• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Har en Traeger (Pro 22) på väg. Första pelletsgrillen så undrar om det är någon större skillnad mellan olika märken av pellets. Köpte några säckar av Traegers egna men det finns ju en hel del alternativ.
 
Fan så skoj!! Stort grattis!! Vad köpte du för tillbehör till den??

Deflektorplattor och kolavdelare. Får önska mig förhöjningsgaller i julklapp 😁.

Man behöver kanske ett skydd över den, den ska ju trots allt stå ute. Inget sugen på ett apdyrt märkesöverdrag bara. Någon som provat enklare varianter från typ jula?

Får väl botanisera bland kolvarianterna också framöver.
 
Deflektorplattor och kolavdelare. Får önska mig förhöjningsgaller i julklapp 😁.

Man behöver kanske ett skydd över den, den ska ju trots allt stå ute. Inget sugen på ett apdyrt märkesöverdrag bara. Någon som provat enklare varianter från typ jula?

Får väl botanisera bland kolvarianterna också framöver.
Spara din pengar du och köp inget överdrag. Helt bortkastat. En primo kan stå ute året runt utan problem. Det har min gjort i typ 6 år!

sidospår: när du grillat klart stänger du alla ventiler så kolen släcks. Då tänder du upp samma nästa gång. Och typ dagen efter öppnar du ventilerna något för luftgenomströmning. Om du inte gör det möglar hela kamadon. Vilket är helt ofarligt. Min är totalt igenmöglad nu. Men vad du då måste göra är att bränna ur den ordentligt. Och upptäcks möglet samma dag/tid du ska grilla tappar du väldigt mycket tid. Det bästa är ju att grilla varje dag så är det en ickefråga. Men händer det bränner du som sagt bara ur den utav helvete! Får se om jag bränner av min imorgon då jag tänkte röka lite skinkor under veckan.
Ser fram emot mycket fina bilder och recensioner från dina kommande grillningar 😙
 
Spara din pengar du och köp inget överdrag. Helt bortkastat. En primo kan stå ute året runt utan problem. Det har min gjort i typ 6 år!

sidospår: när du grillat klart stänger du alla ventiler så kolen släcks. Då tänder du upp samma nästa gång. Och typ dagen efter öppnar du ventilerna något för luftgenomströmning. Om du inte gör det möglar hela kamadon. Vilket är helt ofarligt. Min är totalt igenmöglad nu. Men vad du då måste göra är att bränna ur den ordentligt. Och upptäcks möglet samma dag/tid du ska grilla tappar du väldigt mycket tid. Det bästa är ju att grilla varje dag så är det en ickefråga. Men händer det bränner du som sagt bara ur den utav helvete! Får se om jag bränner av min imorgon då jag tänkte röka lite skinkor under veckan.
Ser fram emot mycket fina bilder och recensioner från dina kommande grillningar 😙

Ah, då kan man skippa överdraget då. 👍

Bra tips med att öppna och vädra! Tack!

Premiärgrill pågår as we speak. Inspirerad av dig så går det en julskinka för att prova vingarna. Har landat lite högt i temp, får inte ner den så den får gå i 130 grader. Får se om den kommer ner lite, har dragit ner spjällen hårt.

Har ingen bild på skinkan - du vet ju att ”If you are looking you aint cooking!” 😂

2FB182BD-8F72-4753-BFAC-F9E1D3547C07.jpeg
 
Ah, då kan man skippa överdraget då. 👍

Bra tips med att öppna och vädra! Tack!

Premiärgrill pågår as we speak. Inspirerad av dig så går det en julskinka för att prova vingarna. Har landat lite högt i temp, får inte ner den så den får gå i 130 grader. Får se om den kommer ner lite, har dragit ner spjällen hårt.

Har ingen bild på skinkan - du vet ju att ”If you are looking you aint cooking!” 😂

2FB182BD-8F72-4753-BFAC-F9E1D3547C07.jpeg
Spännande! Blir kul att få recension på hur den smakade sen. Ja det tar en stund innan man lär sig hur man ska bete sig vid upptändning för att nå den måltemp man siktar på. Men det kommer snabbt. Ventilen nertill kan du stänga riktigt mycket, räcker med endast några mm öppet (2-3)
Men se till att ha Daisywheelet (övre ventilen) öppet något mer. Viktigt att kamadon tar luften nedifrån och att röken går ut däruppe. Börjar röken söka sig ut nertill får du ”bad smoke” och maten kan ta lite bismak. Men oroa dig inte över tempen. 130c är absolut inga problem att köra på! Vet heller inte vad din skinka väger men plocka av den minst 5c från önskard måltemp. Stiger säkert närmre 7-8c vid vila. Och tänkte du griljera den i hyfsad närtid från du tar av den (inom 1h ca) kommer den öka ytterligare. Personligen brukar jag plocka av mina på runt 63-64c innertemperatur.
 
Spännande! Blir kul att få recension på hur den smakade sen. Ja det tar en stund innan man lär sig hur man ska bete sig vid upptändning för att nå den måltemp man siktar på. Men det kommer snabbt. Ventilen nertill kan du stänga riktigt mycket, räcker med endast några mm öppet (2-3)
Men se till att ha Daisywheelet (övre ventilen) öppet något mer. Viktigt att kamadon tar luften nedifrån och att röken går ut däruppe. Börjar röken söka sig ut nertill får du ”bad smoke” och maten kan ta lite bismak. Men oroa dig inte över tempen. 130c är absolut inga problem att köra på! Vet heller inte vad din skinka väger men plocka av den minst 5c från önskard måltemp. Stiger säkert närmre 7-8c vid vila. Och tänkte du griljera den i hyfsad närtid från du tar av den (inom 1h ca) kommer den öka ytterligare. Personligen brukar jag plocka av mina på runt 63-64c innertemperatur.

Jag är otroligt imponerad över hur temperaturstabil grillen var. Inte gick det åt mycket kol heller.

Skinkan fick gå till 65 grader. Efter vila var den drygt 71 grader. Sedan vaccade jag den och in i kylen över natten. Griljering och gudomlig skinkmacka till lunch.

Måste varit en av de saftigaste julskinkorna jag ätit.

Så all in all - bra start!

E7FD2CDE-5FD4-472A-85B8-0E7313891445.jpeg
 
Jag är otroligt imponerad över hur temperaturstabil grillen var. Inte gick det åt mycket kol heller.

Skinkan fick gå till 65 grader. Efter vila var den drygt 71 grader. Sedan vaccade jag den och in i kylen över natten. Griljering och gudomlig skinkmacka till lunch.

Måste varit en av de saftigaste julskinkorna jag ätit.

Så all in all - bra start!

E7FD2CDE-5FD4-472A-85B8-0E7313891445.jpeg
Bra jobbat. Ser sjukt fin ut👌🏻Ja primon är otroligt stabil. Även vid typ -20c och storm håller den tempen sjukt bra utan att diffa! Och som du skriver, oerhört bränslesnål. 5kg cubakol på 110c räcker ca 70h! Så värt att köpa premiumkol då kostnaden är väldigt försvarbar. Blir spännande att se vad du kör härnäst.
 
Bra jobbat. Ser sjukt fin ut👌🏻Ja primon är otroligt stabil. Även vid typ -20c och storm håller den tempen sjukt bra utan att diffa! Och som du skriver, oerhört bränslesnål. 5kg cubakol på 110c räcker ca 70h! Så värt att köpa premiumkol då kostnaden är väldigt försvarbar. Blir spännande att se vad du kör härnäst.

Avlägger rapport: Beercan Chicken kväll.

Parkerat grillen på 180grader. Fyllde inte ens på kol från förra gången. Inte mätt temp ännu, men gissningsvis kan den strax plockas av efter drygt en timme körtid.

11AFFDDB-8267-48F9-A8F1-586010DA4FCB.jpeg
 
Avlägger rapport: Beercan Chicken kväll.

Parkerat grillen på 180grader. Fyllde inte ens på kol från förra gången. Inte mätt temp ännu, men gissningsvis kan den strax plockas av efter drygt en timme körtid.

11AFFDDB-8267-48F9-A8F1-586010DA4FCB.jpeg
Snyggt! Smakade det bra?? Du ska få två tips av mig, ett relevant som du kanske känner till? Samt ett irrelevant som du ändå kanske tackar mig för senare.

Det relevanta: när du kör beer can chicken, se alltid till att förvärma vätskan. Det tar sån tid för den att bli ordentligt varm och sätta smak om man sätter på kycklingen när drycken inte är varm. Hinner liksom aldrig börja koka och sätta smak och saftighet inifrån.

Det irrelevant: Känner du till spatchcook chicken? Om inte, googla! Rubba pippin med någon bra rubb. Tryck i ohälsosamma mängder smör innanför skinnet. Kör på 150-175c med skinnsidan uppåt ca 45min direkt över glöden utan deflektorplattor. Vänd sedan kycklingen med skinnet nedåt sista kvarten för att få riktigt krispigt skinn 👌🏻

Frugans absoluta favorit. Uteslutande så vi kör kyckling och gjort de senaste åren.
 
Snyggt! Smakade det bra?? Du ska få två tips av mig, ett relevant som du kanske känner till? Samt ett irrelevant som du ändå kanske tackar mig för senare.

Det relevanta: när du kör beer can chicken, se alltid till att förvärma vätskan. Det tar sån tid för den att bli ordentligt varm och sätta smak om man sätter på kycklingen när drycken inte är varm. Hinner liksom aldrig börja koka och sätta smak och saftighet inifrån.

Det irrelevant: Känner du till spatchcook chicken? Om inte, googla! Rubba pippin med någon bra rubb. Tryck i ohälsosamma mängder smör innanför skinnet. Kör på 150-175c med skinnsidan uppåt ca 45min direkt över glöden utan deflektorplattor. Vänd sedan kycklingen med skinnet nedåt sista kvarten för att få riktigt krispigt skinn 👌🏻

Frugans absoluta favorit. Uteslutande så vi kör kyckling och gjort de senaste åren.

Solida tips @Burnman även här har vi uteslutande gjort spatchcock dom senaste 3-4 åren.
Jag använder mig dock av deflektorplatta men på 220c. Tar ca 40-45min för en normalstor fågel och du får ett krispigt skinn och ett saftigt kött.
 
Snyggt! Smakade det bra?? Du ska få två tips av mig, ett relevant som du kanske känner till? Samt ett irrelevant som du ändå kanske tackar mig för senare.

Det relevanta: när du kör beer can chicken, se alltid till att förvärma vätskan. Det tar sån tid för den att bli ordentligt varm och sätta smak om man sätter på kycklingen när drycken inte är varm. Hinner liksom aldrig börja koka och sätta smak och saftighet inifrån.

Det irrelevant: Känner du till spatchcook chicken? Om inte, googla! Rubba pippin med någon bra rubb. Tryck i ohälsosamma mängder smör innanför skinnet. Kör på 150-175c med skinnsidan uppåt ca 45min direkt över glöden utan deflektorplattor. Vänd sedan kycklingen med skinnet nedåt sista kvarten för att få riktigt krispigt skinn 👌🏻

Frugans absoluta favorit. Uteslutande så vi kör kyckling och gjort de senaste åren.

Tack! Lysande tips som jag inte hade koll på någon av dem. Härligt då får jag fler skäl att tända grillen igen - som om man skulle behöva svepskäl. 😂

Blev riktigt bra igår, Saftigt och fint kött och bra yta. Krispigare och mer färg än när jag fotade och postade. Blev omplanering av middagen igår så jag pippin hann inte bada som jag hade tänkt innan den åkte på. Finns recept där kycklingen marineras i cider mm innan grill. Finns mycket att prova!

Nu hinner jag inte skriva mer - måste googla Spatchcook Chicken :cool:
 
Solida tips @Burnman även här har vi uteslutande gjort spatchcock dom senaste 3-4 åren.
Jag använder mig dock av deflektorplatta men på 220c. Tar ca 40-45min för en normalstor fågel och du får ett krispigt skinn och ett saftigt kött.
Du har helt rätt. Har kört indirekt likt det du nämner också. Men jag upplever (kanske 100% inbillning) att man får en bättre och tydligare ”grillsmak” när man kör direkt över glöden. Massa gott som rinner över glöden så det ryker som en rejäl skogsbrand. Men oavsett hur man kör slår spatchen beer can imho
 
Kör oxå spatchcook chicken och det på en klassisk Weber 57cm klot och då indirekt.
Brukar köra den på ca 200C med tråg under.
Och som @Burnman skriver, mycket smör under skinnet.
Tips på fyllning, förutom örter är att ta en bra salami och hacka ner i smöret.
 
Övar vidare med Primon.
Tjocka revben idag.
110-ish grader i ca 6h. Första 3h med bara salt och peppar, sedan pensla med sweet baby rays 4-5 gånger resten av tiden. Vila ca 30 min innan middagen.

Testade att dela av kolboxen och köra halvan över kolen utan deflektorplattan. Ena köttbiten över kolen och den andra indirekt. Efter 4h flyttades den indirekta biten ut över glöden för att få lite mer yta. Kan inte säga att det var någon större skillnad i slutresultatet. Båda bitarna gick med bensidan ner hela tiden.

Blev inte så mycket över som jag trodde - bästa betyget man kan få av barnen. Bra yta, saftigt kött med bra smak.

Har tyvärr ingen bild på uppskurna bitar, men efter vila såg de så här fina ut. Nästa gång ska de få gå några timmar till så kanske fe faller av benet ytterligare lättare! ☺️

F3D58659-BF59-4973-86BD-29B25194020E.jpeg
 
Senast ändrad:
Övar vidare med Primon.
Tjocka revben idag.
110-ish grader i ca 6h. Första 3h med bara salt och peppar, sedan pensla med sweet baby rays 4-5 gånger resten av tiden. Vila ca 30 min innan middagen.

Testade att dela av kolboxen och köra halvan över kolen utan deflektorplattan. Ena köttbiten över kolen och den andra indirekt. Efter 4h flyttades den indirekta biten ut över glöden för att få lite mer yta. Kan inte säga att det var någon större skillnad i slutresultatet. Båda bitarna gick med bensidan ner hela tiden.

Blev inte så mycket över som jag trodde - bästa betyget man kan få av barnen. Bra yta, saftigt kött med bra smak.

Har tyvärr ingen bild på uppskurna bitar, men efter vila såg de så här fina ut. Nästa gång ska de få gå några timmar till så kanske fe faller av benet ytterligare lättare! ☺️

F3D58659-BF59-4973-86BD-29B25194020E.jpeg
Ser riktigt fint ut 👌🏻
Man kan ”fuska” lite också när man kör tjocka ribs för att de ska falla av benet. 3-2-1 metoden kanske du hört om??
Kör 3h med bra rubb och några fruktiga rökchunks (bensidan nedåt) sen kör du 2h i foliepaket med typ äpplejuice eller öl (bensidan UPP) sedan avslutar du 1h med typ sweet baby rays eller liknande för klibbig och söt yta (bensidan ned)

Kul att se hur du kör på med primon 👊🏻

Du bara MÅSTE ge dig på att köra julskinka också. Det blir helt suveränt
 
Ser riktigt fint ut 👌🏻
Man kan ”fuska” lite också när man kör tjocka ribs för att de ska falla av benet. 3-2-1 metoden kanske du hört om??
Kör 3h med bra rubb och några fruktiga rökchunks (bensidan nedåt) sen kör du 2h i foliepaket med typ äpplejuice eller öl (bensidan UPP) sedan avslutar du 1h med typ sweet baby rays eller liknande för klibbig och söt yta (bensidan ned)

Kul att se hur du kör på med primon 👊🏻

Du bara MÅSTE ge dig på att köra julskinka också. Det blir helt suveränt

Tror jag hört om 3-2-1, men inte provat. Får bli nästa gång. Tack! 👍

Julskinka gjorde jag i premiärgrillningen, blev makalöst bra. Får bli snart igen för den går åt snabbt 😂
 
Haft mycket att göra på sistone. Därav har julens första omgång skinkor dröjt längre än vanligt. Men nu ligger de på. Ser lite bleka och tråkiga ut just nu. Men framåt kvällen lär de tagit en bra mycket mer aptitlig nyans och dofta gudomligt.
8769FA62-1838-47BB-8A7A-4EB008429EB5.jpeg
 
Haft mycket att göra på sistone. Därav har julens första omgång skinkor dröjt längre än vanligt. Men nu ligger de på. Ser lite bleka och tråkiga ut just nu. Men framåt kvällen lär de tagit en bra mycket mer aptitlig nyans och dofta gudomligt.
8769FA62-1838-47BB-8A7A-4EB008429EB5.jpeg
Då har det gått ca 6h och nu ser de genast lite mer aptitliga ut. Och doften, om ni ändå kunde känna doften 🤤
A30EDA39-E73D-42C5-BE27-1ADB7C45FC99.jpeg
 
Tillbaka
Topp