på vid första gasolgrillen, och vad är rimlig budget att sätta? Har ingen särskild verkshöjd och relativt låga krav.
Kolla på en begagnad Summit 330, mycket bra kvalitet, bra storlek inte för liten och inte för stor.

Brukar dyka upp då och då på Blocket med en prisbild på 4-10k beoende på skick och extrautrustning.
 
Okej, låter spännande får testa den tekniken..hur tjocka skivor? Vill inte ha helt genomstekt



Ska checka länken, hehe tack
Skär rutor på fettsidan. Marinera/krydda. Grilla hela biten (båda sidor såklart) tills innertemperaturen når ca 45 grader, ta bort den från grillen och låt vila i ca 10min. Skär hela biten (mot fibrerna) i ca 3-4cm tjocka skivor. Grilla sedan skivorna ca 1min på vardera sida eller till önskad temperatur
 
Har två grillar...inte rört nån av dem på många...eller vänta jag kasta den ena förra vårstädningen eller nåt sånt. Men kanske ska dra igång den andra i år. Det är en såndär på en stälning med hjul, fyrkantig med lock och lufthål osv.

Hitta en bit picana i frysen så det får nog bli den...nån som lagat sånt på grillen med bra resultat?

Jag har säkert kört ett tiotal på grillen.
Vanligaste för mig är att köra sous vide och sedan kasta den på gallret på en risig kolgrill.
Jag skär fyrkantsmönster av fettkappan och den bränner jag ordentligt över kolen.
När man hör brandkårssirenerna då vet man att köttet börjar bli färdigt.

Jag har även kört i gasolgrill på låg temperatur i någon timme eller två.

Bägge fungerar och Picanha är nog mest kött för pengarna
 
Om man inte vill lägga 15k då, är det stora kompromisser man tvingas göra?

Som sagt, blir det varmt och jag kan använda olika zoner är jag nöjd.
En Weber 310 kanske fungerar. Vet inte hur mycket en 410 kostar idag.

Men…..
Det är ju mer surt att lägga ut 10k och bli missnöjd än om man lägger ut 20k och blir skitnöjd.
 
En Weber 310 kanske fungerar. Vet inte hur mycket en 410 kostar idag.

Men…..
Det är ju mer surt att lägga ut 10k och bli missnöjd än om man lägger ut 20k och blir skitnöjd.
Så är det ju alltid, vad man än köper. Frågan är om det faktiskt blir så. Tenderar dock att bli relativt höga krav och dyra prislappar när man frågar de som är insatta, vet inte det är 100% förankrat i en icke-nörds verklighet ;)

310 kan vara något! Tack
 
Så är det ju alltid, vad man än köper. Frågan är om det faktiskt blir så. Tenderar dock att bli relativt höga krav och dyra prislappar när man frågar de som är insatta, vet inte det är 100% förankrat i en icke-nörds verklighet ;)

310 kan vara något! Tack
Du kan absolut få en gasolgrill för under 15k som du kommer trivas med. Under 10k också. De minsta från etablerade märken börjar väl runt 6-7k och du får grejer med bra kvalitet. Skillnaden när du går upp i pris är främst att du får fler features som fler brännare, lagringsutrymme, sidobrännare, inbyggd rotisseri, inbyggd termometer osv
 
Har inte kört den tillräckligt länge än för att kunna bedöma konsumptionen. Men ska du ha den mest som renodlad grill på hög temp så är det nog inte rätt val, utan man bör se det som en kompetent rök som även kan grilla vid behov. Med största sannolikhet kommer den att käka en del mer bränsle än en traditionell grill.

Denna är en Gravity 800 så har fått med stekhäll vilket ska bli kul att testa.

Efter ett antal körningar så kan jag rapportera att den mumsar i sig nåt halvkilo briketter i timmen om man kör 225F/107C. Är det kallt ute närmare kilot.

Har kört några vändor på hög temp men man grillar ju inte på 350-400 grader i timtal så svårt att bedöma åtgången där.
 
Du kan absolut få en gasolgrill för under 15k som du kommer trivas med. Under 10k också. De minsta från etablerade märken börjar väl runt 6-7k och du får grejer med bra kvalitet. Skillnaden när du går upp i pris är främst att du får fler features som fler brännare, lagringsutrymme, sidobrännare, inbyggd rotisseri, inbyggd termometer osv
Schysst. Några tips under 10?
 
Schysst. Några tips under 10?
Först och främst, h*lvete va dyra grillar är i Sverige!? Köpte min Weber Genesis 325 2022 för $900 (ca 8500kr) och i Sverige kostar den typ 16k! Wtf!? Aja, En Weber Spirit II 320 får du för ca 8ksek och kommer ge dig ungefär samma upplevelse som en kolgrill förutom processen med att tända kol osv. Inga sjuka features utan bara en bra grill rakt uppochner. Sen får du ju tre zoner som du kan kontrollera hur du vill samt en sidobrännare. Prisvärt enligt mig. Ingen aning om just K-Rauta är billigast men här är den iaf: https://www.k-rauta.se/produkt/gasolgrill-weber-spirit-ii-s-320-gbs-rostfritt-stal/77924085314
 
Först och främst, h*lvete va dyra grillar är i Sverige!? Köpte min Weber Genesis 325 2022 för $900 (ca 8500kr) och i Sverige kostar den typ 16k! Wtf!? Aja, En Weber Spirit II 320 får du för ca 8ksek och kommer ge dig ungefär samma upplevelse som en kolgrill förutom processen med att tända kol osv. Inga sjuka features utan bara en bra grill rakt uppochner. Sen får du ju tre zoner som du kan kontrollera hur du vill samt en sidobrännare. Prisvärt enligt mig. Ingen aning om just K-Rauta är billigast men här är den iaf: https://www.k-rauta.se/produkt/gasolgrill-weber-spirit-ii-s-320-gbs-rostfritt-stal/77924085314
Nice. Nån risk på att man blir less på att inte ha gasolbehållaren i botten i ett skåp?
 
Smaksak, rent estetiskt tycker jag såklart det är snyggare att den inte syns men personligen hade jag nog inte stört mig på det. Skåpet är ju bra förvaring för annat också så det jag är klart föredrar en med ett sånt
Skillnad på Spirit 310 och 320 förresten, förutom sidobrännare?
 
Skillnad på Spirit 310 och 320 förresten, förutom sidobrännare?
Inte vad jag kan se men lätt att missa. Vill du inte ha sidobrännare och inte heller se gasoltanken hade jag tagit Spirit E-315 GBS för 8599kr
Vill du ha en sk ”sear zone” så tar du E-325 för 9999kr. Lika stora i övrigt.
Min åsikt i alla fall
 
Inte vad jag kan se men lätt att missa. Vill du inte ha sidobrännare och inte heller se gasoltanken hade jag tagit Spirit E-315 GBS för 8599kr
Vill du ha en sk ”sear zone” så tar du E-325 för 9999kr. Lika stora i övrigt.
Min åsikt i alla fall

Jag kör ofta köttbitar på låg temp i ugn eller sous vide innan grillen.
Skulle jag köpa en ny grill så hade jag definitivt valt en med sear zone för att kunna få till en bra yta på kortast möjliga tid (alla hemma vill ha medium rare..)
E-325 är på min shortlist.
 
Jag kör ofta köttbitar på låg temp i ugn eller sous vide innan grillen.
Skulle jag köpa en ny grill så hade jag definitivt valt en med sear zone för att kunna få till en bra yta på kortast möjliga tid (alla hemma vill ha medium rare..)
E-325 är på min shortlist.
Vill du ha riktigt varmt så har Napoleon en del bra grillar.
 
Tyvärr har Weber tappat en del i kvaliten de hade från början när det kom till Norden mot
dagens modeller. Sämre/tunnare plåt som det blir hål i efter ett tag och färgsläpp förekommer oftare idag.
Då var dem ganska "ensamma" om att har grillar i premium segmentet (andra fanns såklart) men under sent 00-tal
början på 10-talet så började fler producenter dyka upp på den svenska marknaden med premium grillar.
Var väl i samma veva som staycation/hemester blev på tapeten och grillningen hos Svensson ökade map
mer tid hemma spenderades.

Weber är fortfarande bra grillar men det finns andra märken idag att titta på oxå.
 
Senast ändrad:
Nice. Nån risk på att man blir less på att inte ha gasolbehållaren i botten i ett skåp?
Broil King Baron 340 har du sidobrännare på samt rymmer en stor gasoltuben i skåpet. Jag har någon snarlik modell (mina kriterier var sidobrännare, gasoltub i skåp samt gjutjärnsgaller), som jag tycker är bra (har dock inte ägt någon annan gasolgrill så har inget att jämföra mot). Det som stör mig lite med tuben i skåpet är att jag vid tubbyte råkat slå ner uppsamlingskoppen för köttsafter och fastnat i tandtråden till sidobrännaren.

Tycker kvaliteten på Weber gått ner. Har en Weber 57cm kolgrill från 1988 hemma och den levererar år efter år, medans nyare Weber känns betydligt tunnare i godset, emaljen och kvaliteten rent generellt.
 
Tyvärr har Weber tappat en del i kvaliten de hade från början när det kom till Norden mot
dagens modeller. Sämre/tunnare plåt som det blir hål i efter ett tag och färgsläpp förekommer oftare idag.
Då var dem ganska "ensamma" om att har grillar i premium segmentet (andra fanns såklart) men under sent 00-tal
början på 10-talet så började fler producenter dyka upp på den svenska marknaden med premium grillar.
Var väl i samma veva som staycation/hemester blev på tapeten och grillningen hos Svensson ökade map
mer tid hemma spenderades.

Weber är fortfarande bra grillar men det finns andra märken idag att titta på oxå.

min är från 2005 och emaljen är felfri. Renoverat den ett antal gånger, galler, bars, tändare och även brännare en gång.

men nu tycker jag den sjunger på sista versen, reglagen börjar bli tröga, gasen verkar fördela ojämnt mm.

men den har tjänat mig väl!
Trist att kvaliten gått ner!
 
Broil King Baron 340 har du sidobrännare på samt rymmer en stor gasoltuben i skåpet. Jag har någon snarlik modell (mina kriterier var sidobrännare, gasoltub i skåp samt gjutjärnsgaller), som jag tycker är bra (har dock inte ägt någon annan gasolgrill så har inget att jämföra mot). Det som stör mig lite med tuben i skåpet är att jag vid tubbyte råkat slå ner uppsamlingskoppen för köttsafter och fastnat i tandtråden till sidobrännaren.

Tycker kvaliteten på Weber gått ner. Har en Weber 57cm kolgrill från 1988 hemma och den levererar år efter år, medans nyare Weber känns betydligt tunnare i godset, emaljen och kvaliteten rent generellt.
Tack för tipset. Lite för dyrt för mig tyvärr. Håller mig gärna under 10.

Kanske är smart att köra gasoltub utanpå, för att få plats med en större..?
 
Broil King Baron 340 har du sidobrännare på samt rymmer en stor gasoltuben i skåpet. Jag har någon snarlik modell (mina kriterier var sidobrännare, gasoltub i skåp samt gjutjärnsgaller), som jag tycker är bra (har dock inte ägt någon annan gasolgrill så har inget att jämföra mot). Det som stör mig lite med tuben i skåpet är att jag vid tubbyte råkat slå ner uppsamlingskoppen för köttsafter och fastnat i tandtråden till sidobrännaren.

Tycker kvaliteten på Weber gått ner. Har en Weber 57cm kolgrill från 1988 hemma och den levererar år efter år, medans nyare Weber känns betydligt tunnare i godset, emaljen och kvaliteten rent generellt.
Stämmer delvis det du säger. En standard 57a i dag håller inte samma kvalla som för 10 år sedan.

Jag har en Weber kamado G1 den är som en pansarvagn av yppersta kvalitet känns som en gammal hederlig 90-talare😁 men tillverkad 2020.
 

Bilagor

  • 20210513_190136.jpg
    20210513_190136.jpg
    1.1 MB · Visningar: 12
Tillbaka
Topp